Sistemele Chiron, obuzierele K9 și tancurile K2 sparg gheața pentru următoarea etapă. De ce nu are voie România să rateze șansa din Coreea
DefenseRomania participat săptămâna trecută la a Kadex 2024 (Korea Army International Defense Exhibition). Publicația noastră a discutat în Coreea de Sud, în marja expoziției militare, și cu oficiali guvernamentali coreeni, despre posibilitatea dezvoltării relației bilaterale dintre România și Coreea.
Iar partea coreeană e interesată de dezvoltarea unei relații pe termen lung și foarte lung cu România. Aici zona de apărare poate fi de fapt doar spargerea gheții pentru alte domenii în care companiile din Coreea ar putea investi masiv în România.
DefenseRomania a discutat cu Lee Jae Sik, chief officer al Kodits (Korea Defense Industry Trade Support Center) și director general în Ministerul Comerțului, Industriei și Energiei de la Seul.
Înaltul oficial coreean ne-a oferit cifre impresionante în ceea ce înseamnă azi Coreea în domeniul apărării. Astfel, obiectivul e ca anul acesta industria de apărare din Coreea să atingă contracte în valoare de 20 de miliarde la export!
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus o cerere mare de echipamente militare, mai ales în Europa de Est. Iar în baza acestei cereri există o mare oportunitate pentru România de a construi o relație cu Coreea nu doar în sectorul de apărare.
Aici deja lucrurile merg bine, spre foarte bine.
Recent sistemele coreene KP-SAM Chiron de tip MANPAD au intrat în dotarea Armatei României. Ulterior, tot anul acesta, a fost semnat contractul cu Hanwha pentru a achiziționa 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, un contract în valoare de un miliard de dolari care va avea și o importantă clauză de offset.
De ce nu are voie România să rateze o asemenea oportunitate. Companiile din Coreea sunt extrem de interesate de țara noastră
Companiile din Coreea își doresc investiții majore în România și construirea unei relații pe termen lung și foarte lung. Oficialii Kodits au identificat și alte zone în care România ar putea beneficia de dezvoltare prin relația cu Coreea.
Pe lângă deja solida relație în domeniul apărării există oportunități mari și în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii, un călcâi a lui Ahile pentru țara noastră, dar și a sectorului energetic.
Mai mult, cei oficialii coreeni ne-au dezvăluit că deja companiile din Coreea de Sud pregătesc terenul pentru procesul de reconstrucție al Ucrainei.
Iar în contextul în care România are cea mai mare graniță cu Ucraina e obligatoriu să nu ratăm șansa de a deveni un hub pentru companiile străine în ceea ce privește reconstrucția Ucrainei. Oficialii Korea Defense Industry Trade Support Center ne-au confirmat că există un mare interes pentru Europa de Est și în special pentru România.
„Putem identifica zone de cooperare nu doar în domeniul apărării. Domeniul aerospațial e, spre exemplu, un alt domeniu de cooperare în viitor. Sistemul de cale ferată al Hyundai Rotem este un sector foarte bun pentru a extinde cooperarea (n.r. - cu România). Dar sunt și multe alte companii care caută să găsească oportunități în reconstrucția Ucrainei, după război, nu doar pe parte de infrastructură.
În aceste condiții multe companii de construcții din Coreea vor dori să se alăture proiectului. Doar că Ucraina e prea departe și cred că statele din Europa de Est vor putea fi parteneri ai acestor companii, atunci când va veni momentul proiectelor de reconstrucție din Ucraina. Cu siguranță multe companii vor dori să coopereze cu România”, a precizat Lee Jae Sik, chief officer al Kodits, în discuția cu DefenseRomania.
„Există deja o cooperare puternică între Coreea și Europa de Est. În Polonia avem exporturi masive, în România am bătut palma anul acesta pentru obuziere K9, dar au început deja livrările și pentru sisteme MANDAPDS.
De asemenea cu Republica Cehă avem un parteneriat bazat pe construirea de centrale nucleare. O companie din Coreea a câștigat contractul pentru producția în Cehia a unei facilități nucleare. Totodată, mai multe conglomerate și companii coreene au discutat inclusiv cu președintele Cehiei posibile alte sectoare de cooperare și dezvoltare.
Dorim în baza acestor exemple de succes să extindem zona de cooperare.
Credem că Europa de Est e o regiune ideală pentru a stabili linii de producție coreene. În Cehia spre exemplu companii de autovehicule sau de baterii reîncărcabile în Polonia. Avem deja cooperări industriale puternice în regiune”, ne-a mai transmis oficialul coreean.
Așadar, în următoarea perioadă, România va avea o oportunitate majoră pentru a extinde relația bilaterală cu companiile din Coreea.
O industrie coreeană impresionantă. Coreea, în top 5 producători la nivel mondial
După 1970 și război Coreea a investit masiv în domeniul apărării și a reușit să dezvolte și alte domenii.
Coreea e un mare producător nu doar de arme ci și de automobile, nave sau semiconductori. „Suntem la nivel global în top 5 cei mai mari producători mondiali”, ne-a precizat Lee Jae Sik.
„Pentru a produce tancuri și altă tehnică militară ai nevoie de multe alte componente. Fără o capabilitate atât de puternică în a le fabrica nu ar fi fost posibil să producem tehnica și să o exportăm într-un timp atât de scurt.
Suntem pregătiți să livrăm orice sistem.
Industria de apărare e foarte importantă, nu doar din perspectiva exporturilor, dar și din perspectiva situației de securitate din Peninsula Coreea”, a conchis acesta.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News