În zona de responsabilitate a Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse continuă desfășurarea exercițiului de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020.
După ce în prima zi a exercițiului trupele au fost alertate și deplasate în poligoane, unde au amenajat pozițiile de luptă, în cea de-a doua zi au început pregătirile pentru faza activă, în care vor îndeplini misiuni potrivit destinației.
Forțele Terestre
Peste 50 de puncte mobile de conducere au fost alertate și au efectuat marșuri în raioanele indicate. Subunitățile de conducere și transmisiuni ale armatelor de arme întrunite, marilor unități și unități militare ale Regiunii Militare Sud, dotate inclusiv cu noile complexe de campanie APE-5K, au desfășurat mijloacele de comunicații în punctele de comandă și au organizat un sistem unic de conducere a trupelor.
În scopul mascării punctelor de comandă, în locurile de desfășurare a acestora au fost executate amenajări genistice. Protecția împotriva atacurilor aeriene ale adversarului a fost asigurată de subunități de apărare antiaeriană și de luptă împotriva dronelor. De asemenea, în zonă au fost dislocate subunități de război electronic.
Pentru apărarea împotriva dronelor au fost formate structuri combinate de apărare antiaeriană și război electronic, ce întrebuințează complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S, lansatoare portabile de rachete antiaeriene Igla, precum și complexe Zhitel și Krasukha-S4.
Subunități de rachete ale Regiunii Militare Sud dislocate în Ținutul Krasnodar și în Osetia de Nord au efectuat marșuri în poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan.
Echipajele complexelor de rachete operativ-tactice Iskander-M au efectuat marșuri pe calea ferată, îndeplinind nornative de încărcare a tehnicii militare pe platforme feroviare. Distanța marșurilor a fost de aproximativ 1.000 de kilometri.
În etapele următoare ale exercițiului, subunitățile de rachete vor executa lansări electronice și de luptă asupra unor ținte care imită obiective de importanță critică ale adversarului convențional.
Subunități aparținând Forțelor Armate ale Republicii Belarus au trecut la desfășurarea de activități practice în poligonul Kapustin Yar. Militarii din cadrul subunităților de infanterie moto și de tancuri au executat, pe tehnica de luptă rusească, activități în ofensivă și în defensivă, în compunerea grupării de trupe de coaliție.
Anterior, contingentul belarus, reprezentat de un grup tactic de nivel batalion, a sosit în raionul de concentrare, unde a organizat cooperarea cu statul major al exercițiului și a trecut la pregătirea militarilor, armamentelor și tehnicii militare pentru îndeplinirea misiunilor de luptă.
Contingentul este comandat de locțiitorul comandantului Trupelor Comandamentului Operativ Nord-Vest, general maior Vladimir Kulazhin.
Forțele Aeriene
În poligonul Ashuluk, subunități de apărare antiaeriană a Regiunii Militare Sud au respins un atac masiv executat cu rachete și aviația de către adversarul convențional.
La activități au participat aproximativ 50 de mijloace de zbor de diverse tipuri, care au imitat aeronavele ce încalcă spațiul aerian. Misiunea aviației adversarului a constat în depășirea sistemului de apărare antiaeriană al regiunii, distrugere stațiilor de radiolocație, a pozițiilor Trupelor de Rachete și a aerodromurilor de dislocare a aviației.
În calitate de ținte de control au evoluat avioane de tip Su-25, Su-34, Su-24M, MiG-31, Tu-22M3, An-12, An-26 și Tu-134, precum și elicoptere Mi-8, Mi-35 și altele.
Subunitățile Trupelor Radiotehnice au descoperit toate țintele, pe care le-au clasificat ca fiind avioane ale adversarului convențional.
Toate țintele aeriene au fost distruse de echipajele complexelor de rachete S-400, S-300 și Pantsir-S și de cele ale avioanelor de vânătoare Su-27, Su-30SM și Su-35 ridicate la interceptare.
Forțele Navale
Nave de luptă și avioane ale Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au executat lansări de rachete împotriva unor detașamente de nave ale adversarului convențional.
Distrugerea navelor adversarului a fost efectuată în două etape. În timpul primei dintre acestea, un grup naval de asalt, format din vedetele purtătoare de rachete Ivanovets și R-60, a executat un atac cu rachete asupra unei ținte complexe, care imita un detașament de nave. Vedetele au lansat, simultan, câte o rachetă antinavă Moskit. Ambele rachete au lovit ținta.
În cadrul celei de-a doua etape, asupra țintei a fost efectuat un atac aerian. La acesta au participat două bombardiere Su-24M și două avioane de vânătoare multirol Su-30SM, care au lansat rachete de croazieră, ce au distrus ținta.
