Șeful Statului Major al Marii Britanii: Riscul unui război izbucnit accidental între Rusia și NATO e la cel mai mare nivel din ultimii 30 de ani
Nick Carter, şeful Statului Major al Apărării din Marea Britanie, consideră că există un risc mai mare de izbucnire accidentală a unui conflict între Occident şi Rusia decât în în orice alt moment de la încheierea Războiului Rece, în contextul în care multe dintre tradiţionalele instrumente diplomatice nu mai sunt disponibile.
Avioane britanice F-35B aflate pe portavionul HMS Queen Elizabeth. Sursă foto: Royal Navy
Generalul Carter a declarat pentru Times Radio că există un risc mai mare de tensiuni în noua eră a "lumii multipolare", în care guvernele concurează pentru diferite obiective şi agende diferite.
"Cred că trebuie să avem grijă ca oamenii să nu accepte ca acest caracter belicos al unora dintre politicile noastre să ajungă într-o poziţie în care escaladarea duce la un calcul greşit", a spus el într-un interviu care va fi difuzat duminică.
Tensiunile au crescut în Europa de Est în ultimele săptămâni după ce Uniunea Europeană a acuzat Belarusul că a îmbarcat la bordul avioanelor mii de migranţi pentru a crea o criză umanitară la graniţa cu Polonia, stat membru al UE, o dispută în care ameninţă să fie atrase Rusia şi NATO, amintește Agerpres, care citează Reuters.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat sâmbătă că manevrele neprogramate ale NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova şi că Rusia nu are nimic de-a face cu criza migraţiei dintre aliatul său, Belarus, şi Uniunea Europeană.
Generalul Carter a spus că rivalii autoritari sunt dispuşi să folosească orice instrumente pe care le au la dispoziţie, cum ar fi migranţii, creşterea preţurilor la gaze, forţele proxy sau atacurile cibernetice. "Caracterul războiului s-a schimbat", a spus el.
După lumea bipolară a Războiului Rece şi lumea unipolară a dominaţiei SUA, diplomaţii se confruntă acum cu o mult mai complexă lume multipolară, a apreciat generalul Carter, care a adăugat că "instrumentele şi mecanismele diplomatice tradiţionale'' din timpul Războiului Rece nu mai sunt la îndemână.
"Fără aceste instrumente şi mecanisme există un risc mai mare ca aceste escaladări sau această escaladare să ducă la un calcul greşit. Deci cred că aceasta este adevărata provocare căreia trebuie să-i facem faţă", a insistat şeful forţelor armate britanice.
Regatul Unit a anunţat vineri că o mică echipă de militari britanici a fost desfăşurată pentru a explora acordarea de "sprijin tehnic" pentru Polonia la graniţa cu Belarus.
Tot vineri, avioane de vânătoare britanice de tip Typhoon au escortat două bombardiere strategice ruseşti cu capacităţi nucleare Tupolev Tu-160 din zona sa de interes, în cooperare cu parteneri ai NATO, pentru a monitoriza avioanele în timp ce acestea survolau spaţiul aerian internaţional.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News