SUA vor taxa toate navele care au legătură cu China și cer aliaților să facă la fel / Beijingul marchează puncte: ”Marile puteri nu ar trebui să-i hărțuiască pe cei slabi”
Beijingul "va contracara cu hotărâre" presiunile SUA privind taxele vamale, a declarat vineri ministrul de externe al Chinei, adăugând că marile puteri "nu ar trebui să-i hărțuiască pe cei slabi", o lovitura voalată la adresa politicii externe a administrației Trump.
China este pregătită să joace un rol de stabilitate pe scena globală, după dezangajarea președintelui american Donald Trump din instituțiile internaționale.
Mesajul este clar de la Beijing către Europa și țările din Sudul Global: haosului geopolitic generat de Administrația Trump, Beijingul va răspunde hotărât și calm, China prezentându-se ca o putere globală predictibilă.
„Dacă fiecare țară își pune accentul pe propriile priorități naționale și crede în putere și statut, lumea va regresa la legea junglei, țările mici și slabe vor suporta greul”, a spus Wang într-o referire voalată la acțiunile Washingtonului.
„ Puterile majore ... nu ar trebui să fie conduse de profit și nu ar trebui să-i agreseze pe cei slabi”.
Trump a retras SUA din mai multe organizații multilaterale și acorduri climatice, a suspendat majoritatea ajutorului extern și a votat împotriva rezoluției Națiunilor Unite care condamna Rusia pentru invazia Ucrainei.
„Într-un moment în care politica externă a administrației Trump revizuiește o mulțime de așteptări stabilite, China vrea să se prezinte ca menținând status quo-ul”, a spus Sung, analistul.
„Când Sudul Global vede o retragere a SUA, cu privire la interior, există o teamă de un vid strategic – unul pe care China intenționează să îl ajute să-l umple”.
În ceea ce privește rezolvarea războiului din Ucraina, China dorește să obțină un „acord de pace echitabil, durabil și obligatoriu”, acceptabil pentru toate părțile, a spus Wang Yi.
Țările occidentale au cerut Beijingului să-și asume un rol mai activ în utilizarea pârghiei sale economice asupra Rusiei pentru a opri războiul, dar Beijingul a refuzat până acum să critice public partenerul său strategic sau să oprească sprijinul său economic pentru Moscova.
Relațiile dintre China și Rusia sunt „o constantă într-o lume turbulentă, nu o variabilă în jocurile geopolitice”, a spus Wang în conferința de presă.
Taxe vamale pentru China. Statele Unite cer aliaților să facă la fel
După ce au perceput un tarif suplimentar de 10% asupra importurilor din China, Statele Unite intenționează să perceapă exitindă aplicarea taxelor și pentru acostarea în porturile americane a oricărei nave care face parte dintr-o flotă care include nave construite de China sau sub pavilion chinez.
Taxele ar urma să fie impuse oricărei nave care intră într-un port american, „indiferent de locul în care a fost construită sau sub ce pavilion, dacă acea navă face parte dintr-o flotă care include nave construite sau sub pavilion în RPC (Republica Populară Chineză)”.
Mai mult, Washingtonul va cere aliaților să acționeze în mod similar sau se vor confrunta cu represalii, se arată într-un proiect de ordin executiv văzut de Reuters.
Administrația președintelui american Donald Trump elaborează ordinul executiv în încercarea de a resuscita construcțiile navale interne și de a slăbi controlul Chinei asupra industriei maritime globale.
Abordarea dominației în creștere a Chinei asupra mărilor și diminuarea pregătirii navale a SUA este un punct rar de consens între parlamentarii republicani și democrați din SUA.
Constructorii de nave chinezi reprezintă peste 50% din toată capacitatea de marfă a navelor comerciale produsă la nivel global în fiecare an, în creștere de la doar 5% în 1999, potrivit Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale.
Acest câștig a venit în detrimentul constructorilor de nave din Japonia și Coreea de Sud. Construcția navală din SUA a atins apogeul în anii 1970 și acum reprezintă o mică parte din producția industriei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News