Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Pe parcursul zilei, s-a desfășurat etapa principală a exercițiului, în special în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, unde a fost prezentă și conducerea politico-militară a statului rus.
Subunități aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse, împreună cu o serie de contingente străine, au desfășurat acțiuni pentru respingerea atacurilor adversarului, trecerea la ofensivă și finalizarea înfrângerii forțelor sale principale.
Complexe operativ-tactice de rachete Iskander-M au lansat două rachete de croazieră, în poligonul Kapustin Yar.
Conform scenariului exercițiului, artileria grupării de forțe a coaliției, înainte de contraofensiva forțelor principale, a executat un atac masiv asupra punctelor de comandă și a obiectivelor de importanță critică ale adversarului convențional. În acest scop, au fost întrebuințate două divizioane de rachete operativ-tactice Iskander, un divizion de complexe de rachete tactice Tochka-U, un divizion de artilerie reactivă Tornado-S și 17 divizioane de artilerie, din care opt reactive și nouă de tunuri autopropulsate.
În scopul distrugerii punctelor de comandă și obiectivelor de importanță critică ale adversarului, echipajele complexelor de rachete Iskander-M și Tochka-U au lansat două rachete de croazieră, trei rachete aerobalistice operativ-tactice și trei rachete aerobalistice tactice.
De asemenea, divizionul de lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-S a executat un atac asupra pozițiilor complexelor de rachete operativ-tactice ale adeversarului convențional.
În poligonul Kapustin Yar, s-au desfășurat mai multe episoade tactice ale exercițiului, cu participarea celor aproximativ 1.000 de militari din Armenia, Republica Belarus, China, Pakistan și Myanmar.
În etapa inițială, au fost efectuate manevre defensive, în scopul întreruperii ofensivei adversarului. Trupele grupării de coaliție au atras adversarul într-un așa-numit „sac operațional”, oprind avansul acestuia. Ulterior, a fost efectuat un atac masiv cu foc asupra trupelor sale.
Pentru a întârzia avansarea rezervelor operaționale ale adversarului, în adâncimea dispozitivului acestuia, a fost întrebuințat desantul operativ și tactic, fiind create astfel condițiile pentru contraofensivă.
Potrivit planului exercițiului, atacul principal asupra adversarului a fost efectuat de o grupare formată din Armata 58 arme întrunite a Regiunii Militare Sud și contingentul militar din Armenia. Pe o a doua direcție, la contraofensivă, au participat unități aparținând Armatei 20 arme întrunite a Regiunii Militare Vest și contingentele militare din Republica Belarus și China.
Militarii ruși au întrebuințat pentru prima dată, în poligonul Kapustin Yar, noile aruncătoare de flăcări grele de tip TOS-2.
În timpul etapei practice a exercițiului, noile Tosochka au distrus o coloană de tehnică blindată aflată în mișcare aparținând adversarului convențional.
Pentru prima dată, militarii ruși au întrbuințat, în poligonul Kapustin Yar, un proiectil cu focos detașabil pentru lansatoarele multiple de proiectile reactive Tornado-G.
În partea finală a traiectoriei, proiectilul cade pe țintă aproape vertical, cu ajutorul unei parașute stabilizatoare, fapt ce asigură un grad ridicat de distrugere a acesteia. La acest episod al exercițiului au participat trei divizioane de artilerie reactivă, dotate cu lansatoare Tornado-G. În poligonul Prudboy de lângă Volgograd, artileria reactivă a marii unități de infanterie moto a Regiunii Militare Sud a desfășurat activități de distrugere cu foc a tehnicii blindate a adversarului, cu întrebuințarea a peste 20 de lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-G.
Militarii din cadrul unui divizion de artilerie reactivă au lansat aproximativ 500 de proiectile asupra mașinilor blindate și mijloacelor de foc ale adversarului aflat în ofensivă, la o distanță de peste 20 de kilometri.
Tanchiștii ruși și abhazi au blocat canalele maritime de aprovizonare a formațiunilor înarmate ilegale din cadrul organizațiilor teroriste internaționale.
Echipajele tancurilor au distrus ținte care imitau mijloace navale de suprafață, ce asigurau livrarea de muniții pentru teroriști.
Pentru prima dată, la exerciții, tancurile modernizate T-72B3 au folosit tactici noi, care au permis echipajelor ca, în cel mai scurt timp să provoace daune maxime forțelor de suprafață ale formațiunilor înarmate situate în larg, la o distanță de mai mult de un kilometru.
Subunități de infanterie moto din cadrul Bazei Militare rusești din Osetia de Sud a Armatei 58 arme întrunite au distrus grupuri înarmate ilegale, în poligonul Dzartsemi, întrebuințând tactica denumită “zidul sirian”.
În timpul fazei active a exercițiului, grupul tactic de nivel batalion din cadrul bazei a trecut la ofensivă și a învins gruparea adversarului.
În poligonul Kapustin Yar, 78 de avioane ale Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației Operativ-Tactice au executat un atac aerian asupra tehnicii și forței vii a adversarului convențional.
La activități au participat bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, bombardiere de front Su-34 și Su-24, avioane de asalt Su-25, avioane de vânătoare Su-30 și Su-27, precum și avioane de cercetare Su-24MR.
Potrivit planului exercițiului, înaintea începerii atacului aerian masiv, o celulă de avioane Su-27, care a evoluat la o altitudine de 1.500 de metri, a curățat spațiul aerian pentru grupurile de aviație de front, de bombardament și de asalt.
Apoi, a urmat un eșalon de distrugere a apărării antiaeriene a adversarului, format din două escadrile de avioane de asalt Su-25. De asemenea, două patrule de avioane de bombardament Su-24M, care au întrebuințat datele de la complexul de cercetare, conducere și comunicații Strelets, au bombardat mijloacele de apărare antiaeriană, care acoperea obiectivele de importanță critică ale adversarului. În același timp, patru patrule de avioane de vânătoare Su-30SM au distrus mijloacele de apărare antiaeriană, cu bombe explozive cu fragmentație.
Patru patrule de avioane de vânătoare și bombardament Su-34 au distrus obiective de importanță critică ale adversarului și coloane de tehnică blindată.
La rândul lor, două detașamente de bombardiere cu rază lungă de acțiune au efectuat un atac aerian asupra punctelor de comandă ale adversarului, întrebuințând bombe de aviație de 1.500 de kilograme.
Echipaje ale avioanelor de vânătoare MiG-29 ale Regiunii Militare Sud și Su-30SM ale Ministerului armean al Apărării au distrus obiective și coloane de tehnică militară ale adversarului convențional, în poligonul Alaghiaz.
Pe parcursul activităților practice, piloții din cele două state au desfășurat o serie de elemente complexe de pregătire de zbor. Aceștia au executat zboruri la altitudini extrem de mici, ținând cont de formele de relief.
În total, piloții au efectuat aproximativ 50 de lansări electronice de rachete nedirijate asupra tehnicii blindate și forței vii a adversarului.
Într-un poligon din Ținutul Krasnodar, militarii regimentului de rachete antiaeriene al Regiunii Militare Sud au desfășurat un exercițiu de apărare a unui punct de comandă al grupării de trupe împotriva atacului cu rachete al adversarului.
Echipajele sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf și complexelor de rachete și artilerie antiaeriană au îndeplinit misiuni comune pentru apărarea antiaeriană a raionului indicat. Acestea au executat lansări electronice de rachete, atât din poziții amenajate, cât și din mișcare, în timpul unor opriri scurte.
Militarii și-au perfecționat deprinderile privind mascarea pozițiilor de start, organizării sistemului de comunicații și conducere, precum și de aducere a tehnicii militare din poziție de marș în poziție de luptă.
Subunități de infanterie marină ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC), cu sprijinul aviației și al unui detașament de nave, au efectuat debarcarea desantului maritim pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul Zelenomorsk din Daghestan.
Pentru prima dată, infanteriștii marini au utilizat două transportoare blindate BTR-79 și BTR-139.
La activități au participat aproximativ 600 de militari, 16 nave de luptă și vedete, opt nave auxiliare, două nave de patrulare ale Serviciului de frontieră al FSB și peste 60 de unități de tehnică auto și specială din dotarea FRMC.
Echipaje ale noilor complexe de rachete antiaeriene Buk-M3 ale FRMC au respins atacul aerian al adversarului.
Întrebuințând radarele complexelor, echipajele au descoperit mai multe rachete ale adversarului, care se îndreptau spre punctul de debarcare al forțelor principale aparținând desantului naval tactic, în poligonul Zelenogorsk din Republica Daghestan.
