Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Totul despre exercițiul rus de nivel strategic “Caucaz-2020” (Ziua 5)
Forțele terestre
Data actualizării:
Data publicării:
În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a continuat, pentru a cincea zi, executarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.

Pe parcursul zilei, s-a desfășurat etapa principală a exercițiului, în special în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, unde a fost prezentă și conducerea politico-militară a statului rus.

Subunități aparținând Forțelor Armate ale Federației Ruse, împreună cu o serie de contingente străine, au desfășurat acțiuni pentru respingerea atacurilor adversarului, trecerea la ofensivă și finalizarea înfrângerii forțelor sale principale. 

 

Forțele Terestre

 

Complexe operativ-tactice de rachete Iskander-M au lansat două rachete de croazieră, în poligonul Kapustin Yar.

Conform scenariului exercițiului, artileria grupării de forțe a coaliției, înainte de contraofensiva forțelor principale, a executat un atac masiv asupra punctelor de comandă și a obiectivelor de importanță critică ale adversarului convențional. În acest scop, au fost întrebuințate două divizioane de rachete operativ-tactice Iskander, un divizion de complexe de rachete tactice Tochka-U, un divizion de artilerie reactivă Tornado-S și 17 divizioane de artilerie, din care opt reactive și nouă de tunuri autopropulsate.

În scopul distrugerii punctelor de comandă și obiectivelor de importanță critică ale adversarului, echipajele complexelor de rachete Iskander-M și Tochka-U au lansat două rachete de croazieră, trei rachete aerobalistice operativ-tactice și trei rachete aerobalistice tactice.

De asemenea, divizionul de lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-S a executat un atac asupra pozițiilor complexelor de rachete operativ-tactice ale adeversarului convențional.

În poligonul Kapustin Yar, s-au desfășurat mai multe episoade tactice ale exercițiului, cu participarea celor aproximativ 1.000 de militari din Armenia, Republica Belarus, China, Pakistan și Myanmar.

În etapa inițială, au fost efectuate manevre defensive, în scopul întreruperii ofensivei adversarului. Trupele grupării de coaliție au atras adversarul într-un așa-numit „sac operațional”, oprind avansul acestuia. Ulterior, a fost efectuat un atac masiv cu foc asupra trupelor sale.

Pentru a întârzia avansarea rezervelor operaționale ale adversarului, în adâncimea dispozitivului acestuia, a fost întrebuințat desantul operativ și tactic, fiind create astfel condițiile pentru contraofensivă.

Potrivit planului exercițiului, atacul principal asupra adversarului a fost efectuat de o grupare formată din Armata 58 arme întrunite a Regiunii Militare Sud și contingentul militar din Armenia. Pe o a doua direcție, la contraofensivă, au participat unități aparținând Armatei 20 arme întrunite a Regiunii Militare Vest și contingentele militare din Republica Belarus și China.

Militarii ruși au întrebuințat pentru prima dată, în poligonul Kapustin Yar, noile aruncătoare de flăcări grele de tip TOS-2.

În timpul etapei practice a exercițiului, noile Tosochka au distrus o coloană de tehnică blindată aflată în mișcare aparținând adversarului convențional.

Pentru prima dată, militarii ruși au întrbuințat, în poligonul Kapustin Yar, un proiectil cu focos detașabil pentru lansatoarele multiple de proiectile reactive Tornado-G.

În partea finală a traiectoriei, proiectilul cade pe țintă aproape vertical, cu ajutorul unei parașute stabilizatoare, fapt ce asigură un grad ridicat de distrugere a acesteia. La acest episod al exercițiului au participat trei divizioane de artilerie reactivă, dotate cu lansatoare Tornado-G. În poligonul Prudboy de lângă Volgograd, artileria reactivă a marii unități de infanterie moto a Regiunii Militare Sud a desfășurat activități de distrugere cu foc a tehnicii blindate a adversarului, cu întrebuințarea a peste 20 de lansatoare multiple de proiectile reactive Tornado-G.

Militarii din cadrul unui divizion de artilerie reactivă au lansat aproximativ 500 de proiectile asupra mașinilor blindate și mijloacelor de foc ale adversarului aflat în ofensivă, la o distanță de peste 20 de kilometri.

Tanchiștii ruși și abhazi au blocat canalele maritime de aprovizonare a formațiunilor înarmate ilegale din cadrul organizațiilor teroriste internaționale.

Echipajele tancurilor au distrus ținte care imitau mijloace navale de suprafață, ce asigurau livrarea de muniții pentru teroriști.

