Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Toți ochii pe Kamala. Biden l-a învins pe Trump, dar probabil SUA vor avea prima femeie președinte din istorie
14 noi 2020, 20:38
Potrivit tuturor datelor, democratul Joe Biden, cel care pe 20 noiembrie va împlini 78 de ani, a câștigat alegerile din SUA, urmând să fie învestit ca al 46-lea președinte al Statelor Unite. Până la o confirmare, Colegiul Elector se va reuni în SUA pe 14 decembrie, urmând ca noul președinte să preia mandatul pe 20 ianuarie 2021. În toată această perioadă Biden rămâne președintele ales. Republicanul Donald Trump, președintele în exercițiu, a evocat azi pentru prima oară posibilitatea unei înfrângeri după zile întregi în care a denunțat fraudarea alegerilor.
Photo source: The Quint
EXCLUSIV

Cu o prezență la vot care a bătut toate recordurile în istoria Statelor Unite, chiar și în plină pandemie cu peste 100.000 de cazuri  de COVID-19 zilnic în „Tărâmul făgăduinței”, adevărul e că aceste alegeri s-au desfășurat sub imperiul unor tensiuni fără precedent. Cu toate că în genericul alegerilor Joe Biden a fost unul dintre actorii principali, la nivelul percepției publice Biden nu a lăsat decât impresia unui actor în rol secund. În fond, alegerea a fost între a continua încă patru ani cu Donald Trump ori a-l demite pe unul din cei mai controversați președinți din istoria Statelor Unite. Doar așa se explică și numărul uriaș de voturi.

 

„America will never be a socialist country” 

 

Într-un discurs care va rămâne în istorie, în 2019, în fața Congresului american, și care va fi studiu de caz pentru viitorii studenți de științe politice, Donald Trump rostea celebra frază: „America will never be a socialist country” (n.a. - America nu va fi niciodată un stat socialist). Am evocat acest lucru pentru că e important să înțelegem că scrutinul din 3 noiembrie din SUA a fost și unul ideologic, nu doar politic.

A fost o alegere între conservatorism, reprezentat de Donald Trump, și progresismul globalist reprezentat de curentul democrat prin Joe Biden, dar mai ales Kamala Harris, vicepreședintele ales de Joe Biden. E important să înțelegem că bătălia nu s-a dat neapărat între dreapta și stânga așa cum le percepe noi, ci între conservatorism și progresismul globalist.

Nu mă voi dezice de valorile conservatoare moderate în care cred, însă nu e cazul să ne panicăm că „neo-marxiștii” - termen folosit peiorativ de adversarii progresismului - vor transforma SUA în URSS. E absurd, pueril și vulgar pentru oricine înțelege cât de puțin din democrația americană. Sigur că înfrângerea lui Trump e o înfrângere și a conservatorismului, și una dureroasă, admit acest lucru, dar să propovăduiești ideea că America va deveni socialistă din 20 ianuarie 2021, înseamnă să dai crezare teoriilor conspiraționiste promovate de ultraconservatorii radicali. Voi încerca să explic în următoarele rânduri de ce noua Administrație Biden va fi una moderată, deși progresivă, și de ce toți ochii sunt pe Kamala. Cea care va deveni prima femeie președinte în SUA.

 

De ce Administrația Biden-Harris nu va putea schimba radical SUA

 

2. Joe Biden ... (joe_biden_kamala_harris_12167300.jpg)

Foto: Joe Biden și Kamala Harris, alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte, sursă foto: Joe Biden Facebook

 

- În primul rând Joe Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, nu e văzut ca un progresist. În sânul Partidului Democrat, Biden reprezintă mai degrabă tabăra de centru, chiar spre dreapta, și nu progresismul globalist al Elizabethei Warren, ori socialismul lui Bernie Sanders, singurul senator american care a recunoscut că e socialist.

- În al doilea rând, să nu uităm că Donald Trump a obținut 73 de milioane de voturi. Cu aproximativ 10 milioane de voturi în plus față de 2016 când a învins-o pe Hillary Clinton. Ceea ce e imens! Sigur, Biden cu aproximativ 78 de milioane de voturi devine cel mai votat președinte din istoria SUA, record deținut de Obama cu aproximativ 69.5 milioane. Însă ar fi naiv să ne gândim că democrații vor duce politici care să radicalizeze și mai mult cei 73 de milioane de conservatori care l-au votat pe Trump. În cazul în care vrei să câștigi și peste patru ani alegerile, ai nevoie de o politică echilibrată într-o Americă profund divizată politic și ideologic. Pentru că în 2024 democrații și media nu vor mai avea pe cine demoniza pentru a mobiliza electoratul nehotărât și cel care de regulă nu votează, așa cum s-a întâmplat anul acesta. Asta deoarece nu îmi amintesc de niciun președinte mai demonizat decât Donald Trump în istoria SUA. Nici măcar Nixon înainte de demisie.

- În al treilea rând, deși vor câștiga Casa Albă și își vor consolida în Congres poziția în Camera Reprezentanților, democrații nu vor avea Senatul care va fi republican și care are un rol esențial. Senatul va controla politica noii Administrații Prezidențiale în timp ce pe plan extern Biden nu are niciun motiv să nu continue în linii mari politica lui Trump, deși cu un mesaj mult mai moderat, atât în NATO în ceea ce privește atingerea pragului de 2% din PIB pentru Apărare, cât și cea din Orientul Mijlociu, puncte în care atât democrații cât și republicanii admit că Trump a „jucat bine”. Unde ar putea reveni Biden ar fi în Acrodul climatic de la Paris și la reluarea dialogului cu Iranul după ce Trump a rupt dezastruosul acord nuclear semnat de Administrația Obama-Biden în 2015.

Toate aceste lucruri, în opinia mea, și nu neapărat personalitatea sa, îl vor face pe Joe Biden un președinte slab.

Așadar, SUA vor continua să respire, pentru că America e ca un avion modern și uriaș care nu își poate schimba direcția în câteva secunde. Politica Americii nu poate fi schimbată radical în doar câțiva ani. Nu a făcut-o nici măcar atât de demonizatul Donald Trump.

 

Toți ochii pe Kamala. Kamala Harris, cel mai probabil prima femeie președinte din istoria SUA

 

3. Kamala Har... (kamala_harris_27697300.jpeg)

Foto: Kamala Harris, vicepreședintele ales al Statelor Unite ale Americii

 

Nu a fost să fie Hillary Clinton în 2016, spulberată de Donald Trump. E foarte probabil să fie Kamala Harris. Când? Nu știm, dar probabil în următorii ani. 

Joe Biden va împlini în următoarele zile 78 de ani. Celebrele sale gafe sunt arhicunoscute. E suficient să trecem în revistă doar că în ziua alegerilor și-a confundat nepoata cu fiul său decedat în 2015 ori că în alegerile primare din sânul Partidului Democrat, din primăvara acestui an, a anunțat că îl va învinge pe regretatul republican Ronald Regan, unul din cei mai mari președinți din istoria SUA, care a contribuit la prăbușirea comunismului, și care a trecut pragul acestei lumi în 2004.

În fond, chiar Joe Biden a declarat că vicepreședintele SUA va trebui să fie pregătit să preia mandatul încă din prima zi. Iar Kamala se pregătește.

Acest lucru se va și întâmpla, deși nu chiar din prima zi. Biden se va concentra pe partea de politică externă, urmând ca Kamala Harris, până să ajungă în Biroul Oval, să preia frâiele politicii interne.

Sigur că Harris e mult mai progresistă decât Joe Biden. Pe lângă faptul că soțul ei colaborează cu o firmă cu legături în Partidul Comunist Chinez, Kamala e apropiată de Alexandria Ocasio-Cortez, o socialistă democrată americană. Viitoarea vicepreședinte susține transgenderismul, promovează politica pro-LGBT și amnistia imigranților care au intrat ilegal în SUA. Exact valorile opuse promovate de conservatoarea Administrație Trump.

Kamala Harris, născută dintr-un cuplu jamaicano-indian, dar mândră de rădăcinile sale indiene pe care le invocă deseori, s-a născut în Oakland, California. Are 55 de ani și este senator de California.

Alegerea sa pentru funcția de vicepreședinte a fost puțin surprinzătoare în contextul în care Kamala a fost un critic al lui Joe Biden în cadrul Partidului Democrat. Kamala a încercat să participe la alegerile primare democrate, dar s-a retras din lipsă de fonduri.

