Turcia a respins propunerea SUA de a trimite sistemele de apărare rusești S-400 în Ucraina
SUA au propus ca Turcia să trimită Ucrainei sistemul de apărare aeriană S-400 pe care l-a cumpărat din Rusia, dar Ankara a refuzat, a declarat duminică ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.
"SUA ne-au cerut să trimitem S-400 în Ucraina, iar noi am refuzat", a declarat Cavusoglu, citat de agenția de presă de stat Anadolu, adăugând că astfel de propuneri sunt inacceptabile, deoarece urmăresc să încalce suveranitatea Turciei.
Achiziționarea de către Turcia a sistemelor rusești S-400 a fost un punct de dispută cu SUA și NATO în ultimii ani, deoarece acestea au invocat îngrijorarea că ar putea compromite securitatea și interoperabilitatea operațiunilor militare ale NATO. SUA și NATO au avertizat Turcia că sistemul S-400 nu este compatibil cu sistemele de apărare ale NATO și că ar putea expune informații sensibile Rusiei.
Ca urmare a refuzului Turciei de a renunța la acordul cu Rusia, SUA au luat mai multe măsuri punitive, inclusiv suspendarea Turciei din programul de avioane de luptă F-35 în 2019 și impunerea de sancțiuni oficialilor turci și entităților implicate în achiziționarea S-400.
Disputa în curs de desfășurare a tensionat relația dintre Turcia și aliații săi din NATO și a ridicat întrebări cu privire la alinierea strategică a Turciei în regiune.
Întrebat despre o posibilă revenire la programul F-35, Cavusoglu a spus "Ankara nu vrea să se întoarcă în program, ci mai degrabă vrea să primească înapoi de la Washington banii pe care i-a plătit pentru avioanele de luptă înainte de a fi scoasă din program, în timp ce avioanele sale nu au fost livrate niciodată".
El a adăugat că Turcia dorește să își îmbunătățească relaţii cu SUA, deoarece interesul actual al acesteia este de a cumpăra noi avioane F-16 și kituri de modernizare pentru avioanele aflate acum în dotarea Forţelor Aeriene Turce.
În octombrie 2021, Ankara a solicitat avioane de luptă F-16 și kituri de modernizare de la SUA, ca parte a unui acord în valoare de 6 miliarde de dolari. Acordul propus include 40 de avioane de luptă F-16 noi și kituri de modernizare pentru 79 de avioane F-16 aflate acum în dotarea Forţelor Aeriene Turce.
În timp ce administrația lui Joe Biden și-a exprimat sprijinul pentru vânzarea de F-16 către Turcia, aceasta s-a confruntat cu opoziția Congresului, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la situația drepturilor omului și la politica externă controversată a Ankarei, cum ar fi cea pe care o are în Siria.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News