Pentru prima dată, la exerciții, tancurile modernizate T-72B3 au folosit tactici noi, care au permis echipajelor ca, în cel mai scurt timp să provoace daune maxime forțelor de suprafață ale formațiunilor înarmate situate în larg, la o distanță de mai mult de un kilometru.

Subunități de infanterie moto din cadrul Bazei Militare rusești din Osetia de Sud a Armatei 58 arme întrunite au distrus grupuri înarmate ilegale, în poligonul Dzartsemi, întrebuințând tactica denumită “zidul sirian”.

În timpul fazei active a exercițiului, grupul tactic de nivel batalion din cadrul bazei a trecut la ofensivă și a învins gruparea adversarului.

      

Forțele Aeriene

 

În poligonul Kapustin Yar, 78 de avioane ale Aviației cu rază lungă de acțiune și Aviației Operativ-Tactice au executat un atac aerian asupra tehnicii și forței vii a adversarului convențional.

La activități au participat bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22M3, bombardiere de front Su-34 și Su-24, avioane de asalt Su-25, avioane de vânătoare Su-30 și Su-27, precum și avioane de cercetare Su-24MR.

Potrivit planului exercițiului, înaintea începerii atacului aerian masiv, o celulă de avioane Su-27, care a evoluat la o altitudine de 1.500 de metri, a curățat spațiul aerian pentru grupurile de aviație de front, de bombardament și de asalt.

Apoi, a urmat un eșalon de distrugere a apărării antiaeriene a adversarului, format din două escadrile de avioane de asalt Su-25. De asemenea, două patrule de avioane de bombardament Su-24M, care au întrebuințat datele de la complexul de cercetare, conducere și comunicații Strelets, au bombardat mijloacele de apărare antiaeriană, care acoperea obiectivele de importanță critică ale adversarului. În același timp, patru patrule de avioane de vânătoare Su-30SM au distrus mijloacele de apărare antiaeriană, cu bombe explozive cu fragmentație.

Patru patrule de avioane de vânătoare și bombardament Su-34 au distrus obiective de importanță critică ale adversarului și coloane de tehnică blindată.

La rândul lor, două detașamente de bombardiere cu rază lungă de acțiune au efectuat un atac aerian asupra punctelor de comandă ale adversarului, întrebuințând bombe de aviație de 1.500 de kilograme.

Echipaje ale avioanelor de vânătoare MiG-29 ale Regiunii Militare Sud și Su-30SM ale Ministerului armean al Apărării au distrus obiective și coloane de tehnică militară ale adversarului convențional, în poligonul Alaghiaz.

Pe parcursul activităților practice, piloții din cele două state au desfășurat o serie de elemente complexe de pregătire de zbor. Aceștia au executat zboruri la altitudini extrem de mici, ținând cont de formele de relief.

În total, piloții au efectuat aproximativ 50 de lansări electronice de rachete nedirijate asupra tehnicii blindate și forței vii a adversarului.

Într-un poligon din Ținutul Krasnodar, militarii regimentului de rachete antiaeriene al Regiunii Militare Sud au desfășurat un exercițiu de apărare a unui punct de comandă al grupării de trupe împotriva atacului cu rachete al adversarului.

Echipajele sistemelor de rachete antiaeriene S-400 Triumf și complexelor de rachete și artilerie antiaeriană au îndeplinit misiuni comune pentru apărarea antiaeriană a raionului indicat. Acestea au executat lansări electronice de rachete, atât din poziții amenajate, cât și din mișcare, în timpul unor opriri scurte.

Militarii și-au perfecționat deprinderile privind mascarea pozițiilor de start, organizării sistemului de comunicații și conducere, precum și de aducere a tehnicii militare din poziție de marș în poziție de luptă.

 

Forțele Navale

 

Subunități de infanterie marină ale Flotilei ruse din Marea Caspică (FRMC), cu sprijinul aviației și al unui detașament de nave, au efectuat debarcarea desantului maritim pe o porțiune de litoral neamenajat, în raionul Zelenomorsk din Daghestan.

Pentru prima dată, infanteriștii marini au utilizat două transportoare blindate BTR-79 și BTR-139.

La activități au participat aproximativ 600 de militari, 16 nave de luptă și vedete, opt nave auxiliare, două nave de patrulare ale Serviciului de frontieră al FSB și peste 60 de unități de tehnică auto și specială din dotarea FRMC.

Echipaje ale noilor complexe de rachete antiaeriene Buk-M3 ale FRMC au respins atacul aerian al adversarului.

Întrebuințând radarele complexelor, echipajele au descoperit mai multe rachete ale adversarului, care se îndreptau spre punctul de debarcare al forțelor principale aparținând desantului naval tactic, în poligonul Zelenogorsk din Republica Daghestan.

Echipajul de serviciu al divizionului de rachete Buk-M3 a început să escorteze rachetele în aer, după care le-a distrus, în momentul intrării în zona de responsabilitate a FRMC.

Ulterior, echipajul complexului de rachete a schimbat raionul de poziție, pentru respingerea unor noi atacuri eventuale ale adversarului.

Un detașament de nave de salvare al FRMC și nave aparținând Forțelor Navale ale Iranului au desfășurat un exercițiu privind acordarea de ajutor unei nave avariate și de salvare a persoanelor aflate în dificultate pe mare.

La exercițiu au participat remorcherul de salvare SB-738, navele de scafandrii RVK-946 și RVK-933, iar rolul navei avariate a fost jucat de nava iraniană Paykan.

Potrivit planului exercițiului, nava purtătoare de rachete Peykan a fost atacată de Forțele Aeriene ale adversarului, iar la bordul acesteia au izbucnit mai multe incendii. Pentru acordarea de ajutor, s-a deplasat în zonă un detașament de nave de salvare al FRMC.

Remorcherul SB-738 s-a apropiat de nava aflată în dificultate, iar marinarii au evacuat apa de pe puntea superioară. Apoi o echipă de salvare a urcat la bord și a efectuat stingerea incendiilor. De asemenea, în timpul exercițiului, salvatorii au îndeplinit misiuni de căutare și salvare a personalului de pe nava avariată, cu acordarea primului ajutor pentru răniți.

La încheierea exercițiului, au fost efectuată remorcarea navei avariate.

 

Trupele de Desant Aerian

 

În poligonul Kapustin Yar, în prezența președintelui Vladimir Putin, a fost efectuată o operațiune de desantare masivă a militarilor și tehnicii de luptă, cu 57 de avioane Il-76MD ale Aviației Militare de Transport.

Desantarea militarilor a avut loc pe două suprafețe de aterizare paralele. Echipajele avioanelor au operat în formațiuni dense de luptă, în două fluxuri paralele, cu o distanță laterală minimă de aproximativ trei kilometri între coloanele de aeronave. În același timp, distanța dintre aeronave nu a fost mai mare de doi kilometri, adică mai puțin de 30 de secunde.

Întrebuințarea acestei noi tactici poate reduce semnificativ timpul de desantare a subunităților de desant aerian.

Pe parcursul exercițiului, pentru prima dată a fost desantată prin parașutare o companie de desant cu mașinile de luptă BMD-4.

În total, au fost parașutați 900 de militari și 118 unități de tehnică militară, de la altitudini cuprinse între 600 și 900 de metri. Pregătirea desantului a fost organizată pe aerodromurile Taganrog și Ulyanovsk, situate la o distanță de peste o mie de kilometri de zona operațiunilor de luptă.


Alte date

 

Președintelui rus, Vladimir Putin, prezent în poligonul Kapustin Yar, i-a fost prezentată noua mașină de luptă de tip Terminator pentru sprijinul tancurilor.

Mașina este dotată cu două puști 2A42, calibru 30 de milimetri, cu o rezervă de 900 de cartușe. De asemenea, aceasta are în dotare complexul de rachete antitanc Ataka-T, aruncătoare automate de mine, calibru 30 de milimetri și o mitralieră de calibru mare.

Noua mașină este destinată pentru sprijinirea vehiculelor blindate în ofensivă, inclusiv prin neutralizarea forței vii a adversarului cu ajutorul mijloacelor portabile antitanc.

Atașații militari străini acreditați la Moscova au asistat la etapa principală a exercițiului. Potrivit reprezentanților ruși, în poligonul Kapustin Yar, s-au aflat 170 de atașați militari din 79 de țări, din care 19 din state membre NATO.


Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News

Cum a ajuns obuzierul K9 Thunder să fie „Tunetul”. Românizarea și polonizarea armelor din Coreea e crucială în caz de război
Tancurile poloneze PT-91 Twardy luptă în adâncimea teritoriului rus. Polonia, un exemplu de urmat pentru țările care încă ezită să lase Ucraina să se apere
O țară clientă fidelă a armamentului rusesc vrea să se reorienteze: Tancul chinezesc VT-4 a câștigat în fața tancului rusesc T-90
Câte HIMARS are România și când ajung ultimele sisteme în țară. Armata deține inclusiv celebrele rachete ATACMS ce lovesc la 300 km distanță
Noul AbramsX divide America: Un tanc de luptă tehnologizat cu AI cum nu s-a mai văzut vreodată sau un coșmar pentru SUA?
De ce ne pleacă luptătorii din forțele speciale. Generalul Marius Crăciun trage un semnal de alarmă
Slovacia va avea 6 sisteme antiaeriene israeliene ”Barak”, rachetele vor fi produse local. Bonus: 1.300 de vehicule pentru Armată
S-a deschis primul centru de producție pentru Redback, în afara Asiei. În Europa, România poate fi al doilea centru din lume unde se produc mașinile de luptă Redback
Securizarea ''lacului NATO'': Exercitiul Flaming Sword 24 se încheie cu un mesaj puternic adresat Rusiei
Mai invadează cineva Polonia? Apache, un adevărat monstru de ucis tancuri rusești, achiziționat de polonezi în versiunea cea mai avansată a elicopterului
Cel mai modern tanc al Rusiei are un nou sistem de protecție. Rușii pariază pe T-90M Proryv, în timp ce T-14 Armata pare sortit eșecului
Britanicii confirmă utilizarea tancurilor Challenger 2 în luptele din regiunea Kursk. Rușii susțin că au distrus cel puțin un blindat
Bizonul revitalizat intră în faza finală de omologare. Versiunea M1R dezvoltată de industria românească e cea mai nouă a tancului TR-85
De la Panzer la Leopard 2: După 80 de ani tancuri produse de nemți invadează din nou Rusia. E prima oară în istorie când un stat nuclear e invadat
Lukașenko trimite trupe la granița cu Ucraina, într-un gest mai degrabă disperat: Belarusul face presiuni militare pe fondul ofensivei surpriză a trupelor ucrainene în regiunea Kursk
Un stat european a ales sistemul de protecție activă Iron Fist pe noile mașini de luptă CV90. Iron Fist, testat cu succes în luptă de Israel
Reușită remarcabilă a obuzierelor K9 care vor intra și în dotarea României: Lovitură chirurgicală cu un proiectil sofisticat american Excalibur (Video)
Forțele pentru Operaţii Speciale ale Ucrainei, atac asupra forţelor ruse aflate la gura de vărsare a fluviului Nipru (Foto/Video)
Participarea Marocului la manevrele "Tunetul misterios" reflectă dorința Occidentului de a consolida alianța cu Rabatul
România, punct-cheie în apărarea Europei în cazul unui război între SUA și Iran. Sistemul Aegis, similar cu cel de la Deveselu, a interceptat deja rachete iraniene
Ucraina publică imagini cu distrugerea unei ținte ruse rare: Sistemul de rachete termobarice TOS-1A, mândria industriei din Rusia (VIDEO)
România, aproape de momentul Abrams. Modernele tancuri americane vor fi dislocate în estul României. Achiziția următorului lot de tancuri ar putea începe în 2025
Problema celor 3.5 tone. Cum s-ar putea ajunge la o soluție de compromis pentru blindatele Cobra II, singurele aflate în licitația României
În așteptarea tancurilor moderne Abrams. Tancurile Armatei României, de la T-55 sovietice la TR-85M1 Bizonul, bătrâna coloană vertebrală
Ce se întâmplă cu BTR-80A sovietice ale Ungariei după achiziția de Lynx. Primele blindate au ajuns deja la partenerii din Serbia
România vrea o linie proprie pentru muniția de 120 mm pentru Abrams, dar și 155 mm pentru K9. Doi giganți din industrie vor să se implice
Offsetul pentru obuziere: K9 Tunetul va fi produs în colaborare cu industria din România. Dar într-o fabrică ridicată de la zero
Slovacia va preda Ucrainei 8 tunuri autopropulsate Zuzana 2. Alte șase obuziere vor fi livrate în 2025
Trageri reale realizate de Armata română, cu blindate Piranha 5, sursă foto: MApN
EXCLUSIV
Un nou lot mare de blindate Piranha 5 produse în România va fi livrat Armatei. Cunoaștem numărul blindatelor de ultimă generație ce vor fi livrate
În vizită la Statul Major al Forțelor Terestre ministrul Tîlvăr spune că înzestrarea va continua, dar „prioritatea e resursa umană”

Ştiri Recomandate

Trump la Davos: În Ucraina e un măcel. Trebuie să oprim acest război
Nu mai e timp: Rusia pregătește marea bătălie pentru Donbas, înainte ca Trump să o forțeze să intre la negocieri
Dacă aveați dubii că F-22 e cel mai bun avion din lume, americanii vor să vi le spulbere: Raptor va avea senzori noi și devine și mai letal
Polonia, mesaj de la Davos pentru SUA: „Nu vreau să îl implor pe Putin să se așeze la masa negocierilor. Vreau ca el să roage Ucraina și aliații săi să facă pace”
Înlocuitorul tancurilor Leopard și Leclerc se realizează greu, foarte greu. Noul ,,Eurotank'', un proiect major al Franței și Germaniei, a primit termen anul 2040
Mare cât o fregată. Lituania a dezvăluit conceptul navei de patrulare de noua generație pe care vrea să o producă cu sprijin danez
Extinderea și modernizarea bazei de la Câmpia Turzii, finalizate înainte de termen. Aici e dislocată a doua escadrilă de F-16 a României și în viitor și F-35
Criza aviației strategice din Rusia: Eșecul încercărilor de „reproducere” a bombardierelor Tu-160 și Tu-22M3 la uzina aeronautică din Kazan
Navele rusești atrag atenția statelor membre NATO: Marea Britanie a monitorizat o navă de cercetare oceanografică suspectată de spionaj
Talibanii nu vor să returneze echipamentul militar american rămas în Afganistan, cu care defilează în fiecare an
Invazia rusă în Ucraina a arătat lumii importanța EW. Germania începe un program ambițios de modernizare a centrului de război electronic
Trump îl amenință pe Putin cu taxe și sprijin pentru Ucraina dacă Rusia nu negociază: „Putem face asta pe calea ușoară, sau pe cea grea”
Sunt rușii capabili să facă o breșă masivă pe front în Ucraina? Răspunsul îl dă gen. american Cavoli, comandantul suprem aliat din Europa
Eurodrone se face. Doar că viitoarea dronă de atac europeană atrage în proiect și două puteri militare din afara Europei
După retragerea franceză și pusă pe tavă influenței ruse de Wagner, noua juntă militară din Mali își propune să creeze o industrie națională de apărare
S-a schimbat comanda Grupului de Luptă al NATO din România, condus de Franța (Foto)
„Sunt doar realistă”. Rusia cheltuie 9% pe apărare, e o amenințare existențială, iar Trump are dreptate în privința cheltuielilor militare, spune șefa diplomaţiei europene
Oreshnik maschează un eșec mare al Rusiei: Racheta intercontinentală RS-28 Sarmat e „imposibil” de interceptat doar că explodează în siloz la lansare
Zelenski: În primele zile ale invaziei, mi-au dat un ultimatum cu șase condiții / Dacă ar fi ocupat Ucraina, ”listele de execuții” includeau profesori, jurnaliști, preoți
Prezența rusă în estul Mediteranei, în pericol: Acordul cu Rusia pentru închirierea portului Tartus, reziliat de noile autorități siriene
Pace în maxim 100 de zile. SUA vor să oprească definitiv războiul din Ucraina, dar Putin ar putea să respingă condițiile lui Trump
Șefa Gărzii de Coastă, amiralul Linda Lee Fagan, destituită de noua administrație americană
De ce se „tem” rușii după ce un avion american U-2 Dragon Lady a survolat Marea Neagră. Două mari gazoducte ar fi în mare pericol
Ceangăii: între mit și realitate. Cum apartenența la o etnie poate fi folosită de grupuri care militează pentru autonomia Ținutului Secuiesc
”Groenlanda nu este necesară pentru noi, ci pentru securitatea internațională”. Trump crede că Danemarca nu este capabilă să păstreze insula
Gazul rusesc va continua să curgă spre Ungaria. Gazoductul Turk Stream rămâne funcțional, asigură Peter Szijjarto
Zelenski se vrea un unificator al unei Europe tot mai dezbinate în politica de securitate: Europa are nevoie de propria sa versiune a ,,Iron Dome''
Expert ucrainean: Micile avansuri tactice ale Forțelor Armate ale Federației Ruse pe frontul din Ucraina se transformă în succese operativ-tactice
Compania germană de apărare KNDS Deutschland, joint-venture cu unul dintre reprezentanții complexului industrial de apărare ucrainean
Franța acordă mari șanse celui mai negru scenariu de securitate? Președintele Macron vrea să actualizeze Evaluarea Strategică Națională
U.E spune că este pregătită să negocieze cu Trump pentru a menține parteneriatul transatlantic: Avem schimburi comerciale de 1,5 trilioane de euro
Discursul lui Trump a încins linia telefonică între Moscova și Beijing: Avem încredere unul în altul și avem aceleași opinii, au precizat Putin și Xi Jinping
pixel