Kamala e fost procuror american. Aceasta este căsătorită din 2014 cu avocatul Douglas Emhoff. Cei doi nu au copii, dar Kamala este mamă vitregă pentru doi copii pe care Emhoff îi are dintr-o căsnicie precedentă.

 

În loc de concluzii. Trump trebuie să își recunoască înfrângerea

 

4. -imagine fara descriere- (trump_propaganda_64880100.jpg)

Trump a pierdut lupta cu establishmentul (sistemul sau deep state). Pentru că, așa cum anunța chiar el, Trump nu a fost niciodată un președinte politic. Trump a fost rodul unui vot anti-sistem. Un președinte împotriva sistemului. Un președinte înfrânt de sistem. 

Trump a fost înfrânt pentru că, în opinia mea, a deschis prea multe fronturi. Mult prea multe. Nu stilul său aflat la periferia diplomației i-a adus înfrângerea. În fond, americanii știau ce votează. Trump, magnat american, a spus-o direct în ultimii ani: Dacă politicienii de la Washington și-ar fi făcut treaba el nu ar mai fi fost acolo, în Rose Garden. 

Dar Trump nu a știut când să facă compromisuri, nu a înțeles cum să supraviețuiască în politică, a fost luat de val și a fost învins de exact același estabilshment pe care el l-a spulberat în 2016. De exact același reprezentant al establishmentului Obama-Clinton: Joe Biden.

Istoria ne-a învățat de atâtea ori că un război, fie el militar cât și politic, e sortit eșecului în momentul în care porți bătălii pe mai multe fronturi. 

Sigur că Donald Trump nu e om politic. El are numeroase defecte. Dar ceea ce trebuie să admitem, fie că suntem admiratori ori critici ai trumpismului, e că Trump are mentalitate de învingător. Ceea ce îl face un adversar formidabil. Iar bătălia din 3 noiembrie a fost una cu adevărat formidabilă prin prisma acestui fapt. O încleștare titanică la nivel politic și ideologic. 

Tocmai din acest motiv orgoliosul Trump refuză să își recunoască înfrângerea. Însă de la înălțimea funcției pe care o are, acuzele de fraudă trebuie demonstrate. În caz contrar istoria îl va pulveriza. 

Pentru că sensul democrației s-ar prăbuși în cazul în care pe „Tărâmul făgăduinței”, alegerile prezidențiale ar putea fi fraudate în așa fel încât să schimbe complet rezultatul. Refuz să cred că așa ceva se poate întâmpla în statul aflat pe cel mai înalt piedestal al democrației, Statele Unite ale Americii - un far al libertății.  Toate aceste acuze vor trebui probate, iar justiția va fi cea care se va pronunța. 

 

Ce s-ar schimba pentru România în cazul în care Biden ar conduce SUA?

 

În ceea ce privește România, nu cred că situația pentru noi se va schimba sub conducerea lui Joe Biden (Kamala Harris). România e un partener de încredere iar Biden, foarte important, e un fin cunoscător al Europei de Est, regiune pe care a și coordonat-o. Și, sub Administrație democrată, SUA au consolidat flancul Estic, au investit în Baza de la Mihail Kogălniceanu și au ridicat la Deveselu scutul anti-rachetă. 

