Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Principalul comandant american din Pacific i-a avertizat joi pe senatori din Congres că sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl acordă Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei creează un risc de securitate în regiunea sa, deoarece Moscova oferă în schimb asistență militară critică ambelor țări.
Militari din China și Rusia în timpul organizării unor exerciții navale comune. Sursa foto: TASS.
Amiralul Samuel Paparo, șeful Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a declarat în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului că partea chineză a furnizat Rusiei 70% din utilajele producatoare de semicoductori și 90% din cipurile vechi pentru a ajuta Moscova să-și „reconstruiască mașina de război”.
În schimb, a spus el, China ar putea primi ajutor în ceea ce privește tehnologiile pentru a-și face submarinele să se deplaseze mai discret, precum și alte tipuri de asistență.
Senatorii i-au întrebat pe Paparo și pe generalul Xavier Brunson, comandantul Forțelor americane din Coreea, despre progresele Chinei în regiune, inclusiv despre amenințările la adresa Taiwanului. De asemenea, i-au întrebat pe amândoi cu privire la prezența militară americană în Coreea de Sud și dacă aceasta ar trebui să fie ferită de masurile de reducere a personalului militar luat in considerare de administratia Trump.

Ambii au afirmat că actuala forță americană din Coreea de Sud și din Indo-Pacific este esențială atât pentru diplomația din regiune, cât și pentru securitatea națională a Americii, pe măsură ce relațiile dintre Rusia și China se intensifică. Statele Unite au 28.500 de militari în Coreea de Sud.
Amiralul Paparo a declarat că Coreea de Nord trimite „mii, poate sute de mii de proiectile de artilerie” și sute de rachete cu rază scurtă de acțiune către Rusia. Se așteaptă, a spus el, ca Phenianul să beneficieze de sisteme de apărare aeriană și de rachete sol-aer.
„Este o simbioză tranzacțională în care fiecare stat acoperă slăbiciunea celuilalt stat în beneficiul reciproc al fiecărui stat”, a spus Paparo.
Președintele republican al Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA, senatorul Roger Wicker, a declarat în introducere că apropierea Rusiei, Chinei și Coreei de Nord „ar trebui să ne îngrijoreze foarte mult pe toți cei din Occident. Această îngrijorare ar trebui să ducă apoi la acțiune. Dacă vrem să menținem pacea și stabilitatea globală, trebuie să continuăm să luăm măsuri acum pentru a ne reconstrui armata și a restabili descurajarea”.
Brunson a declarat că în prezent Coreea de Nord a demonstrat că are capacitatea de a trimite muniții și trupe în Rusia, înregistrând în același timp progrese în domeniul dezvoltării propriilor capacități militare, inclusiv a celor hipersonice. Phenianul, a spus el, „se mândrește cu o forță militară de peste 1,3 milioane de oameni, echipată, sporită și modernizată de Rusia”.
Eforturile Coreei de Nord de a dezvolta arme nucleare avansate și rachete balistice „reprezintă o amenințare directă la adresa țării noastre și a aliaților noștri”, a adăugat Paparo.
De asemenea, Coreea de Nord a trimis mii de soldați să lupte alături de ruși împotriva Ucrainei. Și președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Rusia recrutează acum cetățeni chinezi pentru a lupta alături de forțele sale implicate în războiul din Ucraina. Acesta a declarat că peste 150 de astfel de mercenari sunt deja activi în luptă cu știința Beijingului.
China a calificat acuzația drept „iresponsabilă”.
În cadrul altor declaratii, senatorul Jack Reed, democratul cu cel mai mare rang în comisie, a declarat că expertii militari se tem că președintele Donald Trump „va diminua prezența trupelor americane în Coreea și Japonia, va reduce exercițiile militare cu ambele națiuni și va reevalua planurile pentru Cartierul general al Forțelor Întrunite din Japonia”. Orice astfel de acțiuni, a spus el, vor semăna „semințe de îndoială” cu privire la stabilitatea Americii.

Acesta s-a întrebat, de asemenea, dacă recentele decizii ale Pentagonului de a muta un portavion și un batalion de rachete Patriot din regiunea Pacificului în Orientul Mijlociu au afectat pregătirea militară în comandamentul Indo-Pacific.
Paparo a declarat că datorează șefului apărării și președintelui o „vigilență constantă” în această privință, inclusiv o conștientizare permanentă a faptului că aceste forțe s-ar putea întoarce în Pacific în cazul în care există brusc o „amenințare cu prioritate mai mare” în regiunea sa.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News