Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Summit-ul alianței Quad: SUA încearcă să stimuleze coordonarea din sudul Asiei
15 Martie 2021, 21:18
Președintele Biden și-a intensifica eforturile de a contrabalansa China prin coordonarea cu țările care au aceleași idei. La finalul săptămânii trecute avut loc o întâlnire virtuală la nivel de leader ai țărilor membre ale Quad, tânăra alianță pe care SUA au construit-o pentru a contra balansa expansiunea Chinei în Asia de Sud Est și în mările din jur. La această întâlnire au participat alături de Joe Biden, liderii din Australia, India și Japonia. Cele patru națiuni au cooperat de la tsunami-ul din Oceanul Indian din 2004 într-un grup informal cunoscut sub numele de „Quad”, prescurtarea Dialogului de Securitate Cvadrilateral.

Activitatea grupului, incluzând exercițiile militare regionale, s-a extins din 2017, dar șefii de stat Quad nu au organizat până acum un Summit la nivel de șefi de stat și de guvern. Este clar o escaladare a dialogului, după ce administrația Trump nu a reușit să convingă pe deplin India de justețea politicilor sale împotriva Chinei. Incidentul cu bâte și pietre din Himalaya, de anul trecut, însă a schimbat complet opțiunea indiană. Acolo, în acel ghem himalayan se va juca soarta influenței chineze în regiune.

Pentru că guvernul naționalist hindu Modi este extrem de dur la adresa populației musulmane din India și cu o politică extrem de identitară în ceea ce privește Pakistanul, pentru că acuzațiile de genocid a minorității uighure din China la adresa Beijingului sunt extrem de clare și bine articulate, pentru toate acestea analiștii spun că jocul chinez se va dezvolta sau se va frânge exact în zidurile de piatră ale intereselor din regiune.

Întâlnirea virtuală de vineri reflectă îngrijorările, reale sau inventate, crescânde cu privire la asertivitatea din ce în ce mai mare a Chinei în regiunea Asia-Pacific și coeziunea în jurul ideii că este nevoie de o politică comună. Nu războiul este scopul presiunii americane ci impunerea unui nou front internațional ideologic, alături de cel tehnologic sau de infrastructură 5G, care să oblige Beijing la o mai mare suplețe în negocierile care se deschid prin întâlnirea din 18 martie din Alaska dintre SUA și China.

Acolo cei doi fii spirituali ai președintelui Biden, Blinken și Sullivan vor defrișa primul șantier al relațiilor de viitor cu Beijing. Unul secretar de stat, celălalt consilierul de securitate națională, cei doi exprimă fidel opiniile, angajamentele și filosofia președintelui Biden. Numiți în aceste două puncta cheie, cei doi fac parte de decenii din echipa senatorului și apoi vicepreședintelui Biden, fiind foarte apropiați de școala liberal-centristă cu accente social-conservatoare pe care acesta a promovat-o de-a lungul carierei sale de politician.

G Ad:

Washington a declarat că pandemia Covid-19, cooperarea economică și criza climatică vor fi subiecte de discuții vineri, în timp ce New Delhi a spus că primul său ministru, Narendra Modi, va discuta despre un „Indo-Pacific liber și deschis” cu Biden, primul ministru japonez Yoshihide Suga și premierul australian Scott Morrison. Rapoartele despre discuții indică că liderii Quad vor anunța acorduri de finanțare pentru a stimula producția de vaccinuri împotriva coronavirusului în India, parte a unui răspuns Quad la eforturile Beijingului de a obține puncte diplomatice prin oferirea de vaccinuri fabricate în China lumii în curs de dezvoltare.

India, aflată la marginea unui cataclism pandemic a refuzat permanent ajutorul chinez, modulându-și politicile sale medicale mai mult după cele americane, deși accesul său la vaccinurile occidentale a fost extrem de anevoios.

Ca atare SUA vor propune Indiei o partajare a resurselor de cercetare științifică, iar producția vaccinurilor să se realizeze pe teritoriul indian, care este un factor de imagine propulsoare de mândrie națională. Exact ceea ce guvernul naționalist Modi are nevoie și exact ceea ce China încearcă să eludeze, prin desele referiri la problemele interconfesionale create de politicile, în special agrare, ale leaderilor de la New Dehli. De aceea răspunsul inițial al Chinei înaintea acestei întâlniri fost cel clasic. Beijingul cere tuturor țărilor să se abțină de la crearea blocurilor. Schimburile dintre guverne ar trebui să creeze înțelegere și să evite țintirea terților, este mantra lingvistică chineză.

