Timp de aproape trei decenii Statele Unite nu au prioritizat dezvoltarea de sisteme de război electronic: Conflictul din Ucraina a determinat Pentagonul să-şi schimbe abordarea
Forțele Armate Ucrainene exploatează lacunele identificate la nivelul capacităților rusești de bruiaj electronic, deschizând calea către obținerea unor câștiguri notabile pe câmpul de luptă, potrivit unui comandant al U.S. Air Force. În timp ce armata rusă încearcă să lovească puternic în centrele de comandă și controlul ucrainene și să blocheze accesul la spectrul electromagnetic, utilizat pentru comunicații și ghidarea armelor, ucrainenii rezistă în faţa sistemelor de război electronic (EW), a declarat colonelul Josh Koslov, comandantul escadrilei 350th Spectrum Warfare Wing a U.S. Air Force.
"Agilitatea de care dau dovadă ambele părți, în modul în care execută operațiunile în spectrul de frecvențe, este impresionantă", a precizat Josh Koslov în timpul unei discuții în cadrul Conferinței Air, Space and Cyber, potrivit Defense News. "Ambele părți joacă jocul de-a șoarecele și pisică foarte, foarte bine", a spus acesta.
Statele Unite observă acest du-te-vino invizibil și iau notițe, în timp ce Pentagonul lucrează pentru a reface o bună parte din capabilităţile sale în materie de sisteme de război electronic în vederea pregătirii pentru eventuale conflicte cu China sau Rusia. Spectrul de frecvențe radio ar fi extrem de disputat într-o luptă cu oricare dintre acestea.
,,În viitor, pentru noi, dacă ne confruntăm cu un adversar, agilitatea și rapiditatea sunt cheia succesului în acest spectru", a declarat Koslov, a cărui echipă de la Baza Aeriană Eglin din Florida lucrează la modernizarea rapidă a sistemelor de război electronic de la bordul aeronavelor. "A nu avea controlul spectrului duce la pierderi de vieți omenești. Și am văzut asta de nenumărate ori în acest conflict", susţine colonelul Josh Koslov.
''350th Spectrum Warfare Wing'', o unitate importantă din cadrul U.S. Air Force, a fost înființată în urmă cu doi ani şi este prima de acest gen și a rezultat în urma unui studiu importanta superioritatea spectrului electromagnetic în conflicte militare.
Șeful Statului Major al U.S. Air Force, generalul CQ Brown, a avertizat anul acesta Congresul că Armata SUA își pierde capacitatea de a respinge atacurile în spectrul electromagnetic, lăsând trupele expuse. Prioritizarea de către SUA pentru dezvoltarea de sisteme de război electronic a scăzut după Războiul Rece.
Statele Unite au început deja să acorde o mai mare importanţă dezvoltării sistemelor de război electronic, analizând natura conflictului din Ucraina.
Succesul dovedit pe care mijloacele de războiului electronic (EW) l-au avut în timpul războiul ruso-ucrainean determină acum U.S. Army să accelereze dezvoltarea şi testarea propriilor sisteme de bruiaj electronic.
După ce mai bine de douăzeci ani a neglijat utilitatea mijloacelor de războiului electronic (EW), U.S. Army acordă din nou prioritate acestui domeniu, inclusiv prin dezvoltarea programelor militare ''Terrestrial Layer System-Brigade Combat Team'' și ''Echelons Above Brigade''.
Doug Bush, secretarul adjunct pentru achiziții militare al U.S. Army, a declarat, pe 7 august, că programele militare TLS-BCT și EAB sunt "pe drumul cel bun".
Oficialul american a ţinut să precizeze că U.S. Army a decis să accelereze dezvoltarea acestor programe militare, deoarece au fost atent analizate utilitatea pe care mijloacelor de războiului electronic (EW) o au pe frontul din Ucraina.
TLS este un sistem combinat de război electronic și de culegere de informații prin interceptarea semnalelor (SIGINT). Controlul spectrului electromagnetic este esențial în războiul modern, deoarece este folosit pentru ghidarea armelor, comunicarea cu aliații și identificarea și suprimarea inamicului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News