Su-35, numitorul comun al aviației militare în Axa Răului? Rusia ia în calcul prima linie externă de producție, pe teritoriul noului său aliat
Potrivit mai multor surse media rușii ar putea să deschidă o linie de producție externă pentru avioanele de luptă Su-35, dar și pentru Su-30.
Avion de luptă rus de tip Su-35, considerat de Rusia de generația 4 ++. Photo source: Ministerul Apărării de la Moscova
Informația a fost publicată inițial de portalul turc Muazin, fiind preluată și de presa internațională, cu precădere via Iran. Potrivit sursei citate e vorba de Iran.
Astfel, Iranul dorește să înceapă să producă avioane de luptă rusești Su-30 și Su-35 în Iran. Oficialii de la Teheran ar fi primit deja licențe și se pregătesc să ridice o fabrică de asamblare în Iran. „Acest lucru ar fi un pas mare în dezvoltarea aviației militare iraniene”, arată sursa citată.
Informațiile apărute în media arată că ar fi vorba de producerea în Iran a între 48 și 72 de avioane de luptă Su-35 Flanker-E pentru Forțele Aeriene Iraniene. Numărul exact de avioane Su-30 Flanker-C nu a fost dezvăluit. O asemenea linie de producție, scrie sursa citată, nu doar ar dezvolta Forțele Aeriene Iraniene, dar ar produce și locuri de muncă. Acest pas ar reduce de asemenea dependența Iranului de linii de aprovizionare externe cu tehnică militară, ceea ce e esențial în contextul sancțiunilor impuse regimului fundamentalist de la Teheran, precum și a limitării accesului regimului Ayatollahilor la tehnologii în domeniul industriei de apărare.
Su-35, numitorul comun în aviația militară pe Axa Răului după ce Rusia transferă producția pe teritoriul noului său aliat?
Avioane de luptă rusești de tip Su-35
Mutarea producției de avioane Su-35 în Iran, alături de Su-30, ar aduce un numitor comun în domeniul aviației militare în ceea ce aliații numesc noua Axă a Răului: Rusia - Iran - China, dictaturi care și-au strâns mâna și colaborează foarte strâns.
Dacă Beijingul e factorul dominant din umbră al Axei, Rusia și Iranul își duc parteneriatul la nivel de alianță prin implicarea Teheranului în războiul de agresiune rus asupra Ucrainei, prin livrări masive de drone, în special de tip Shahed, și numeroase rachete și muniție.
Federația Rusă a mers însă mai departe și a trecut deja la o alianță militară cu Coreea de Nord, cea mai odioasă formă de dictatură pe care omenirea o cunoaște azi. Există rapoarte care au confirmat deja faptul că nord-coreenii au trimis mii de soldați să lupte alături de ruși, în ceea ce reprezintă o escaladare fără precedent a războiului împotriva Ucrainei.
Dacă Iranul va produce și va opera Su-35, avioanele rusești vor fi un numitor comun, ele fiind operate și de Rusia și China. De altfel, în prezent, doar ultimele două state operează Su-35.
Su-35 Flanker-E de generația 4 ++. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Chinezii au cumpărat 24 de avioane de tip Su-35, dar veștile nu sunt prea bune pentru ruși în contextul în care în presa chineză au apărut rapoarte privind critici aduse avioanelor iar perspectivele unei viitoare comenzi sunt cam sumbre. Mai ales că Beijingul dezvoltă propriile avioane.
Su-35 e considerat un avion de generația 4 ++ și e cel mai promovat produs al aviației militare ruse. Concomitent continuă producția de Su-57, considerate de generația a 5-a, dar aici rușii au întâmpinat probleme majore, în special cu motorizarea avioanelor.
CITEȘTE ȘI: Rușii nu pot vinde Su-35 din cauza SUA în ciuda promovării intense a avioanelor în război. Lista țărilor care spun „nu” Su-35 e tot mai lungă
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News