Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Tot ce trebuie să știi despre bătălia pentru Kursk: Care e scenariul ideal pentru Ucraina, dar teribil de atins, și de ce ora de aur a Rusiei se apropie de sfârșit
Strategica
Data publicării:
Cele mai recente evoluții ale operației Kursk încep să ne dea primele indicii solide atât despre scopul acțiunilor militare ucrainene pe teritoriului Rusiei cât și despre amploarea luptelor și desfășurărilor care vor urma.
EXCLUSIV

Distrugerea podurilor rusești de pe râul Seym, la vest de Sudzha

 

Pe 16 august, forțele ucrainene au distrus un pod peste râul Seym în zona localității Glushkovo. Potrivit fotografiilor și înregistrărilor video, lovitura sau loviturile au rupt efectiv podul în două, o porțiune dintre doi piloni de susținere (o travă a podului) prăbușindu-se în râu.

Informații despre un al doilea pod peste râul Seym, bombardat de trupele ucrainene, au apărut în dimineața de 17 august. Este situat în aval de podul de Glushkovo, la aproape 8 km de acesta, și se află în satul Zvannoe. Zona respectivă se află la aproximativ 12-15 km de granița cu Ucraina.

Față de orașul Sudzha, care reprezintă, momentan, reperul principal al operației Kursk, zona celor două poduri se află la aproximativ 55 km V-NV. Pentru forțele ucrainene care se află în ofensivă în sectorul respectiv, zona poate fi denumită direcția tactică Glushkovo, după raionul cu același nume.

Un al treilea pod peste râul Seym în zona respectivă se află pe teritoriul localității Karyzh, fiind situat în aval de primele două. Deocamdată nu sunt informații că și acest pod ar fi fost bombardat pentru a fi distrus. Pe respectiva porțiune a cursului, râul Seym curge de la est spre vest și are o lățime cuprinsă între 50 și 150 de metri, iar adâncimea este de peste patru metri. Acest lucru face ca ca traversarea să fie mai dificilă pentru tancuri, care ar trebui amenajate special pentru trecerea pe sub apă.

2. Pod distru... (pod-distrus-de-ucraineni-la-kursk_52863500.png)

Pod distrus de ucraineni în Kursk, Rusia. Foto: Captură video social media

Cele trei poduri, dispuse la 7 – 8 km unul de celălalt, permit trecerea rapidă a trupelor ruse către linia întâi frontului, aflată la 27 km spre SE în zona localității Vnezapnoe, capturată de trupele ucrainene pe 16 august. În zona primului pod distrus, rușii au construit deja o trecere pe pontoane. Acest tip de traversare a unui curs de apă este una viabilă chiar și pentru tancuri dar este mai ușor de distrus decât un pod. Aviația ucraineană a informat, pe 16 august, că execută misiuni în regiunea Kursk și a postat chiar și o filmare cu distrugerea podului, sugerând că bombardamentul de succes a fost executat de avioane și nu de sistemele HIMARS.

O primă concluzie din distrugerea confirmată a unui pod peste râul Seym și bombardarea neconfirmată a unui al doilea este că planul ucrainean de extindere a operației Kursk este până la râul Seym spre V și V-NV de Sudzha. Pe direcția respectivă, frontul a ajuns la aproximativ 25 km V de Sudzha (aliniamentul Gordeevka – Vnezapnoe – Snagost).

Celelalte direcții tactice pe care se duc lupte, sunt de-a lungul drumurilor principale care pleacă din Sudzha spre localitățile:

- Rylsk (55 km NV Sudzha), linia frontul ajungând la Korenovo (25 km de Rylsk);

- Lgov (45 km N Sudzha), frontul fiind la 15 – 20 km de Lgov; 

- Kursk (75 km NE Sudzha), frontul avansând mai greu în această zonă doar până la 10 km NV de Sudzha ;

- Belaya (32 km SE Sudzha), frontul avansând inegal pe această direcție. Este confirmată ocuparea, pe 15 august, de către militarii ucraineni a localității Borki, situată la 10 km SE de Sudzha dar sunt în continuare lupte în vecinătatea estică și sud-estică a orașului Sudzha.

 

Se conturează un aliniament ucrainean de apărare, lung de 200 de km, situat pe râul Seym

 

3. Generalul ... (ucraina-generalul-sirski_91319500.jpg)

Generalul Oleksandr Sîrski (dreapta), șeful Statului Major al Armatei Ucrainei, în timp ce i se prezintă situația de pe front. Photo: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine 

Direcțiile ucrainene de atac spre Glushkovo, Rylsk, Lgov și Kursk ajung toate la râul Seym care le intersectează, în timp ce direcția Belaya duce către spre flancul rusesc care luptă la Harkov. Probabil, pe măsură ce se apropie de râu, trupele ucrainene vor încerca să distrugă toate podurile în fiecare din zone. 

Dacă trupele ucrainene reușesc să ajungă pe aliniamentul râului Seym la vest, nord-vest, nord și nord-est de Sudzha, care va fi unul relativ ușor de apărat, atunci își pot direcționa grosul forțelor din regiunea Kursk spre est și sud-est amenințând forțele ruse care luptă la Harkov dar și pe cele din zona Kupiansk.

Conducerea militară rusă a înțeles manevra forțelor ucrainene, dar consideră că gruparea ucraineană din regiunea Kursk nu are are suficientă forță pentru a-și îndeplini obiectivele, în special ajungerea pe aliniamentul râului Seym, esențial pentru succesul întregii operații. Din această cauză, precum și datorită succesului relativ al operației ofensive aflată în plină desfășurare pe direcția Pokrovsk (la vest de orașul Donețk), conducerea militară rusă evită să scoată de pe frontul din Donbass suficiente unități cu care să oprească sigur operația ucraineană din regiunea Kursk.

 

Implicațiile îndeplinirii tuturor obiectivelor operației Kursk merg până la câștigarea războiului

 

5. Soldați uc... (soldati-ucraineni-in-kursk-rusia_82681600.png)

Soldați ucranieni din cadrul Trupelor Aeropurtate Ucrainene, arborând steagul pe teritoriul rus în Kursk. Foto: Captură video Ministerul Apărării din Ucraina

Deși au înțeles planul ucrainean, forțele ruse nu au conștientizat amenințarea pentru că altfel ar fi acționat mai decisiv decât au făcut-o până acum. Posibilul control de către militarii ucraineni a unei zone care ajunge până la orașul Kursk iar pe cealaltă dimensiune de la râul Seym (pe sectorul său de dinaninte de a intra în Ucraina) până posibil la râul Oskil (pe teritoriul Rusiei) va duce însemna că rachetele aer-sol și sol-sol ucrainene vor împinge zona de amenințare mai adânc pe teritoriul Rusiei. 

Sub incidența razei maxime de aproximativ 300 de km ale rachetelor Storm Shadow, Scalp și ATACMS  vor intra aerodromurile Voronej (Baltimore), Lipețk, dar și altele. Aerodromul din Kursk (Khalino) va intra direct sub loviturile HIMARS. În plus aviația rusă va fi și ea amenințată de sistemele antiaeriene din Kursk. Un sistem Patriot sau SAMP/T, pe teritoriul regiunii Kursk va îndepărta aviația rusă de regiunile Sumi și Harkov.

De asemenea, alte arme occcidentale cu rază lungă de acțiune și-ar putea face simțit efectul mult mai departe. Recent, presa ucraineană a informat că sunt discuții între conducerea de la Kiev și administrația americană cu privire la trimiterea în Ucraina a rachetelor aer-sol JASSM-ER pentru înzestrarea avioanelor de luptă F-16. Aceste rachete au o rază maximă de acțiune ce depășește 900 de km. În eventualitatea primirii lor dar și a rachetelor JASSM, versiunea cu raza maximă de aproape 400 de km, vor intra în raza de lovire aerodromuri și ținte de mare valoare și mai îndepărtate.

 

Scenariul ideal care e dificil sau chiar imposibil de atins pentru Ucraina

 

6. F-16 Fight... (f-16-ucraina-avion_32558000.jpg)

F-16 Fighting Falcon sub comanda Ucrainei. Photo: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Pentru obiectivele ambițioase, forțele ucrainene au nevoie de un sprijin masiv occidental cu arme dar mai ales muniții.

Dacă forțele ucrainene își vor atinge toate obiectivele în regiunea Kursk, ele ar putea controla un front de aproape 500 km și o suprafață de peste 10.000 de kilometri pătrați. Efortul ar fi unul considerabil, cu cel puțin 15.000 de militari care să controleze frontul pe râul Seym, inclusiv centrala nucleară de la Kurchatov și partea din orașul Kursk aflată la sud de râu. Cel puțin alți 25.000 ar trebui să înainteze spre flancul rusesc din Harkov și Kupiansk. În total ar fi nevoie de cel puțin 10 brigăzi, cam câte s-a vehiculat în presă că ar fi înființat Kievul. Totuși, s-ar putea ca principala problemă a operației să nu fie numărul de militari, ci armamentul și muniția, care vor trebui să depășeacă nivelul forțelor ruse, fie prin precizie, fie prin volum sau o combinație adecvată între cele două.

La prima vedere, operația Kursk sub această formă pare ceva dificil sau chiar imposibil. La fel părea operația și la început, pe 6 august când, în afară de generalii ucraineni, nimeni nu avea nicio idee care ar fi scopul ei. În zilele care au trecut după 6 august, forțele ucrainene au demonstrat că totul este posibil.

După șansa de vara trecută, Ucraina ar avea din nou oportunitatea să încheie victorioasă războiul, cu condiția să dispună de suficient armament și muniție. În plus, acum în Kursk, nu mai sunt sute de kilometri de câmpuri minate și de fortificații ca în Donbass.

De asemenea, armata rusă se va gândi de două ori înainte de a înainta prin distrugerea completă a unei localități, pentru că luptele se dau la ei acasă. Planul operației ucrainene Kursk sună bine, iar armele și munițiile precise l-ar face mai ușor de executat. În luptele din orașe, ucrainenii au avantajul stăpânirii mai bine a operațiilor cu drone, în timp ce rușii au demonstrat până în prezent o abordare în forță bazată în special pe artilerie.

 

Ora de aur a Rusiei, pe cale să se încheie. Costurile ar putea fi uriașe

 

7. Unui convo... (convoi_camioane_armata_rusa_distrus_de_ucraineni_cu_rachete_himars_87447100.jpeg)

Unui convoi de camioane, încărcat cu soldați ruși, distrus în regiunea Kursk în urma unui atac cu rachete HIMARS lansat de armata ucraineană. Sursa foto: Telegram/tsn.ua.

Rușii pot riposta dar, ora lor de aur, când puteau fi cei mai eficienți, este pe cale să expire, iar acest lucru va însemna costuri mari pentru ei.

Forțele ruse vor avea desigur posibilitatea să forțeze râul Seym, dar acest lucru va însemna costuri mari umane și materiale, pe care nu se știe cât timp societatea le va mai putea suporta. Rușii deja trimit rezervele din Donbass și Harkov să lupte în Kursk dar acestea ar putea fi insuficiente. Ar mai fi soluția ca forțele ruse să intre în apărare pozițională în tot Donbassul cu o prezență militară diminuată dar acest lucru ar fi extrem de riscant pentru că militarii ucraineni sunt pe un val de mare moral și ar putea contraataca și în Donbass.

Zelenski cere Occidentului permisiunea să lovească mai adânc.

Pe 17 august, generalul Sirski a raportat președintelui Zelenski despre ultimele evoluții ale operației Kursk, referindu-se la ”întărirea pozițiilor forțelor ucrainene, extinderea zonei stabilizate, asigurarea de arme și decizii puternice pentru acțiunile noastre”. În continuare, referindu-se la operația Kursk, Zelenski a precizat că, ”cheia este să limităm potențialul ofensiv al Rusiei și să ne asigurăm capacitatea cu rază lungă. Pregătim instrucțiunile respective pentru diplomații ucraineni.” 

După recentele succese ucrainene în Kursk, generalul american în retragere, Ben Hodges, a afirmat că Ucraina ar fi câștigat războiul de anul trecut dacă Occidentul ar fi sprijinit-o mai mult și recomandă ca acum să înlăture limitările privind folosirea armelor cu rază lungă de acțiune.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

DC Media Group Audience
Polonia spune că este „de datoria” sa să doboare rachetele rusești care trec prin spaţiul aerian al Ucrainei şi îi ameninţă teritoriul
Rusia mai inventează o linie roșie: Kremlinul spune că lucrează la o nouă doctrină nucleară, ca urmare a acțiunilor Occidentului în Ucraina
Ce urmărește Egiptul prin creșterea prezenței militare în Somalia
Succesul din Kursk nu e întâmplător, Sîrskîi a folosit cu totul alte tactici decât Rusia. I-a șocat nu doar pe ruși, ci și pe ofițerii săi
Câteva state se îndreaptă spre o decizie cu rezultat necunoscut. Dar e oare înțeleaptă renunțarea la elicoptere de atac și înlocuirea lor cu drone?
Atac devastator asupra unui alt depozit de petrol rusesc din regiunea Rostov (Foto/Video): Instalația face parte din complexul militar-industrial rus
Marile dezinformări despre Patriot românesc, pe înțelesul tuturor: „Dacă sună goarna sistemele sunt nefuncționale iar România a plătit deja toate cele 7 Patriot”
Imaginarea viitorului NATO după războiul Rusia-Ucraina: Nu ne mai putem rezuma la cine poate aduna cei mai mulți oameni sau furniza cele mai bune avioane
Rusia susține că Ucraina încearcă să pătrundă în regiunea Belgorod: Situația de la graniță este „dificilă, dar sub control”
Roiurile de drone au jucat un rol-cheie în incursiunea ucraineană din regiunea Kursk
ATACMS „liber” în Rusia? Ucraina va prezenta SUA o listă cu ținte rusești pe care dorește să le lovească în Rusia cu rachete americane
Sprijinul militar al SUA către Israel este de-a dreptul impresionant: 50.000 de tone de echipament militar american au fost livrat cu 500 de avioane cargo
O înregistrare video a Forțelor Aeriene Ucrainene ar fi dezvăluit din greşeală poziţia unui avion de vânătoare F-16 (Foto/Video)
Linia de front Guam: SUA continuă descurajarea strategică a Chinei prin dezvoltarea unei arhitecturi elaborate de apărare antiaeriană
Împreună cu F-16, Ucraina ar putea primi rachete de croazieră JASSM: Cu ce provocări se vor confrunta ucrainenii în momentul utilizării?
De ce sprijinul cu informații din partea SUA/NATO este vital în reușita atacurilor ucrainene cu drone pe teritoriul rus
Ucraina amenință ca poate intensifica atacurile asupra Moscovei și Sankt Petersburgului pentru a forța Rusia să negocieze: Inamicul nostru va ști ce înseamnă represaliile
Suedia ia în considerare trimiterea de consultanți militari în Ucraina: Una dintre sarcini, modul în care echipamentele militare s-au comportat în luptă
NATO apreciază puterea și capacitățile militare ale Finlandei: 83% dintre finlandezi sunt pregătiți să își apere țara
Turcia nu intenționează să-și înceteze prezența militară în Irak și anunță întărirea cooperării bilaterale în domeniul intelligence
Act de sabotaj la una dintre cele mai importante baze aeriene din Norvegia: Aici sunt desfăşurate avioane de luptă stealth F-35A
Unii oficiali americani susțin că Washingtonul restricționează Ucraina să lovească Rusia în speranța unei eventuale restabiliri a relațiilor cu Moscova
„Contraofensiva” de la Kursk zguduie principalul pilon al puterii lui Putin. Generalul Ben Hodges: Ruşii au fost incompetenți, lenți și confuzi
Ucraina: 33 de ani de independență şi 10 ani petrecuți luptând pentru a se apăra de agresiunea rusă
Militari ai Forţelor Armata Ucrainene. Sursa foto: Glavcom.ua.
EXCLUSIV
Pentagonul are întrebări cu privire la operația Kursk. Se încadrează sau nu în „obiectivele strategice ale câmpului de luptă”?
Din nou, dronele rusești de recunoaștere zboară liber deasupra Germaniei, inspectând centrale nucleare. Ce spune asta despre capacitățile de apărare aeriană ale armatei germane?
Sub nasul României: Cum construiește la Kogălniceanu o companie controlată de Rusia, într-o bază cu trupe SUA. Și ce se mai aude de sistemul Patriot „donat” Ucrainei?
Ambasada SUA la Kiev avertizează că Forțele Armate Ruse pregătesc un atac masiv cu rachete și drone asupra obiectivelor guvernamentale ucrainene
Atacul asupra bazei aeriene Marinovka ar putea fi greu de suportat pentru ruşi (Foto/Video): Această bază este locul de unde operează două escadrile de atac
Secretul strategic „Gudok”: Ce fel de centru de informații radio de lângă Moscova a fost atacat de forţele ucrainene?

Ştiri Recomandate

Cât de mare e ajutorul pentru Ucraina? Adevărul e că Ucraina nu poate echipa nici 4 din cele 14 brigăzi. E penurie de blindate, mașini de luptă, obuze
Forțele ucrainene continuă să respingă asalturile rusești în direcția Pokrovsk (Foto/Video): O mare coloană de blindate a fost complet distrusă
Olanda nu a găsit nici măcar o țară care să se alăture formării unui sistem Patriot „pe componente” pentru Ucraina. Vor livra singuri un radar și 3 lansatoare
Armata poloneză a fost chemată pentru a sprijini eforturile împotriva inundațiilor
Ce presupune contractul de F-35 pentru România, pe lângă avioane. România ar putea deveni cel mai mare operator de F-35 din Europa de Est
Rusia nu aduce în regiunea Kursk suficiente forțe pentru o contraofensivă decisivă. Prioritatea rămâne Donbasul
Foto: Iron Dome /  ministerul israelian al apărării
EXCLUSIV
O rachetă balistică surprinde apărarea antiaeriană israeliană: Incidentul este unul deosebit de grav, deoarece rebelii Houthi nu ar trebui să dețină o astfel de armă
Rusia a stabilit anul în care să obțină victoria în Ucraina. În caz contrar prelungirea războiului ar putea aduce probleme
Wagner are încă o putere enormă în Africa, dar ar putea avea o concurență acerbă din parte unui nou jucător
Fostul președinte Donald Trump a devenit din nou ținta unei tentative de asasinat
Vom susține Ucraina până la capăt a devenit mai mult o metaforă: Germania nu va permite efectuarea de atacuri cu rachete cu rază lungă de acțiune asupra Rusiei, chiar dacă alte țări decid diferit
Militarii români afectați de expunerea la uraniu sărăcit în teatrele de operații sunt uitați de MApN și neprotejați de stat
Rusia continuă contraofensiva în regiunea Kursk cu preţul unor pierderi majore (Foto/Video): O unitate ucraineană de asalt respinge înaintarea forțelor aeropurtate ruse
De la Iron Dome la Iron Beam: Compania Rafael confirmă implementarea sistemului de arme laser de către Forțelor de Apărare Israeliene (IDF)
Şeful spionajului militar ucrainean a numit factorii care creează cele mai mari probleme trupelor ucrainene: Ajutorul militar nord-coreean acordat Rusiei este cea mai mare îngrijorare
Am putea fi martorii unei întorsături interesante în acest război: Regimul de la Moscova se pregătește pentru o escaladare radicală a situației
SUA reacționează la exercițiile de amploare desfășurate de Rusia: Lansatoare de rachete HIMARS au fost dislocate în Insulele Aleutine
Forțele ucrainene testează Hawkeye 2-CT, considerat cel mai ușor obuzier din lume (Foto)
Președintele Comitetului Militar NATO, săgeți către companiile din apărare – vremurile cer o nouă abordare: Cu cât ne coordonăm mai mult producția de apărare, cu atât ne intensificăm descurajarea
Serbia va reintroduce serviciul militar obligatoriu din 2025. Cum justifică Belgradul acesta decizie?
Marina rusă a desfășurat în doar o zi un număr record de nave în Marea Neagră. Țintă posibilă - Insula Șerpilor
Coreea de Sud finalizează programul de modernizare pentru tancurilor K1A1 la versiunea K1A2. România este interesată de versiunea K2
Susţinerea acordată Ucrainei de către statele occidentale este iar în impas: Utilizarea armelor cu rază lungă de acţiune se dezbate intens între ţările membre NATO
Ofensiva ucraineană din regiunii Kursk, un succes major (Foto/Video): Forțele Armate Ucrainene au realizat o nouă pătrundere pe teritoriul Rusiei
Mijloacele rusești de război electronic se află în vizorul serviciilor de informații militare occidentale. Franța folosește surse OSINT pentru dezlegarea misterelor acestora
Tehnică rusă distrusă în Ucraina. Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Tehnologiile americane care alimentează mașina de război rusă: Ce rol joacă microcipurile americane în armele utilizate de Federația Rusă?
Polonia caută sprijinul NATO pentru a-și proteja propriul spațiu aerian şi promite că trimite suplimentar avioane MiG-29 în Ucraina
Detalii despre atacul Israelului asupra unei fabrici iraniene de rachete din interiorul Siriei
Statele Unite aprobă potențiala vânzare a avioanelor de luptă F-35A către România
Avion de generația a 5 a / Foto ilustrativ: DefenseRomania
EXCLUSIV
Su-57 rusești ar fi efectuat peste 40 de atacuri în Ucraina. Să credem așa ceva? Cât este propagandă, cât dezinformare, cât realitate
ATACMS pe teritoriul Rusiei. SUA spun că nu și-au schimbat încă poziția. Kremlinul, deși amenință, se pregătește pentru rachetele occidentale
Avioane F-16, sursă foto: Forțele Aeriene Române
EXCLUSIV
Cu F-16 pe urme, drona rusă nu a intrat 30 km în România pentru a vedea frumusețile Babadagului. Gen. Crăciun: Probabil au fotografiat zona. Suntem testați
pixel