Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Țara cu un singur gras” urmărit penal? De ce Kim Jong-un ar trebui să ajungă pe un scaun la Haga alături de aliatul său Vladimir Putin
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Curtea Penală Internațională (CPI) a emis mandate de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin și trei dintre cei mai apropiați colaboratori ai săi, decizie care a provocat valuri în cadrul comunității internaționale. Însă alături de Putin, coautor pentru crime de război, ar putea fi acuzat și Kim Jong-un, noul său aliat. Iar Kim - liderul „Ț ării cu un singur gras” cum atât de sugestiv și-a numit cartea Adelin Petrișor - ridică ștacheta. Kim Jong-un ar putea înfrunta două capete de acuzare, inclusiv pentru primele împotriva propriului său popor. 
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru
Vladimir Putin și Kim Jong Un / Foto: Agerpres, Kremlin.ru

Reputatul profesor sud coreean De Min-Yong Lee, profesor la Sookmyung Women's University din Republica Coreea, explică într-un articol, citând experți în drept internațional, de ce Kim Jong-un poate fi acuzat de complicitate la crime de război împotriva Ucrainei, dar și de ce încă nu a fost acuzat de crime împotriva umanității și a propriului popor cu toate că întreaga planetă știe cum își tratează Phenianul populația.

Trebuie să reamintim faptul că președintele rus e acuzat de crime împotriva umanității în zonele ocupate de Rusia în Ucraina, în timp ce doi generali ruși sunt acuzați de CPI de atacuri împotriva infrastructurii electrice civile a Ucrainei.
În acest context tot mai multe voci solicită ca liderul nord-coreean, dictatorul Kim Jong-un să fie tras la răspundere pentru furnizarea de armament în războiul declanșat de Vladimir Putin, noul său aliat.

Experții în drept internațional susțin că există premise pentru ca Kim Jong-un să fie acuzat de complicitate la crime de război, precum și de complicitate la crime împotriva umanității.

Articolul arată că potrivit datelor identificate de experți, inclusiv imagini prin satelit, s-a confirmat faptul că Phenianul a furnizat către Federația Rusă peste 7.000 de containere cu armament. Iar potrivit Statutului de la Roma, documentul fondator al Curții Penale Internaționale, Coreea de Nord se face complice la crimele împotriva umanității săvârșite de ruși în teritoriile ocupate din Ucraina.

 

Apel la Articolul 25 din Statutul de la Roma

 

2. kim jong u... (kim_jong_un_82301700.jpg)

Potrivit experților în drept internațional acțiunile Coreei de Nord intră sub incidența Articolului 25, Aliniatul (3), litera (c) din cadrul Statutului de la Roma care subliniază cât se poate de clar că intră sub jurisdicția CPI inclusiv: „facilitatea săvârșirii unei astfel de infracțiuni (n.r. - crime de război; crime împotriva umanității), sprijinirea, complicitatea sau asistarea în orice alt mod la comiterea ei sau la tentativa de comitere, inclusiv prin furnizarea mijloacelor care pentru comiterea acesteia”. Cu alte cuvinte, înarmarea masivă a Federației Ruse cu armament nord-coreean, pe care rușii îl folosesc intens împotriva zonelor civile ale Ucrainei, face din Phenian un complice la crimele ruse. 

E citat profesorul Song Sang-Hyun, fost președinte al CPI tin de șase ani (2009-2015), care merge și mai departe. El spune că există posibilitatea ca Kim Jong-un să fie urmărit de crime de război nu doar ca complice ci ca coautor alături de Vladimir Putin.

Fostul președinte al CPI e de părere că nu există niciun dubiu că Articolul 25 din în incriminează cât se poate de clar pe Vladimir Putin ca principal suspect în crimele de război din Ucraina iar pe Kim Jong-un cel puțin ca complice. 

Dar să ne aducem aminte că astfel de solicitări la CPI privind urmărirea lui Kim Jong-un au fost formulate cu mult timp înainte de invazia pe scară largă declanșată de Rusia împotriva Ucrainei. Astfel, experții în drept internațional și organizațiile ONU pentru drepturile omului au atras de nenumărate lor atenția asupra încălcărilor extreme ale drepturilor omului, a privării de hrană și a muncii forțate, acțiuni pe care regimul de la Phenian le întreprinde chiar împotriva propriilor cetățeni.

