Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Summit-ul alianței Quad: SUA încearcă să stimuleze coordonarea din sudul Asiei
Strategica
Data publicării:
Președintele Biden și-a intensifica eforturile de a contrabalansa China prin coordonarea cu țările care au aceleași idei. La finalul săptămânii trecute avut loc o întâlnire virtuală la nivel de leader ai țărilor membre ale Quad, tânăra alianță pe care SUA au construit-o pentru a contra balansa expansiunea Chinei în Asia de Sud Est și în mările din jur. La această întâlnire au participat alături de Joe Biden, liderii din Australia, India și Japonia. Cele patru națiuni au cooperat de la tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 într-un grup informal cunoscut sub numele de „Quad”, prescurtarea Dialogului de Securitate Cvadrilateral.

Activitatea grupului, incluzând exercițiile militare regionale, s-a extins din 2017, dar șefii de stat Quad nu au organizat până acum un Summit la nivel de șefi de stat și de guvern. Este clar o escaladare a dialogului, după ce administrația Trump nu a reușit să convingă pe deplin India de justețea politicilor sale împotriva Chinei. Incidentul cu bâte și pietre din Himalaya, de anul trecut, însă a schimbat complet opțiunea indiană. Acolo, în acel ghem himalayan se va juca soarta influenței chineze în regiune.

Pentru că guvernul naționalist hindu Modi este extrem de dur la adresa populației musulmane din India și cu o politică extrem de identitară în ceea ce privește Pakistanul, pentru că acuzațiile de genocid a minorității uighure din China la adresa Beijingului sunt extrem de clare și bine articulate, pentru toate acestea analiștii spun că jocul chinez se va dezvolta sau se va frânge exact în zidurile de piatră ale intereselor din regiune.

Întâlnirea virtuală de vineri reflectă îngrijorările, reale sau inventate, crescânde cu privire la asertivitatea din ce în ce mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific și coeziunea în jurul ideii că este nevoie de o politică comună. Nu războiul este scopul presiunii americane ci impunerea unui nou front internațional ideologic, alături de cel tehnologic sau de infrastructură 5G, care să oblige Beijing la o mai mare suplețe în negocierile care se deschid prin întâlnirea din 18 martie din Alaska dintre SUA și China.

Acolo cei doi fii spirituali ai președintelui Biden, Blinken și Sullivan vor defrișa primul șantier al relațiilor de viitor cu Beijing. Unul secretar de stat, celălalt consilierul de securitate națională, cei doi exprimă fidel opiniile, angajamentele și filosofia președintelui Biden. Numiți în aceste două puncta cheie, cei doi fac parte de decenii din echipa senatorului și apoi vicepreședintelui Biden, fiind foarte apropiați de școala liberal-centristă cu accente social-conservatoare pe care acesta a promovat-o de-a lungul carierei sale de politician.

Washington a declarat că pandemia Covid-19, cooperarea economică și criza climatică vor fi subiecte de discuții vineri, în timp ce New Delhi a spus că primul său ministru, Narendra Modi, va discuta despre un „Indo-Pacific liber și deschis” cu Biden, primul ministru japonez Yoshihide Suga și premierul australian Scott Morrison. Rapoartele despre discuții indică că liderii Quad vor anunța acorduri de finanțare pentru a stimula producția de vaccinuri împotriva coronavirusului în India, parte a unui răspuns Quad la eforturile Beijingului de a obține puncte diplomatice prin oferirea de vaccinuri fabricate în China lumii în curs de dezvoltare.

India, aflată la marginea unui cataclism pandemic a refuzat permanent ajutorul chinez, modulându-și politicile sale medicale mai mult după cele americane, deși accesul său la vaccinurile occidentale a fost extrem de anevoios.

Ca atare SUA vor propune Indiei o partajare a resurselor de cercetare științifică, iar producția vaccinurilor să se realizeze pe teritoriul indian, care este un factor de imagine propulsoare de mândrie națională. Exact ceea ce guvernul naționalist Modi are nevoie și exact ceea ce China încearcă să eludeze, prin desele referiri la problemele interconfesionale create de politicile, în special agrare, ale leaderilor de la New Dehli. De aceea răspunsul inițial al Chinei înaintea acestei întâlniri fost cel clasic. Beijingul cere tuturor țărilor să se abțină de la crearea blocurilor. Schimburile dintre guverne ar trebui să creeze înțelegere și să evite țintirea terților, este mantra lingvistică chineză.

