Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Summit-ul alianței Quad: SUA încearcă să stimuleze coordonarea din sudul Asiei
15 Martie 2021, 21:18
Președintele Biden și-a intensifica eforturile de a contrabalansa China prin coordonarea cu țările care au aceleași idei. La finalul săptămânii trecute avut loc o întâlnire virtuală la nivel de leader ai țărilor membre ale Quad, tânăra alianță pe care SUA au construit-o pentru a contra balansa expansiunea Chinei în Asia de Sud Est și în mările din jur. La această întâlnire au participat alături de Joe Biden, liderii din Australia, India și Japonia. Cele patru națiuni au cooperat de la tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 într-un grup informal cunoscut sub numele de „Quad”, prescurtarea Dialogului de Securitate Cvadrilateral.

Activitatea grupului, incluzând exercițiile militare regionale, s-a extins din 2017, dar șefii de stat Quad nu au organizat până acum un Summit la nivel de șefi de stat și de guvern. Este clar o escaladare a dialogului, după ce administrația Trump nu a reușit să convingă pe deplin India de justețea politicilor sale împotriva Chinei. Incidentul cu bâte și pietre din Himalaya, de anul trecut, însă a schimbat complet opțiunea indiană. Acolo, în acel ghem himalayan se va juca soarta influenței chineze în regiune.

Pentru că guvernul naționalist hindu Modi este extrem de dur la adresa populației musulmane din India și cu o politică extrem de identitară în ceea ce privește Pakistanul, pentru că acuzațiile de genocid a minorității uighure din China la adresa Beijingului sunt extrem de clare și bine articulate, pentru toate acestea analiștii spun că jocul chinez se va dezvolta sau se va frânge exact în zidurile de piatră ale intereselor din regiune.

Întâlnirea virtuală de vineri reflectă îngrijorările, reale sau inventate, crescânde cu privire la asertivitatea din ce în ce mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific și coeziunea în jurul ideii că este nevoie de o politică comună. Nu războiul este scopul presiunii americane ci impunerea unui nou front internațional ideologic, alături de cel tehnologic sau de infrastructură 5G, care să oblige Beijing la o mai mare suplețe în negocierile care se deschid prin întâlnirea din 18 martie din Alaska dintre SUA și China.

Acolo cei doi fii spirituali ai președintelui Biden, Blinken și Sullivan vor defrișa primul șantier al relațiilor de viitor cu Beijing. Unul secretar de stat, celălalt consilierul de securitate națională, cei doi exprimă fidel opiniile, angajamentele și filosofia președintelui Biden. Numiți în aceste două puncta cheie, cei doi fac parte de decenii din echipa senatorului și apoi vicepreședintelui Biden, fiind foarte apropiați de școala liberal-centristă cu accente social-conservatoare pe care acesta a promovat-o de-a lungul carierei sale de politician.

Washington a declarat că pandemia Covid-19, cooperarea economică și criza climatică vor fi subiecte de discuții vineri, în timp ce New Delhi a spus că primul său ministru, Narendra Modi, va discuta despre un „Indo-Pacific liber și deschis” cu Biden, primul ministru japonez Yoshihide Suga și premierul australian Scott Morrison. Rapoartele despre discuții indică că liderii Quad vor anunța acorduri de finanțare pentru a stimula producția de vaccinuri împotriva coronavirusului în India, parte a unui răspuns Quad la eforturile Beijingului de a obține puncte diplomatice prin oferirea de vaccinuri fabricate în China lumii în curs de dezvoltare.

India, aflată la marginea unui cataclism pandemic a refuzat permanent ajutorul chinez, modulându-și politicile sale medicale mai mult după cele americane, deși accesul său la vaccinurile occidentale a fost extrem de anevoios.

Ca atare SUA vor propune Indiei o partajare a resurselor de cercetare științifică, iar producția vaccinurilor să se realizeze pe teritoriul indian, care este un factor de imagine propulsoare de mândrie națională. Exact ceea ce guvernul naționalist Modi are nevoie și exact ceea ce China încearcă să eludeze, prin desele referiri la problemele interconfesionale create de politicile, în special agrare, ale leaderilor de la New Dehli. De aceea răspunsul inițial al Chinei înaintea acestei întâlniri fost cel clasic. Beijingul cere tuturor țărilor să se abțină de la crearea blocurilor. Schimburile dintre guverne ar trebui să creeze înțelegere și să evite țintirea terților, este mantra lingvistică chineză.

