SUA s-ar putea răzgândi în privința sancțiunilor impuse Turciei din cauza sistemelor S-400
Statele Unite ale Americii au propus formarea unui grup de lucru comun cu Turcia pentru a discuta despre impunerea sancțiunilor CAATSA asupra Ankarei, în urma achiziției complexelor de apărare antiaeriană S-400 din Rusia.
„Propunerea de înființare a grupului de lucru turco-american a venit din partea americană. Pentru că susținem dialogul, am spus „da” propunerii și au început negocierile la nivel de experți”, a declarat ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, astăzi în cadrul conferinței de presă tradiționale de la sfârșitul anului.
Pe 14 decembrie, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a anunțat o serie de sancțiuni în temeiul CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act) împotriva agenției de achiziții militare a Turciei (SSB) și a patru înalți oficiali turci pentru cumpărarea complexelor S-400. Astfel, SSB nu mai are dreptul să importe sau să exporte din/către entități din SUA. Oficialii turci vizați de sancțiuni sunt directorul SSB, Ismail Demir, și trei angajați din conducerea agenției.
Turcia a propus anterior crearea unui grup de lucru pentru a evalua impactul potențial al complexelor S-400 asupra sistemelor NATO, dar propunerea a fost inițial ignorată de Washington.
„La întâlnirea cu Pompeo, am spus că propunerea noastră continuă să fie valabilă. Americanii au spus să lucrăm împreună la această problemă. Aceasta (sancțiunile) este un atac asupra drepturilor noastre suverane", a adăugat Çavușoğlu.
În discuțiile turco-americane, care au urmat anunțului de impunere a sancțiunilor, Pompeo i-a spus lui Cavusoglu că achiziția de către Turcia a complexelor S-400, pune în pericol securitatea atât a personalului american, cât și a tehnologiei militare a SUA și permite accesul Rusiei la forțele armate și industria de apărare ale Turciei.
De asemenea, pe 29 decembrie, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat, într-un interviu pentru agenția de presă germană DPA, că rachetele S-400 din Turcia reprezintă o amenințare pentru avioanele Alianței, și, în plus, nu este posibilă integrarea acestora în sistemul NATO de apărare antiaeriană.
Referindu-se la semnificația sancțiunilor, Pompeo i-a spus lui Cavusoglu că nu sunt menite să submineze capacitatea de luptă Turciei sau a oricărui alt aliat sau partener al SUA. Potrivit purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Cale Brown (18 decembrie), „obiectivul sancțiunilor este de a preveni ca Rusia să primească venituri substanțiale, acces și influență.”
Comentariul autorului: Prin formarea grupului de lucru pe tema sancțiunilor CAATSA, SUA par să facă un pas înapoi după anunțul din 14 decembrie privind impunerea de sancțiuni. Actul CAATSA, cum a fost conceput, este destinat contracarării adversarilor Americii. Aplicarea sa împotriva Turciei, un stat cheie în cadrul geopoliticii NATO, ar situa Ankara în rândul adversarilor, cel puțin din punctul de vedere al imaginii publice. De asemenea, este destul de greu de explicat că, pe teritoriul unui stat considerat adversar, pot fi staționate în siguranță arme nucleare, cum sunt cele americane de la Baza Incirlik din Turcia.
S-ar putea ca acest fapt – aplicarea CAATSA împotriva Turciei, să fie totuși prea mult pentru incertitudinea vremurilor actuale. Probabil, administrația Trump care, acum este pe picior de plecare, își reconsideră poziția și va lăsa această problemă administrației Biden.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News