Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
T-90M al Rusiei vs. Abrams M1A1 al SUA. Ce ar face diferența într-o potențială confruntare
20 Martie, 11:58
Până la mult așteptatul T-14 Armata, Federația Rusă dezvoltă un amplu program de modernizare al tancurilor principale de luptă. Acesta este și cazul tancurilor T-90 care au fost masiv modernizate în versiunea T-90M.
T-90S, sursă foto: Rosoboronexport

Așa cum anunța publicația noastră la jumătatea acestei luni, un lot de opt tancuri T-90M Proryv a fost livrat trupelor ruse din districtul militar occidental.

Pe de altă parte, un asemenea proces de modernizare masivă se defășoară și în ceea ce privește tancurile Abrams.

Spre deosebire de generațiile anteriare de tancuri, T-90 în versiunea masiv modernizată deține toate caracteristicile unui tanc occidental modern. 

T-90M dispune de un periscopul comandantului PK-PAN, o variantă modernă cu vedere termică. Totodată, T-90M Proryv dispune de un tun de tip 2A46M-4 de 125 mm şi un încărcător automat, un nou sistem de ochire care poate lovi ţintele în orice moment, ziua sau noaptea. Are de asemenea un blindaj compozit reactiv superior, similar cu cel al tancului T-14 Armata. Rușii s-au ocupat inclusiv de confortul echipajului, fiind dotat inclusiv cu aer condiționat. 

G Ad:

Tancul american Abrams, în versiunea M1A2 SEP v3 include aproximativ aceleași îmbunătățire precum T-90M. La fel și armamentele par similare, deși sunt voci care spun că noile muniții ale Ambrams - M829A4 sunt capabile să penetreze sistemul de protecție ERA Relikt al T-90M.

 

Sistemul de protecție Trophy  ar putea fi un avantaj important pentru Abrams

 

Un sistem care s-ar putea dovedi decisiv într-o ipotetică confruntare între cele două tancuri, scrie National Interest, este sistemul activ de protecție Trophy de care dispun tancurile Abrams în noua versiune. La începutul lunii ianuarie a acestui an, israelienii de la Rafael au anunțat că au finalizat livrarea unui lot de sisteme active de protecţie “Trophy” (APS), comandate de armata SUA pentru a fi instalate pe tancurile principale de luptă Abrams.

Trophy este un sistem de protecție care detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Într-o ipotetică confruntare, analiștii americani sunt de părere că acest sistem ar neutraliza foarte probabil orice avantaj pe care T-90M îl deține prin sistemul de rachete Invar. Un alt avantaj pentru tancul american este faptul că muniția este stocată în partea superioară a turelei, în timp ce T-90M, deși dispune de multe caracteristici similare în ceea ce privește muniția cu tancurile Abrams, se bazează încă parțial pe vechea școală sovietică a tancurilor cu muniție în jurul echipajului turelei. Acest lucru reprezintă o vulnerabilitate în cazul unei lovituri precise.

Sursa citată concluzionează că în ciuda celor menționate, Abrams M1A2 nu ar ieși neapărat câștigător dintr-o confruntare cu T-90M. În mod cert, T-90M e mult superior versiunii T-90 fiind mai degrabă un tanc rusesc modernizat pe sistem occidental.

Concluzia celor de la National Interest e că într-o confruntare dintre Abrams M1A2 și T-90M tancul victorios va fi cel mai probabil acela cu echipajul mai calificat și experimentat.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Planurile Rusiei pentru Ucraina. Răzvan Munteanu: Un scenariu ar fi ruperea Mariupolului și o nouă încercarea de a ajunge la Odessa
Imagini dramatice cu prăbușirea avionului F-35 în momentul decolării de pe portavionul HMS Queen Elizabeth (VIDEO)
Vasile Dîncu, ministrul Apărării: Programele majore de înzestrare vor continua cu aceeași forță
Menținerea aeronavelor MiG-29 și Su-27 în stare operațională devine o povară tot mai mare pentru Ucraina
Călătorie cu peripeții prin vestul Africii a unui convoi militar francez
Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO
John Bolton, apel pentru desființarea Transnistriei. Influența Rusiei poate fi combătută prin eliminarea conflictelor înghețate
Ucraina emite o nouă atenţionare cu privire la desfăşurările de trupe ruse: Aliaţii noştrii să acţioneze repede pentru a descuraja Rusia de la o invazie
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro