Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Thales: Credem că radarul Ground Master 200 corespunde cerințelor Armatei române | Cristian Sfichi, interviu DefenseRomania
13 apr, 16:47
Cristian Sfichi (Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security) a oferit în exclusivitate un interviu pentru DefenseRomania.
EXCLUSIV

Directorul Thales Romania a discutat despre implicarea Thales în programele de apărare ale României ce constau în modernizarea forțelor noastre armate, inclusiv în ceea ce privește dotarea Forțelor Navale Române, dar și amenințările cibernetice. 

DefenseRomania: Care este cooperarea pe care o are Thales, prin divizia sa de apărare, cu industria națională de apărare din România? Mă refer aici la sistemele Thales Mode 5 IFF, ale căror componente sunt produse în cadrul industriei naționale. Mai exact, despre ce componente este vorba și pe ce platforme militare sunt aceste sisteme instalate?

Cristian Sfichi: Thales și-a început colaborarea cu România acum mai bine de 40 de ani, ca furnizor al Forțelor Armate Române, iar astăzi continuă să își extindă activitatea în sprijinul modernizării forțelor armate și a serviciilor de securitate din România. In domeniul IFF cooperăm cu Aerostar Bacău, nu doar pentru cerințe interne, ci și pentru programe internaționale. Detaliile sistemelor IFF MOD5, precum și celelalte aspecte sunt supuse restricționării specifice sistemelor NATO.


Radarul Ground Master 200 răspunde cerințelor Armatei române


DefenseRomania: La ultima ediție a Black Sea Defense & Aerospace, în urmă cu doi ani, Thales a prezentat pentru prima dată în Centrul și Estul Europei, radarul 3D Ground Master 200. Atunci s-a vorbit chiar despre transferul producției acestor sisteme în România. S-au făcut pași în acest sens?

Cristian Sfichi: Radarul Ground Master 200 (GM200) este una din cele mai avansate soluții radar pentru apărare, lansată de Thales în 2010. Este un radar tactic 3D cu rază medie de acțiune din seria GROUND Master (GM60, GM200, GM400), foarte mobil și destinat unor misiuni multiple, fie ca vorbim de supraveghere terestră și aeriană - și aici trebuie să menționez faptul că GM200 poate detecta la altitudini foarte joase sau la mare altitudine, indiferent de mediul înconjurător - sau de coordonare a dispozitivelor de apărare antiaeriană, de la VSHORAD la sisteme SHORAD/MRAD. Radarul are capacitate de localizare a tirurilor inamice, prin detectarea traiectoriilor de rachetă și de mortier. E versatil, format dintr-o singură unitate care se poate instala în 15 minute și poate fi transportat pe șosea, pe calea ferată sau la bordul unei aeronave tactice.

Altfel spus, credem ca GM200 răspunde cerințelor operaționale ale Forțelor Armate Române. Suntem încrezători că, împreună cu partenerii noștri din industria națională de apărare și din mediul de cercetare militară, putem răspunde cu succes solicitării Ministerului Apărării Naționale și Guvernului României de a furniza o soluție integrată SHORAD/VSHORAD, care să satisfacă atât nevoile de apărare, cat și aspirațiile de dezvoltare a unor capacități industriale moderne în România.

 

Implicarea în programul „Corveta multifuncțională” și modernizarea fregatelor T22

 

DefenseRomania: Aș vrea să ne aplecăm puțin asupra Forțelor Navale Române, care în opinia noastră au fost cele mai văduvite în ceea ce privește modernizarea Forțelor Armate pe care România a desfășurat-o în ultimii ani. Așa cum știm, Naval Group cu corveta Gowind 2500 a fost declarată companie câștigătoare de către MApN în programul „Corveta multifuncțională", program blocat momentan de o acțiune a altei companii în instanță. Thales este parte activă în dezvoltarea Gowind 2500. Ne puteți detalia ce sisteme dezvoltă Thales pentru corveta Gowind 2500?

Cristian Sfichi: Componentă a Thales Systems Romania, Centrul de Excelenţă în Inginerie inaugurat în urmă cu un an în București este implicat și în pregătirea proiectului pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete de ultimă generație și modernizarea fregatelor T22. Odată ce acest program va fi deblocat, sistemele necesare vor fi integrate pe plan local, împreună cu partenerii Thales. Acest proiect va crea în România capacități industrial-militare unice, care vor permite dezvoltarea ulterioară a unor soluții cu o componentă locală importantă. Nu este un secret pentru nimeni că Thales este unul dintre furnizorii importanți de sisteme navale. Începând cu vase logistice, nave de patrulare, corvete sau fregate FREMM, până la portavioanele Charles de Gaulle, în Franta sau Queen Elizabeth, în Regatul Unit, furnizăm tehnologii diverse, precum radare 3D, sisteme de conducerea focului, sisteme integrate de comunicații bazate pe tehnologia IP, Link 11/16/21, sonare de chilă și cu adâncime variabilă, IFF MOD 5 naval, sisteme de război electronic EW.

