Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400, văzute pe străzile din Turcia (Foto/Video)
06 oct 2020 / 15:11
În cursul zilei de ieri, mass-media turcă a relatat, citând un comunicat oficial al guvernului de la Ankara, că, în zilele următoare, Forțele Armate ale Turciei vor activa sistemele de rachete antiaeriene S-400 cumpărate din Rusia și le vor testa într-un poligon de lângă localitatea Sinop din nordul țării.

Astăzi, pe reţele de socializare, au apărut mai multe imagini şi materiale video cu momentul deplasării unui convoi militar al Forțelor Armate Turce, care avea în componenţa sa elemente ale sistemelor S-400, de la Ankara către poligonul de lângă localitatea turcă Sinop.

Mass-media turcă precizează că autorităţile de la Ankara au emis un NOTAM – o notificare adresată depusă la o autoritate aviație pentru a avertiza piloții de aeronave cu privire la potențiale pericole de-a lungul unei rute de zbor sau într-o locație care ar putea afecta siguranța zborului. În consecință, zborurile au fost închise pe Aeroportul Sinop în perioada 6 - 16 octombrie.

În cursul zilei de ieri, DefenseRomania a relatat în exclusivitate că Turcia va activa și va testa din nou sistemele de rachete antiaeriene ruseşti S-400.

Potrivit datelor prezentate de oficialii turci, 10 ținte aeriene de tip Banshee vor fi deplasate în poligonul de rachete Sinop pentru testarea sistemelor S-400, care va avea loc în perioada 05-16 octombrie.

,,Lansările-test cu sistemele S-400 vor avea loc în poligonul de rachete Sinop, în perioada 05-16 octombrie 2020, pentru verificarea capacității de luptă a acestora, respectiv capacitatea radarelor de a descoperi și escorta țintele aeriene, posibilitățile sistemului de comunicații, conducerea focului și comanda sistemelor de rachete”, se arată în documentul oficial primit de mass-media turcă.

Potrivit documentului, președintele Turciei a autorizat activarea preliminară a sistemelor înainte de testarea acestora în apropiere de Sinop, pentru verificarea capacității radarelor de la aerodromul Myrted de lângă Ankara, în perioada 28 septembrie - 02 octombrie.

În același timp, în document se precizează că, în timpul testelor, comandanții din punctul de comandă vor trebui să obțină permisiunea președintelui turc pentru fiecare lansare a rachetelor, cu două ore înainte de aceasta.

Bateriile de rachete antiaeriene S-400, 10 ținte aeriene, o stație de control de la sol pentru drone și alte echipamente necesare urmau să sosească de la baza aeriană Myrted la Sinop pe 05 octombrie. După desfășurarea în apropiere de Sinop, bateriile de S-400 vor trebui să execute trageri asupra țintelor aeriene, în perioada 5-16 octombrie, se arată în document.

 

Al doilea teste cu sistemele S-400 pe care Turcia îl efectuează


În toamna anului trecut,Turcia a efectuat exerciţii militare aeriene cu avioanele de luptă F-16 deasupra capitalei Ankara pentru a testa sistemele S-400 pe care le-a cumpărat de la Rusia. Exerciţiul militar de anul trecut a urmărit testarea radarelor din componenţa bateriilor S-400. Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un subiect care a generat tensiune între Ankara şi Washington.

 

Turcia este primul stat membru NATO care a achiziționat de la Rusia un sistem de apărare aeriană

 

Turcia și Rusia au semnat în 2017 un acord de finanțare a achiziționării unor sisteme antirachetă S-400, în valoare de 2,5 miliarde de dolari. Acordul de împrumut, în vederea achiziționării a patru baterii de rachete sol-aer de tip S-400, a provocat îngrijorarea statelor membre NATO. Unele state și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că sistemul de tip S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale Alianței Nord-Atlantice, iar Statele Unite au încercat să contracareze achiziţia prin a oferii Ankarei sisteme de rachete Patriot.

Turcia a primit din Rusia primul sistem de rachete de S-400 în iulie 2019, ceea ce a determinat Washingtonul, la momentul respectiv, să suspende participarea Ankarei la programul avionului de vânătoare F-35, să blocheze livrarea a 100 de astfel de aeronave şi să înceapă procedurile de sancționare în conformitate cu legea CAATSA (Counter America's Adversaries Through Sanctions Act), care impune sancţiuni economice împotriva oricărei entităţi sau ţări care încheie contracte pentru achiziţia de armament cu companiile ruseşti din domeniul industrie de apărare.

 

Sistemele de rachete urmau să fie activate în aprilie 

 

În luna mai, purtătorul de cuvânt al președinției Turciei, Ibrahim Kalin, a precizat că Ankara îşi menţine în continuare planurile de a activa sistemele antirachetă ruseşti S-400, pe care le-a achiziționat anul trecut de la Federaţia Rusă, în ciuda faptului că acest demers a cunoscut o perioadă îndelungată de întârziere.

