Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Strategica
Data publicării:
SUA, fiind cel mai puternic jucător economic de pe planetă, a decis, în cei 80-90 de ani de când conduce lumea, cine, ce și cât produce pe planetă. Și a făcut-o instinctiv, fără să realizeze, exact așa cum o face mâna nevăzută a pieței libere.
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia

Cel mai clar exemplu în acest sens este rolul statului din orice țară în economia națională. Fiind cel mai puternic jucător, statul, prin investiții, instituțiile de reglementare și prin consumul destinat funcționării aparatului administrativ, decide în mare măsură viitorul companiilor private.

Mergând la nivelul administrației americane, se constată că dimensiunea colosală a cheltuielilor de apărare ale SUA corelată cu scopul de a rămâne puterea militară dominantă pe plan mondial, au jucat rolul determinant ca America să investească în tehnologiile cele mai de vârf ale apărării, iar acest capital major alături de resursa umană semnificativă alocată a atras economia SUA în direcția celor mai avansate industrii.

Privind lucrurile din perspectiva istorică a evoluției industriei americane, se observă că SUA au renunțat de-a lungul timpului la fabricarea multor produse pe care le-au transferat către alte țări, alegând, în schimb, să se axeze pe tehnologiile cele mai de vârf. Această abordare a menținut SUA pe locul 1 economic și militar, în timp ce paradoxul economic argentinian a arătat ce nu trebuie făcut pentru a te duce în direcția opusă.

Argentina a atins o dezvoltare avansată la începutul secolului al XX-lea, dar a experimentat o inversare față de alte economii dezvoltate, ceea ce a inspirat o bogăție enormă de literatură și analize diverse asupra cauzelor acestui declin. În primele trei decenii ale secolului al XX-lea, Argentina a depășit Canada și Australia ca populație, venit total și venit pe cap de locuitor. 

Până în 1913, Argentina era printre cele mai bogate zece state din lume pe cap de locuitor. Începând cu anii 1930, economia argentiniană s-a deteriorat considerabil. Cel mai important factor în acest declin a fost instabilitatea politică din 1930, când o juntă militară a preluat puterea, punând capăt celor șapte decenii de guvern constituțional civil.

Guvernele succesive din anii 1930 până în anii 1970 au urmat o strategie de substituire a importurilor pentru a atinge autosuficiența industrială, dar încurajarea guvernului spre creșterea industrială a deturnat investițiile de la producția agricolă, care au scăzut dramatic. Este de reamintit că Argentina posedă avantaje comparative clare în agricultură, deoarece țara este înzestrată cu o mare cantitate de pământ extrem de fertil.

Avantajul comparativ al SUA cu alte țări este, de mult timp, tehnologia de ultimă generație. El este o consecință directă al capacității extraordinare de a atrage cele mai luminate minți ale lumii - minți care se manifestă ca un multiplicator economic - prin libertățile pe care America le promovează. Încercând acum să producă cât mai mult pe plan intern, așa cum a făcut Argentina, înseamnă că o parte însemnată din resursele umane și de capital ale SUA vor fi redirijate de la tehnologiile de vârf care-i asigură supremația economică și militară spre domenii secundare, nerelevante pentru jocul geopolitic.

Se invocă în ultimele zile exemplele producției de Iphone în China și de automobile în Germania iar SUA intenționează să le relocalizeze pe teritoriul național. Marii economiști americani din prezent, câștigători de premii Nobel, se întreabă dacă chiar este necesar acest lucru, spunând că eforturile economice vor fi foarte mari și nu se știe în ce măsură și în ce perioadă de timp câștigurile vor amortiza aceste cheltuieli de relocalizare.

Privind spre viitor, pentru că SUA, aflându-se mereu la granița din față a tehnologiei și filozofiei, au făcut ca viitorul să se întâmple, ar trebui văzut, de exemplu, cât de mare succes vor avea în viitor Iphone și automobilele în variantele lor clasice, pe care SUA au delegat alte țări să le fabrice. Dacă SUA, prin mâna nevăzută a pieței libere, au renunțat să producă anumite lucruri, înseamnă că acele lucruri, în forma actuală, nu vor mai fi relevante într-un viitor suficient de apropiat.