DefenseRomania: Și, rămânând în zona Forțelor Navale, oferta companiei mai sus amintite include și modernizarea fregatelor T22. Ce contribuție ar avea Thales în această modernizare?

Cristian Sfichi: Modernizarea fregatelor va implica numeroase elemente comune, deci ne așteptăm să avem un număr important de sisteme la bordul acestora.

(w670) Cristian S

Foto: Cristian Sfichi, Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security

 

Thales, soluții în ceea ce privește războiul hibrid și atacurile cibernetice

 

DefenseRomania: Întrucât războiul hibrid și atacurile cibernetice reprezintă cele mai mari amenințări în vremea noastră, puteți detalia pentru cititorii noștri măsurile și sistemele dezvoltate de Thales pentru a combate aceste atacuri cibernetice, care devin din ce în ce mai complexe?

Cristian Sfichi: Un studiu realizat recent de echipa Thales Cyber Threat Intelligence arată că hackerii folosesc pandemia COVID-19 ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri cibernetice țintite, iar aceste atacuri s-au răspândit la nivel mondial urmând traiectoria geografică a răspândirii noului coronavirus: mai întâi în Asia, apoi în Europa Centrală, de Est și de Vest. Acest raport Cyber Threat Intelligence este un instrument în sine, pentru a atrage atenția organizațiilor, companiilor și autorităților că trebuie să fie foarte atente și să ia măsuri. Thales vine în ajutor cu două soluții dedicate în special celor care au fost nevoiți să-și mute munca de la birou acasă, unde nu mai pot folosi doar echipamente securizate și protejate de eventuale atacuri cibernetice. Avem aplicația de mesagerie instant și apeluri Citadel și soluțiile securizate de telemuncă Cryptobox - ambele fiind deja utilizate pe scară largă de agențiile guvernamentale franceze și de clienți importanți din toată lumea. Până la sfârșitul lunii mai 2020, ambele aplicații sunt oferite în mod gratuit, cu posibilitate de prelungire a perioadei în funcție de modificarea contextului creat de pandemie.

De asemenea, la începutul acestui ani, Thales a lansat Cybels Analytics. Este o platformă bazată pe Inteligenţă Artificială prin intermediul căreia pot fi detectate cele mai complexe atacuri cibernetice, în timp real. Suntem într-o perioadă în care volumul de date este din ce în ce mai mare, iar tehnicile utilizate de hackeri sunt din ce în ce mai complexe și mai greu de detectat. De aceea, experții din domeniul securității cibernetice trebuie să fie mai rapizi în detectarea unui atac și mai eficienți în rezolvarea acestei probleme complexe, care poate paraliza o întreagă companie sau instituție în doar câteva minute. Într-o astfel de situație, Cybels Analytics este soluția care reduce timpul necesar identificării amenințărilor cibernetice de la o medie de trei luni sau mai mult, la doar câteva zile. Platforma folosește algoritmi de învățare automată dezvoltați de Thales și poate fi integrată într-un Centru pentru Operațiuni de Securitate sau poate fi furnizată ca un serviciu în Cloud.

Thales s-a implicat și în realizarea Manualului Ameninţărilor Cibernetice, un raport cuprinzător care oferă informații detaliate despre cei mai activi hackeri la nivel global. Sunt prezentate 66 de grupuri, după analiza a 490 de atacuri înregistrate în toată lumea în ultimii ani. E un instrument util, primul și singurul până acum de această amploare, pentru că oferă o radiografie clară a fenomenului, astfel încât companii și guverne să înțeleagă această amenințare și să-și ia măsuri de protecție adecvate. Raportul prezintă date despre tehnicile de atac utilizate de hackeri, domeniile de activitate și țările cele mai vizate, dar și motivele celor care lansează atacuri cibernetice.

Și, nu mai puțin important este faptul că Thales coordonează prima platformă de Inteligenţă Artificială la nivel european. AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) este un proiect al Comisiei Europene lansat anul trecut în februarie și mobilizează întreaga comunitate europeană de profil. Sunt, până acum, 81 de parteneri în consorțiu. Platforma adună laolaltă și pune la dispoziție instrumente, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale, ce pot fi folosite cam de oricine: de la IMM-uri, start-up-uri și antreprenori, la oameni de știință și companii industriale.

DefenseRomania: În urmă cu un an, Thales a inaugurat un Centru de Excelență în Inginerie în România. În contextul în care România e cunoscută pentru nivelul ridicat în domeniul IT, ce beneficii aduce acest Centru forței de muncă din acest sector? La ce proiecte mari lucrează în acest moment echipele Centrului de Excelență in Inginerie?

Cristian Sfichi:  Grupul Thales a ales România pentru dezvoltarea acestui Centru de Excelenţă în Inginerie graţie numărului mare de ingineri de software talentaţi pe care Bucureştiul și România, în general, îi poate oferi. Evident, dezvotarea unui astfel de Centru înseamnă noi locuri de muncă, dar și oportunități unice de formare profesională într-un domeniu care oferă soluții strategice atât în domeniul civil, cât și militar. Centrul de Excelenţă în Inginerie răspunde nevoilor pieţei locale, dar şi pieţelor globale. Echipele de ingineri de software de la Bucureşti deservesc clienţii globali ai Thales şi acoperă sectoarele în care Grupul furnizează produse şi soluţii. Centrul de Excelență în Inginerie contribuie și la formarea viitoarei generații de specialiști, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Politehnica din București. Anul acesta, peste 80 de studenți au încheiat cu succes programul de internship în cadrul Centrului și, în prezent, își continuă drumul în carieră în echipa Thales.

Ştiri Recomandate

Violențe extreme în SUA. Starea de alertă a fost instituită în mai multe orașe (VIDEO)
Iohannis: Realizările rezerviștilor, repere pentru militarii activi din Armată română
Rușii se laudă că noile Su-57 pot zbura 'singure'. O nouă perdea de fum a Moscovei?
Putin cere Consiliului de Securitate o poziție finală după retragerea SUA din Tratatul Cer Deschis
Jurnaliști uciși la Kabul
Disensiuni în Guvernul Italiei cu privire la achiziția de avioane F-35
US Army a comandat rachete Hydra-70
Taiwan confirmă achiziția sistemului de rachete Harpoon Block II
Marea Britanie, îngrijorată de transferul avioanelor rusești în Libia
Guvernatorul din Minnesota va 'mobiliza în totalitate' Garda Naţională
Merkel refuză invitația lui Trump de a participa la G7, motivând pandemia. Berlinul critică și încetarea relațiilor dintre SUA din OMS
Trump anunță că SUA vor elimina tratamentul preferențial de care beneficiază Hong Kong-ul
Palestinian ucis la Ierusalim de poliţia israeliană
Un general american sfătuieşte Washingtonul: 'F-22 e bijuteria coroanei. Stoparea producției a fost o tragedie'
Rușii au interceptat în spațiul aerian internațional bombardierele SUA B-1B care au survolat România (VIDEO)
SUA pun capăt derogărilor în programul nuclear iranian
Sfârșit de poveste între SUA și OMS. Trump a anunțat că Washingtonul „își încheie” toate relațiile cu Organizația
Bombardiere americane B-1B, misiuni în premieră cu aeronave F-16 și MiG-21 românești în spațiul aerian al României (Foto)
Iranul avertizează țările din Golful Persic care fac „greșeala strategică” de a permite prezența SUA
Rusia vrea să își extindă bazele în Siria
Poliţistul din Minneapolis implicat în moartea lui George Floyd a fost arestat
Statele Unite combat minciunile Moscovei. Noi dovezi ale prezenţei avioanelor ruseşti în Libia
Mercenari britanici l-ar fi sprijinit pe mareșalul Khalifa Haftar în operațiuni pentru cucerirea capitalei Tripoli
MApN: România a sprijinit şi continuă să sprijine eforturile ONU de menţinere a păcii
Soldaţii nigerieni au salvat sute de persoane ţinute captive de organizaţia teroristă islamistă Boko Haram
General chinez: China va ataca Taiwanul dacă nu există altă cale de a împiedica independenţa insulei
Lupte de stradă în SUA. Garda Națională a fost mobilizată în statul Minnesota
Rusia: Un american încarcerat şi acuzat de spionaj, operat de urgenţă
Pilotul Cezar Osiceanu semnalează erori grave în prăbușirea avionului Airbus A320 în Pakistan
Polițiști de frontieră iranieni, uciși la granița cu Irakul
Ciucă: Strategia Naţională de Apărare a Ţării obligă toate instituţiile statului la o activitate de planificare integrată
Statele Unite au aprobat vânzarea a 84 de rachete Patriot către Kuweit
Ucraina ar dori să-şi cumpere noi avioane. Plan pentru 108 de aeronave de luptă multi-rol
Forţele Armate Poloneze au primit primele tancuri de luptă Leopard 2PL
EXCLUSIV
Lupii Războinici (I). Xi, între o decizie ce amintește de Tiananmen și cruciada lui Trump
Convoi al Armatei Turciei, atacat în Siria. Un soldat turc a murit ca urmare a exploziei
Premierul Orban cere MApN o anchetă la Romarm după ce producția de măști românești a fost oprită
EXCLUSIV
Cristian Diaconescu nu crede în transferul armelor nucleare ale SUA în Polonia. 'Varșovia ar deveni vulnerabilă în fața Rusiei'
Mai mulți militari români au depus din greșeală coroane și au oferit onoruri militare soldaților sovietici