 

Îngrijorări cu privire la creșterea economică și militară a Chinei

 

Înalți oficiali ai Quad-ului s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar militarii din cele patru țări au desfășurat exerciții comune în regiunea Indo-Pacific.  În timp ce președintele Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații din Asia, el remodelează mesajul pentru a evita să îi sperie cu privire la intențiile Americii atunci când vine vorba de China. Australia, Japonia și India sunt îngrijorate de creșterea economică și militară a Beijingului, iar prima întâlnire la nivel înalt a liderilor grupului se dorește a fi o demonstrație de unitate pe linia democrațiilor din regiune.

Căci așa cum se cunoaște, Joe Biden dorește efectiv să lărgească sensul definiției democrației și să adâncească baza acesteia. Ca atare, cu toate problemele reale de democrație, de mecanisme și acces la resursele democratice din Australia și India (considerată cea mai populată democrație a lumii), SUA își desenează un club al democrațiilor, fiecare cu identitatea sa, unele extrem de departe de idealul original, dar care să se opună împreună expansiunii comunismului chinez.

Desenul confruntării cu China devine mult mai clar, nu mai este doar un desen pe teme de spionaj tehnologic sau economic, el se transformă în termeni ideologici, unde lupta este între comunism și democrație. Ca atare, se poate observa că pentru SUA nici măcar Rusia nu mai este o problemă ideologică, acolo democrația șchiopătând de-a dreptul iar derapajele autoritariste fiind efective.

 

China reprezintă noua problemă a Statelor Unite - Un nou război rece

 

SUA văd confruntarea cu Rusia ca una de tip clasic, teritorial, pe când cu China aceasta se transformă încetul cu încetul într-un nou război rece. De unde și pericolul fundamental al acțiunilor ilegale, controversate și desigur creatoare de și mai multe conflicte. Ca atare, în afară de Australia, care se manifestă deja ca mini-Trump al Indo-Pacificului cerând imperial și arogant ca piețele vecinilor săi să le fie deschise doar pentru că ei sunt albi și vorbitori de limbă engleză, toate celelalte țări sunt rezultatul unor procese democratice anevoioase, care au succedat dramelor naționale ale colonizării forțate sau militarismului genocidar. Nici India, nici Japonia nu doresc o Australia asertivă și arogantă, așa cum este ea astăzi, cum nici Australia nu are ce face cu carnea de vacă și vinul pe care, datorită sancțiunilor chineze, nu le mai poate vinde la suprapreț pe imensa piață chienză. Deci cei din zonă sunt precauți în a fi atrași de SUA într-un bloc pur anti-chinez, mai ales având în vedere legăturile comerciale pe care fiecare le are cu a doua cea mai mare economie din lume. Pe cale de consecință elementul ideologic devine un liant puternic și o justificare critică pentru politica anti chineză care se profilează la orizont.

Administrația Biden își calibrează atent accesul la Quad pentru a sublinia oportunitatea de a lucra colectiv la o varietate de probleme mai largi. Față de exclusivismul lui Trump, Joe Biden are interesul unei largi deschideri comunicaționale, iar experiența sa de o viață în acest sens îl ajută enorm pentru a asigura o concentrare de politici positive pro americane, decât acuza permanentă despre imperialismul american.

După întâlnirea de Alaska de săptămâna viitoare, 18 martie, vom avea o și mai coerentă imagine a politicii SUA față de China. Este însă definitiv că ea va fi extrem de fermă și cu nimic mai puțin restrictivă decât cea a fostei administrații Trump. Casa Albă condusă de Donald Trump a evitat colaborarea în domeniul comerțului și al mediului și s-a concentrat pe confruntarea directă a Chinei pe domenii ca tarife, sancțiuni și o consolidare a prezenței militare în Pacific. În timp ce administrația Biden urmează să păstreze o linie dură în fața Beijingului, dialogurile sale cu China vor fi mult mai ample și mai bizantine.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