 

Crimele împotriva propriului popor ale lui Kim Jong-un sunt la fel de grave ca cele ale lui Vladimir Putin în Ucraina. Doar procedura l-a scăpat până în prezent pe Kim de mandat

 

3. Kim inspec... (1kim_98955600.jpg)

În acest sens a existat un proces în 2022 în care s-a ajuns la concluzia că în Coreea de Nord au fost săvârșite 11 tipuri de crime împotriva umanității, specificate în Statutul de la Roma.

Faptul că Kim Jong-un nu a fost plasat pe lista suspecților, înaintea lui Vladimir Putin, are o explicație logică adusă în atenția publică de experți. Și nu are nicio legătură cu faptul că crimele comise de regimul de la Phenian împotriva propriei populații ar fi mai puțin grave în comparație cu cele comise de Putin în Ucraina.

Specialiștii explică faptul că CPI vizează persoane care comit genocid sau crime împotriva umanității atât pe timp de pace, cât și pe timp de război, în special pe cei care nu pot fi trași la răspundere penală în temeiul legislației interne. În timp ce mandatul de arestare emis pe numele lui Vladimir Putin se referă în mod special la crimele de război din Ucraina, crimele lui Kim Jong-un împotriva propriului popor, pe timp de pace, sunt ample și necesită un timp îndelungat de anchetat; și mai e un aspect esențial: Cineva trebuie să depună această plângere. Cu alte cuvinte motivul pentru care pe numele lui Kim Jong-un nu a fost încă emis un mandat de arestare e că nu au fost îndeplinite încă criteriile privind depunerea unei plângeri împotriva sa.

Potrivit Statutului de la Roma există două modalități de a aduce un astfel de caz la Curtea Penală Internațională: Fie e depusă o plângere tocmai de către țara afectată de aceste crime, fie Consiliul de Securitate al ONU trimite plângerea. 

Însă acum, când complicitatea Coreei de Nord la crime de război în Ucraina e cât se poate de clară, inclusiv cu dovezi de necontestat, există posibilitatea ca autoritățile ucrainene - Ucraina fiind statul victimă - să depună o astfel de plângere împotriva Coreei de Nord la Curtea Penală Internațională.

 

Ce s-ar schimba pentru Kim Jong-un dacă ar fi acuzat de CPI?

 

4. -imagine fara descriere- (kim_jong_un_46814000.jpg)

Există juridic și o a treia cale, cea a unei anchete independente. În Statutul de la Roma există o prevedere specifică care permite procurorului CPI să demareze o anchetă din proprie inițiativă, chiar și fără o plângere venită din exterior. Această posibilitate are la bază Articolul 13 din Statut. E un proces însă mai complex iar până în prezent acțiunile independente de investigație au fost exercitate de doar opt ori, inclusiv în cazuri din Kenia sau Filipine. 

Ce ar putea păți Kim Jong-un într-un asemenea scenariu? Efectul punitiv cel mai sever ar fi acela că un mandat de arestare nu are termen de prescripție, ceea ce înseamnă că acuzațiile vor urmări suspectul în permanență. Iar suspecții de crime de război, cum e și cazul lui Vladimir Putin, nu au posibilitatea să intre în niciuna din cele 124 de state membre ale CPI pentru că mandatul va trebui pus în aplicare iar suspectul arestat. 

