Mulţi tineri din Turcia îşi vând posesiunile - de la maşini şi locuinţe la cămile şi bivoli - pentru a face rost de banii necesari achitării taxei care îi va permite să efectueze un stagiu militar redus, în virtutea unei legi noi care a intrat în vigoare la începutul lunii august.
Emre Bostanci, un fermier în vârstă de 28 de ani care trăieşte în provincia Corum din centrul Anatoliei, şi-a pus cămila la vânzare pe internet. ''Este animalul meu preferat, dar trebuie să-l vând. Am nevoie de bani pentru a scăpa de serviciul militar'', a spus Bostanci pentru DPA, adăugând că tatăl său îi cumpărase cămila albă în vârstă de şase ani de la un bazar local în urmă cu cinci ani.
Bostanci este unul dintre sutele de mii de bărbaţi care au aşteptat îndelung un mijloc prin care să poată evita serviciul militar obligatoriu valabil în Turcia. Legea adoptată recent le permite bărbaţilor născuţi înainte sau la 1 ianuarie 1994 să poată efectua un stagiu militar de doar 21 de zile, dacă plătesc 15.000 de lire turceşti (2.800 de dolari).
Bostanci şi-a pus cămila la vânzare pentru 20.000 de lire (3.782 de dolari) şi spune că a primit multe cereri, inclusiv din partea unor ''administraţii locale'', care vor să o cumpere pentru a o folosi în scopuri turistice. Alţi potenţiali cumpărători vor să dea la schimb o maşină. ''Până acum, sumele ofertate sunt prea mici, voi aştepta un preţ avantajos'', a completat fermierul.
Serviciul militar obligatoriu, considerat o problemă de către tineri
Serviciul militar obligatoriu este o problemă cu care tinerii bărbaţi se confruntă tot timpul, de la interviurile de angajare, la căsătorie. Angajatorii nu doresc să piardă un salariat timp de 12 luni, iar familiile din această zonă tradiţională a Anatoliei nu vor ca fiicele lor să se căsătorească, iar apoi să fie nevoite să-şi aştepte mirele să se întoarcă din armată, scrie DPA marţi.
Pentru absolvenţii de învăţământ superior, stagiul militar obligatoriu este de şase luni. Statul le permite studenţilor să-şi termine masteratele şi doctoratele până la vârsta de 35 de ani, după care tot trebuie să se înroleze. Mulţi dintre tinerii cu studii universitare se înscriu la programe postuniversitare pentru a evita serviciul militar cât mai mult timp posibil.
Sacrificii pentru a scăpa de stagiul militar
''Serviciul militar este o pierdere de timp care te împiedică să-ţi trăieşti viaţa. O să mă înscriu la un doctorat imediat după aceste 21 de zile'', adaugă Bostanci, care este în prezent masterand la Hitit University din Corum. Alţi tineri merg până într-acolo încât îşi scot apartamentele la vânzare. Erman Timurlenk, în vârstă de 38 de ani, din Istanbul şi-a scos la vânzare locuinţa în care trăieşte pentru a-şi permite să plătească taxa. ''Stagiul obligatoriu m-a făcut să-mi amân ţelurile pentru mult timp, acum am şansa de a profita de această ocazie'', a declarat Timurlen, antrenor de fitness, pentru DPA.
Acesta spune că se va muta în locuinţa mamei sale după ce va achita taxa pentru stagiul scurt şi îşi va deschide propriul centru de fitness cu banii rămaşi. ''Cel puţin nu va mai trebui să-mi fac griji în ceea ce priveşte serviciul militar de acum încolo''.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News