Sistemele antirachetă ruseşti S-400, care trebuiau să fie activate în luna aprilie, au provocat o scindare între Turcia și aliații săi occidentali, deoarece NATO nu intenționează integrarea sistemului rusesc antirachetă S-400 în niciun sistem de apărare antiaeriană și antirachetă al Alianței, dar şi pentru faptul că tehnic nu pot funcționa împreună.

Kalin a reiterat că Turcia va menţine un dialog deschis cu partenerii săi occidentali pentru a atenua orice probleme de securitate pe care aceştia ’’le-ar putea avea ca S-400 să fie compatibil sau să nu fie compatibil cu sistemul de apărare al NATO’’.

Cu toate acestea, Ibrahim Kalin a insistat să precizeze că planurile Turciei în privinţa activării sistemelor S-400 nu s-au schimbat şi ca întârzierile apărute se datorează măsurilor luate de Ankara pentru combaterea răspândirii virusului COVID-19.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Vehicul de tip Humvee, furat dintr-o garnizoană a Gărzii Naționale a SUA
Rusia se laudă cu conceptul unui nou portavion, botezat „UMK Varan” (Foto)
Iranul a început un nou exercițiu militar în zona Golfului
Avioanele F-35 israeliene vor participa pentru prima dată la exerciții comune în afara țării
Armata algeriană a desfăşurat manevre militare aeriene şi terestre la frontiera cu Marocul
Armata SUA a finalizat procesul de retragere a trupelor din Somalia
Securitate energetică | Nord Stream 2: O navă rusească vizată de sancţiuni americane
Gerhard Schroeder: Reunificarea Peninsulei Crimeea cu Rusia reprezintă un răspuns la extinderea NATO
Inginerii au dezvăluit date despre noul radar al avionului de generația a șasea, Tempest
India merge în continuare pe mâna rușilor: Armata indiană va cumpăra alte avioane MiG-29 și Su-30MKI
Asalt asupra Capitoliului: O femeie, suspectată că a vrut să le vândă ruşilor computerul lui Nancy Pelosi
Rusia amenință Germania că nu e prudent un dialog cu Moscova de pe o poziție de forță, amintindu-i de cel de-al Doilea Război Mondial
În timp ce Maia Sandu se află la Bruxelles, în țară Dodon dă ultimatumuri, acuză 'uzurparea puterii' și amenință cu proteste masive
Sistemele THAAD din Emirate primesc mentenanță de la Lockheed Martin
Alertă de securitate. Capitoliul a fost evacuat
Iranul, despre zborul bombardierelor B-52 Stratofortress: Fără valoare operațională
Viitorul Chinook Block 2 este incert. Echipajul, afectat de vibrațiile puternice ale elicopterului
Navalnîi în arest pentru 30 de zile
Ucraina și Ungaria vor un gentelmen's agreement pentru soluționarea disputelor între cele două state. Kievul speră astfel la deblocarea Comisiei NATO-Ucraina
Iohannis: Sunt convins că vom continua, împreună cu noua administraţie americană, dezvoltarea Parteneriatului Strategic
Frontex şi Irini îşi întăresc cooperarea pentru controlul respectării embargoului privind livrările de arme către Libia
Șase avioane de vânătoare MiG-29 au fost identificate la baza aeriană rusă din Siria
Peste 300 de vehicule blindate multi-rol SERVAL pentru Forțele Armate ale Franței, fabricate de Nexter și Texelis
Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel
General ucrainean: Am avertizat din 2008 că Rusia intenţionează să anexeze Crimeea
Rușii nu au mai avut răbdare. Navalnîi, arestat în zona internațională a aeroportului. Ileana Racheru: Întoarcerea sa, comparată cu invadarea URSS din 1941
Securitate energetică | O nouă campanie de foraj în Marea Neagră. OMV investeşte 32 de milioane de euro
Rusia expulzează doi diplomaţi olandezi ca măsură de represalii la un gest similar al Olandei
Maia Sandu vrea un 'cerc de încredere' cu România și Ucraina, fiind dispusă discute cu Rusia despre prezența trupelor din Transnistria
China anunță sacțiuni împotriva oficialilor americani implicați în problema Taiwanului
Învestirea lui Joe Biden | FBI controlează militarii Gărzii Naţionale
Revolte în Tunisia | Armata, scoasă pe străzi. Peste 600 de persoane au fost arestate
Beijingul îl compară pe Mike Pompeo cu o insectă
MApN face recrutări. Pot candida SGP în activitate, civili și din structurile de informații ale MApN. Calendarul concursului
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro