Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Suedia refuză sa ofere Ucrainei sisteme Patriot: Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Este o resursă limitată și ar afecta în mod semnificativ propria apărare, a precizat ministrul suedeze al Apărării . Într-un interviu pentru Bloomberg (preluat de RBC Ucraina), publicat pe 21 mai, Pal Jonson, ministrul suedeze al Apărării, s-a referit la conflictul ruso-ucrainean și a explicat importanța țării sale în arhitectura de securitate a NATO. Alianța nord-atlantică are nevoie de până la doi ani pentru a înarma semnificativ Ucraina, potrivit lui Pal Jonson.
Militari ai unui regiment suedez de apărare aeriană participa la o ceremonie de predare-primire a unei baterii de sistem Patriot, Suedia, 18 noiembrie 2021. La momentul respectiv Suedia nu era stat membru NATO, dar achiziţionase un sistem de rachete de ap
Militari ai unui regiment suedez de apărare aeriană participa la o ceremonie de predare-primire a unei baterii de sistem Patriot, Suedia, 18 noiembrie 2021. La momentul respectiv Suedia nu era stat membru NATO, dar achiziţionase un sistem de rachete de apărare aeriană Patriot. Sursa foto: Site-ul U.S. Army/ Sgt. 1st Class Terrance Rhodes.

„Rusia s-a pus pe picioare mai repede decât comunitatea euro-atlantică”, a spus Jonson, cerând aliaților occidentali să dubleze volumul achizițiilor (militare).

„Mă aștept să ajungem din urmă, dar cred că va trece un an sau doi până să vedem întregul efect”, a precizat acesta. Suedia și-a mărit cheltuielile militare dar, pe termen scurt, pare insuficient comparativ cu ritmul alert al Rusiei.

Suedia și-a dublat deja cheltuielile militare față de 2020 și intenționează să cheltuiască 2,6% din produsul său intern brut pentru apărare până în 2030. În perspectiva pe termen scurt, acest lucru poate să nu fie suficient pentru a face față inamicului, care își convertește economia la o bază militară.

Suedia a furnizat Ucrainei tancuri, vehicule de luptă, sisteme de artilerie, muniție și alte echipamente care trebuiau înlocuite. În același timp, se străduiește să satisfacă ambițiile, care includ o creștere a numărului de nave de război și submarine la dispoziția Marinei Suedeze, precum și o creștere semnificativă a capacității de a respinge atacurile aeriene.

 

Sistemul Patriot, o resursă limitată, nu poate fi furnizat Ucrainei

 

Suedia s-a alăturat inițiativei Germaniei de a oferi Kievului sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot. Cu toate acestea, potrivit lui Jonson, predarea uneia dintre cele patru baterii ale Suediei ar afecta în mod semnificativ propria apărare.

"Desigur, există lucruri pe care le putem face mai ușor, mai rapid și cu un impact mai mic asupra propriilor capacități (de apărare) decât sistemul Patriot. Este o resursă limitată", a spus Jonson.

Citeste şi: Sisteme Patriot pentru Ucraina? Iohannis: Nu accept, sub nicio formă, ca România să rămână fără apărare antirachetă şi fără apărare antiaeriană

Industria de apărare suedeză este critică pentru Ucraina, iar această industrie trebuie protejată inclusiv cu Patriot.

Nu există nicio altă țară din lume cu o populație de 10 milioane de oameni care ar avea ocazia să proiecteze și să construiască avioane de luptă, submarine, sisteme de artilerie și vehicule de luptă de infanterie. Acesta este, de asemenea, un avantaj pentru noi în dorința noastră de a sprijini Ucraina", a spus Jonson.

Industria suedeză de apărare include producători autohtoni de arme precum Saab AB, precum și companii cu capital străin, cum ar fi BAE Systems Hagglunds AB, care produce vehiculul blindat de luptă CV-90, și fabricantul finlandezo-norvegian de muniție de artilerie Nammo AS, care produce obuze de calibru 155 milimetri, de care Ucraina are nevoie urgentă.

Guvernul suedez intenționează să tripleze producția de muniție de artilerie în următorii câțiva ani.

"Am venit dintr-o epocă în care se credea că avem foarte puțini bani, dar avem mult timp. Acum avem mult mai mulți bani, dar mai puțin timp, pentru că suntem foarte îngrijorați că Rusia își va reveni și va crea o amenințare militară pentru întreaga alianță”, a spus Jonson.

De la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Suedia a oferit Ucrainei 15 pachete de ajutor militar. Unul dintre cele mai consistente a fost furnizat, în februarie 2024, la doi ani de la începerea războiului, având o valoare de aproximativ 700 milioane dolari.

Nota autorului: Decizia Suediei de a nu furniza Ucrainei sisteme Patriot a fost luată în special pe baza evaluărilor structurilor de informații, apărare și securitate suedeze.

Într-adevăr, industria de apărare suedeză este una dintre cele mai puternice din lume și NATO trebuie să-i asigure o protecție corespunzătoare. Însă, pe termen scurt și chiar mediu, amenințarea la adresa ei este una de tip asimetric, în sensul că o potențială lovitură va fi una neasumată oficial de vreun stat. Pe lista armelor care pot fi folosite într-un astfel de atac, nu intră cu siguranță rachete balistice sau de croazieră cu rază lungă, împotriva cărora este destinat sistemul Patriot.

În ultimele două zile, a venit și un alt refuz important pentru Ucraina și anume, recomandarea puternică a Departamentului american al Apărării (DoD) ca forțele ucrainene să nu folosească arme americane pentru a lovi teritoriul Rusiei. Clarificarea DoD a fost necesară după ce dintr-o declarație anterioară a Secretarului de Stat, Antony Blinken, reieșea că Ucraina decide cum folosească armele americane, deși recomandarea este de nu se folosi pe teeritoriul rus.

După ce Ucraina a reușit să obțină în toamna lui 2022 succese militare importante, recuperând teritorii mari din regiunile Harkov și Herson, Rusia s-a adaptat și a reușit să oprească contraofensiva ucraineană din vara lui 2023. Deși, lipsesc datele relevante datorită secretului și dezinformării specifice războiului, concluzia care rezultă este că avantajul preciziei și autoprotecției la interceptare a armelor ofensive occidentale a fost anulat de Rusia.

În plus, Rusia a început să hărțuiască forțele ucrainene departe de linia frontului ceea ce anulează și sprijinul recent occidental cu muniții de artilerie și antitanc. De asemenea, presiunile Rusiei prin bombardamente aeriene și cu rachete s-au intensificat și ele, punând apărarea antiaeriană ucraineană în situații imposibile.

Datorită acestor evoluții, paradigma războiului ruso-ucrainean s-a schimbat și Occidentul încă nu reacționează prezentând tot felul de explicații care sunt rezonabile într-o anumită măsură dar care nu rezistă dacă se conștientizează magnitudinea mare a amenințării rusești. Dacă Ucraina cade, toate celelalte amenințări și riscuri de război pe planetă trebuie amplificate față de ceea ce se estimează în prezent.

Ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu este doar o mică mostră din ceea ce s-ar putea întâmpla. O destabilizare la scară globală pare greu de gestionat acum de Occident iar de contracarat nici măcar nu intră în discuție. Pe scurt, dacă Rusia câștigă în Ucraina, nu vor fi oricum suficiente sisteme Patriot în lume pentru ceea ce va urma.

În prezent, Ucraina rezistă ca urmare a inovațiilor în materie de drone explozive și luptă contradronă, precum și a unei serii de operații combinate între serviciile de informații și forțele armate regulate ucrainene prin care apărarea rusă este surprinsă atât pe linia frontului cât și în adâncimea sa. Nu se știe cât va rezista această abordare deși armata ucraineană dă unele asigurări.

 


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Cum ar arăta azi un război împotriva Rusiei? Gen. Breedlove: Am așteptat ani invazia rusă prin Coridorul Fulda. Revenim la tacticile de luptă de odinioară
Finlanda permite Statelor Unite să utilizeze 15 dintre bazele sale militare: Forțelor americane vor putea desfăşura aici tehnică militară grea
"Susținem politica ușilor deschise a NATO". Departamentul de Stat cu privire la declarația lui Zelenski privind aderarea Ucrainei
Ucraina ar trebui să poată folosi armele pe care le primește împotriva țintelor militare aflate pe teritoriul Rusiei
Analiștii occidentali se gândesc la ce ar putea însemna pentru Europa înfrângerea Ucrainei în război: Reconcilierea cu "noua Rusie" va deveni "absolut nerealistă"
Frontul din Ucraina, descris în trei cuvinte: O vară sângeroasă. Care e situația actuală după ce Ucraina a oprit ofensiva rusă în Harkov
A început echiparea celei mai importante facilități construite de NATO în ultimii 30 de ani - Baza militară din orașul polonez Powidz
Pentagonul răspunde amenințărilor Rusiei referitoare la operațiunile americane cu drone deasupra Mării Negre: Continuăm să zburăm
NATO dislocă avioane AWACS deasupra Poloniei pentru a monitoriza Ucraina și activitatea militară a Rusiei
Volodimir Zelenski schițează un model acceptabil de negociere cu Rusia: Orice altă formă de negocieri pentru pace nu ar pune capăt războiului
Rusia intenționează să reia producția de rachete balistice nucleare cu rază medie și scurtă de acțiune
Un ''NATO exclusiv european'' are puterea de a rezista pe termen lung? Cât de importantă este de fapt prezenta militară americană în Europa
Theodor Steolojan și Traian Băsescu în 2004. Photo source: Agerpres
EXCLUSIV
„Dragă Stolo”, ca lecție pentru Joe. E ultima șansă, în ultimul minut al celui de-al 12-lea ceas
Ca să nu repete episodul Leopard din 2023, avioanele F-16 vor fi ”blindate” înainte de a ajunge, vara asta, în Ucraina
În Statele Unite se discută posibilitatea de a permite contractorilor militari privați americani să lucreze direct în Ucraina: Mentenanţa avioanelor F-16, unul dintre obiectivele de activitate
Situaţia actuală din Ucraina arată că un război cu Rusia se poate extinde pe termen lung. Potrivit experților CSIS, NATO nu este pregătită pentru așa ceva
Slovacia, mână moartă în cazul unui atac al Rusiei asupra NATO? Noul președinte spune că armata slovacă nu are încă tehnica necesară pentru a-și ajuta vecinii
Aranjamente privind sprijinirea Hezbollahului în cazul în care Israelul deschide un front și în Liban
Summitul NATO ar putea fi un succes pentru Ucraina, chiar dacă nu primeşte o invitaţie de aderare la Alianţa: Ar fi momentul potrivit pentru anunţarea livrării avioanelor F-16
Toate speranțele Europei rămân în SUA? În cazul unui atac al Federației Ruse, toată Europa poate disloca rapid 300.000 de militari
Casa Albă: Este nevoie de un "pod către NATO" pentru ca Ucraina să poată adera la Alianță, dar nu trebuie să lipsească voința politică pentru a face acest lucru
Rușii vor un cap de pod în Libia. Nave rusești ajung în Tobruk, în timp ce Haftar întărește acordul militar cu Moscova
CPI a emis mandate de arestare pentru Șoigu și Gerasimov sub acuzația de crime de război comise în Ucraina
Ucraina va primi veniturile rezultate din activele înghețate ale Rusiei în două tranșe: Kievul ar urma să primească aproximativ 3 miliarde de euro
Ucraina intenționează să desfășoare în Marea Neagră până la 20 de drone maritime care să facă treaba unei singure nave de război
Şeful spionajului militar ucrainean despre ofensiva rusă în estul Ucrainei: Nu va exista un Armageddon, dar situația este destul de complicată
Franța-Italia, la cel mai important Euro din istorie. Macron luptă pentru supraviețuire - Meloni devine a treia forță din Parlamentul UE, chiar și fără Orban
Ministrul polonez de externe face aluzie la posibilitatea închiderii complete a frontierei cu Belarus
Kurt Volker: Contrar a ceea ce susţine administrația Biden acum, trebuie să aducem Ucraina în NATO ca parte a strategiei pentru restabilirea păcii în Europa
Aviația ucraineană lovește un Punct de Comandă al unui regiment rus din regiunea Belgorod

Ştiri Recomandate

Rusia a închis temporar Podul Crimeea și acuză Ucraina că a atacat un feribot aflat în portul Kavkaz din strâmtoarea Kerci
Cehia primește sistemul antiaerian israelian Spyder, intrat și în competiția pentru programul României SHORAD/VSHORAD
Rușii continuă manevrele nucleare. Sistemele de rachete strategice Yars au fost scoase pe rutele de patrulare din Republica Mari El
Erdogan amenință că va construi o bază militară în Cipru
Situația în Est unde rușii nu țin cont de pierderi. Generalul Sîrski crede că Ucraina are nevoie de o tactică inteligentă pentru a opri ofensiva ocupantului superior numeric
Reparația singurului portavion rus Amiral Kuznețov durează atât de mult încât piloții s-au pensionat. Și totuși rușii formează o nouă aripă de aviație a portavionului
Veste foarte bună pentru F-35: Încep livrările avioanelor F-35 în configurație de ultimă generație TR-3 dezvoltată cu succes de Lockheed Martin
Alegerea Kamalei Harris ar asigura Americii politica externă tradițională dorită de aliați
Luminița Odobescu a reiterat sprijinul României pentru Ucraina și cere o presiune mai mare pe Rusia prin implementarea sancțiunilor în contextul atacurilor hibride împotriva Moldovei
Rușii recunosc că le ard avioanele pe aerodromuri din cauza rachetelor occidentale. Soluția? Un amplu proiect pentru construirea de hangare speciale
Borrell: Miniștrii UE vor lua în considerare un răspuns la jocul „inacceptabil” al Ungariei
Toți ochii pe Kamala. Prima declarație a Kamalei Harris după retragerea lui Joe Biden, un președinte „fără precedent în istoria modernă a SUA”
Când ar putea primi Ucraina MiG-29 poloneze. Guvernul e gata să le predea, dar totul depinde de programul F-35 al Poloniei
Rusia și Iranul au început exerciţii navale comune în Marea Caspică
Polonia și Germania strâng rândurile în fața pericolului rusesc și vor avea un Plan de Acțiune Comun în materie de securitate
Kamala Harris, potrivită pentru Casa Albă? Cum poate actualul vicepreședinte al SUA să-l bată pe Trump, inclusiv servindu-i din propriul medicament
Moscova e gata să ”elibereze” și Georgia și se oferă să ajute militar guvernul de la Tbilisi pentru a rămâne la putere
75 de drone ucrainene au zburat în Rusia. O rafinărie din Krasnodar a luat foc
Demonstrație majoră de forță deasupra României: Dogfight cu avioane F-18, F-16 și Eurofighter. În confruntarea aeriană a fost implicat și un sistem MAMBA
Pentru prima dată bombardiere strategice americane B-52 operează în România. ROAF anunță prezența americană ca fiind o „zi istorică”
În lume există 9 puteri nuclare și peste 9.000 de focoase. SUA desecretizează că dețin cu 80% mai puține arme nucleare strategice față de acum 30 de ani
Game over? Gavin Newsom, cu șansele cele mai mari după Kamala Harris să-l înlocuiască pe Biden nu intră în cursă și o sprijină pe Kamala
Inevitabilul s-a produs: Biden se retrage din cursa prezidențială. Președintele își va duce mandatul până la capăt
EXCLUSIV
Cel mai negru scenariu pentru România și de ce întreaga Europă va trebui să învețe să trăiască cu amenințarea permanentă a războiului rusesc
Avioane ruse în flăcări după ce Ucraina a lovit Baza Milerovo la 150 km de linia frontului (Video). NASA a surprins incendiul de mare amploare de după atac
Forțele Spațiale ale SUA vor bloca sateliții chinezești și rusești cu încă un sistem de bruiaj
Aviația rusă a interceptat două bombardiere americane B-52H care zburau în Marea Barents
De frica unor ”defecțiuni” și ”incendii”, Rusia va anula parada navelor mari, programată de Ziua Marinei
Boris Johnson anticipează un plan de pace al lui Trump pentru ”a salva Ucraina” și lansează câteva soluții
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
”Am încasat un glonț pentru democrație”. În primul miting electoral după tentativa de asasinat, Trump respinge „ Proiectul 2025 ”, dar invocă triada Xi - Putin - Orban
Dronele și rachetele rusești au hărțuit din nou Ucraina. Trupele radiotehnice ucrainene au respins atacuri în 10 regiuni
pixel