Tancuri Merkava la export: Au apărut speculaţii referitoare la cine ar putea ajunge tancurile israeliene, iar Ucraina nu figurează ca destinatar
Cu doar câteva zile în urmă, DefenseRomania a anunțat că Israelul pregătește export de tancuri Merkava, la 40 de ani după ce a intrat în serviciul Forțelor Armate ale Israelului. La scurt timp au apărut speculații potrivit cărora eventualii destinatari ar fi Ucraina, Turcia sau Croația.
Merkava este un tanc aflat în dotarea armatei israeliene. Dezvoltarea acestuia a început în 1973, intrând în serviciul armatei israeliene în anul 1978. Au fost dezvoltare patru versiuni de bază. Tancul Merkava a primit botezul focului în timpul Războiul din Liban din 1982.
În urmă cu câteva zile, jurnalistul Emmanuel Fabian de la The Times of Israel, a precizat că Israelul discută discret despre vânzarea mai multor tancuri vechi Merkava, nu doar către una, ci către două țări, dintre care una se află în Europa. După cum era de aşteptat, în contextul războiul din Ucraina, primele speculaţii a indicat că prim posibil client Kievul.
Acest potențial export al formidabilelor vehicule blindate marchează o piatră de hotar istorică pentru Israel, deoarece armata israeliană nu a mai permis niciodată până acum transferul acestor tancuri, indiferent de vechimea lor, către alte state. Yair Kulas, șeful Direcției de Cooperare Internațională pentru Apărare a Israelului, a făcut această dezvăluire uluitoare pentru ziarul financiar Calcalist.
Cu toate acestea, pe paginile de Twitter ale mai multor analist militari au fost publicat informaţii care susțin că există deja acorduri pentru furnizarea tancurilor Merkava.
Acestea au fost trimise către Cipru și Maroc. Tancurile israeliene Merkava vor înlocui cele 41 de tancuri T-80U / UK donate Ucrainei de Cipru, precum și tancurile T-72B deţinut de forţele armate din Maroc.
Anterior, Marocul a negat că a donat tancuri Ucrainei, dar au apărut informaţii că Ucraina a primit tancurile T-72B prin intermediul unei terțe părți.
Cât despre tancurile israeliene Merkava, condiția pe care Israelul o impune Ciprului și Marocului este ca tancurile lor să nu fie furnizate, donate, reexportate sau vândute Ucrainei.
Deoarece tancurile sunt israeliene, schimbarea proprietății după donarea lor către Maroc și Cipru nu poate avea loc fără permisiunea Israelului. Acest lucru garantează că tancurile nu vor ajunge pe frontul din Ucraina.
,,A fost anunțat acordul privind exportul de tancuri israeliene Merkava-2/3: o parte din livrări vor fi făcute către Cipru, pentru a înlocui cele 41 de tancuri T-80U / UK transferate Forțelor Armate ale Ucrainei, iar o parte către Maroc, pentru a compensa livrarea de T-72B. Niciunul nu va fi transferat către Ucraina. Aceasta este una dintre condițiile impuse de Israel", se arăta într-un mesaj publicat pe mai multe conturi de Twitter.
Informații suplimentare indică faptul că cele două pachete de achiziții vor fi împărțite – unul va include tancurile mai vechi Merkava Mark 2 (intrat în serviciu în anii ‘80), iar celălalt Merkava Mark 3 (intrat în serviciu în anii ‘90).
Merkava, care înseamnă "car" în ebraică, a fost dezvoltat după Războiul de Șase Zile din 1967 și a arătat cât de multă nevoie avea statul Israel de un tanc. Dezvoltarea acestui tanc israelian a început la începutul anilor 1970, lecțiile trase din Războiul de Yom Kippur din 1973 jucând un rol esențial.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News