Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Thales: Credem că radarul Ground Master 200 corespunde cerințelor Armatei române | Cristian Sfichi, interviu DefenseRomania
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Cristian Sfichi (Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security) a oferit în exclusivitate un interviu pentru DefenseRomania.
EXCLUSIV

Directorul Thales Romania a discutat despre implicarea Thales în programele de apărare ale României ce constau în modernizarea forțelor noastre armate, inclusiv în ceea ce privește dotarea Forțelor Navale Române, dar și amenințările cibernetice. 

DefenseRomania: Care este cooperarea pe care o are Thales, prin divizia sa de apărare, cu industria națională de apărare din România? Mă refer aici la sistemele Thales Mode 5 IFF, ale căror componente sunt produse în cadrul industriei naționale. Mai exact, despre ce componente este vorba și pe ce platforme militare sunt aceste sisteme instalate?

Cristian Sfichi: Thales și-a început colaborarea cu România acum mai bine de 40 de ani, ca furnizor al Forțelor Armate Române, iar astăzi continuă să își extindă activitatea în sprijinul modernizării forțelor armate și a serviciilor de securitate din România. In domeniul IFF cooperăm cu Aerostar Bacău, nu doar pentru cerințe interne, ci și pentru programe internaționale. Detaliile sistemelor IFF MOD5, precum și celelalte aspecte sunt supuse restricționării specifice sistemelor NATO.


Radarul Ground Master 200 răspunde cerințelor Armatei române


DefenseRomania: La ultima ediție a Black Sea Defense & Aerospace, în urmă cu doi ani, Thales a prezentat pentru prima dată în Centrul și Estul Europei, radarul 3D Ground Master 200. Atunci s-a vorbit chiar despre transferul producției acestor sisteme în România. S-au făcut pași în acest sens?

Cristian Sfichi: Radarul Ground Master 200 (GM200) este una din cele mai avansate soluții radar pentru apărare, lansată de Thales în 2010. Este un radar tactic 3D cu rază medie de acțiune din seria GROUND Master (GM60, GM200, GM400), foarte mobil și destinat unor misiuni multiple, fie ca vorbim de supraveghere terestră și aeriană - și aici trebuie să menționez faptul că GM200 poate detecta la altitudini foarte joase sau la mare altitudine, indiferent de mediul înconjurător - sau de coordonare a dispozitivelor de apărare antiaeriană, de la VSHORAD la sisteme SHORAD/MRAD. Radarul are capacitate de localizare a tirurilor inamice, prin detectarea traiectoriilor de rachetă și de mortier. E versatil, format dintr-o singură unitate care se poate instala în 15 minute și poate fi transportat pe șosea, pe calea ferată sau la bordul unei aeronave tactice.

Altfel spus, credem ca GM200 răspunde cerințelor operaționale ale Forțelor Armate Române. Suntem încrezători că, împreună cu partenerii noștri din industria națională de apărare și din mediul de cercetare militară, putem răspunde cu succes solicitării Ministerului Apărării Naționale și Guvernului României de a furniza o soluție integrată SHORAD/VSHORAD, care să satisfacă atât nevoile de apărare, cat și aspirațiile de dezvoltare a unor capacități industriale moderne în România.

 

Implicarea în programul „Corveta multifuncțională” și modernizarea fregatelor T22

 

DefenseRomania: Aș vrea să ne aplecăm puțin asupra Forțelor Navale Române, care în opinia noastră au fost cele mai văduvite în ceea ce privește modernizarea Forțelor Armate pe care România a desfășurat-o în ultimii ani. Așa cum știm, Naval Group cu corveta Gowind 2500 a fost declarată companie câștigătoare de către MApN în programul „Corveta multifuncțională", program blocat momentan de o acțiune a altei companii în instanță. Thales este parte activă în dezvoltarea Gowind 2500. Ne puteți detalia ce sisteme dezvoltă Thales pentru corveta Gowind 2500?

