Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Știrile zilei: Bază navală NATO pe râul Bug din Ucraina; Turcia laudă modificările aduse tancurilor Leopard 2A4; Armenia: Turcia a angajat mercenari să lupte în Nagorno-Karabah
29 sep 2020 / 08:32
DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 28 septembrie.

1. Ocolirea convenției de la Montreux din 1936 – Bază navală NATO pe râul Bug din Ucraina

Convenția de la Montreux din 1936 stabilește, printre altele, condițiile de acces și de ședere în Marea Neagră a navelor militare care nu aparțin țărilor riverane. O bază navală NATO pe un fluviu care, se varsă în Marea Neagră, ar putea fi un proiect atrăgător și pentru România care, spre deosebire de Ucraina, are avantajul de a fi o țară membră a Alianței.

 

2. Nagorno-Karabah | Armenia a distrus un convoi militar azer (Foto/Video), iar Azerbaidjan foloseste lansatoare de rachete TOS

G Ad:

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins în cursul zilei de ieri. Situaţia este tot mai tensionată, după ce, duminică dimineaţa, armata azeră a lansat un atac masiv folosind forțe aeriene, rachete și tancuri. Ca răspuns la atacurile aeriene ale Azerbaidjanul asupra regiunii Nagorno-Karabah, forțele armene au atacat trupele azere.

 

3. Turcia se laudă cu modificările aduse tancurilor Leopard 2A4

Armata turcă aşteaptă să primească, începând cu luna octombrie, primele tancuri Leopard 2A4 modernizate cu armură suplimentară Roketsan T1 – armură reactiv-pasivă. 

 

4. Armenia anunță că Turcia a angajat mercenari să lupte în Nagorno Karabah. Erdogan răspunde acuzând SUA și Franța

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea Nagorno Karabakh a escaladat în ultimele zile, Erevanul acuzând implicarea Turciei în dispută.

 

5. NATO testează forța de răspuns a Alianței în cadrul exerciţiului Dynamic Mariner

Zeci de nave NATO parcicipă în largul coastelor franceze la un exercițiu prin care se testează capacitatea de reacție rapidă a Alianței și interoperabilitatea forţelor.

 

6. O dronă a turcă a survolat insule ale Greciei difuzând imnul Turciei, în timp ce un steag elen a fost vandalizat (Video)

Ministerul de Externe al Greciei a reacționat după ce o dronă a Turciei a intrat în spațiul elen, a survolat insula greacă Kastelorizo și alte insule mai mici din vecinătate în timp ce din difuzoarele UAV-ului era intonat imnul Turciei și cântece otomane de îndemn la luptă.

 

7. China își prezintă forța navală și desfăşoară în exerciţii militare în patru mări

China a început luni cinci exerciţii militare simultane de-a lungul diferitelor părţi ale coastei sale, fiind a doua oară în ultimele două luni când desfăşoară astfel de manevre concurente pe fondul tensiunii regionale în creştere.

 

8. Vot istoric în Elveția: Referendumul pentru avioane de luptă, decis de doar câteva voturi în plus

Elvețienii au fost și ei chemați și la urne pentru a răspunde în cadrul unui referendum la mai multe probleme naționale. Printre cele mai interesante teme s-au numărat  încetarea liberei circulaţii a muncitorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, dar și aprobarea achiziționării de noi avioane de vânătoare. Din acest punct de vedere, Elveția este singura țară din lume unde cetățenii decid strategia armatei.

 

9. SUA au retras bombardierele strategice B-52H dislocate temporar în Marea Britanie

Grupul de bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress, care s-a aflat, temporar, la o bază aeriană înaintată din Marea Britanie, s-a întors în SUA.

 

10. Operation Inherent Resolve | Belgia desfășoară avioane de luptă F-16 în Orientul Mijlociu

Patru avioane F-16 Fighting Falcon, aparţinând Forţelor Aeriene Regale Belgiene, desemnate pentru desfășurare în Orientul Mijlociu, vor părăsi baza aeriană Florennes marți, 29 septembrie.

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

NATO răspunde apelului lui Putin: Rusia nu are nimic de spus pentru că nu ea decide integrarea Ucrainei în Alianță
Eduard Hellvig, în vizită în SUA. Directorul SRI a avut întrevederi cu directorii CIA și FBI
Deja vu. Un F-16 al SUA a pierdut două rezervoare în timpul zborului, amintind de incidentul similar al F-ului românesc
Cursa pentru recuperarea avionului F-35 prăbușit s-a încheiat. Marea Britanie a găsit aeronava pe fundul Mării Mediterane
După lungi ezitări Belarusul recunoaște anexarea ilegală a Crimeei. Lukașenko: Crimeea de a Rusiei de drept
Pentagonul spune că orice răspuns al SUA la acțiunile Rusiei în legătură cu Ucraina ar putea fi unul internațional comun
Cibotarul: R. Moldova să nu uite de amenințarea militară directă a trupelor străine. Forțele din Transnistria, comparabile cu Armata Națională
Jandarmeria Română își cere scuze public și demarează o anchetă după defilarea controversată de la Cluj-Napoca (Video)
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro