Trafic de armament: Un grup de israelieni a construit și testat în mod ilegal drone kamikaze (Video)
Un grup format din mai mult de 20 de cetăţeni israelieni, printre care foști angajaţi în domeniul apărării, sunt cercetați pentru că ar fi proiectat, produs și vândut ilegal drone kamikaze, către o țară asiatică al cărei nume nu a fost făcut public de autorităţile israeliene care investighează acest caz.
Informaţia vine la mai puțin de două săptămâni de la anunţurile că statul Israel a vândut în mod legitim acest timp de arme – drone Rotem VTOL și Harop – către mai multe țări asiatice.
Potrivit publicaţiei The War Zone, poliția israeliană a confirmat, în urmă cu două zile, o anchetă care se desfăşoară de mai multe luni, în cooperare cu serviciul intern de informaţii Shin Bet, asupra unor cetăţeni israelieni care au încercat să vândă în mod ilegal drone kamikaze.
Într-un comunicat postat pe Twitter, poliția israeliană a explicat că suspecții au primit instrucțiuni şi sume de bani de la entităţi dintr-o ţară asiatica pentru a produce şi a le vide lor mai multe drone kamikaze.
Poliţia israeliană a prezentat pe Twitter mai multe imagini şi materiale video cu momentul în care cetăţenii israelieni efectuau teste cu dronele kamikaze în apropierea unei zone rezidențiale din centrul țării. Imaginile surprinse ar datat din anul 2019.
Ancheta a fost condusă de Unitatea pentru Investigații Criminale Internaționale, care face parte din divizia Lahav 433 a Poliției Israeliene, care este de altfel responsabilă, în primul rând, pentru investigarea infracțiunilor comise pe teritoriul statului Israel. După cum am menționat deja, a fost implicat și Shin Bet, la fel și Consiliul Național de Securitate al Israelului.
Ziarul israelian Haaretz precizează că cetăţenii israelienii sunt suspectați şi cercetaţi pentru comiterea de infracţiuni care aduc atingere securitate națională, încălcarea legilor privind exportul de arme, spălare de bani și alte infracțiuni financiare.
,,Acest caz ilustrează potențialele daune aduse securității țării din cauza tranzacțiilor ilegale efectuate de cetățeni israelieni cu entități străine", a declarat un purtător de cuvânt al Shin Bet, așa cum a fost raportat de cotidianul Jerusalem Post. „De asemenea, ridică temeri că tehnologia va ajunge în mâinile țărilor inamice”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Israelul a încercat, în ultimii ani, să înăsprească legislaţia privind exporturile de arme şi echipamentele militare, cu scopul de a împiedica companiile să vândă arme cu bună știință țărilor care au comis încălcări grave ale drepturilor omului.
Conform legilor israeliene în vigoare, pentru o mai bună supraveghere a exporturilor de arme şi echipamente militare, Ministerul israelian Apărării trebuie să se consulte cu Ministerul de Externe pentru toate vânzările care implică produse din acest sector, deoarece trebuie analizat impactul pe care acestea l-ar putea avea asupra politicii externe și a relațiilor diplomatice ale Israelului.
De când legea a fost adoptată în 2007, Ministerul de Externe are o putere decizională mult mai mare în privinţa aprobării exporturilor de arme, deși acestea, la rândul lor, pot fi anulate de consiliul de securitate al guvernului.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News