 

Îngrijorări cu privire la creșterea economică și militară a Chinei

 

Înalți oficiali ai Quad-ului s-au întâlnit de mai multe ori în ultimii ani, iar militarii din cele patru țări au desfășurat exerciții comune în regiunea Indo-Pacific.  În timp ce președintele Joe Biden încearcă să consolideze legăturile cu aliații din Asia, el remodelează mesajul pentru a evita să îi sperie cu privire la intențiile Americii atunci când vine vorba de China. Australia, Japonia și India sunt îngrijorate de creșterea economică și militară a Beijingului, iar prima întâlnire la nivel înalt a liderilor grupului se dorește a fi o demonstrație de unitate pe linia democrațiilor din regiune.

Căci așa cum se cunoaște, Joe Biden dorește efectiv să lărgească sensul definiției democrației și să adâncească baza acesteia. Ca atare, cu toate problemele reale de democrație, de mecanisme și acces la resursele democratice din Australia și India (considerată cea mai populată democrație a lumii), SUA își desenează un club al democrațiilor, fiecare cu identitatea sa, unele extrem de departe de idealul original, dar care să se opună împreună expansiunii comunismului chinez.

Desenul confruntării cu China devine mult mai clar, nu mai este doar un desen pe teme de spionaj tehnologic sau economic, el se transformă în termeni ideologici, unde lupta este între comunism și democrație. Ca atare, se poate observa că pentru SUA nici măcar Rusia nu mai este o problemă ideologică, acolo democrația șchiopătând de-a dreptul iar derapajele autoritariste fiind efective.

 

China reprezintă noua problemă a Statelor Unite - Un nou război rece

 

SUA văd confruntarea cu Rusia ca una de tip clasic, teritorial, pe când cu China aceasta se transformă încetul cu încetul într-un nou război rece. De unde și pericolul fundamental al acțiunilor ilegale, controversate și desigur creatoare de și mai multe conflicte. Ca atare, în afară de Australia, care se manifestă deja ca mini-Trump al Indo-Pacificului cerând imperial și arogant ca piețele vecinilor săi să le fie deschise doar pentru că ei sunt albi și vorbitori de limbă engleză, toate celelalte țări sunt rezultatul unor procese democratice anevoioase, care au succedat dramelor naționale ale colonizării forțate sau militarismului genocidar. Nici India, nici Japonia nu doresc o Australia asertivă și arogantă, așa cum este ea astăzi, cum nici Australia nu are ce face cu carnea de vacă și vinul pe care, datorită sancțiunilor chineze, nu le mai poate vinde la suprapreț pe imensa piață chienză. Deci cei din zonă sunt precauți în a fi atrași de SUA într-un bloc pur anti-chinez, mai ales având în vedere legăturile comerciale pe care fiecare le are cu a doua cea mai mare economie din lume. Pe cale de consecință elementul ideologic devine un liant puternic și o justificare critică pentru politica anti chineză care se profilează la orizont.

Administrația Biden își calibrează atent accesul la Quad pentru a sublinia oportunitatea de a lucra colectiv la o varietate de probleme mai largi. Față de exclusivismul lui Trump, Joe Biden are interesul unei largi deschideri comunicaționale, iar experiența sa de o viață în acest sens îl ajută enorm pentru a asigura o concentrare de politici positive pro americane, decât acuza permanentă despre imperialismul american.