„Credem cu tărie că mai multe cazuri de urmărire penală și pedepsire a celor care încalcă normele și acordurile globale sau se angajează în comportamente deviante vor ajuta la eradicarea rădăcinilor conflictelor și războiului. Din această perspectivă, sperăm că CPI va aborda în mod activ crimele de război comise de liderul nord-coreean Kim Jong-un și complicii săi, așa cum au fost ele demonstrate de dovezi în războiul împotriva Ucrainei”, transmite reputatul profesor coreean.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac
Secretul strategic „Gudok”: Ce fel de centru de informații radio de lângă Moscova a fost atacat de forţele ucrainene?
Luna august pare a fi cea mai neagră perioadă pentru Rusia de când a invadat Ucraina: 25% din totalul avioanelor MiG-31K ar fi deja inutilizabile
Strategia de descurajare nucleară a SUA, axată pe amenințările generate mai ales de China și Rusia: Utilizarea armelor nucleare în conflicte nu mai este o presupunere sigură
De câte ATACMS au nevoie ucrainenii pentru a distruge cele mai importante baze aeriene ale Federaţiei Ruse? Factorul restrictiv nu stă în cantitatea de muniţie, ci într-o decizie politică
România, unul dintre statele membre NATO care încă nu și-au îndeplinit promisiunile de a accelera furnizarea de sisteme de apărare aeriană către Ucraina
Ucraina a țintit un sistem rus de apărare antiaeriană S-300 aflat în regiunea rusă Rostov. Ce armă ar fi utilizat militarii ucraineni pentru a lovi această ţintă
Biden a aprobat deja o nouă strategie nucleară a Pentagonului menită să descurajeze Axa Nucleară condusă de Rusia și China
Trofee în Rusia: Ucraina a reușit să captureze pe teritoriul rus inclusiv două tancuri T-90M „Proryv”, cel mai modern tanc rusesc (Foto/Video)
Unde dispar podurile și pontoanele rusești din Kursk? Forțele speciale ale Ucrainei răspund cu un video spectaculos: Dronele FPV şi sistemele HIMARS fac ravagii

Ştiri Recomandate

Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului. Gen. Crăciun: Probabil au fotografiat zona. Suntem testați
România vorbește despre acțiunile ostile ale Rusiei din Marea Neagră. „Este o nouă escaladare”
Rusia își întreține avioanele Su-30SM cu avionică din Europa. Producătorii francezi de echipamente sunt păcăliți cu ajutorul unei companii din Kazahstan
Serviciile ucrainene dezvăluie cu ce arme lovesc în Rusia și care sunt țintele: A-50 AWACS, Su-57 și „mândria lui Putin” - radarul Voronej (Video)
Bundeswehr este vizat de serviciile secrete rusești. Ce vrea să știe Kremlinul
Rusia își face plinul în Asia: Șoigu a fost trimis în Coreea de Nord pentru a discuta, probabil, noi livrări de arme pentru Armata Rusă
SUA intenționează să îmbunătățească „poziția strategică” a Ucrainei înainte de încheierea mandatului lui Biden: Nimeni nu „încearcă să le dicteze” ucrainenilor ce să facă pe câmpul de luptă
Războiul dronelor tactice trece la următorul nivel - dronă antiaeriană FPV ucraineană doboară o dronă rusească de cercetare
Vladimir Putin reacționează la utilizarea rachetelor Storm Shadow pe teritoriul Rusiei. Răspunsul ar putea viza în primul rând România și Polonia
Lecţii învăţate deja de Armata SUA pe baza experienței acumulate pe parcursul războiului din Ucraina: Artileria nu era atât de importantă acum cinci ani cum este cum
Polonia susţine că nu ar trebui ne îngrijorăm despre liniile roșii ale lui Putin, iar Ucraina trebuie să fie susţinută să efectueze atacuri împotriva Rusiei
Su-57 apar tot mai des în lupte: Ucraina confirmă că Su-57 sunt folosite în zeci de atacuri sugerând o schimbare de tactică a Rusiei
Despre situația din forțele speciale ale României și o analiză a războiului din Gaza, de la firul ierbii | Generalul (r.) Marius Crăciun, la Obiectiv EuroAtlantic
Cât de mare e pericolul Coreea de Nord? Furnizor de rachete balistice pentru Rusia și cu un program nuclear în expansiune, Phenianul amenință direct SUA
Rușii au lovit din nou în apropierea frontierelor României: Avioane Tu-22M3 au bombardat Insula Șerpilor
Dacă ne blocăm în legile interne, avioanele militare aliate să doboare drone rusești. Ar trebui România să urmeze exemplul Lituaniei?
O rachetă rusească a lovit o navă comercială cu grâu ucrainean care se afla în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, spun sursele ucrainene
Ministrul de Externe al Poloniei a căzut în plasa farsorilor ruși: Crezând că vorbește cu Poroșenko, acesta a spus că SUA știau de Nord Stream II iar Europa nu vrea război cu Rusia
Piloții ucraineni de F-16 sunt așteptați la 86 Borcea. România a transmis ucrainenilor că antrenarea piloților lor în țara noastră e o chestiune de timp
Statele baltice au cerut NATO să consolideze apărarea antiaeriană. Între timp, patru avioane rusești au zburat la frontiera NATO din Marea Baltică
pixel