Cristian Sfichi: Componentă a Thales Systems Romania, Centrul de Excelenţă în Inginerie inaugurat în urmă cu un an în București este implicat și în pregătirea proiectului pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete de ultimă generație și modernizarea fregatelor T22. Odată ce acest program va fi deblocat, sistemele necesare vor fi integrate pe plan local, împreună cu partenerii Thales. Acest proiect va crea în România capacități industrial-militare unice, care vor permite dezvoltarea ulterioară a unor soluții cu o componentă locală importantă. Nu este un secret pentru nimeni că Thales este unul dintre furnizorii importanți de sisteme navale. Începând cu vase logistice, nave de patrulare, corvete sau fregate FREMM, până la portavioanele Charles de Gaulle, în Franta sau Queen Elizabeth, în Regatul Unit, furnizăm tehnologii diverse, precum radare 3D, sisteme de conducerea focului, sisteme integrate de comunicații bazate pe tehnologia IP, Link 11/16/21, sonare de chilă și cu adâncime variabilă, IFF MOD 5 naval, sisteme de război electronic EW.

DefenseRomania: Și, rămânând în zona Forțelor Navale, oferta companiei mai sus amintite include și modernizarea fregatelor T22. Ce contribuție ar avea Thales în această modernizare?

Cristian Sfichi: Modernizarea fregatelor va implica numeroase elemente comune, deci ne așteptăm să avem un număr important de sisteme la bordul acestora.

(w670) Cristian S

Foto: Cristian Sfichi, Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security

 

Thales, soluții în ceea ce privește războiul hibrid și atacurile cibernetice

 

DefenseRomania: Întrucât războiul hibrid și atacurile cibernetice reprezintă cele mai mari amenințări în vremea noastră, puteți detalia pentru cititorii noștri măsurile și sistemele dezvoltate de Thales pentru a combate aceste atacuri cibernetice, care devin din ce în ce mai complexe?

Cristian Sfichi: Un studiu realizat recent de echipa Thales Cyber Threat Intelligence arată că hackerii folosesc pandemia COVID-19 ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri cibernetice țintite, iar aceste atacuri s-au răspândit la nivel mondial urmând traiectoria geografică a răspândirii noului coronavirus: mai întâi în Asia, apoi în Europa Centrală, de Est și de Vest. Acest raport Cyber Threat Intelligence este un instrument în sine, pentru a atrage atenția organizațiilor, companiilor și autorităților că trebuie să fie foarte atente și să ia măsuri. Thales vine în ajutor cu două soluții dedicate în special celor care au fost nevoiți să-și mute munca de la birou acasă, unde nu mai pot folosi doar echipamente securizate și protejate de eventuale atacuri cibernetice. Avem aplicația de mesagerie instant și apeluri Citadel și soluțiile securizate de telemuncă Cryptobox - ambele fiind deja utilizate pe scară largă de agențiile guvernamentale franceze și de clienți importanți din toată lumea. Până la sfârșitul lunii mai 2020, ambele aplicații sunt oferite în mod gratuit, cu posibilitate de prelungire a perioadei în funcție de modificarea contextului creat de pandemie.

De asemenea, la începutul acestui ani, Thales a lansat Cybels Analytics. Este o platformă bazată pe Inteligenţă Artificială prin intermediul căreia pot fi detectate cele mai complexe atacuri cibernetice, în timp real. Suntem într-o perioadă în care volumul de date este din ce în ce mai mare, iar tehnicile utilizate de hackeri sunt din ce în ce mai complexe și mai greu de detectat. De aceea, experții din domeniul securității cibernetice trebuie să fie mai rapizi în detectarea unui atac și mai eficienți în rezolvarea acestei probleme complexe, care poate paraliza o întreagă companie sau instituție în doar câteva minute. Într-o astfel de situație, Cybels Analytics este soluția care reduce timpul necesar identificării amenințărilor cibernetice de la o medie de trei luni sau mai mult, la doar câteva zile. Platforma folosește algoritmi de învățare automată dezvoltați de Thales și poate fi integrată într-un Centru pentru Operațiuni de Securitate sau poate fi furnizată ca un serviciu în Cloud.

Thales s-a implicat și în realizarea Manualului Ameninţărilor Cibernetice, un raport cuprinzător care oferă informații detaliate despre cei mai activi hackeri la nivel global. Sunt prezentate 66 de grupuri, după analiza a 490 de atacuri înregistrate în toată lumea în ultimii ani. E un instrument util, primul și singurul până acum de această amploare, pentru că oferă o radiografie clară a fenomenului, astfel încât companii și guverne să înțeleagă această amenințare și să-și ia măsuri de protecție adecvate. Raportul prezintă date despre tehnicile de atac utilizate de hackeri, domeniile de activitate și țările cele mai vizate, dar și motivele celor care lansează atacuri cibernetice.

Și, nu mai puțin important este faptul că Thales coordonează prima platformă de Inteligenţă Artificială la nivel european. AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) este un proiect al Comisiei Europene lansat anul trecut în februarie și mobilizează întreaga comunitate europeană de profil. Sunt, până acum, 81 de parteneri în consorțiu. Platforma adună laolaltă și pune la dispoziție instrumente, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale, ce pot fi folosite cam de oricine: de la IMM-uri, start-up-uri și antreprenori, la oameni de știință și companii industriale.

DefenseRomania: În urmă cu un an, Thales a inaugurat un Centru de Excelență în Inginerie în România. În contextul în care România e cunoscută pentru nivelul ridicat în domeniul IT, ce beneficii aduce acest Centru forței de muncă din acest sector? La ce proiecte mari lucrează în acest moment echipele Centrului de Excelență in Inginerie?

Cristian Sfichi:  Grupul Thales a ales România pentru dezvoltarea acestui Centru de Excelenţă în Inginerie graţie numărului mare de ingineri de software talentaţi pe care Bucureştiul și România, în general, îi poate oferi. Evident, dezvotarea unui astfel de Centru înseamnă noi locuri de muncă, dar și oportunități unice de formare profesională într-un domeniu care oferă soluții strategice atât în domeniul civil, cât și militar. Centrul de Excelenţă în Inginerie răspunde nevoilor pieţei locale, dar şi pieţelor globale. Echipele de ingineri de software de la Bucureşti deservesc clienţii globali ai Thales şi acoperă sectoarele în care Grupul furnizează produse şi soluţii. Centrul de Excelență în Inginerie contribuie și la formarea viitoarei generații de specialiști, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Politehnica din București. Anul acesta, peste 80 de studenți au încheiat cu succes programul de internship în cadrul Centrului și, în prezent, își continuă drumul în carieră în echipa Thales.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

America la o răscruce de drumuri: Este posibil un alt război civil după alegerile din SUA?| La fel ca în 2020, rezultatul ar putea fi decis de un număr mic de voturi
Lansarea de către Coreea de Nord a unei rachete balistice nu rămâne fără răspuns: Coreea de Sud, SUA și Japonia efectuează exerciții aeriene comune cu bombardiere B-1B
Rusia minează nuclear planeta: Teheranul declară că ar putea să își revizuiască doctrina nucleară
O abordare mai reținută a sprijinul polonez pentru Ucraina. Kievul poate cumpăra armament pe care să-l plătească după terminarea războiului
Turcia și Somalia semnează un nou acord de cooperare în domeniul apărării. De data aceasta este vorba despre echipamente și tehnologii
”Scutul estic” chiar se întâmplă: Polonia începe lucrările la cele mai mari fortificații din Europa ultimelor decenii
China alocă zeci de miliarde de dolari pentru infrastructura militară a insulei Hainan, cel mai important avanpost din Marea Chinei de Sud
Rusia și Iran, foarte aproape de o alianță strategică. Lavrov a confirmat că acordul e aproape gata
Photo source: DERWESTEN.DE
EXCLUSIV
Cum ne lovește unda de șoc a bătăliei Kamala vs. Trump. „Capitularea Ucrainei aduce Rusia la granița României” | Iulia Joja, la Obiectiv EuroAtlantic
Cum afectează sprijinul Israelului stocul de rachete al SUA: Rachetele interceptoare au devenit tot mai importante în timpul crizei actuale din Orientul Mijlociu
Congresmanii americani îi cer lui Biden să permită unei țări NATO să doboare rachete în spațiul aerian al Ucrainei
Cine clipește primul. Rusia promovează intens oboseala Occidentului, dar își ascunde costurile interne generate de războiul din Ucraina. Analiza FP
Un pilot ucrainean reprezentând aviația militară a Ucrainei. Photo: Open sources social media @InUkraine @Facebook
EXCLUSIV
Ce se va întâmpla cu Ucraina după foarte probabila revenire a lui Trump? Elliot Gerson: Presiunea pentru concesii va fi uriașă, dar nu stă totul în pixul lui Trump
Posibila apariție a dronei israeliene RA-01 deasupra Libanului după o scurgere de informații (Foto/Video)
Trupele nord-coreene - influență asupra cursului războiului din Ucraina. Generalul american Pat Ryder: Intenţia Rusiei de a folosi acești soldați în luptă ne îngrijorează
Fostul CEO al Google îndeamnă SUA să cumpere drone în loc de tancuri „inutile”, menționând complexitatea câmpului de luptă din Ucraina
Rușii au simulat o lovitură de răspuns la un atac nuclear (Video): Toate cele trei componente ale Forțelor Nucleare Strategice au lansat rachete balistice intercontinentale și rachete de croazieră
Oboseala Occidentului față de războiul din Ucraina este în creștere: Cererea pentru rachete Tomahawk îi irită pe americani și consideră ca fiind o abordare nerealistă
Tomahawk, în vizorul Ucrainei: De ce livrarea rachetelor SUA cu rază lungă este un obiectiv nerealist
Implicarea forțelor nord-coreene în războiul din Ucraina determină SUA să-şi schimbe abordarea faţă de Rusia? Ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor americane nu este exclusă
Prezența nord-coreenilor în Ucraina, punct de cotitură în război. Occidentul ar putea apăra spațiul aerian al Ucrainei de pe teritoriul României și Poloniei
Trump pregătește un plan de pace pentru Ucraina: Un uriaș conflict înghețat, cu Europa în rol de garant
Australia și Japonia, în prima linie a strategiei SUA anti-China. Picătura care a umplut paharul: Vânzarea rachetelor SM-6 și SM-2 către Australia
Turcia, înapoi la programul de avioane de luptă F-35 cu condiţia cedării sistemelor S-400 către SUA. Ruşii insistă că nu se poate
Statele occidentale trebui să-şi schimbe abordarea faţă de războiul din Ucraina: Înfrângerea bate la uşă dacă ucrainenii nu primesc susţinerea pe care o merită
Generațiile următoare ar putea vedea o Africă dominată de ideologia comunistă chineză: China recunoaște că dezvoltarea sa se bazează în mod semnificativ pe exporturile africane
Ucraina poate schimba cursul războiului fără permisiunea Occidentului: Atacarea țintelor aflate pe teritoriul Rusiei, strict cu utilizarea propriilor drone
Putin face o declarație în care indică faptul că „oboseala Occidentului cu războiul din Ucraina” încurajează Rusia să își continue agresiunea
Ce se întâmplă mai departe după atacul Israelului asupra Iranului? Biden l-a „încurajat” anterior pe Netanyahu să „conceapă” un atac de retorsiune
Țările baltice pariază mult pe planurile de apărare regională ale NATO: Angajament față de Lituania în cadrul unui acord privind rotația sistemelor de apărare aeriană

Ştiri Recomandate

România în Schengen. Mesajul Președintei von der Leyen.: Rezultat pozitiv astăzi, la Budapesta, urmează votul oficial în Consiliul de miniștri UE
Rusia a folosit o rachetă IRBM în Ucraina, confirmă și Pentagonul. ”Oreshnik” este bazată pe RS-26 Rubizh, iar costul unei unități este de zeci de milioane de dolari
Grecia ar putea alege sistemul franco-italian SAMP/T de apărare aeriană
Războiul din umbră. China, Japonia și cele două Corei se războiesc de la distanță în conflictul din Ucraina
Efectul Storm Shadow: Un ofițer superior nord-coreean a fost rănit într-un atac de zilele trecute, efectuat pe teritoriul Rusiei
Nu există asemănare între Israel și Hamas, Biden a respins mandatul de arestare al CPI pentru Netanyahu
Vladimir Putin: Războiul din Ucraina a devenit un conflict global
Marea Britanie este pregătită să lupte împotriva Rusiei dacă aceasta invadează o țară est-europeană membră NATO
Ucraina transmite un mesaj puternic de la tribuna Congresului SUA: Niciun acord cu Rusia în schimbul cedării unor teritorii
„Basarabia, bază militară”. Rusia „vede” avioane F-16 și în Moldova și amenință susținând că are informații despre dislocări de armament peste Prut
Zelenski nu cedează teritorii, dar în privința Crimeei admite că nu poate fi recuperată doar cu forță militară: Ucraina nu-și permite să piardă zeci de mii de oameni în Crimeea
Avioanele F-16 ale României vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Apel către populație pentru a evita îngrijorările
Câte rachete arată estimările că are Rusia azi în stoc? De la Iskander la Kalibr sau hipersonice Kinjal se anunță o iarnă grea pentru Ucraina
Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pentru Netanyahu și Yoav Gallant, fostul ministru al Apărării. SUA reacționează imediat
Ungaria își va desfășura sistemele antiaeriene (probabil NASAMS) lângă granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării
Rusia a simulat astăzi un atac nuclear asupra Ucrainei. Ce rachetă ar fi putut folosi Armata rusă
România a semnat contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-35. Forțele Aeriene Române vor consolida semnificativ capacitățile de descurajare ale NATO
Asamblat în România: Pușca de asalt CZ BREN 2, prezentă și în Ucraina încă din primele zile ale războiului, realizată în România de cehii de la Colt CZ
Rusia câștigă doar dacă Occidentul renunță. Generalul Ben Hodges: Moscova este încurajată de cuvintele goale pe care le folosim pentru a descrie sprijinul acordat ucrainenilor
”Deveselul” polonez, din nou pe radarul Rusiei: ”Noua bază americană din Polonia crește pericolul nuclear general. E pe lista noastră”
Ucraina confirmă că Rusia a lansat o rachetă balistică intercontinentală (Foto/Video). A fost vizată o țintă în Dnipro
U.S. Army sporește protecția vehiculelor de luptă terestre cu un nou sistem avansat de război electronic
Cum stă economia de război a Rusiei? Ne-am angajat deja toate resursele, 73% dintre întreprinderi au lipsă de personal, anunță guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei
Rușii au executat un atac combinat cu rachete asupra Ucrainei. Răspunsul la loviturile anterioare ale armatei ucrainene este considerat însă sub așteptări
„Atenție unde calci”. SUA mai pregătesc o surpriză: Vor furniza și vor permite Ucrainei să utilizeze mine antipersonal împotriva trupelor ruse
Armata britanică renunță la navele, dronele și elicopterele învechite
Armata SUA a utilizat pentru prima dată lansatorul de rachete M270A2 modernizat în cadrul unui exercițiu NATO
Rachetele Storm Shadow intră în bătălia de la Kursk. Ucraina a lansat în premieră o salvă de rachete Storm Shadow către teritoriul Rusiei
Centrul de pregătire a piloților de F-16 de la Borcea, la capacitate maximă. Ultimele două F-uri olandeze au aterizat în România
Nemesisul lui Su-57 rus vine tot de la un „35”, dar nu F-35. Su-57 ar putea fi îngropat pe piața externă chiar de un stat aliat Rusiei
Test pentru Patriot în Ucraina? Rusia vrea să lanseze o rachetă RS-26 balistică intercontinentală fără focos nuclear. Simultan 30 de bombardiere sunt pregătite să lovească Kievul
Franța face apel la statele din Golf să sprijine Armata libaneză
pixel