Tensiuni crescânde în Marea Chinei | Beijingul cere navelor străine care intră în "apele sale teritoriale" să raporteze
China va solicita navelor străine, începând cu 1 septembrie, să raporteze informaţii detaliate la intrarea în zonele maritime pe care regimul le pretinde a fi parte a teritoriului său. Un expert avertizează cu privire la posibilitatea crescândă a tensiunilor în apele contestate din Marea Chinei de Sud.
Măsura survine după ce Beijingul a adoptat o lege a Pazei de Coastă, la sfârşitul lunii ianuarie, autorizând gărzile de coastă să adopte „toate mijloacele necesare, inclusiv utilizarea forţei militare” pentru a opri navele străine ce constituie un pericol, precizează Epoch Times.
Regimul comunist susţine că are dreptul istoric la o mare parte din Marea Chinei de Sud, vag delimitată de „linia întreruptă”, publicată de China pe o hartă pentru a indica zona pe care a pretins-o. Ţările vecine nu recunosc pretenţiile Chinei.
Dar autorităţile chineze au declarat că navele străine ar trebui să raporteze detaliile navelor, ora estimată de sosire şi plecare, poziţia actuală şi alte informaţii înainte de a trece prin aceste ape. Dacă sistemul de identificare automată al unei nave nu funcţionează corect, autorităţile vor solicita rapoarte de urmărire la fiecare două ore până când nava părăseşte zona, potrivit unei declaraţii publicate pe 27 august.
Noua reglementare impune aceste cerinţe unei game largi de nave - submersibile, nave nucleare, nave care transportă materiale radioactive şi nave care transportă petrol în vrac, produse chimice, gaze lichefiate şi alte substanţe toxice şi dăunătoare.
Administraţia Chineză pentru Siguranţa Maritimă a menţionat, de asemenea, că orice altă navă care ar putea „pune în pericol siguranţa traficului maritim” sau revendicările regimului ar trebui să raporteze la sosire.
Noul regulament, bazat pe o lege revizuită de Partidul Comunist Chinez, privind siguranţa traficului maritim, va intra în vigoare la 1 septembrie. Analiştii au subliniat anterior că regimul chinez ar putea aplica legea în apele controversate în care nu are dreptul să îşi exercite jurisdicţia în temeiul Convenţiei Naţiunilor Unite privind Legea mării (UNCLOS).
Su Tzu-yun, un expert din Taiwan, a declarat pentru Epoch Times că noua reglementare ar putea spori tensiunile în zonele disputate, în special în Marea Chinei de Sud, deoarece regimul ar putea extinde legea la recifele artificiale pe care le-a construit în ultimii ani.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News