Dragoare ale FRMN și Flotilei din Marea Caspică (FRMC) au îndeplinit misiuni de asigurare antimină pe timpul ieșirii navelor de luptă și auxiliare în raioanele maritime.
Ulterior, echipajele dragoarelor au desfășurat antrenamente privind aruncarea grenadelor și transmiterea semnalelor luminoase. Acestea vor continua să efectueze misiuni de căutare și cercetare a minelor în zonele în care sunt dispersate forțele FRMN și FRMC.
Aviația navală a FRMN a desfășurat activități de aprovizionare a navelor de luptă aflate în deplasare pe mare sau staționate la ancoră.
Echipajul navei de patrulare Vasily Bykov a efectuat, împreună cu piloții Aviației navale, misiuni de predare-primire a mărfurilor pe mare.
În timpul etapei inițiale a exercițiului, echipajul unui elicopter Ka-27PS a zburat în jurul navei, după care a lăsat, cu ajutorul unui troliu, mărfurile pe suprafața destinată elicopterului pe navă, fără să aterizeze.
Nave ale FRMC au distrus o bază a formațiunilor înarmate ilegale de pe Insula Cecenia.
O grupare navală de asalt, formată din fregata Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Veliky Ustiug, Grad Svyiazhsk și Uglici au executat foc cu instalațiile de artilerie AK-90 de pe nave asupra bazei luptătorilor amplasate pe insulă. Corecția focului artileriei a fost efectuată cu drone Orlan-10 din dotarea subunităților regimentului de infanterie marină.
De asemenea, echipajele navelor au desfășurat activități de distrugere a grupurilor de diversiune submarine, executând trageri cu aruncătoare de grenade și cu mitralierele de calibru mare.
Trupele de Desant Aerian
În poligonul Kapustin Yar din Regiunea Astrakhan, militarii din cadrul marilor unități din Ulyanovsk și Kamyshin au trecut la desfășurarea de activități practice, în compunerea subunităților de tip nou.
Pe timpul unui episod tactic, subunitățile vor îndeplini misiuni de desantare prin debarcare din elicoptere, cu aterizarea acestora sau din aer, de la distanță mică.
De asemenea, militarii se antrenează pentru transportul cu elicoptere de tip Mi-26 și Mi-8AMTȘ ale Aviației Forțelor Terestre a două baterii de tunuri D-30, unor automobile Niva Kotenok și Eskadron, dotate cu aruncătoare de mine Sani, cu calibrul de 120 de milimetri, a unor aruncătoare de mine automate AGS-17, a mitralierelor Kord de calibru mare, precum și a unor mașini buggy și UAZ Pickup echipate cu mitraliere Pecheneg.
În cadrul pregătirilor pentru faza activă a exercițiului, efectivele bateriei antitanc a Regimentului de Desant-Asalt din Novorossiysk au îndeplinit misiuni în compunerea rezervei antitanc a marii unități.
Pe timpul activităților practice, artileriștii bateriei au executat trageri, din diverse poziții de foc, cu complexul de rachete antitanc Konkurs. Militarii au distrus ținte care imitau mașini de comandament și stat major, precum și instalații de lansare ale unor complexe tactice de rachete ale adversarului convențional.
Testări de tehnică și mijloace militare
Militarii Regimentului de Infanterie Marină al FRMC vor testa în timpul exercițiului noile mașini de luptă de tip BMP-3F. Acestea reprezintă o modificare a mașinilor de luptă ale infanteriei BMP-3, fiind destinate Trupelor de Infanterie Marină. Față de versiunea de bază, noile mașini au o flotabilitate crescută. În acest fel, mașinile pot să acționeze nu numai de pe litoral, ci și să execute foc din apă.
În baza rezultatelor obținute în timpul exercițiului, Ministerul rus al Apărării va decide dacă va introduce noile mașini de tip BMP-3F în dotarea brigăzilor de infanterie marină ale flotelor.
Surse aparținând Ministerului rus al Apărării au informat recent că participanții la exercițiu vor testa și noi surse de energie curată, ecologică. În teren, vor fi desfășurate generatoare eoliene și centrale solare, de la care vor primi energie punctele de comandă, sistemele de armamente și tehnică militară, precum și taberele de corturi. Spre deosebire de generatoarele diesel convenționale, noile sisteme de alimentare nu dezvăluie pozițiile trupelor. Și, în plus, potrivit experților, noile mijloace vor economisi fonduri semnificative.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News