Thales vine cu tot pachetul: De la radare potrivite pentru Republica Moldova, până la sistemul GO20MM - un ”mini-radar” ce poate fi integrat cu sisteme MANPAD
DefenseRomania a avut prilejul să participe în exclusivitate la o serie de prezentări derulate la unul dintre sediile companiei Thales, localizat în nordul Franței.
La centrul de excelență de la Ymare, cei de la Thales concep, testează și integrează componente pentru radarele cu aplicație civilă sau militară. În plus, acolo sunt concepute și integrate sistemele de siguranță a traficului, ce sunt utilizate de aeroporturile civile.
Centrul Thales de la Ymare
Un palier interesant pe care l-au accesat cei de la Thales este cel de monitorizare și protejare a spațiului aerian al aeroporturilor împotriva dronelor.
GameKeeper - sistem de monitorizare a spațiului aerian din jurul aeroporturilor
Sistemul GameKeeper, format dintr-un radar, detector de frecvențe radio și senzor electro-optic / Foto: DefenseRomania
Potrivit informațiilor prezentate de cei de la Thales, sistemul GameKeeper este, de fapt, o fuziune de senzori (detector de frecvențe radio, senzor electo-optic și un radar).
Radarul, numit de specialiștii de la Thales "holografic", are o rată de reîmprospătare mai mare decât radarul clasic și poate detecta mai ușor dronele de dimensiuni reduse, care execută o serie întreagă de manevre bruște ce nu pot fi detectate in timp real de un radar clasic. Oficialii Thales spun că radarul folosit oferă o imagine in timp real pe o rază de 7.5 km.
Sistemul de detectie bazată pe radio-frecvență poate fi configurat astfel încât să poată bruia semnalul dronei pentru a o neutraliza, confirma cei de la Thales.
Ground Master 200 MM/A - Radar potrivit pentru R. Moldova?
Radar Ground Master 200 MM/A / Thales
O componentă importantă a activității Thales îl reprezintă radarele dezvoltate pentru utilizare militară.
Compania franceză produce o gamă largă de sisteme de detecție, inclusiv radarul Ground Master 200 MM/A (Multimission/ All-in-one) o versiune nouă, cu elemente ale antenei orientate în două direcții. Noua arhitectură crește cu 40% performanța radarului, spun cei de la Thales (prin comparație, modelul GM 200 are raza de detectare de 250 km / 100 km modul de angajare).
Sistemul Ground Master 200 MM/A ar putea fi una dintre opțiunile vecinilor noștri de peste Prut, ministerul moldovean al apărării declarând in mai multe rânduri că în următoarea perioadă urmează să fie demarată procedura de achiziție pentru un sistem de detectare aeriană, cu rază scurtă de acțiune.
Oficialii Thales nu au putut confirma existența unor discuții în acest sens, cu guvernul de la Chișinău, dar spun că sistemul GM 200 MM este o opțiune ce s-ar potrivi nevoilor Republicii Moldova. "Sperăm că Thales sa fie pe lista lor (R. Moldova n.r). Ground Master 200 MM/A are o rază de acțiune de aproximativ 350 de km, similară radarului civil, dar poate detecta mai precis avioane și rachete, și poate fi completată de efectori pentru distrugerea acestora", ne-a declarat un oficial al companiei franceze.
GM200 MM/A detectează și urmărește simultan ținte la altitudine joasă, până la mare altitudine. Radarul oferă coordonarea sistemelor de apărare aeriană cu rază foarte scurtă de acțiune (VSHORAD) până la sistemele de apărare aeriană cu rază scurtă de acțiune (SHORAD).
Citește și: Sistemele radar de ultimă generație GM 200 aflate și în oferta pentru România ar putea „trece” Prutul și în R. Moldova
Ground Observer 20 MM (GO20MM) poate fi integrat cu sistemele MANPAD sau ATGM
Ground Observer 20 MM / Foto: DefenseRomania
Un echipament ce va fi gata în perioada imediat următoare este Ground Observer 20 MM, un sistem de detecție radar de tip 360°, capabil să detecteze orice mișcare - terestră sau aeriană - pe o rază de 15 km. Sistemul este unul mobil, putând fi instalat în sub 5 minute, iar pachetul de baterii are o autonomie de 5 ore.
Cei de la Thales recunosc că se caută încă soluții pentru a extinde aplicabilitatea radarului în privința interconectării cu sistemele de artilerie, cum ar fi obuzierele autopropulsate Caesar.
Totuși, dincolo de supravegherea unor perimetre relativ reduse ca dimensiuni, cum ar controlul unor sectoare de frontieră, oficialii companiei franceze au confirmat o aplicabilitate cel puțin interesantă pentru radarul GO20MM: acesta ar putea fi interconectat cu sisteme antiaeriene MANPAD, cum ar fi Stinger, sau cu sistemele antitanc, de tip ATGM.
Sistemul urmează să fie dat în folosință în perioada următoare, iar Thales confirmă că există comenzi pentru noul tip de radar. În orice caz, rămâne de văzut dacă Ground Observer 20 MM va ajunge și în zonele fierbinți de pe frontul din Ucraina, urmând calea deschisă de ”fratele” mai mare, GM 200, în cazul căruia guvernul francez a aprobat transferul a două sisteme în Ucraina.
Video cu Ground Observer 20 MM:
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News