 Armata de Eliberare a Poporului, sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Dependența de gazul rusesc, o lecție în relația cu China. Cătăuță: România a înțeles că se expune unei vulnerabilități
Baza militară de la Deveselu, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
De ce se teme Rusia că sistemul SUA defensiv Aegis Ashore din România poate lovi Moscova? Rusia folosește „jumătăți de adevăr”
Iranul poate construi în șase luni arme nucleare low-tech. Lovirea facilităților nucleare de către Israel ar fi iminentă
EXCLUSIV
Marea Neagră - epicentrul strategic al războiul rus în Ucraina și China - provocarea viitorului | Ana Cătăuță, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Turcia, tot mai aproape de achiziţia mult dorită a avioanelor F-16 Block 70/72 Viper. Două amendamente au fost eliminate din proiectul de lege NDAA pentru 2023
Tensiunile greco-turce la noi cote după exercițiile elene din insulele Rodos și Medeli
Fostul ministru de externe al Austriei Karin Kneissl, și invitatul special de la nunta sa în 2018, președintele rus Vladimir Putin. Foto: Karin Kneissl
EXCLUSIV
Viena Roșie. Refuzul Austriei de a susține aderarea României la Schengen și impactul inevitabil care va veni
Australia şi SUA sunt hotărâte să ''contracareze activităţile militare destabilizatoare'' ale Chinei
Germania nu va atinge în acest an obiectivul alocării a 2% din PIB pentru apărare, dar achiziţia de avioane F-35 rămâne o prioritate
Abordarea Statelor Unite faţă de Iran se schimbă. Diplomat american: Ne interesează ca rachetele iraniene să nu ajungă în mâinile Rusiei
Aviația militară a Chinei. Foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
China nu e Rusia. Naumescu: China va ataca doar când va fi sigură de victorie și că SUA sunt „scoase din joc”
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ana Cătăuță: România a atras atenția înaintea dușului rece din Ucraina asupra imperialismului rus și a înțeles provocarea chineză
Armata Națională a Republicii Moldova, sursă foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova via Deschide.md
EXCLUSIV
Rusia duce o luptă agresivă aproape pe față împotriva R. Moldova. „A fi neutru nu înseamnă că trebuie să fii slab”
Kathleen Ann Kavalec, viitorul ambasador al SUA în România. Obiectivele inclusiv în relația cu Rusia și China, prezentate în audierile din Senat
EXCLUSIV
Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, despre războiul Rusiei în Ucraina, România și securitatea în Marea Neagră | Interviu DefenseRomania și DC News
DefenseRomania transmite Aspen GMF Bucharest Forum 2022 | Ziua 2
China acordă sprijin militar Rusiei: Aeronave de transport An-124 „Ruslan” ale companiei ruse „Volga-Dnepr” au efectuat zboruri regulate
Livrarea bateriilor de coastă americane NSM către România ar trebui prioritizată. Războiul Rusiei în Ucraina are ca trofeu real Marea Neagră
Rusia intră în iarna ucraineană cu echipamente din Iran. După ce a zdrobit armatele lui Napoleon în 1812 și a respins invazia din 1941, Generalul Iarnă abandonează Rusia
Foto: U.S. Navy
EXCLUSIV
Confruntarea SUA vs. China - inevitabilă. Naumescu: Un eșec în chestiunea Taiwanului ar fi sfârșitul lumii bazate pe supremația puterii americane
Comunitatea românească din Ucraina consideră Rusia vinovată de război. 60% din membrii comunității cred în victoria Ucrainei
Foto: Ministerul Apărării din China @Liu Yinghua
EXCLUSIV
Cum a ajuns Rusia o anexă a Chinei. Naumescu: Războiul din Ucraina, o greșeală fatală și cântecul de lebădă al Rusiei ca mare putere
Pentagonul atrage atenţia Turciei că atacurile pe care le efectuează în nordul Siriei pun în pericol forțele americane
EXCLUSIV
SUA vs. China, o încleștare a titanilor: Confruntarea pentru supremație. Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Pe fondul războiului din Ucraina, Ministerul Transporturilor vrea o nouă companie de transport feroviar care să deservească nevoilor de apărare ale țării
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
EXCLUSIV
Deschide celebra Divizie 101 Aeropurtată o prezență permanentă a SUA în România? Gen. Wheeler: Împreună putem descuraja orice invazie
NSC: Cele 4 obiective ale terorismului energetic rus împotriva Ucrainei. Sisteme Patriot ar trebui dislocate în România după incidentul din Polonia
Fostul premier britanic Boris Johnson Johnson critică atitudinea Franţei şi Germaniei înaintea ca Rusia să invadeze Ucraina: Germanii au vrut ca Ucraina să capituleze