România are un loc special sub umbrela SUA, indiferent de administrație. Iar în comparație cu Polonia, în ceea ce privește războiul politic intern din SUA, poziția noastră a fost una neutră și moderată. Ceea ce e de-a dreptul lăudabil și reprezintă un succes al diplomației noastre.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Get it on App Store
Get it on Google Play
Cum a blocat România survolul rus în 1997. Constantinescu: Știam că Elțîn nu va risca un război. Pentru noi SUA erau mai importante decât NATO
SUA aduc bombe nucleare în Europa mai rapid decât era planificat. Avioane F-35 cu ogive nucleare B12 pentru a „cuminți” Rusia
Rusia a simulat un atac nuclear. Un sistem Yars și submarinul nuclear Tula au lansat două rachete balistice intercontinentale
Guvernul cancelarului Olaf Scholz ignoră toate avertismentele şi favorizează accesul la portul Hamburg pentru compania chineză de transport maritim Cosco
Serviciile de informaţii britanice: Infrastructura feroviară a Rusiei, vizată constant de acte de sabotaj ale grupurilor de rezistenţă
Ofensivele ucrainene din perspectiva analistului militar
Expert militar ucrainean: Forţele Armate Ucrainene nu trebuie să se concentreze pe avantajul numeric, ci pe obținerea unei superiorități tehnologice
Steagul României și cel al Statelor Unite ale Americii, în timpul ceremoniei de dislocare a sistemelor HIMARS. Foto: MApN
EXCLUSIV
Perspective privind înzestrarea Armatei române | Viorel Manole, directorul Patromil, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
EAU vor să-și consolideze armata pe stil american. Pensionarii militari din SUA sunt atrași în Golf de banii emiratezilor
Cine va finanța Ucraina dacă SUA fac un pas în spate după alegeri. Republicanii văd în China o problemă mai mare decât Ucraina
În Herson 25.000 de soldați ruși prinși în oraș sunt cu moralul la pământ și distruși psihic. Cucerirea orașului deschide Ucrainei ușa către Crimeea
Parlamentul Estoniei declară Rusia ''regim terorist'' şi ''ţară ce susţine terorismul''
Un puternic avertisment militar iranian la adresa Arabiei Saudite, pe fondul divergențelor dintre Washington și Riad
Lansarea unei rachete Kalibr de pe o navă de suprafață a Marinei ruse. Foto: Ministerul Aprării de la Moscova via U.S. Naval Institute
EXCLUSIV
Scutaru: „Rusia nu poate produce rachete Kalibr în număr mare”. Serviciile ruse - cu motoarele turate la maxim pe piața neagră după componente occidentale
Haos sau ”tranziție lină”. Cum ar arăta Rusia post-Putin. Goșu: ”Este o sperietoare că, după Putin, o să urmeze Dracula la Kremlin”
Ministrul de externe al Germaniei: Pentru Ucraina, apărarea antiaeriană este, în prezent, mai relevantă decât problema tancurilor
Rusia spune că războiul din Ucraina a început la București și crede că NATO a fost deja „învinsă” în Ucraina
Gen. Tomescu: Fără NATO România risca soarta Ucrainei. Putin putea rupe o bucată din Dobrogea pentru accesul la resurse
Boris Elțîn și Vladimir Putin, în timpul predării puterii în 1999. Foto: Kremlin
EXCLUSIV
George Scutaru: Putin nu va avea parte de un puci de catifea și nici de pensie liniștită precum Boris Elțîn
Lista statelor de mare „anvergură” aliate Rusiei. Eritrea a făcut rocada cu un alt stat ce completează alianța dictaturilor
Armata rusă, foto: Uawire.com
EXCLUSIV
Rusia nu a renunțat la Insula Șerpilor. Scutaru: Hărțuirea României de către Armata rusă ar pune presiune pe zona economică exclusivă
Aurescu: România va susţine crearea unui tribunal special care să investigheze agresiune militară rusă din Ucraina
României, pericolul reocupării Insulei Șerpilor și visul Rusiei de a ajunge la Gurile Dunării | George Scutaru, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Putin a reușit să sperie Europa. Conștientă de dificultatea susținerii unui război îndelungat, Europa vrea să învețe din „lecția Ucraina”
Valentin Naumescu: Rusia va încerca să supună Ucraina. O victorie a lui Putin ar putea duce și la anexarea Belarusului
Putin, cu ochii pe Ucraina, dar în „curtea din spate” mocnește un alt conflict. Kârgâzstan și Tadjikistan se leapădă de Moscova, iar China umple vidul
SUA acuză un aranjament între Rusia și state din Golf privind piața petrolului și amenință că lasă regiunea fără Patriot și THAAD
Începutul sfârșitului pentru Putin? Contraofensiva armatei ucrainene dă speranță că războiul se va termina până la Crăciun, dar trebuie să continue în același ritm - The Times
Fortăreața Crimeea? Armand Goșu: Doar F-35 americane de pe Kogălniceanu ar putea lovi ținte din Crimeea

Ştiri Recomandate

Olanda și Suedia au dat „undă verde” aderării României la Schengen. Austria - singurul stat care mai blochează aderarea
SUA au prezentat oficial primului bombardier stealth B-21 Raider (VIDEO) | Moment istoric în industria aeronautică
BAE Systems colaborează cu ale patru companii pentru a proiecta un nou vehicul de luptă, viitorul înlocuitor al IFV-ului M2 Bradley
Luxemburgul a oferit Ucrainei, în acest an, un ajutor militar echivalent cu a șasea parte din bugetul său de apărare
După decenii de dependență totală de armamentul rusesc, Algeria privește către China
Grupul rus de mercenari Wagner a fost adăugat pe ''lista neagră'' a SUA, alături de talibani şi gruparea Boko Haram
Ucraina: Autorităţile instalate de Rusia anunţă 'evacuarea' de pe malul stâng al Niprului
Video rar cu lupte din linia întâi – tentativă eșuată a mercenarilor „Wagner” de a captura un post de observație ucrainean
În Germania vor fi produse noi rachete pentru sistemele Patriot din Europa. În viitor, România ar putea fi una dintre ţările care achiziţionează versiunea PATRIOT MIM-104 GEM-T
Canada sancţionează o societate iraniană acuzată că ar fi livrat drone Rusiei
Bulgaria a decis că va transfera arme de calibru mic și muniție către Ucraina. Ministrul interimar al apărării de la Sofia a ţinut să precizeze că ţara să nu transferă tancuri
Rusia începe să folosească rachete Kh-55 din epoca sovietică. Statul Major al armatei ucrainene: Acestea sunt capabile să transporte un focos nuclear
USS Arleigh Burke, sursă foto: US Navy
EXCLUSIV
Distrugătoare ale SUA sau aliate sub pavilion românesc în Marea Neagră? O soluție pentru problemele cu care se confruntă Marina României
Rusia a efectuat din Kazahstan o lansare-test a unei rachete interceptoare sol-aer
Obuzierele din Italia au ajuns pe frontul din Ucraina, dar nu sunt încă renumitele M109 așteptate de Kiev
O nouă ”regrupare” a unităților Federației Ruse din Zaporijia. Motivul pentru care rușii trebuie să mai evacueze trei localități
EXCLUSIV
Radiografie a Armatei României - un mix de forță militară cu echipament sovietic și modern | Generalul Mircea Mîndrescu, la Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania
Italia va furniza arme Ucrainei până la sfârșitul anului 2023 - decizia guvernului Meloni
SUA ar putea trimite, via Orientul Mijlociu, noi lansatoare pentru puternicul sistem NASAMS, destinat Ucrainei
Cele trei avioane MiG-31K rusești dotate cu rachete hipersonice Kinzhal au părăsit Republica Belarus și au revenit în Rusia
Germania va trimite Ucrainei alte şapte tancuri Gepard. Blindatele urmau să fie trimise la casat
Rusia concentrează trupe în nordul Peninsulei Crimeea, pentru întărirea grupărilor din Herson și Zaporijia
Japonia, UK și Italia vor anunța proiectul pentru noul avion de generația a VI a mai repede decât era așteptat
Xi Jinping îi asigură pe europeni că Beijingul nu sprijină militar Rusia
Un avion de luptă-interceptor MiG-31 s-a prăbușit în estul îndepărtat al Rusiei
Serviciile secrete din Serbia vor fi conduse de Alexander Vulin, un important vector pro-rus
Liberté, equality, fraternité. Biden şi Macron, declaraţii pe o singură voce privind subiectele fierbinți - Ucraina, China, relaţiile bilaterale şi parteneriatul cu UE
Demonstrație rară de forță a SUA: Elephant walk cu bombardiere B-2 Spirit (Video). SUA au ridicat simultan 40% din flota B-2
Cum s-a transformat blitzkrieg-ul Rusiei de 10 zile într-un război de secol XX. Lecții preliminare din războiul ruso-ucrainean
Ciucă: După războiul rus Europa discută serios despre reevaluarea industriei. Capacitate industrială, crucială în caz de nevoie
România achiziționează tancuri. Abrams american și o soluție europeană vor concura pentru un loc lângă TR-85 Bizonul