Dacă industriașii americani din secolul XIX și XX priveau cu neîncredere invenții majore precum primul zbor cu un aparat mai greu ca aerul, electricitatea, tranzistorul, internetul, America nu devenea țara care este acum. China a înțeles că viitorul este inteligența artificială (AI) iar instituțiile de stat chineze sprijină acest lucru.

 

China nu mai este mulțumită de statutul său mondial

 

Potrivit economiștilor americani de altfel ei dețin cele mai multe premii Nobel din toată lumea, industriașii încă nu-și dau seama cum vor folosi exact AI în afaceri, dar după ce își vor da seama AI va deveni principalul motor al economiilor. Unul dintre dezavantajele Chinei este faptul că oameni de știință din domeniul AI și din domeniile conexe cum ar fi matematica, trăiesc în majoritate în Occident. Dar dacă, SUA continuă cu izolaționismul în timp ce China promovează deschiderea, situația se poate inversa.

În prezent, SUA par să se poarte ca un CEO capricios care crede că a găsit un moment favorabil să negocieze condiții mai avantajoase. Totuși, ar trebui clarificate caracteristicile momentului ales. Rusia a lansat un război împotriva Ucrainei cu scopul clar de a scoate SUA din Europa, de a tăia cordonul ombilical care le leagă. Toate mesajele Moscovei, atât cele din timpul lui Biden, precum și cele de acum, au fost de a promova discordia dintre SUA și Europa.

În zona indo-pacifică, China nu mai este mulțumită de statutul său mondial și vrea să dețină o cotă de influență mai mare, corelată cu populația și puterea economică pe care o deține. SUA sunt direct vizate de China și eforturile Beijingului sunt de a bloca SUA. Orice ziduri pe care administrația americană le ridică în prezent, vor lăsa SUA mai singure în această confruntare. Washingtonul trebuie să realizeze că este ținta principală atât a Chinei cât și a Rusiei, iar preocupările privind tarifele sunt secundare.

