Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Taiwanul a deschis reprezentanță în Lituania. China avertizează Vilniusul să ”nu trimită semnale greşite”
20 iul, 15:57
Taiwanul a anunţat marţi deschiderea unei reprezentanţe în Lituania, un gest condamnat de Beijing, care nu recunoaşte statutul de stat al insulei pe care o consideră drept una din provinciile sale, transmite AFP.
Preşedintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, acordând un interviu postului de televiziune CNN

Deschiderea acestei reprezentanţe este prima într-o capitală europeană în ultimii 18 ani, a salutat diplomaţia taiwaneză. Precedenta a fost deschisă în Slovacia în 2003, precizează dpa, transmite Agerpres.

Potrivit AFP, gestul este cu atât mai provocator faţă de Beijing, cu cât misiunea se va numi ”Biroul de reprezentare al Taiwanului”, nu ”al Taipei”, numele capitalei insulei.

Separate politic începând din 1949, Taiwan şi China continentală sunt rivale în a obţine cât mai mulţi aliaţi diplomatici. Regimul comunist se află însă într-un avantaj net, doar 15 state din lume recunoscând statul taiwanez.

Taiwan menţine totuşi relaţii cu zeci de ţări prin intermediul unor 'birouri de reprezentare' ce nu au statut de ambasade.

Ministrul taiwanez de externe, Joseph Wu, a numit ca ”foarte importantă” deschiderea biroului de reprezentare la Vilnius.”Lituania este un bun partener al Taiwanului, care împărtăşeşte aceleaşi valori de libertate şi democraţie”, a afirmat el, apreciind că cele două se află ”pe o frontieră strategică de apărare a sistemelor democratice”.

Numele oficial al Taiwanului rămâne ”Republica China”, dar numeroşi separatişti taiwanezi doresc să taie definitiv legăturile cu China continentală, proclamând independenţa ”Taiwanului”, ceea ce constituie un casus belli pentru Beijing.

Regimul preşedintelui Xi Jinping a calificat, de altfel, drept ”farsă” anunţul guvernului taiwanez şi a chemat guvernul de la Vilnius să ”nu transmită un mesaj greşit forţelor de independenţă” ale insulei, din care provine actuala preşedintă a Taiwanului, Tsai Ing-wen.

Vilnius anunţase, la rândul său, deschiderea unei reprezentanţe comerciale la Taipei în toamnă.

În luna mai, ţara baltică a anunţat că părăseşte forumul ”17+1”, care reuneşte China şi ţări din Europa Centrală şi de Est, văzând în el un factor de divizare a europenilor.

Lituania s-a angajat ulterior să furnizeze 20.000 de vaccinuri împotriva COVID-19 Taiwanului.

G Ad:

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Sateliți de cercetare Sentinel ai Uniunii Europene ar fi fost atacați de pe teritoriul Rusiei
Artileriștii antiaerieni români le-au prezentat militarilor americani sistemele Gepard ale Armatei (Foto)
Rusia a început producerea unui avion pentru conducerea trupelor în cazul unui război nuclear
SUA au testat noile rachete ale sistemului Aegis, similar celui amplasat la Deveselu: Una din două ținte balistice a fost interceptată
Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane
”Buzduganul cazac” – Exercițiu ucraineano-britanic de respingere a unei agresiuni hibride
Fără apă și fără curent. Zeci de persoane au scandat împotriva regimului în Iran
Primul submarin construit de Taiwan, cu sprijin american, va fi lansat la apă în 2023
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro