Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Thales: Credem că radarul Ground Master 200 corespunde cerințelor Armatei române | Cristian Sfichi, interviu DefenseRomania
Strategica
Data actualizării:
Data publicării:
Cristian Sfichi (Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security) a oferit în exclusivitate un interviu pentru DefenseRomania.
EXCLUSIV

Directorul Thales Romania a discutat despre implicarea Thales în programele de apărare ale României ce constau în modernizarea forțelor noastre armate, inclusiv în ceea ce privește dotarea Forțelor Navale Române, dar și amenințările cibernetice. 

DefenseRomania: Care este cooperarea pe care o are Thales, prin divizia sa de apărare, cu industria națională de apărare din România? Mă refer aici la sistemele Thales Mode 5 IFF, ale căror componente sunt produse în cadrul industriei naționale. Mai exact, despre ce componente este vorba și pe ce platforme militare sunt aceste sisteme instalate?

Cristian Sfichi: Thales și-a început colaborarea cu România acum mai bine de 40 de ani, ca furnizor al Forțelor Armate Române, iar astăzi continuă să își extindă activitatea în sprijinul modernizării forțelor armate și a serviciilor de securitate din România. In domeniul IFF cooperăm cu Aerostar Bacău, nu doar pentru cerințe interne, ci și pentru programe internaționale. Detaliile sistemelor IFF MOD5, precum și celelalte aspecte sunt supuse restricționării specifice sistemelor NATO.


Radarul Ground Master 200 răspunde cerințelor Armatei române


DefenseRomania: La ultima ediție a Black Sea Defense & Aerospace, în urmă cu doi ani, Thales a prezentat pentru prima dată în Centrul și Estul Europei, radarul 3D Ground Master 200. Atunci s-a vorbit chiar despre transferul producției acestor sisteme în România. S-au făcut pași în acest sens?

Cristian Sfichi: Radarul Ground Master 200 (GM200) este una din cele mai avansate soluții radar pentru apărare, lansată de Thales în 2010. Este un radar tactic 3D cu rază medie de acțiune din seria GROUND Master (GM60, GM200, GM400), foarte mobil și destinat unor misiuni multiple, fie ca vorbim de supraveghere terestră și aeriană - și aici trebuie să menționez faptul că GM200 poate detecta la altitudini foarte joase sau la mare altitudine, indiferent de mediul înconjurător - sau de coordonare a dispozitivelor de apărare antiaeriană, de la VSHORAD la sisteme SHORAD/MRAD. Radarul are capacitate de localizare a tirurilor inamice, prin detectarea traiectoriilor de rachetă și de mortier. E versatil, format dintr-o singură unitate care se poate instala în 15 minute și poate fi transportat pe șosea, pe calea ferată sau la bordul unei aeronave tactice.

Altfel spus, credem ca GM200 răspunde cerințelor operaționale ale Forțelor Armate Române. Suntem încrezători că, împreună cu partenerii noștri din industria națională de apărare și din mediul de cercetare militară, putem răspunde cu succes solicitării Ministerului Apărării Naționale și Guvernului României de a furniza o soluție integrată SHORAD/VSHORAD, care să satisfacă atât nevoile de apărare, cat și aspirațiile de dezvoltare a unor capacități industriale moderne în România.

 

Implicarea în programul „Corveta multifuncțională” și modernizarea fregatelor T22

 

DefenseRomania: Aș vrea să ne aplecăm puțin asupra Forțelor Navale Române, care în opinia noastră au fost cele mai văduvite în ceea ce privește modernizarea Forțelor Armate pe care România a desfășurat-o în ultimii ani. Așa cum știm, Naval Group cu corveta Gowind 2500 a fost declarată companie câștigătoare de către MApN în programul „Corveta multifuncțională", program blocat momentan de o acțiune a altei companii în instanță. Thales este parte activă în dezvoltarea Gowind 2500. Ne puteți detalia ce sisteme dezvoltă Thales pentru corveta Gowind 2500?

Cristian Sfichi: Componentă a Thales Systems Romania, Centrul de Excelenţă în Inginerie inaugurat în urmă cu un an în București este implicat și în pregătirea proiectului pentru dotarea Forțelor Navale Române cu patru corvete de ultimă generație și modernizarea fregatelor T22. Odată ce acest program va fi deblocat, sistemele necesare vor fi integrate pe plan local, împreună cu partenerii Thales. Acest proiect va crea în România capacități industrial-militare unice, care vor permite dezvoltarea ulterioară a unor soluții cu o componentă locală importantă. Nu este un secret pentru nimeni că Thales este unul dintre furnizorii importanți de sisteme navale. Începând cu vase logistice, nave de patrulare, corvete sau fregate FREMM, până la portavioanele Charles de Gaulle, în Franta sau Queen Elizabeth, în Regatul Unit, furnizăm tehnologii diverse, precum radare 3D, sisteme de conducerea focului, sisteme integrate de comunicații bazate pe tehnologia IP, Link 11/16/21, sonare de chilă și cu adâncime variabilă, IFF MOD 5 naval, sisteme de război electronic EW.

DefenseRomania: Și, rămânând în zona Forțelor Navale, oferta companiei mai sus amintite include și modernizarea fregatelor T22. Ce contribuție ar avea Thales în această modernizare?

Cristian Sfichi: Modernizarea fregatelor va implica numeroase elemente comune, deci ne așteptăm să avem un număr important de sisteme la bordul acestora.

(w670) Cristian S

Foto: Cristian Sfichi, Director Thales Romania pentru Diviziile Aerospace, Defence, Security

 

Thales, soluții în ceea ce privește războiul hibrid și atacurile cibernetice

 

DefenseRomania: Întrucât războiul hibrid și atacurile cibernetice reprezintă cele mai mari amenințări în vremea noastră, puteți detalia pentru cititorii noștri măsurile și sistemele dezvoltate de Thales pentru a combate aceste atacuri cibernetice, care devin din ce în ce mai complexe?

Cristian Sfichi: Un studiu realizat recent de echipa Thales Cyber Threat Intelligence arată că hackerii folosesc pandemia COVID-19 ca pe o oportunitate pentru a lansa atacuri cibernetice țintite, iar aceste atacuri s-au răspândit la nivel mondial urmând traiectoria geografică a răspândirii noului coronavirus: mai întâi în Asia, apoi în Europa Centrală, de Est și de Vest. Acest raport Cyber Threat Intelligence este un instrument în sine, pentru a atrage atenția organizațiilor, companiilor și autorităților că trebuie să fie foarte atente și să ia măsuri. Thales vine în ajutor cu două soluții dedicate în special celor care au fost nevoiți să-și mute munca de la birou acasă, unde nu mai pot folosi doar echipamente securizate și protejate de eventuale atacuri cibernetice. Avem aplicația de mesagerie instant și apeluri Citadel și soluțiile securizate de telemuncă Cryptobox - ambele fiind deja utilizate pe scară largă de agențiile guvernamentale franceze și de clienți importanți din toată lumea. Până la sfârșitul lunii mai 2020, ambele aplicații sunt oferite în mod gratuit, cu posibilitate de prelungire a perioadei în funcție de modificarea contextului creat de pandemie.

De asemenea, la începutul acestui ani, Thales a lansat Cybels Analytics. Este o platformă bazată pe Inteligenţă Artificială prin intermediul căreia pot fi detectate cele mai complexe atacuri cibernetice, în timp real. Suntem într-o perioadă în care volumul de date este din ce în ce mai mare, iar tehnicile utilizate de hackeri sunt din ce în ce mai complexe și mai greu de detectat. De aceea, experții din domeniul securității cibernetice trebuie să fie mai rapizi în detectarea unui atac și mai eficienți în rezolvarea acestei probleme complexe, care poate paraliza o întreagă companie sau instituție în doar câteva minute. Într-o astfel de situație, Cybels Analytics este soluția care reduce timpul necesar identificării amenințărilor cibernetice de la o medie de trei luni sau mai mult, la doar câteva zile. Platforma folosește algoritmi de învățare automată dezvoltați de Thales și poate fi integrată într-un Centru pentru Operațiuni de Securitate sau poate fi furnizată ca un serviciu în Cloud.

Thales s-a implicat și în realizarea Manualului Ameninţărilor Cibernetice, un raport cuprinzător care oferă informații detaliate despre cei mai activi hackeri la nivel global. Sunt prezentate 66 de grupuri, după analiza a 490 de atacuri înregistrate în toată lumea în ultimii ani. E un instrument util, primul și singurul până acum de această amploare, pentru că oferă o radiografie clară a fenomenului, astfel încât companii și guverne să înțeleagă această amenințare și să-și ia măsuri de protecție adecvate. Raportul prezintă date despre tehnicile de atac utilizate de hackeri, domeniile de activitate și țările cele mai vizate, dar și motivele celor care lansează atacuri cibernetice.

Și, nu mai puțin important este faptul că Thales coordonează prima platformă de Inteligenţă Artificială la nivel european. AI4EU (Inteligență Artificială pentru Uniunea Europeană) este un proiect al Comisiei Europene lansat anul trecut în februarie și mobilizează întreaga comunitate europeană de profil. Sunt, până acum, 81 de parteneri în consorțiu. Platforma adună laolaltă și pune la dispoziție instrumente, know-how, algoritmi și cazuri de utilizare a Inteligenţei Artificiale, ce pot fi folosite cam de oricine: de la IMM-uri, start-up-uri și antreprenori, la oameni de știință și companii industriale.

DefenseRomania: În urmă cu un an, Thales a inaugurat un Centru de Excelență în Inginerie în România. În contextul în care România e cunoscută pentru nivelul ridicat în domeniul IT, ce beneficii aduce acest Centru forței de muncă din acest sector? La ce proiecte mari lucrează în acest moment echipele Centrului de Excelență in Inginerie?

Cristian Sfichi:  Grupul Thales a ales România pentru dezvoltarea acestui Centru de Excelenţă în Inginerie graţie numărului mare de ingineri de software talentaţi pe care Bucureştiul și România, în general, îi poate oferi. Evident, dezvotarea unui astfel de Centru înseamnă noi locuri de muncă, dar și oportunități unice de formare profesională într-un domeniu care oferă soluții strategice atât în domeniul civil, cât și militar. Centrul de Excelenţă în Inginerie răspunde nevoilor pieţei locale, dar şi pieţelor globale. Echipele de ingineri de software de la Bucureşti deservesc clienţii globali ai Thales şi acoperă sectoarele în care Grupul furnizează produse şi soluţii. Centrul de Excelență în Inginerie contribuie și la formarea viitoarei generații de specialiști, în cadrul unui parteneriat cu Universitatea Politehnica din București. Anul acesta, peste 80 de studenți au încheiat cu succes programul de internship în cadrul Centrului și, în prezent, își continuă drumul în carieră în echipa Thales.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

EXCLUSIV
Ce este doctrina 20.40.40 pe care și România ar trebui să o adopte. Armata României trebuie să se pregătească de războiul viitorului și nu e timp de pierdut
Monument închinat militarilor americani care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial / NATO Rapid Deployable Corps Italy
EXCLUSIV
Cu Statele Unite care privesc mai mult spre China, pragul de 5% pentru apărare devine o țintă obligatorie pentru europenii din NATO (Analiză)
Sisteme Mistral și creșterea importanței Centrului F-16 de la Fetești, printre prioritățile noului Guvern
România, în prima linie a frontului nevăzut. Cum facem față amenințărilor hibride în Marea Neagră unde România devine un actor cheie energetic
Apărare aeriană
EXCLUSIV
Cele două săptămâni de aur care pot decide viitorul regimului ayatollahilor: Cadoul lui Trump de care Iranul ar fi bine să profite
„Rusia are un plan de agresiune pe termen lung împotriva Europei”. Care sunt soluțiile
Dronă MQ-9 Reaper olandeză. Photo source: Royal Netherlands Air Force.
EXCLUSIV
În România dronele MQ-9 Reaper olandeze sunt „ochii” alianței în fața Rusiei. Doar 3 minute și 29 de secunde e diferența unui atac masiv rusesc între Est și Vest
Pentru ca acordul privind mineralele să-și producă efectele Trump trebuie să dea cu pumnul în masă în fața Rusiei. Volker: SUA nu fac suficient pentru interesele sale
Rusia își modernizează bazele militare nucleare din apropierea frontierei NATO
Trump sugerează că SUA nu vor impune sancțiuni Rusiei la G7 deoarece „SUA pierd mulți bani când sancționează o țară”
Rusia ar vrea să transforme Ruta Mării Nordului într-un al doilea Drum al Mătăsii și invită ”țările prietene” să participe
Cursa înarmărilor nucleare. Raport SIPRI: “Toate puterile nucleare ale lumii își întăresc sau își modernizează arsenalele”
Atacul Iranului asupra Israelului: Rolul neaşteptat pe care sistemul Iron Dome l-a jucat împotriva rachetelor balistice (Foto/Video)
NATO face o demonstraţie de forţă la Gurile Dunării: Cum testează exerciţiul militar "Saber Guardian 25" capacitatea de apărarea în faţa unei posibile agresiuni ruseşti?
Armata SUA, 250 de ani: O aniversare marcată de parada lui Donald Trump și protestele "No Kings" (Foto/Video)
Mașina de război a Rusiei se alimentează cu petrol: În pofida sancțiunilor occidentale, exporturile au crescut cu 18%
Sistem rusesc de rachete S-300, prezentat la o paradă militară organizată la Teheran: Sursa foto: Agenția iraniană de presă IRNA.
EXCLUSIV
Eroarea strategică a Rusiei ar putea duce la sacrificarea regimului ayatollahilor din Iran
Imagini din satelit de aproape ale instalației nucleare Natanz din Iran, în urma atacurilor israeliene de noaptea trecută. Imaginile de înaltă rezoluție arată pagube vizibile la mai multe structuri de pe amplasament. Sursa foto: X/War Mapper.
EXCLUSIV
Analiză Militară | Imaginile din satelit confirmă: Israelul a lovit cu precizie facilităţile militare iraniene din Kermanshah și Natanz (Foto/Video)
Israel vs. Iran, pe înțelesul tuturor. Ioana Constantin Bercean: Războiul poate fi câștigat doar cu implicarea SUA. Urmează cel mai greu test pentru Trump
Fără Taurus, dar cu susținerea de către Germania a producției ucrainene de armament similar
NATO va consolida apărarea antirachetă în Europa de Est: România şi Polonia sunt principalii beneficiari ai cupolei unui ,,super-scut''
Germania spune că deja clepsidra este întoarsă, iar Europa rămâne fără timp: Umbrela de securitate a Statelor Unite s-ar putea restrânge
Analiză militară: Atacul Israelului asupra Iranului nu a fost doar un raid aerian (Foto/Video). Unități de comando au atacat anticipat sistemele iraniene de apărare aeriană
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Ucraina a devenit cea mai mare și pregătită armată a Europei. E.S. Ihor Prokopchuk: Dacă nu oprim Rusia va înainta pe flanc, inclusiv România
Nicușor Dan, Maia Sandu, Volodimir Zelenski
EXCLUSIV
România, după summitul de la Odesa și agresiunea continuă a Rusiei în regiune | Valentin Naumescu, la Obiectiv EuroAtlantic cu Tudor Curtifan
NATO va desfășura noi sateliți pentru a monitoriza Rusia
Un milion de victime: Armata Rusiei sângerează în Ucraina, iar Kremlinul pare să nu bage de seamă
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
EXCLUSIV
Rusia simulează Operațiunea Iași-Chișinău care a dus la invazia României din 1944. Este o amenințare la adresa NATO sau o testare a reacţiei noastre?
Photo source: Lockheed Martin
EXCLUSIV
Capabilități gata de misiune, la viteza și amploarea necesare
Cum ar intenţiona Rusia să testeze dacă Articolul 5 al NATO mai are vreo valoare: Testul s-ar putea să nu vină sub forma unei invazii clasice, cu armate de tancuri

Ştiri Recomandate

De frica dronelor, Ministerul rus al Apărării a anulat în mod discret expoziția militară “Armata-2025”
Militarii români se pregătesc pentru obuzierele K9: Exerciții de manevră și cu foc real, în Coreea de Sud
Nicuşor Dan, discuții în Germania privind cooperarea în domeniul industriei de apărare / Plan de acţiune pentru intensificarea parteneriatului româno-german, semnat la Berlin
Sancțiuni și mai dure pentru Rusia: UE umblă inclusiv la „plafonul de preț” pentru petrolul rusesc. Kremlinul amenință
România își conturează strategia privind utilizarea dronelor pe Flancul Estic al NATO, mizând pe experiența de război a Ucrainei și pe tehnologia americană
Acțiunile cibernetice ostile ale Rusiei, în vizorul NATO și UE. Ministrul român de externe: Pentru Rusia, prosperitatea și securitatea Europei nu reprezintă o veste bună
Mentenanța flotei românești de C-130 Hercules se va face la ROMAERO. Parteneriat semnat cu Marshall
Industria rusă de apărare ,,s-a conectat'' la Belarus: O rețea de întreprinderi de stat a devenit un furnizor esențial pentru producția de rachete de precizie
Relațiile dintre Budapesta și Kiev, în picaj: Orban semnalează o serie de abuzuri asupra ungurilor din Transcarpatia
Livrarea sistemelor Patriot către Ucraina este tot mai aproape să devină o certitudine: Pregătirile sunt în plină desfășurare, cooperăm foarte strâns cu Germania
Pentru a slăbi capacitatea Forțelor Aeriene ale Ucrainei de a folosi avioanele F-16 și MiG-29, trupele ruse au lovit sistematic principalele aerodromuri ucrainene
Răspunsul Europei la UAV-ul rusesc Lancet: Se pregăteşte producţia record a 2.500 de drone HX-2 pe lună pentru a sprijini Ucraina
Statele Unite prioritizează avionul F-47 al U.S. Air Force în detrimentul viitorului ,,vânător'' al U.S. Navy, stârnind o dispută bugetară
Anatol Șalaru
EXCLUSIV
Războiul convenţional este la ușă. Cel hibrid prin care s-a încercat paralizarea României, în plină desfăsurare | Anatol Șalaru, la Obiectiv EuroAtlantic
România primește mai mulți bani de la UE în bugetul multianual 2028-2034
Ce reprezintă strategia „Linia de Descurajare a Flancului Estic”? În cazul unui conflict cu Rusia, NATO are un plan pentru „neutralizarea” rapidă a Kaliningradului
Apărarea aeriană a Israelului, pusă la încercare: În 12 zile de conflict, rata de succes a iranienilor a crescut de la 8% la 37%
Bătrânele IAR-330 Puma sunt pe final de viață și depășite tehnologic. Francezii ne propun elicoptere H215M cu producție în România, la Brașov
Cât costă programul Mistral 3 al României. MApN vrea să cumpere peste 200 de sisteme antiaeriene MANPAD
SUA accelerează. Americanii dau asigurări că acționează foarte rapid pentru a furniza arme Ucrainei ca parte a planului lui Trump
Fotografie ilustrativă: Donald Trump / flickr, Official White House Photo by Tia Dufour
EXCLUSIV
Profitați de șansa oferită de Trump și faceți un plan al victoriei: Europa trebuie să fie mai unită
Ucraina a spart sistemul unui furnizor rus de drone și a distrus datele
Coaliția „Muniție pentru Ucraina” condusă de Cehia e cu motoarele turate la maximum: Număr major de proiectile livrate, inclusiv de 155 mm
Turcia e gata să sară în ajutorul Siriei după atacurile Israelului. Ankara, pregătită să consolideze antiaeriana siriană
Antidotul împotriva dronelor Shahed: Un startup francez a prezentat drona-interceptoare Gobi, ca alternativă la sisteme de apărare antiaeriană portabile
GCAP versus FCAS: Diviziunea Europei în fața unei noi aeronave de luptă „globală”
Vârful ierarhiei militare americane trage un semnal de alarmă: Scutul antirachetă de care dispune SUA este periculos de suprasolicitat
Parteneriat pentru siguranța energetică a României: DNSC și ENEVO Group își unesc forțele în lupta împotriva atacurilor cibernetice
Planul lui Ionuț Moșteanu pentru Armata României: Lege nouă pentru voluntari și achiziții militare de la F-35 la drone navale
Armata SUA şi-a testat noul sistem de rachete terestre Typhon în Pacific, trimițând un mesaj clar Chinei
Parisul joacă dur în proiectele europene: Franța ar putea abandona programul Eurodrone
China, semnal psihologic către Occident: Primele imagini cu „Monstrul Mării Bohai”, ekranoplanul său experimental
pixel