Chiar dacă tarifele reușesc să strângă bani mai mulți la bugetul SUA, va fi de scurt timp pentru că circuitele economice mondiale vor fi refăcute dar fără America în componența lor. Lucrurile se mișcă foarte rapid chiar și pentru SUA și dacă administrația americană persistă în viziuni protecționiste care au adâncit Marea Depresie din anii 1930, va fi greu să recupereze. Acum, este momentul în care are nevoie de fiecare aliat al său și are nevoie disperată să aducă și alții.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Contractul care-i ţine pe militarii americani în Europa? NATO achiziționează un sistem militar bazat pe AI de la compania americană Palantir
Schimbare de atitudine pentru Germania: Rachete Taurus pentru Ucraina care trebuie să treacă în ofensivă. Mai mult, Podul Crimeei ar putea fi lovit
Turcia a anunțat o întâlnire între reprezentanții Rusiei și Ucrainei privind Inițiativa Mării Negre
Amploarea conflictului din Ucraina nu mai poate fi ignorată de Statele Unite. Sprijinul militar pe care China și Coreea de Nord îl oferă Rusiei creează un risc de securitate chiar și în Pacific
Rusia îmbină tacticile de luptă sovietice cu utilizarea dronele pentru a respinge acțiunile forţelor ucrainene: Forţele ruse preferă războiul de uzură
Președintele american nu poate obține pacea în Ucraina cât timp administrația sa nu are o viziune unitară. Este Steve Witkoff veriga slabă din echipa Trump?
Complexitatea frontului din Ucraina scoate la iveală minusurile tancurilor Leopard, dar vechiul sistem german Gepard a depăşit toate aşteptările
Marea Britanie și Franța îi vor prezenta lui Trump planul „Forței de reasigurare” în Ucraina în câteva săptămâni
Exercițiul militar NATO 2019. Sursa Foto: Foreign Brief.com.
EXCLUSIV
Proiect ipotetic de pace: Statele Unite propun „modelul vest-german” pentru soluţionarea conflictului din Ucraina
Să ne pregătim pentru modificarea geografiei? Statele Unite ar dori să anexeze Groenlanda apelând la un scenariu hibrid - utilizarea campaniilor publicitare și a rețelelor de socializare
Unde calcă Rusia apar şi tensiuni geopolitice: Imaginile din satelit confirmă că ruşii au mutat avioane de luptă Su-35S din Egipt în Algeria (Foto)
Profesorul Adrian Papahagi, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
EXCLUSIV
Adrian Papahagi, despre wokeism, Europa și cum a ajuns „un băiat” la Înalta Poartă a SUA ca emisar să reprezinte România | Obiectiv EuroAtlantic, la DefenseRomania
Guvernul chinez a elaborat Carta Albă privind problemele din relațiile economice și comerciale cu SUA
Transferul submarinelor SUA în Australia ar putea fi reevaluat. Washingtonul vrea asigurări că aliații nu vor ezita să se implice într-o confruntare contra Chinei
Rusia lui Putin vrea ca Balcanii de Vest să fie următorul său „loc de joacă”: Este în interesul său să desfășoare aici războaie cibernetice și hibride
Un ordin executiv al Casei Albe vizează accelerarea vânzărilor de armament și reducerea birocrației: Ce vrea Donald Trump de la industria americană de apărare?
O posibilă misiune de menținere a păcii în Ucraina, tot mai aproape de stabilit: Kievul cere trupe străine pe uscat, în aer și pe mare
Angajamente nerespectate: Ucraina a primit jumătate din sistemele Patriot pe care le-a solicitat partenerilor occidentali, iar furnizarea de rachete este și mai deficitară
Foto: militar ucrainean, operând sistemul Avenger / Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ce înseamnă incursiunea militară a Ucrainei în regiunea rusă Belgorod: Impactul imediat a fost deturnarea resurselor militare ruse alocate pentru alte zone ale liniei de front
US Army, prezentă la o paradă militară în Polonia. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Varșovia
EXCLUSIV
Tarife, securitate națională și mondială - SUA intră în competiţie cu o Chină care nu mai este mulțumită de statutul său mondial
Pentru ce se pregătesc Statele Unite la baza Diego Garcia? Activitatea devine tot mai intensă şi are legătură cu desfăşurarea bombardierelor stealth B-2 Spirit
O lege necesară: Militarii români care luptă ca mercenari devin istorie. Rodeanu: Mercenariatul modern e dublă loialitate, propagandă și dezinformare 
Europa, ținută în șah de sabotajele rusești din Marea Baltică. Dronele, radarele și navele de patrulare ale NATO nu pot bloca toate tentativele de sabotaj
Administrația Trump promite un buget record al Pentagonului de 1 trilion de dolari
România şi Polonia sunt ţările din care SUA ar dori să retragă militari americani. Reducerea trupelor americane în Europa de Est și dilema de securitate a Europei
Forţele Armate Ucrainene, utilizând drone de atac cu rază lungă de acţiune, au distrus un depozit de rachete ruseşti Kh-22 de la baza aeriană Shaikovka (Foto)
Sprijinul tăcut pe care Germania l-a acordat Ucrainei. Fostul șef al Fortelor Armate Ucrainene detaliază operațiunile militare care au fost planificate la Wiesbaden
Ucraina folosește „în fiecare zi” avioanele sale F-16 împotriva Rusiei și urmează să dispună de și mai multe: Șeful EUCOM
2% din PIB nu este suficient pentru apărarea țărilor NATO: Obiectivul actual de cheltuieli oferă un sentiment fals de securitate
Pe fontul tensiunilor cu Iranul, Armata SUA a desfășurat a doua baterie a sistemului de rachete THAAD în Israel

