Troica SUA-Japonia-Coreea de Sud își consolidează legăturile de securitate și enervează Beijingul / Manevre militare ale Chinei în jurul Taiwanului
Statele Unite, Coreea de Sud și Japonia au convenit să stabilească o cooperare mai strânsă în domeniul securității, la primul astfel de summit, desfășurat vineri, lângă Washington și au transmis un mesaj de unitate Chinei și Coreei de Nord.
Joe Biden i-a primit pe premierul japonez Fumi Kishida și pe președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol la Camp David, reședința de vară a președinților americani, al cărui nume este asociat cu negocierile de pace din Orientul Mijlociu.
Reuniunea „arată în mod importanța pe care o acordăm acestui eveniment major”, a comentat miercuri Kurt Campbell, consilierul șef al președintelui SUA pentru Asia, la o masă rotundă organizată de Institutul Brookings.
Potrivit declaraţiei comune a summit-ului, cele trei ţări s-au angajat să se consulte prompt în timpul crizelor şi să îşi coordoneze răspunsurile la probleme regionale, provocări şi ameninţări care afectează interesele comune.
În primul rând, cei trei lideri au convenit, de asemenea, să organizeze anual exerciţii trilaterale de antrenament militar şi să împărtăşească informaţii în timp real despre lansările de rachete nord-coreene până la sfârşitul anului 2023. S-au angajat, de asemenea, să organizeze anual summituri trilaterale.
Este de așteptat ca cele trei țări să consolideze comunicarea printr-un „un canal de comunicare de urgență între președinții statelor și guvernelor și alți oficiali ai administrațiilor lor”. Va fi un fel de „telefon roșu” cu trei telefoane, la capătul lumii care trăiește sub amenințarea programului nuclear al Coreei de Nord și temerile unei invazii chineze în Taiwan.
„Am făcut exact ceea ce China nu și-a dorit deloc”, declara, înainte de reuniune, ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, la o masă rotundă de miercuri.
Angajamentele asumate la primul summit de la Camp David reprezintă un eveniment semnificativ pentru Seul şi Tokio, care au o lungă istorie de ostilitate şi neîncredere. Cele două state din Asia de Sud-Est încearcă să depăşească dispute ce datează de la ocuparea Peninsulei Coreene de către Japonia în perioada 1910-1945.
Beijingul a avertizat că eforturile SUA de a întări legăturile cu Coreea de Sud şi Japonia ar putea "creşte tensiunea şi confruntarea în regiune"
De altfel, folosind ca pretext vizita în Statele Unite a vicepreşedintelui insulei, William Lai, China a lansat sâmbătă manevre militare în jurul Taiwanului, arată Agerpres.
"Comandamentul zonei de est al Armatei Populare de Eliberare a Chinei a lansat sâmbătă patrule aeriene şi maritime comune şi exerciţii militare ale forţelor navale şi aeriene în jurul insulei Taiwan" menite să testeze capacitatea navelor şi avioanelor chineze "de a prelua controlul spaţiilor aeriene şi maritime", a scris agenţia oficială de ştiri New China, citând armata.
Lai, favorit la următoarele alegeri prezidenţiale taiwaneze care vor avea loc în luna ianuarie, s-a întors vineri din Statele Unite, unde a făcut escale în drum spre şi dinspre Paraguay, deşi a ţinut discursuri în timp ce se afla în SUA.
China consideră Taiwanul guvernat democratic ca un teritoriu ce îi aparţine, în pofida obiecţiilor puternice ale guvernului de la Taipei.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News