Ştiri Recomandate

SUA au desemnat oficial Wagner Group drept "organizaţie criminală transnaţională": Mercenarii ruşi au fost vizaţi de o serie de sancţiuni
Biden ia în calcul să efectueze o vizită în Europa în semn de susținere pentru Ucraina. Polonia ar putea fi ţara aleasă de preşedintele SUA
Ucraina vrea mai multe obuziere autopropulsate Zuzana 2 din Slovacia. Părțile negociază pentru alte 14 piese de artilerie de acest tip
Marea Britanie vrea să livreze tancuri Challenger 2 către Ucraina până la sfârșitul lunii martie
Elveția este mai aproape cu un pas să accepte reexportul de armament spre Ucraina
Războiul din Ucraina mută centrul de greutate spre Europa de Est. Diaconescu: România are șansa să joace rolul RFG în Războiul Rece
Lockheed Martin a anunțat că poate mări producția de F-16 dacă țările care dețin F-uri vor decide să ofere avioane Ucrainei
Industria turcă de apărare începe modernizarea tancurilor Leopard 2A4 din dotarea forțelor terestre turce
Triunghiul București, Paris, Haga - la Poligonul Cincu. Ministrii de externe ai celor trei țări NATO vor merge la Centrul de Instruire „Getica”
Unitate de elită ucraineană a Forțelor pentru Operaţii Speciale, misiune pe malul stâng al Niprului (Video). Ținta: Un post de comandă rus
Mină marină descoperită de poliţiştii de frontieră pe plajă, în zona localităţii Sfântu Gheorghe
Primele exporturi militare către Turcia din ultimii ani: Finlanda face totul pentru un loc în NATO, dar Erdogan nu se lasă convins
Putin: Germania e sub ocupație militară americană. Președintele Rusiei vorbește de „eliberarea Europei”
Rusia vrea să răzbune transferul tancurilor Abrams și Leopard prin ruperea accesului Ucrainei la mare. „Submarinele vor fi dislocate în Nipru”
Câte tancuri Leopard 2 ar putea primi Ucraina din totalul celor cerute. Canada - ultima înscrisă pe lista donatorilor
Bode reia discuțiile privind aderarea României la Schengen. Reuniune informală a JAI în Suedia
Povestea de succes F-16 intră după 50 de ani într-o nouă eră: Primul zbor al unui F-16 Block 70 Viper a avut loc în SUA
”Sunt așteptate peste 30 de rachete”. Pentru a doua oară de la începutul lui 2023, Rusia a declanșat un atac masiv cu rachete de croazieră asupra Ucrainei
Tancurile doar începutul? Ucraina cere Occidentului și avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune
Oficial: Abrams pentru Ucraina. Joe Biden anunță că 31 de tancuri M1 Abrams ale SUA vor ajunge în Ucraina
Un nou atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, efectuat cu cel puțin 24 de drone Shahed
Legendarele Black Hawk ale Lockhhed Martin au atins borna 5.000. Un UH-60M pentru Armata SUA, elicopterul care a bifat cifra istorică
Ministrul spaniol al Apărării a confirmat intenția Madridului de a trimite tancuri Leopard 2 în Ucraina
Un stat european vrea să livreze Ucrainei bombe cu dispersie, un subiect controversat în Europa
Olaf Scholz: Nu intră în discuţie o intervenţie aeriană sau terestră a NATO în Ucraina
Forțele ucrainene s-au retras din Soledar „Pentru a salva viața personalului”. Rolul orașului Bahmut a crescut
Iranul este aproape de a achiziționa avioane rusești Suhoi 35. Ce înseamnă asta pentru Orientul Mijlociu?
Europa a câștigat prima bătălie energetică cu Rusia, dar războiul continuă pentru a reduce dependența de gazul rusesc
Brzezinski: Extinderea cooperării militare cu Polonia este o prioritate pentru SUA
Decizie istorică oficială: Rusia va înfrunta tancuri germane după 80 de ani. Germania trimite Leopard 2 în Ucraina. Vor ajunge în aproximativ 3 luni
Rețeta succesului pentru ”bucătarul lui Putin”: Prigojin camuflează Wagner printr-o întreagă rețea de companii-paravan
„Coaliția europeană de tancuri” se pregătește să transfere în Ucraina aproximativ 80 de Leopard 2