Ştiri Recomandate

Se ciocnesc două curente în GOP: Intervenționiștii și adepții reținerii în politica externă. Epoca post-Trump în Partidul Republican va adânci falia
Germania vrea să aloce până la 63 de miliarde de euro pe echipamente militare în 2025. Berlinul are banii, dar industria de apărare încă nu produce suficient
Orice e bine primit. SUA au construit tancuri M10 Booker cu care nu au ce face, dar prima care ridică mâna e Ucraina
Serviciile de informații americane au primit instrucțiuni să-și intensifice spionajul asupra Groenlandei. Danemarca își convoacă ambasadorul
Dronele ucrainene au lovit fabrici de armament și baze aeriene din Rusia. Au fost țintite, inclusiv facilități de producție pentru sistemele Grad, Urgan și Smerch
Analiză asupra grupului rus de manipulare a informațiilor ,,Storm-1516'': Cum influențează Rusia alegerile și dezbaterea publică europeană?
Portavionul USS Truman pierde încă un F/A-18F Super Hornet. Este al treilea avion pierdut în ultimele luni
D.J. Vance consideră că Rusia cere prea mult de la Ucraina, dar își dorește pacea
Cum va evolua conflictul dintre India și Pakistan
Statele Unite au înaintat ideea unei zone demilitarizate în care ar fi controlată de ambii beligeranți ai războiului ruso-ucrainean
”Cine crede că Putin se va opri este un nătâng". Biden critică tactica de amator a lui Trump în privința războiului din Ucraina
De ce „mor” dronele militare iarna. SUA învață din mers războiul dronelor și se adaptează condițiilor meteo extreme, cea mai mare provocare pentru UAV-uri
Rusia pregăteşte terenul pentru o interferenţă majoră în procesul electoral din Polonia: A fost semnalată o creștere alarmantă a atacurilor cibernetice și a campaniilor de dezinformare
Două portavioane din Marea Britanie și Italia participă la un exercițiu NATO de amploare din Marea Mediterană
Curtea Supremă a SUA autorizează temporar administraţia Trump să excludă din armată persoanele transgender
Black Hawk pilotat de la distanță, testat în misiuni de stingere a incendiilor
La un pas de un nou mare război între două puteri nucleare (Video): India lovește Pakistanul cu rachete ca răspuns la un atac terorist
,,Jocul de-a războiul'' pe mare în teatrul european. SUA au testat un răspuns naval la un posibil conflict militar în Europa
Comandantul Diviziei 76 Desant-Asalt a forțelor ruse a fost ucis în luptele din Ucraina. Kremlinul l-a transformat deja într-un simbol al patriotismului rus
România rămâne singurul exemplu pozitiv din Est. Un stat din regiune tocmai ce a refuzat să livreze un sistem Patriot către Ucraina
Premierul canadian, la întâlnirea de la Casa Albă: Canada „nu este și nu va fi niciodată de vânzare” / Trump: SUA oprește atacurile aeriene asupra rebelilor Houthi din Yemen
Ucrainenii atacă din nou regiunea Moscovei cu drone
UE se rupe complet de energia rusească: Comisia adoptă Planul pentru eliminarea importurilor de gaze, petrol și energie nucleară din Rusia
Hegseth a oprit, în ianuarie, livrările de ajutoare către Ucraina, fără ca Trump să știe acest lucru
Artileria e regina iar francezii spun că au caimacul. Franța a livrat 78 de obuziere Caesar și dezvăluie câte a pierdut Ucraina în luptă
Cancelar din a doua încercare. Friedrich Merz este noul cancelar al Germaniei
Un general american avertizează să nu credem sub nicio formă în Rusia. Putin nu se va opri până nu va obține controlul asupra întregii Ucraine
Câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale se joacă cu securitatea României: În opinia sa, furnizarea de arme către Ucraina este dezavantajoasă pentru țările europene
Regatul Unit începe, se pare, să se pregătească în secret pentru un eventual atac direct al Rusiei și își actualizează planul de apărare
Unde s-a ajuns în ruptura dintre SUA și UE. Europa devine serios preocupată să atragă oamenii de știință neglijați de noua administrație americană
Răspunsul Statelor Unite la amenințările secolului XXI: Construirea unei noi alianțe de securitate națională care să depășească granițele tradiționale ale parteneriatelor militare
Pentru ce scenariu militar se pregăteşte Rusia? Mai multe bombardiere strategice Tu-95MS și Tu-22M3, dar și avioane MiG-31 purtătoare de rachete Kinzhal au fost desfăşurate în Siberia
pixel