După întâlnirea de Alaska de săptămâna viitoare, 18 martie, vom avea o și mai coerentă imagine a politicii SUA față de China. Este însă definitiv că ea va fi extrem de fermă și cu nimic mai puțin restrictivă decât cea a fostei administrații Trump. Casa Albă condusă de Donald Trump a evitat colaborarea în domeniul comerțului și al mediului și s-a concentrat pe confruntarea directă a Chinei pe domenii ca tarife, sancțiuni și o consolidare a prezenței militare în Pacific. În timp ce administrația Biden urmează să păstreze o linie dură în fața Beijingului, dialogurile sale cu China vor fi mult mai ample și mai bizantine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Acceptarea avioanelor de luptă Suhoi-35 și înghețarea recunoașterii Kosovo afectează semnificativ relațiile dintre Cairo și Washington
Tensiunile dintre armata turcă și milițiile kurde din nordul Siriei pot influența decisiv relațiile ruso-turce și implicarea SUA în regiune
EXCLUSIV
Atacurile din Crimeea și punctele cheie de pe Flancul NATO: Polonia și România | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EXCLUSIV
Afluxul de rachete și sisteme S-300 rusești către Ucraina ar putea indica trecerea la o nouă fază a luptelor
Forțele armate israeliene (IDF). Foto: IDF @Official
EXCLUSIV
Cum e atacat Israelul de către Iran direct din Gaza prin proxy. Teheranul pompează zeci de milioane de dolari în susținerea războiului
Trupele germane revin în misiunea EUFOR de menținere a păcii în Bosnia
Obuzier 2A65 Msta-B de 152 mm. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
EXCLUSIV
Artileria rusă domină doar numeric în Ucraina. Rezervele sunt „sufocante”, dar slabe calitativ
Franța include Nigerul în noua sa strategie de limitare a influenței ruse în Africa de Vest
Atacarea bazei ruse de la Novofedorivka poate fi doar începutul. Există alte două bază militare ruse la fel de importante pe care armata ucraineană le-ar putea ataca
Sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Criza războiului, „winter is coming” în Europa și achiziția de F-16 a României | Nicu Fălcoi, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Fost înalt oficial militar rus: “O chinezărie” a făcut ca artileria să redevină “Zeul războiului”
China nu renunţă la unificarea forţată cu Taiwanul: Beijingul îşi retrage promisiunea de a nu trimite trupe pe insulă
Armata de Eliberare a Poporului, în timpul unor exerciții militare. Sursă foto: Ministerul Apărării din China
EXCLUSIV
Cum se pregătește Taiwanul de o posibilă invazie a Chinei. Ion Petrescu: Pe insulă există adăposturi subterane pe care Ucraina nu le are
Suedia, Norvegia și Danemarca își consolidează apărarea împotriva amenințării ruse
Polonezii fac radiografia Armatei române: Avioanele F-16 - capacitate limitată de a apăra singure spațiul aerian al României
Taiwanul va organiza exerciţii militare, simulând apărarea împotriva unei invazii chineze
Pot dronele iraniene schimba cursul războiului rus din Ucraina? Nepotrivirea tehnică majoră riscă atragerea directă a Iranului în conflict
Franța a prezentat „armata de care are nevoie”. Rezerviștii - legătura dintre națiune și armată și agresiva Rusie indiferent de cum se termină războiul din Ucraina
Ion Petrescu: Cu riscul de a provoca zâmbete, rușii au fost inteligenți că au abandonat Insula Șerpilor. Evită mereu contactul cu americanii
Distrugător al Chinei din clasa Renhai (Type 055). Sursă foto: Ministerul Apărării de la Beijing
EXCLUSIV
Manevre militare de amploare în jurul Taiwanului după ce SUA au sfidat China în Pacific | Ion Petrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Sursă foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse
EXCLUSIV
Taiwanul nu e Donbas. Principiul unei singure Chine și războiul rus de cucerire din Ucraina
Doi congresmeni americani propun desemnarea Taiwanului drept aliat strategic nemembru al NATO
Gerhard Schroeder, un vechi prieten al lui Vladimir Putin, a prezentat Occidentului ''lista de dorințe'' a Rusiei cu privire la Ucraina
SUA nu au cedat. Nancy Pelosi a aterizat în Taiwan în ciuda tuturor amenințărilor Chinei
Rusia amenință SUA că trece un punct fără întoarcere cu consecințe grave și ruperea relațiilor dacă Moscova e declarată „sponsor al terorismului”
China răspunde SUA. Două portavioane chineze au părăsit bazele și ar putea înconjura Taiwanul în nord și sud înaintea vizitei lui Pelosi
Portavioane, nave de luptă și avioane ale SUA se apropie de Taiwan. Pelosi sfidează avertizările Chinei iar presa anunță vizita iminentă
Serbia și Kosovo - pe un butoi de pulbere. Naumescu: Mâna Rusiei, fără îndoială. O scânteie poate arunca totul în aer
De Ziua Marinei ruse, Putin a anunțat o nouă doctrină navală: SUA şi NATO sunt considerate cele mai mari ameninţări de securitate
Viktor Orban continuă seria declaraţiilor controversate la adresa Occidentului: Statele Unite finanţează războiul. Au oferit Ucrainei circa 50 de miliarde de dolari