 

Îngrijorări cu privire la creșterea economică și militară a Chinei

 

Înalți oficiali ai Quad-ului s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar militarii din cele patru țări au desfășurat exerciții comune în regiunea Indo-Pacific.  În timp ce președintele Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații din Asia, el remodelează mesajul pentru a evita să îi sperie cu privire la intențiile Americii atunci când vine vorba de China. Australia, Japonia și India sunt îngrijorate de creșterea economică și militară a Beijingului, iar prima întâlnire la nivel înalt a liderilor grupului se dorește a fi o demonstrație de unitate pe linia democrațiilor din regiune.

Căci așa cum se cunoaște, Joe Biden dorește efectiv să lărgească sensul definiției democrației și să adâncească baza acesteia. Ca atare, cu toate problemele reale de democrație, de mecanisme și acces la resursele democratice din Australia și India (considerată cea mai populată democrație a lumii), SUA își desenează un club al democrațiilor, fiecare cu identitatea sa, unele extrem de departe de idealul original, dar care să se opună împreună expansiunii comunismului chinez.

Desenul confruntării cu China devine mult mai clar, nu mai este doar un desen pe teme de spionaj tehnologic sau economic, el se transformă în termeni ideologici, unde lupta este între comunism și democrație. Ca atare, se poate observa că pentru SUA nici măcar Rusia nu mai este o problemă ideologică, acolo democrația șchiopătând de-a dreptul iar derapajele autoritariste fiind efective.

 

China reprezintă noua problemă a Statelor Unite - Un nou război rece

 

SUA văd confruntarea cu Rusia ca una de tip clasic, teritorial, pe când cu China aceasta se transformă încetul cu încetul într-un nou război rece. De unde și pericolul fundamental al acțiunilor ilegale, controversate și desigur creatoare de și mai multe conflicte. Ca atare, în afară de Australia, care se manifestă deja ca mini-Trump al Indo-Pacificului cerând imperial și arogant ca piețele vecinilor săi să le fie deschise doar pentru că ei sunt albi și vorbitori de limbă engleză, toate celelalte țări sunt rezultatul unor procese democratice anevoioase, care au succedat dramelor naționale ale colonizării forțate sau militarismului genocidar. Nici India, nici Japonia nu doresc o Australia asertivă și arogantă, așa cum este ea astăzi, cum nici Australia nu are ce face cu carnea de vacă și vinul pe care, datorită sancțiunilor chineze, nu le mai poate vinde la suprapreț pe imensa piață chienză. Deci cei din zonă sunt precauți în a fi atrași de SUA într-un bloc pur anti-chinez, mai ales având în vedere legăturile comerciale pe care fiecare le are cu a doua cea mai mare economie din lume. Pe cale de consecință elementul ideologic devine un liant puternic și o justificare critică pentru politica anti chineză care se profilează la orizont.

Administrația Biden își calibrează atent accesul la Quad pentru a sublinia oportunitatea de a lucra colectiv la o varietate de probleme mai largi. Față de exclusivismul lui Trump, Joe Biden are interesul unei largi deschideri comunicaționale, iar experiența sa de o viață în acest sens îl ajută enorm pentru a asigura o concentrare de politici positive pro americane, decât acuza permanentă despre imperialismul american.

După întâlnirea de Alaska de săptămâna viitoare, 18 martie, vom avea o și mai coerentă imagine a politicii SUA față de China. Este însă definitiv că ea va fi extrem de fermă și cu nimic mai puțin restrictivă decât cea a fostei administrații Trump. Casa Albă condusă de Donald Trump a evitat colaborarea în domeniul comerțului și al mediului și s-a concentrat pe confruntarea directă a Chinei pe domenii ca tarife, sancțiuni și o consolidare a prezenței militare în Pacific. În timp ce administrația Biden urmează să păstreze o linie dură în fața Beijingului, dialogurile sale cu China vor fi mult mai ample și mai bizantine.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Militar rus, în timpul unor exerciții efectuate înainte de startul invaziei din Ucraina / Armata Rusă, facebook, ministerul apărării
EXCLUSIV
Chifu estimează că Rusia va fi obligată să anunțe mobilizarea generală curând: O situație imposibilă pentru Ucraina, chiar și cu cei 500.000 de noi recrutați
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Europa revine la recrutare. Să depășim vechile stereotipuri „armata obligatorie” și să explicăm „modelul scandinav” care ar putea fi soluția
Tudor Curtifan: Condiția ca Rusia să intre pe un culoar de coliziune cu NATO e să-și atingă cele 3 mari obiective. Am intrat într-o capcană din care trebuie să ieșim rapid
Steadfast Defender 24: Cum se va desfăşura cel mai mare exerciţiu militar al NATO în Europa?
Dronele vor înlocui treptat artileria pe câmpul de luptă. Conflictul din Ucraina poate accelera apariția unor unități adaptate la acest proces
Avioane de luptă multi-rol de tip Tornado ale Forțelor Aeriene din Germania. Foto:Bundeswehr
EXCLUSIV
Rusia a trezit colosul militar german. Chifu: Germania preia postura de lider militar și își asumă rolul de apărător al Europei
Rusia se înconjoară de ”pitici” nucleari: Belarusul anunță o nouă doctrină nucleară
"Era păcii s-a încheiat. Trecerea de la o lume postbelică la o lume antebelică." Discurs istoric al ministrului britanic al apărării
Armata Ucrainei. Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Victorie, înfrângere și consecințe. Încotro se îndreaptă lumea? Iulian Chifu vine la Obiectiv EuroAtlantic
Industria bulgară de apărare lucrează aproape non-stop: Are ca obiective furnizarea de muniţie către Ucraina şi atragerea de fonduri europene pentru noi proiecte
Rusia colapsează în fața Ucrainei | Generalul Ben Hodges a comentat planurile lui Putin de a purta un război timp de 5 ani: Să se facă Peninsula Crimeea inutilizabilă pentru trupele ruse
Fabrică de armament, sursă foto: Romarm
EXCLUSIV
Ce cumpără Armata României în 2024 și cum revitalizăm industria pentru a juca din nou pe piața de export | Constantin Bucuroiu, la Obiectiv EuroAtlantic
Italia dă tonul pentru ”a treia cale” în Europa? Guvernul Meloni ar putea lega ajutorul militar acordat Ucrainei de discuțiile de pace
”Așa au crezut și ucrainenii înainte de invazie”. Avertismentul guvernului suedez: „Pregătiți-vă, ar putea fi un război în Suedia. Scopul Rusiei rămâne același”
După 35 de ani Putin dă cu piciorul la tot ce a construit Gorbaciov și readuce Rusia pe un culoar de coliziune cu Israelul
Mass-media ucraineană aduce acuze grave la adresa Poloniei: Trebuie să recunoască faptul că duce un "război" împotriva viitorului european al Ucrainei
China: Un nou ministru al Apărării, o nouă șansă la dialog deschis cu SUA
Are Rusia un plan de atacare a Europei? Un serviciu european răspunde afirmativ. De ce România ar putea fi punctul slab al NATO
Ultimul atac american din Irak a umplut paharul: Oficialii de la Bagdad anunță primii pași pentru încetarea prezenței coaliției internaționale pe teritoriul irakian
Ucraina ar trebui să primească toate armele de care are nevoie: Kievul refuză ideea unui "plan B" în ceea ce priveşte soluţionarea conflictului
Marea Britanie se pregătește să atace ținte militare ale rebelilor houthi ca răspuns la amenințările din Marea Roșie
Vestul se confruntă cu o penurie severă de arme, Rusia și China sunt înainte: Capacitatea Occidentului de a produce arme, subminată de reducerile bugetului pentru apărare
România răspunde amenințărilor directe ale Rusiei privind lovirea aeroporturilor militare românești, amintind Moscovei că „suntem pe partea bună a istoriei”
Ministrul israelian al Securității Naționale: Nu suntem o altă stea pe steagul american
Ministrul polonez de externe: Ar trebui să răspundem la ultimul atac asupra Ucrainei într-un limbaj pe care Putin să-l înțeleagă
Este sau nu afectată de sancţiuni industria rusă de apărare? Kievul a fost atacat cu rachete ruseşti X-101 fabricate la sfârşitul lui 2023
Noi detalii despre racheta rusească care a intrat în spaţiul aerian al Poloniei: A fost o altă "demonstrație de forță" din partea Rusiei?
Atacul efetuat de ucraineni asupra portului Novorossiisk a fost important din punct de vedere strategic, deși partenerii occidentali ai Ucrainei nu au fost încântați
Se tem SUA de Iran deși beneficiază de o forță militară net superioară? O politică mai agresivă ar putea preveni un război inevitabil

Ştiri Recomandate

Reuniunea Vișegrad a arătat un V4 ”în viață”, dar divizat de cel mai mare zid de după 89: Atitudinea față de Rusia
Un al doilea Su-34, lovit de ucraineni în doar câteva ore. Aviația Rusiei a înregistrat în aceste zile cel mai cumplit bilanț din istoria ei
Fabricile nord-coreeane de armament produc la capacitate maximă pentru Rusia: Phenianul a trimis deja 6.700 de containere cu muniție
SUA admit că pierderea Avdiivkăi și avansul rus au legătură directă cu blocajul din Congres. Muniția pentru Ucraina se confruntă cu birocrație
EXCLUSIV
Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic
Emmanuel Macron a creat o situaţie tensionată la nivelul Alianţei Nord-Atlantice | Stoltenberg: NATO nu intenționează să trimită trupe în Ucraina
Rusia recunoaște indirect că este cu 20 de ani în urma SUA și că nu are nici măcar un concept pentru un avion de vânătoare de generația a VI-a
Think tank-ul românesc New Strategy Center a participat la Kiev la o conferință dedicată celor 2 ani de la invazia declanșată de Rusia
Prima reacție a Rusiei după ce Franța a tatonat trimiterea de trupe NATO în Ucraina: „Al treilea război mondial. Punct”
Ambasadorul R. Moldova la București: România a devenit primul partener comercial al Moldovei devansând cu mult Rusia
Scholz răspunde că nu vor exista militari ”europeni sau NATO” în Ucraina. Reacția, după ce Macron ”nu excludea posibilitatea” de a trimite trupe
Mașina de luptă Redback, care va lua parte și în competiția României, va fi dotată cu sisteme protecție și senzori de ultimă generație
Ucraina susține că a doborât un alt avion de luptă rusesc: Minus încă un Su-34 pe frontul de est
Germania refuză din nou să livreze Ucrainei rachete Taurus de teamă să nu fie târâtă într-un război contra Rusiei. Nemții rămân lideri în Europa în sprijin militar
Demonstrație de forță a SUA în Europa. După ce au lovit ținte pro-iraniene, bombardierele strategice B-1B au fost dislocate în Europa
Iniţiativa lui Macron nu s-a concretizat: Președintele Poloniei confirmă că nu a existat un consens la Paris privind trimiterea de trupe în Ucraina
A-50 AWACS sunt imposibil de înlocuit, dar rușii încearcă. După ce deține recordul de 2 avioane pierdute, Rusia apelează la zeci de drone
ISIS dă semne de revigorare în Siria. Aproximativ 10.000 de luptători ar fi pregătiți pentru noi atacuri teroriste
Se pare că avem prima pierdere a unui Abrams în Ucraina (Foto/Video). Rusia susține că tancul M1 Abrams a fost distrus pe câmpul de luptă
Zi istorică, Suedia e membră NATO după ce Ungaria a ratificat în cele din urmă aderarea cu o majoritate copleșitoare
Rusia pregătește revendicări teritoriale împotriva SUA în zona Alaskăi. Rușii vor să acționeze atent, așteptându-se ca americanii să nu stea cu mâinile încrucișate
Șeful CIA a vizitat Ucraina în secret. Sprijinul agenției americane a fost unul major și rămâne vital pentru Kiev
Obuziere de ultimă generație pentru Armata României via Coreea de Sud. Contractul pentru K9 Thunder va fi semnat în următoarele zile
O nouă împărțire admnistrativ-teritorială a Rusiei: Regiunile anexate ale Ucrainei pe care Rusia nu le controlează, incluse în Districtul Militar Sud
David Cameron: Statele occidentale nu au făcut tot ce au putut pentru ca Ucraina să facă față invaziei ruse
Alegeri prezidențiale în România în septembrie, cu două luni mai devreme. Senatul a adoptat proiectul privind modificarea datei alegerilor
Federația Rusă nu are rachete din Iran, iar Ucraina are propriile rachete cu o rază de acțiune de 700 km
Ocupant rus în timpul invadării neprovocate a Ucrainei. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Au trecut 730 de zile de când Rusia a cucerit puterea politică și a readus Ucraina în sfera ei de influență în 3 zile
Hezbollah a doborât o dronă israeliană Hermes 450 aflată în misiune de cercetare deasupra Libanului (Video)
Ambasadorul României în R. Moldova: Rusia, cea mai mare amenințare la adresa păcii în Europa. România condamnă crimele ruse de război
Goana după artilerie. Ucraina caută cu disperare să reducă avantajul Rusiei, care la începutul anului era de 12 la 1. Raportul de azi e mai încurajator
pixel