Echipajul de serviciu al divizionului de rachete Buk-M3 a început să escorteze rachetele în aer, după care le-a distrus, în momentul intrării în zona de responsabilitate a FRMC.
Ulterior, echipajul complexului de rachete a schimbat raionul de poziție, pentru respingerea unor noi atacuri eventuale ale adversarului.
Un detașament de nave de salvare al FRMC și nave aparținând Forțelor Navale ale Iranului au desfășurat un exercițiu privind acordarea de ajutor unei nave avariate și de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare.
La exercițiu au participat remorcherul de salvare SB-738, navele de scafandrii RVK-946 și RVK-933, iar rolul navei avariate a fost jucat de nava iraniană Paykan.
Potrivit planului exercițiului, nava purtătoare de rachete Peykan a fost atacată de Forțele Aeriene ale adversarului, iar la bordul acesteia au izbucnit mai multe incendii. Pentru acordarea de ajutor, s-a deplasat în zonă un detașament de nave de salvare al FRMC.
Remorcherul SB-738 s-a apropiat de nava aflată în dificultate, iar marinarii au evacuat apa de pe puntea superioară. Apoi o echipă de salvare a urcat la bord și a efectuat stingerea incendiilor. De asemenea, în timpul exercițiului, salvatorii au îndeplinit misiuni de căutare și salvare a personalului de pe nava avariată, cu acordarea primului ajutor pentru răniți.
La încheierea exercițiului, au fost efectuată remorcarea navei avariate.
În poligonul Kapustin Yar, în prezența președintelui Vladimir Putin, a fost efectuată o operațiune de desantare masivă a militarilor și tehnicii de luptă, cu 57 de avioane Il-76MD ale Aviației Militare de Transport.
Desantarea militarilor a avut loc pe două suprafețe de aterizare paralele. Echipajele avioanelor au operat în formațiuni dense de luptă, în două fluxuri paralele, cu o distanță laterală minimă de aproximativ trei kilometri între coloanele de aeronave. În același timp, distanța dintre aeronave nu a fost mai mare de doi kilometri, adică mai puțin de 30 de secunde.
Întrebuințarea acestei noi tactici poate reduce semnificativ timpul de desantare a subunităților de desant aerian.
Pe parcursul exercițiului, pentru prima dată a fost desantată prin parașutare o companie de desant cu mașinile de luptă BMD-4.
În total, au fost parașutați 900 de militari și 118 unități de tehnică militară, de la altitudini cuprinse între 600 și 900 de metri. Pregătirea desantului a fost organizată pe aerodromurile Taganrog și Ulyanovsk, situate la o distanță de peste o mie de kilometri de zona operațiunilor de luptă.
Președintelui rus, Vladimir Putin, prezent în poligonul Kapustin Yar, i-a fost prezentată noua mașină de luptă de tip Terminator pentru sprijinul tancurilor.
Mașina este dotată cu două puști 2A42, calibru 30 de milimetri, cu o rezervă de 900 de cartușe. De asemenea, aceasta are în dotare complexul de rachete antitanc Ataka-T, aruncătoare automate de mine, calibru 30 de milimetri și o mitralieră de calibru mare.
Noua mașină este destinată pentru sprijinirea vehiculelor blindate în ofensivă, inclusiv prin neutralizarea forței vii a adversarului cu ajutorul mijloacelor portabile antitanc.
Atașații militari străini acreditați la Moscova au asistat la etapa principală a exercițiului. Potrivit reprezentanților ruși, în poligonul Kapustin Yar, s-au aflat 170 de atașați militari din 79 de țări, din care 19 din state membre NATO.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Ministerul Britanic al Apărării a anunțat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care include drone, tancuri de luptă principale T-72 și sisteme de apărare aeriană.
Hanwha Aerospace a finalizat cu succes testele de acceptare a unui nou motor diesel de 1.000 de cai putere construit autohton de coreeni, care va fi integrat pe obuzierul autopropulsat (SPH) K9.
Franța se află în discuții avansate cu India pentru achiziția unui sistem de lansatoare de rachete multiple de tip MBRL (Multi-Barrel Rocket Launcher), a declarat luni un oficial indian de rang înalt.
Dacă s-ar concretiza, tranzacția ar fi prima dată când Parisul cumpără armament indian.
2025 e anul în care e așteptată lansarea procedurii de licitație pentru unul din cele mai mari contracte de înzestrare din ultimii ani. E vorba despre mașinile de luptă ale infanteriei. Aproape 300 de astfel de MLI-uri, într-un contract ce se ridică la aproape 3 miliarde de euro!
Compania rusă Uralvagonzavod a prezentat un material video cu primul tanc T-90M „Proryv” echipat cu noul sistem de protecție activă Arena-M.
România deține elicoptere de transport și atac IAR-330 Puma și Puma SOCAT adaptate și modernizate, dar oare fac ele față războiului modern? Și în ce măsură azi mai sunt importante elicoterele de atac, deși multe state continuă să le achiziționeze.
Ministerul Apărării al Letoniei a încheiat un contract cu GDELS-Santa Bárbara Sistemas pentru livrarea unui prim lot de 42 de vehicule ASCOD de tip mașină de luptă de a infanteriei (MLI). E de așteptat ca GDELS să intre cu ASCOD și în programul care va fi demarat în viitorul apropiat de România.
Plecând de la ideea că T-14 Armata, un program cu multe probleme va fi finalizat cu succes de Rusia, experții militari au analizat o posibilă confruntare între un T-14 Armata rus, în cea mai modernă versiune, și un AbramsX - viitorul tanc american Abrams pe care industria de apărare din SUA în dezvoltă. Desigur, pe caracteristicile și datele pe care le avem azi oficial despre cele două tancuri.
Viitorul tancurilor a fost pus sub semnul întrebării în ultimii ani, deși conflictul din Ucraina ne-a arătat un mixt între tehnica clasică și cea modernă. Tancurile rămân totuși importante, dar ele se adaptează noilor realități, inclusiv în ceea ce privește combaterea dronelor pe câmpul de luptă.
Luptele din Ucraina au scos la iveală deficiențele sistemului autopropulsat de artilerie 2S43 “Malva”, un obuzier prea ancorat în trecut. Produs în grabă și sub presiunea războiului este considerat totuși avansat de către ruși.
Rusia și Belarus se pregătesc pentru exercițiile militare strategice West 2025, care vor avea loc pe teritoriul Belarusului în acest an. În dimineața zilei de 14 ianuarie, serviciul de presă al Ministerului Apărării al Republicii Belarus a raportat despre instruirea personalului Comandamentului comun al Grupului regional de trupe al Federației Ruse și Belarus. Se menționează că scopul instruirii este de a „spori capacitatea de apărare” a statului Uniunii Statale Rusia-Belarus. Exercițiile West-2025 vor fi una dintre cele mai mari din ultimii ani. Peste 13 000 de militari ai forțelor armate belaruse și ai forțelor armate ruse vor fi implicați în manevre.
Guvernul german a comandat 54 de obuziere cu roți RCH 155 pentru a fi transferate în Ucraina, a anunțat de ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, în cadrul unei conferințe de presă cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, marți, 14 ianuarie.
Compania de apărare KNDS Franța încearcă să impulsioneze proiectul tancului european de generație urmăroare (cunoscut sub denumirile Eurotank și MGCS), aflat în faza de amânare a deciziei majore, și prezintă o filmare impresionantă cu tunul pe care-l propune pentru echiparea Eurotancului.
Tancurile britanice Challenger 2 revin în centrul atenției, după ce canale de propagandă pro război ruse au susținut că forțele ucrainene le folosesc în contraofensiva surpriză din regiunea Kursk din Rusia.
Mulți ar spune, bazându-se pe experiența războiului din Ucraina, elicopterul de recunoaștere și atac nu mai are viitor. Francezii sunt mai inventivi și se adaptează.
“Pentru a se apăra de o agresiune a Rusiei”: Lituania va cumpăra tancuri germane Leopard 2A8, pentru prima dată după prăbușirea fostei URSS în anul 1991.
2024 a fost unul din cei mai buni ani în ceea ce privește înzestrarea Armatei României, moment care a culminat cu semnarea celui mai mare contract de înzestrare din istoria Armatei noastre, e vorba desigur de achiziția de avioane de luptă de tip F-35 Lightning II de generația a 5-a.
În cadrul unui interviu acordat ziarului britanic The Financial Times, adjunctul ministrului de interne polonez, Maciej Duszczyk, a declarat că, în anul 2025, Polonia va construi un nou drum până la granița cu exclava Kaliningrad din Federația Rusă. Potrivit precizărilor sale, artera de transport va fi necesară pentru transferul rapid de trupe în cazul unui conflict.
Noua rachetă rusă balistică cu rază medie de acțiune Oreșnik (Oreshnik), folosită în premieră pentru a lovi orașul ucrainean Dnipro la 21 noiembrie, e azi subiect de dezbatere în presa de propagandă rusă. Deși Oreșnik nu e chiar o rachetă nouă, ci are la bază modele sovietice upgradate, ea este o reală provocare pentru sistemele occidentale iar acest lucru a dat „aripi” propagandei ruse în ceea ce privește capacitatea NATO de a angaja racheta.
Surse arabe specializate în domeniul contractelor militare au relatat că India a oferit Marocului oportunitatea de a produce pe plan local tancul de luptă principal Arjun Mk II, blindat considerat unul dintre cele mai moderne tancuri indiene.
Taiwanul, care a atins în august un buget record pentru apărare de 20,2 miliarde de dolari în contextul intensificării agresiunii chineze, a primit în această lună primul lot de 38 de tancuri americane M1A2T Abrams.
O companie ucraineană formată din roboți de luptă a lansat un atac la sol în regiunea Harkov.
Legendarele elicoptere Black Hawk în versiunile de azi nu mai au nicio legătură cu primele modele din perioada Războiului Rece. Modernizate și aduse la standarde înalte Black Hawk rămâne o alegere pe care multe state din regiunea României o iau.
India a testat cu succes noul tanc ușor Zorawar, proiectat special pentru condiții de luptă extreme. Tancul a fost testat în apropiere de granița Indiei cu China.
Un prim lot de 38 de tancuri M1A2T Abrams fabricate în SUA - parte a unui pachet de achiziții militare din SUA - a sosit ieri în portul Taipei.
În septembrie 2023, armata ucraineană a primit 31 de tancuri M1A1 Abrams promise de Statele Unite cu câteva luni înainte. Un număr foarte mic având în vedere că SUA dispun de peste 11.000 de tancuri Abrams.
Danemarca va aloca până la finalul lui 2024 fonduri suplimentare pentru achiziționarea de arme destinate Forțele Armate ale Ucrainei. Livrarea sistemelor deja contractate va fi, de asemenea, accelerată.
Pentru prima dată Forțele pentru Operații Speciale (FOS) sau, în limbaj popular forțele speciale ale României, unitatea de elită a Armatei române, a prezentat noile vehicule ultraușoare Dagor.
Armata sud-coreeană a început să-și folosească tancurile T-80 și mașinile de luptă BMP-3, achiziționate de la Federația Rusă în anii 1990, ca ținte de testare pentru dronele sale kamikaze. Acestea au lovit tancurile și IFV-urile de la distanță.
Duminica acesta în Piața Arcului de Triumf în timpul paradei militare dedicată Zilei Naționale a României vom înregistra o premieră: Pentru prima dată în dispozitivul aerian participă și drone. E vorba de un UAV de tip Bayraktar TB2 produs în Turcia și intrat anul acesta în dotarea Forțelor Terestre Române.
Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a reacționat la decizia SUA de a suspenda o parte din ajutorul militar acordat Ucrainei.
Restricțiile impuse Ucrainei privind livrările de arme occidentale apropie sfârșitul conflictului, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, ca răspuns la decizia Statelor Unite de a suspenda livrările de muniții cheie, precum rachetele Patriot, obuzele de artilerie de precizie Hellfire și alte rachete.
Danemarca a introdus recrutarea obligatorie pentru toți cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani. Totuși, numărul foarte mare de voluntari, raportat la numărul de locuri din Armată, face ca nu nu toată lumea să fie nevoită să efectueze stagiul militar.
Rușii au încercat să producă propriile drone de atac naval, dar eforturile lor au eșuat complet, a declarat reporterilor șeful serviciilor secrete ucrainene, Kyrylo Budanov.
În trecut, Iranul a mai ameninţat cu închiderea Strâmtorii Ormuz, dar nu a pus niciodată în practică o astfel de acţiune.
Compania Națională ROMARM a anunțat semnarea unui Memorandum de Înțelegere cu gigantul american din industria de apărare, Northrop Grumman, deschizând calea pentru coproducția în România a sistemului radar mobil G/ATOR. Acordul reprezintă un pas important în consolidarea capabilităților de apărare ale țării și în dezvoltarea industriei naționale, printr-un transfer de tehnologie de ultimă generație.
Împrumuturile comune pentru apărare ar putea impulsiona perspectivele pentru Europa şi moneda euro pe două fronturi: ar crea activele mari şi lichide necesare pentru funcţionarea lină a sectorului financiar şi ar îmbunătăţi capabilităţile de apărare, o necesitate pentru orice bloc care ar emite o importantă monedă de rezervă.
Statele Unite au oprit livrarea unor muniții critice către Ucraina, inclusiv rachete pentru sistemele de apărare aeriană Patriot, o decizie pe care Casa Albă a justificat-o prin necesitatea de a prioritiza interesele naționale americane în contextul epuizării stocurilor strategice.
Pe măsură ce tensiunile geopolitice continuă să crească, iar lecțiile învăţate deja pe baza conflictului din Ucraina subliniază importanța armamentului greu, contrar aşteptărilor, Europa face un pas decisiv spre consolidarea capacităților sale de apărare. La 1 iulie 2025, a fost lansat oficial Proiectul MARTE (Main ARmoured Tank of Europe), o inițiativă ambițioasă în valoare 20 de milioane de euro, finanțată prin Fondul European de Apărare (EDF), menită să dezvolte un ,,sistem de tanc de luptă principal'' (MBT) de ultimă generație. Și, în acest efort militar european, România joacă un rol esențial.
Conform unei analize a datelor Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, publicată marți (01.07.2025) de AFP, avansul trupelor ruse în Ucraina s-a accelerat în iunie pentru a treia lună consecutiv, atingând cea mai mare scară din noiembrie 2024. Astfel, armata rusă a ocupat 588 de kilometri pătrați de teritoriu ucrainean în iunie, comparativ cu 507 kilometri pătrați în mai, 379 de kilometri pătrați în aprilie și 240 de kilometri pătrați în martie.
Războiul din Ucraina a oferit o lecție incontestabilă Pentagonului: pe câmpul de luptă modern, supravegheat constant de drone, nu te poți ascunde. Tancurile și vehiculele blindate, cândva regii de necontestat ai ofensivei terestre, au devenit ținte vulnerabile pentru dronele ieftine. Astfel, Armata SUA a luat notă și, în sfârșit, alocă fonduri serioase pentru a contracara acest tip de amenințare.
Serviciul de presă al companiei rusești pentru exportul de armamente, Rosoboronexport, a anunțat, pe 01.07.2025, că Rusia a predat o altă fregată Proiect 11356 Forțelor Navale indiene. Ceremonia solemnă de predare a navei a avut loc marți la Kaliningrad.
Jakub Jaworowski, ministrul activelor statului, a dezvăluit că Polonia va crește de cinci ori producția de muniție de calibru mare.
Germania este cel mai important susținător european al Ucrainei, o demonstrează și noua serie de anunțuri, făcute în ultimele zile.
Merz a declarat că a acceptat oferta Franței de a purta discuții privind cooperarea în domeniul descurajării nucleare.
Membrii grupării Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) vor începe să depună armele în cadrul unei ceremonii de dezarmare care va avea loc în Kurdistanul irakian în prima parte a acestei luni, după cum a relatat publicația kurdă Rudaw.
Un bombardier supersonic Su-34 s-a prăbușit în regiunea Nijni Novgorod din Federația Rusă, a confirmat Ministerul rus al Apărării.
Președintele american Donald Trump a declarat că va lua în considerare deportarea lui Elon Musk în Africa de Sud, țara în care s-a născut și a crescut miliardarul.
Marți, 1 iulie, dronele ucrainene au atacat Uzina Electromecanică Kupol din orașul rusesc Ijevsk, situat la aproximsativ 1.300 de kilometri de Ucraina.
Forțele ucrainene au oprit înaintarea trupelor ruse în regiunea Sumi și încă mai dețin un cap de pod în raionul Glushkovsky din regiunea Kursk. Anunțul a fost făcut, pe 30 iunie, de Statul Major General (SMG) ucrainean, după ce Wall Street Journal (WSJ) a relatat, duminică, că înaintarea rușilor în Sumi a fost posibilă și pentru că pozițiile ucrainene de apărare nu au fost amenajate corespunzător.