Ştiri Recomandate

Rusia a încercat să introducă în România 14 cetățeni ruși sub identitate profesională falsă. Din motive de securitate națională MAE a anulat vizele
Ucraina se declară „șocată” de decizia Israelului de a nu trimite încă sisteme de apărare antiaeriană
Rușii folosesc un avion de cercetare radioelectronică Tu-214R, recent reparat, pentru a găsi facilități militare ucrainene
Tancuri sau obuziere sud-coreene pentru Armata română? Discuții privind producerea de armament sud-coreean în România
Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Numeric Ucraina rămâne superioară Armatei ruse. Gen. Bălăceanu: Introducerea rezerviștilor în luptă, momentul favorabil al lovirii
Lavrov anunță de la tribuna ONU că teritoriile ucrainene anexate vor intra sub doctrina nucleară pentru apărarea teritoriului rus
Foto: Ministerul Apărării din Armenia
EXCLUSIV
Tentativă de invazie în Caucaz. E.S. Sergey Minasyan: Armata azeră a pătruns adânc în teritoriul Armeniei folosind pozițiile din Nagorno-Karabakh
Președintele Iohannis: România, ca parte a NATO, pregătită pentru orice scenariu. Românii să nu intre în panică
Ce se întâmplă după ce, pentru prima dată în istorie, Comisia Europeană a propus înghețarea fondurilor Ungariei
T-90M, cel mai modern tanc rus, ar putea ajunge în SUA unde va fi analizat. Rușii îi acuză de „trădare” pe cei care au permis captura
Ambasadorul iranian în Ucraina, revocat de Kiev din cauza loviturilor dronelor iraniene Shahed-136. Ucrainenii spun că au doborât șase bucăți
Rusia a început mobilizarea în regiunile ucrainene ocupate, chiar dacă pseudo-referendumurile abia au început
Dronele iraniene au ajuns la Odesa. Rușii au folosit drone Shahed-136 pentru a lovi obiective ucrainene
Polonia îşi pregăteşte industria de apărare pentru producţia a peste 800 de tancuri K2 Black Panther
China atenționează SUA că dau „semnale periculoase” în privința Taiwanului iar reglementarea pașnică devine tot mai grea
Vasile Dîncu a invitat companiile coreene din industria de apărare să participe la viitoarele programe de înzestrare ale Armatei României
Armata ucraineană a eliberat de sub controlul trupelor ruse localitatea Iaţkivka din regiunea Doneţk
Document care ar fi putut facilita furnizarea de tancuri și transportoare blindate către Ucraina, respins de mai mulţi deputații germani
Charles Michel cere ca Rusia să fie suspendată din Consiliul de Securitate al ONU
Oficialii de la Kremlin amenință aproape zilnic cu utilizarea de arme nucleare tactice.
EXCLUSIV
Ce s-ar întâmpla dacă Putin ar apăsa butonul nuclear. Gen. Bălăceanu: Consecințele pentru ruși ar fi dezastruoase, inclusiv privind susținerea Chinei
Demonstrație de forță în Atlanticul de Nord – în cadrul manevrelor aeronavale Atlantic Thunder 22 a scufundat o fregată dezafectată
Referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate din Ucraina sunt un spectacol propagandistic
Tancurile poloneze, la următorul nivel. Israelienii sunt dispuși să producă sistemul activ de protecţie Trophy în Polonia
SUA a avertizat Rusia, prin canale alternative, cu privire la riscurile utilizării armelor nucleare. Mesajele, trimise constant în ultimele câteva luni
Rusia a anunțat un nou lot de Su-57 care se vor alătura celor 5 avioane. Bonus - industria promite creșterea producției
Forțele Aeriene Române anunță zboruri la joasă înălțime cu aeronave C-130 Hercules şi C-27 J Spartan
Singurul ministru de externe dintr-un stat UE care a discutat cu Lavrov la AG-ONU. Peter Szijjarto: Ungaria vrea pace
Lukaşenko: Nu va exista o mobilizare în Belarus. Minskul nu intenţionează ''să participe la războaie'
Președintele Consiliului European spune că sistemul actual al ONU este depășit. Propune excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate
Ucraina încearcă să stabilească un canal de dialog cu Israelul. Kievul caută astfel să contracareze sprijinul Iranului pentru Rusia
Rachetele americane HARM integrate pe Su-27 și MiG-29 ale Ucrainei au început să facă diferența. Ucrainenii intesifică atacurile
Kirilo Budanov, șeful GUR: Fostul deputat ucrainean Medvedciuk era o curea de transmisie pentru influența rușilor în Ucraina
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro