Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea către Norvegia a nu mai puțin de 580 de bombe inteligente (activate și controlate în rețea) de tip StormBreaker. Aprobarea pentru acest număr de bombe, a căror denumire tehnică este GBU-53/B Small Diameter Bombs-Increment II (SDB-II), vine după o aprobare anterioară acordată pentru doar 20 de SDB-II. Costul total estimat al vânzării este de 293 de milioane de dolari.
Ca de regulă, Agenția americană de Cooperare în domeniul Apărării și Securității a declarat că vânzarea de muniție inteligentă pentru flota de F-35 a Norvegiei “va consolida capacitățile aeriene și de apărare ale țării”.
„Vedem StormBreaker ca o componentă esențială în atingerea capacității operaționale depline a flotei noastre de F-35A”, a declarat șeful proiectului F-35 din Norvegia, general de brigadă Sigurd Fongen în urmă cu aproximativ un an, când au apărut primele informații privind începerea integrării muniției activate în rețea pe flota de F-35 a Norvegiei.
StormBreaker - o muniție inteligentă gestionată în rețea
Potrivit producătorului Raytheon, StormBreaker este o bombă glisoare de aproximativ 91 de kilograme, destinată executării cu precizie a lovirilor de pe aeronavele de generațiile a 4-a și a 5-a asupra țintelor terestre staționare sau în mișcare, în condiții meteorologice nefavorabile, la distanțe de până la 72 de kilometri.
Caracteristica principală a bombei este că acceptă, de la entitățile din rețea autorizate, să fie redirecționată în timpul zborului, primește actualizări de la acestea și le oferă feedback privind setarea sa curentă pentru angajarea țintei.
StormBreaker este echipată cu un cap de căutare cu trei module, respectiv un radar pe unde milimetrice (pentru a limita influența condițiilor meteo asupra detecției și urmăririi țintei), un modul de lucru în infraroșu (pentru separarea și clasificarea performantă a țintei) și un laser semiactiv (pentru obținerea unei flexibilități operaționale maxime).
Componentele de calcul utilizate în realizarea bombei GBU-53/B au o capacitate puternică de procesare a semnalului și sunt capabile să facă față unei game largi de scenarii și contramăsuri electronice.
Operarea bombei
Stabilirea misiunii bombei este rapidă, flexibilă și simplu de executat, folosind Sistemul de planificare comună a misiunii, făcându-se fie ca parte a operațiunilor efectuate din timp, la sol, fie dinamic, în zbor.
Odată ajunsă în zona țintei, o varietate de aeronave sau părți terțe autorizate, pot interveni pentru a ajusta misiunea bombei.
Aceasta permite patru moduri de atac: atac normal (pentru ținte în mișcare și staționare pe vreme nefavorabilă sau senină), atac coordonat (pentru ținte fixe aflate în medii puternic apărate), atac imediat (pentru ținte apropiate sau nevoia de angajare rapidă) și atac iluminat cu laser (pentru lovituri de precizie atunci când se poate marca ținta la fața locului).
Compartimentele de arme interne ale F-35 permit încărcarea simultană a opt bombe GBU-53/B, astfel încât să rămână spațiu și pentru două rachete AIM-120, aer-aer, pentru autoprotecția aeronavei împotriva unui eventual atac aerian.
În ceea ce privește puterea distructivă a încărcăturii explozive a bombei, construcția acesteia este de tip fragmentar, cu încărcătură perforantă și cu efect de amplificare a exploziei, astfel încât o singură lovitură poate distruge un tanc modern.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News