Sudanul a confiscat toate bunurile Hamasului de pe teritoriul său, decizie care va afecta serios capacitatea de luptă a mișcării palestiniene
Autoritățile sudaneze au confiscat toate bunurile, activele și proprietățile mișcării palestiniene Hamas din Sudan, elemente care au constituit timp de decenii o resursă importantă pentru activitatea grupării. Principalele active ale Hamasului din Sudan includeau hoteluri, proprietăți imobiliare, companii și terenuri.
De asemenea, au fost blocate toate transferurile de fonduri către Hamas, precum și conturile companiilor și persoanelor fizice care activează pentru mișcarea palestiniană.
Pe 23 octombrie 2020, Sudanul și-a anunțat acordul de a-și normaliza relațiile cu Israelul, dar mai multe forțe politice au anunțat respingerea categorică a normalizării, inclusiv partidele care participă la coaliția de guvernământ.
Anterior, site-ul britanic Middle East Eye a dezvăluit că autoritățile sudaneze s-au angajat față de Statele Unite să închidă birourile mișcării Hamas din Sudan.
Hamas avea relații strânse cu fostul președinte al Sudanului, demis de armată
Nu este un secret faptul că Hamasul a avut relații strânse cu guvernul fostului președinte Omar al-Bashir, care a fost demis de armata sudaneză în 2019 în urma protestelor populare de anvergură.
Legătura dintre Hamas și Al-Bashir a fost puternică ani de zile, deoarece Khartoumul a fost un refugiu sigur pentru o serie de lideri ai mișcării, dar relațiile s-au înrăutățit la începutul anului 2016, într-un moment în care guvernul sudanez s-a apropiat de Riad și Abu Dhabi și s-a îndepărtat de vechiul aliat al Iranului.
Relațiile au continuat să se deterioreze după răsturnarea lui Bashir și venirea la putere a Consiliului suveranității sudaneze. Consiliul a încercat să construiască relații cu Statele Unite și Occidentul și să normalizeze relațiile cu Israelul pentru a ajuta la ameliorarea presiunilor economice severe și la ridicarea sancțiunilor.
Analiști și observatori au declarat că Emiratele Arabe Unite se află în spatele pozițiilor Consiliului suveranității împotriva Hamas, iar cotidianul israelian Yedioth Ahronoth a concluzionat că Hamasul a fost cel mai mare perdant al schimbării din Sudan.
Cu câteva luni în urmă, surse importante din Hamas au confirmat că relațiile cu Sudanul în timpul erei lui Al-Bashir au depășit dimensiunea politică, deoarece includeau sprijin militar și de securitate.
În mod similar, mass-media israeliană a relatat, mai devreme, că serviciile de securitate și informații au declarat că acordul de normalizare cu Sudanul a dat o lovitură severă mișcării Hamas, dat fiind că Khartoumul reprezenta un canal important pentru transferul armelor în Gaza.
Serviciile de securitate israeliene au sugerat că Sudanul a acționat alături de Iran și a servit drept conductă pentru transferul armelor către Hamas, adăugând că acest lucru explică de ce Israelul a efectuat operații secrete, dar și la vedere, în interiorul Sudanului și la frontierele sale și a bombardat ținte de pe teritoriul sudanez.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News