Conflictul dintre Rusia și Azerbaidjan s-a adâncit și mai mult după ce anchetatorii din orașul industrial rusesc Ekaterinburg au efectuat săptămâna trecută o serie de raiduri asupra etnicilor azeri suspectați de implicare în crime nerezolvate din trecut, inclusiv crime în serie.
Atlantic Council își consolidează prezența în Europa de Est prin deschiderea unui birou regional la București, pentru a sprijini cooperarea transatlantică în domenii strategice precum securitate, energie și tehnologie.
Într-un moment ce scoate în evidență o contradicție strategică periculoasă pe flancul estic al NATO, Ministerul Apărării Naționale din România a atribuit un contract de 10,1 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro) companiei de stat CFR Marfă pentru „transport militar feroviar”. Problema? Infrastructura pe care se vor deplasa aceste transporturi este „jalnică”, după cum a spus la începutul anului generalului american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa.
Într-o demonstrație clară de forță și determinare, Norvegia își va disloca în Polonia, în această toamnă, cele mai avansate avioane de vânătoare, Lockheed Martin F-35A Lightning II. Misiunea lor este una extrem de precisă si are ca obiectiv să formeze un scut deasupra celui mai important nod logistic pentru ajutorul militar occidental destinat Ucrainei – aeroportul Rzeszow-Jasionka.
Armata ucraineană pare să fi orchestrat unul dintre cele mai complexe și ample atacuri cu rachete de la distanță de până acum, lovind simultan ținte militare în teritoriile ocupate și în mai multe regiuni din interiorul Rusiei. Operațiunea, care a avut loc aseara, nu este doar o simplă răzbunare, ci o demonstrație clară a capacităților în creștere ale Kievului de a proiecta forță adânc în spatele liniilor inamice și de a testat limitele sistemelor de apărare aeriană rusești.
Confruntată cu realitatea brutală a războiului din Ucraina, unde resturi de drone rusești au căzut în mod repetat pe teritoriul său, România pare că accelerează masiv construcția unui scut antiaerian modern și stratificat. Printr-o serie de programe de înzestrare în valoare totală de peste 2,6 miliarde de euro, ţara noastră se pregătește să închidă o vulnerabilitate critică în arhitectura sa de securitate.
La Kazan, în inima complexului militar-industrial al Rusiei, imagini recente din satelit dezvăluie o activitate intensă. Kremlinul investește aproximativ un miliard de euro pentru a extinde masiv uzina de aviație care produce și modernizează bombardierele sale strategice Tu-160 „Blackjack” și Tu-22M3 „Backfire”. O nouă hală de producție, cu o suprafață de 19.000 de metri pătrați, echivalentul a trei terenuri de fotbal, este construită pe repede înainte. Pe hârtie, planul este grandios. În realitate, este un pariu disperat.
Armata Statelor Unite ale Americii face un pariu calculat în cursa înarmării hipersonice. În loc să mizeze totul pe arme strategice, mari și extrem de costisitoare, a decis să echipeze legendarul său sistem de artilerie HIMARS cu o rachetă hipersonică mai mică, mai ieftină și mai agilă: Blackbeard Ground Launch (GL).
Serviciile secrete americane au interceptat o conversație telefonică confidențială între doi înalți oficiali iranieni care încercau să înțeleagă de ce atacurile americane asupra instalațiilor nucleare ale Republicii Islamice au fost mai puțin distructive decât se aștepta Teheranul, a relatat The Washington Post duminică, 29 iunie, citând mai multe surse de încredere.
Trupele ruse controlează deja întreaga regiune Lugansk, a declarat în seara zilei de luni (30.06.2025), Leonid Pasechnik, șeful administrației de ocupație a regiunii ucrainene, potrivit agenției de știri ruse Interfax. Kievul nu a comentat afirmațiile sale, iar declarații similare ale părților beligerante nu pot fi verificate independent în condiții de război. Dacă informațiile sunt confirmate, regiunea Lugansk va fi prima regiune ucraineană ocupată complet de Rusia de la invazia sa în țara vecină în 2022, a notat AP.
Televiziunea de stat chineză a publicat joi o animație care înfățișează, se pare, un nou tip de bombă concepută pentru a dezactiva centralele electrice, întrerupând efectiv alimentarea cu energie electrică a unei întregi zone care se confruntă cu un atac chinez.
Dronele Shahed sunt folosite de ruși pe scară largă, dar Kievul ar putea să neutralizeze în curând problema.