Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.
Bloomberg nu a menționat cu exactitate numărul de drone de atac de tip Bayraktar TB2 aflate în prezent în dotarea Forțelor Armate ale Ucrainei, dar alte cel puțin 24 de aparate de zbor fără pilot sunt pregătite pentru livrarea în interesul Kievului.
“Începând din anul 2019, Ankara a vândut Ucrainei zeci de drone, împreună cu stații de conducere și rachete pentru acestea. Prin vânzarea dronelor Bayraktar, Turcia a devenit unul dintre aliații principali ai Ucrainei”, se arată în articolul din Bloomberg, preluat de sursa rusească Topcor.ru.
Recent, pe Internet au apărut fotografii cu drone medii Bayraktar TB2 și grele Akinci cu însemnele Forțelor Armate ale Ucrainei, ceea ce ar putea indica existența unor negocieri între Kiev și Ankara privind livrările viitoarea ale celei mai recente drone turcești.
Bayraktar Akinci este o dronă de cercetare și atac, cu rază lungă de acțiune la altitudine mare, capabilă să transporte o sarcină utilă de 1.350 de kilograme. Greutatea maximă la decolare a dronei depășește 5,5 tone, iar durata de zbor a acesteia este de 24 de ore. Între altele, drona poate să întrebuințeze rachete de croazieră SOM fabricate în Turcia, cu o bătaie de aproximativ 200 de kilometri și o greutate de 230 de kilograme. Drona Akinci poate transporta simultan două rachete de acest tip.
După cum scrie Bloomberg, mai multe proiecte comune sunt în curs de negociere între Ucraina și Turcia. Este vorba, în special, despre dezvoltarea și producerea unei rachete purtătoare de clasă medie, pe baza rachetei Zenit-2, cu două stadii de ardere. Transferul unor astfel de tehnologii va permite Ankarei să urgenteze crearea propriilor rachete balistice cu rază scurtă și medie de acțiune.
Trebuie precizat faptul că, în seara zilei de 03 decembrie, președinții Federației Ruse și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au purtat o convorbire telefonică, în cadrul căreia au discutat, între altele, și despre conflictul din estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a subliniat cu această ocazie acțiunile provocatoare ale Forțelor Armate ale Ucrainei, inclusiv în ceea ce privește întrebuințarea dronelor de producție turcească în Donbas. Cei doi președinți au convenit că încercările de a exercita presiuni asupra republicilor nerecunoscute nu vor duce la o soluționare a conflictului, ci la o agravare a acestuia.
Comentariul autorului: Bazându-se pe experiențele obținute în timpul unor conflicte recente, precum cele din Siria, Libia, dar mai ales din Nagorno-Karabakh, Ucraina a ales să mizeze pe dronele turcești de tip Bayraktar, care s-au dovedit a fi extrem de eficiente, sunt relativ ușor de procurat și nu sunt nici foarte scumpe.
Cu toate acestea, potrivit experților militari, inclusiv americani, militarii ucraineni nu trebuie să-și facă iluzii cu privire la invulnerabilitatea dronelor turcești. Moscova a ținut și ea cont de lecțiile învățate în ultimele conflicte și are pregătite răspunsuri pentru lupta împotriva dronelor Bayraktar. Este vorba, în primul rând, despre mijloace de război electronic, sisteme de rachete antiaeriene și propriile drone de luptă.
După cum a informat recent și publicația Forbes, Rusia dispune de sisteme moderne de război electronic, de apărare antiaeriană și de stații radar, cu ajutorul cărora poate găsi și neutraliza ușor dronele Bayraktar TB2, fără ca acestea să creeze o amenințare la adresa forțelor și mijloacelor din raioanele de ducere a luptelor.
Este vorba, în primul rând, despre complexul de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir, modernizat pentru lupta împotriva dronelor, precum și de o serie de drone puternice precum Orion, Orlan-10 și Outpost. Acestea din urmă sunt capabile să efectueze cercetarea la distanțe medii și lungi, precum și să transmită date despre ținte la lansatoarele multiple de proiectile reactive Smerch. De asemenea, partea rusă dispune și de drone kamikaze Kub și Lancet, care au fost testate în exerciții și în timpul ostilităților din Siria.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Infrastructura aeriană de la Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" care va trebuie să deservească aeronava multirol F-16 Fighting Falcon, va juca un rol esențial în operarea acestor aeronave.
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a declarat, vineri, că dronei căzută în urmă cu o lună pe raza comunei Dumitra din judeţul Bistriţa-Năsăud, pe care a identificat-o ca fiind de tip Orlan-10, îi lipseau elemente de înregistrare şi comunicare.
Azi e o zi istorică pentru aviația militară română. Din ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, zborurile bătrânelor avioane de tip MiG-21 LanceR au fost suspendate. Totodată, MApN a anunțat că va urgenta procedura de achiziționare a celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia.
Pe 15 aprilie, Forțele Aeriene ruse au finalizat mutarea aeronavelor de luptă din Belarus pe aerodromuri rusești apropiate de sud-estul Ucrainei, în special avioane de atac apropiat Su-25, pentru a sprijini Forțele Terestre ruse în noua operație din Donbas.
Prin ordin al șefului Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, se precizează într-un comunicat de presă al MApN.
Sursele de monitorizare a aviației de pe canalele de Twitter și Telegram au informat, pe 14.04.2022, despre interesul crescut al SUA și NATO pentru culegerea de informații din Regiunea Mării Negre, ca urmare a incidentului în care a fost implicat crucișătorul Moscova al Flotei ruse din Marea Neagră.
Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a invitat joi Germania - într-un editorial publicat în revista Der Spiegel, pe fondul unor divergenţe bilaterale între Berlin şi Kiev - să iasă din "somnambulismul" pe care l-a practicat - potrivit lui - de decenii faţă de Rusia, relatează Agerpres, care citează EFE.
După decizia Germaniei de a achiziționa avioane F-35 și pe fondul invaziei ruse, planificatorii NATO au început să actualizeze mecanismele de partajare nucleară în cadrul alianței pentru a le adapta la capacitățile de nouă generație ale avionului, a declarat un oficial cheie al NATO săptămâna aceasta.
Bulgaria a demarat un proces amplu de înzestrare cu avioane de vânătoare F-16 Fighting Falcon noi. Vecinii de la sud de Dunăre au ales aeronave noi, în varianta Block 70 sau „Viper”.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, pe 12.04.2022, pentru prima dată de la începerea conflictului din Ucraina, un avion de patrulare antisubmarin P-8A din cadrul Forțelor Navale americane a îndeplinit misiuni deasupra Mării Negre.
Marți, 12 aprilie, pe timpul executării unui zbor de instrucție, o aeronavă MiG-21 LanceR, aparținând Bazei 86 Aerienă Borcea, a înregistrat o problemă minoră legată de funcționarea trapelor trenului de aterizare.
În urmă cu mai puțin de o lună preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, declara că ţara sa se va opune și va rezista presiunilor de a impune sancţiuni Rusiei. Cu toate acestea, pe 11 aprilie, Vucic a recunoscut că Serbia intenţionează să cumpere avioane de luptă Rafale din Franţa, decizia fiind considerată de analiști drept cel mai recent semn al distanțării Belgradului de furnizorul său militar tradițional, Rusia.
Generalul-locotenent (ret) Ben Hodges, fost comandant al Forţelor Terestre ale SUA în Europa (USAREUR), în prezent reprezentant al reputatului insittut de cercetare CEPA (Center for European Policy Analysis) a propus crearea unui centru de excelență NATO al dronelor pe teritoriul României. Generalul american vorbește despre „lecții pe care trebuie să le învățăm” în urma războiului din Ucraina.
Canalul de Telegram Linia operativă din Rusia a informat, pe 09.04.2022, că, în scurt timp, Marea Britanie va disloca la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România încă două avioane de vânătoare suplimentare de tip Eurofighter Typhoon. Acestea se vor alătura celor patru aeronave de acest tip, care îndeplinesc deja misiuni de Poliție Aeriană în România.
Știm în momentul de față că gigantul Elbit Systems, singurul competitor rămas în programul de înzestrere cu drone, a propus producția în România a dronelor Watchkeeper X. Înzestrerea face parte din programul denumit oficial „Sisteme UAS tactic-operative clasa II (UAS-TO)”, cunoscut în esență ca programul de înzestrare cu drone pentru Armată.
Marocul așteaptă primirea a 25 de avioane de vânătoare F-16 din Statele Unite în valoare de 4 miliarde de dolari. Forțele Aeriene Regale Marocane fac pregătiri necesare pentru primirea avioanelor de luptă produse de compania americană Lockheed Martin, extinzându-și bazele aeriene Ben Guerir și Ben Slimane.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Vest din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 08.04.2022, un avion de vânătoare-interceptare de tip MiG-31 s-a prăbușit în Regiunea Leningrad.
Potrivit datelor oficiale, în primul trimestru al anului 2022, Ucraina a achiziționat de treizeci de ori mai multe echipamente pentru industria de apărare din Turcia decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Canalul de Telegram Fighterbomber a anunțat, pe 07.04.2022, citând o serie de informații preluate de la abonații săi, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au reactivat bombele explozive de tip FAB-3000-M46, în scopul întrebuințării în cadrul operației militare speciale din Ucraina.
Ceremonia dedicată certificării detaşamentului Forţelor Aeriene Regale ale Marii Britanii sosit în România pentru a executa misiuni de poliţie aeriană întărită va avea loc vineri, la Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu, în prezenţa ministrului britanic al Apărării, Ben Wallace, informează un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Elbit Systems a propus producția în România a Watchkeeper X, în cadrul programului de înzestrare cu drone pentru Armata României.
Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 05.04.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au îndeplinit misiuni specifice în spațiul aerian din estul și sudul Europei, unul dintre acestea evoluând și deasupra României.
Un nou contingent de forțe americane a fost trimis, zilele acestea, în regiunea Mării Baltice, pentru a întări dispozitivul militar al NATO.
Achiziția de F-16 Fighting Falcon a României a generat numeroase discuții și nu de puține ori critici, în special din cauza faptului că aeronavele sunt second hand. Să aruncăm un ochi spre vecinii noștri de la sud de Dunăre.
În ultima lună a conflictului dintre Ucraina și Federația Rusă, conflict generat de atacul neprovocat al forțelor ruse de ocupație asupra statului vecin, au apărut mai multe informații cu privire la doborârea avioanelor Su-35, „bijuteria” rusă pe piața externă a avioanelor de luptă.
La finalul lunii martie Federația Rusă anunța că Ucraina nu mai deține drone turcești Bayraktar TB2, după ce forțele ruse le-ar fi distrus aproape în totalitate.
Ministrul Vasile Dîncu a declarat că România nu deține avioane de tip MiG-29 funcționale.
Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general maior Igor Konashenkov, a anunțat că, pe 01.04.2022, militarii ruși au doborât în Ucraina “încă o dronă” de producție turcească de tip Bayraktar TB2.
Două elicopterele de atac ale Ucrainei au lovit vineri dimineață un depozit de combustibil din orașul rus Belgorod, a declarat un oficial rus, făcând astfel prima acuzație de atac aerian ucrainean pe teritoriul Rusiei de când Moscova a invadat Ucraina.
Potrivit canalelor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, pe 31.03.2022, două bombardiere strategice americane de tip B-52H Stratofortress au simulat executarea unei lovituri nucleare împotriva Republicii Belarus, de pe teritoriul Poloniei.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi DPA.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a vorbit despre misiunile de poliție aeriană pe care aeronavele noastre F-16 împreună cu cele aliate le desfășoară de la Baza Mihail Kogălniceanu.
În urma unei discuții purtate vineri de ministrul german al Apărării Christine Lambrecht cu omologul său ucrainean Oleksiy Resnikov, s-a convenit ca în cursul lunii iulie Ucraina să primească primele 15 sisteme antiaeriene mobile blindate Gepard, asigurate din stocurile industriei militare germane.
Amiral Kuznețov e singurul portavion al Federației Ruse. Acesta se află la cheu de mai mulți ani, fiind supus unui proces de mentenanță. Doar că, un lanț de accidente a pus sub semnul întrebării destinul bătrânei nave.
Moldova ar trebui să fie „echipată conform standardului NATO” pentru a o ajuta să se protejeze împotriva amenințării unei invazii ruse, susține Liz Truss, secretarul de stat pentru afaceri externe și Commonwealth al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, transmite BBC.
Generalul Daniel Petrescu Șeful Statului Major al Apărării, în cadrul unui interviu televizat, a făcut referiri cu privire la programele de înzestrare ale României, discutând inclusiv despre bătrânele MiG-21 LanceR și programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon.
Înzestrarea Forțelor Navale Române cu noi corvete, în contextul în care avem un conflict militar la Marea Neagră devine o necesitate. În acest sens, programul „Corveta multifuncțională” devine și mai important. El vizează construcția a 4 corvete în România, dar și modernizarea fregatelor Regina Maria și Regele Ferdinand.
Ministerul Afacerilor Externe anunţă că l-a contactat, la nivel de secretar de stat pentru afaceri europene, pe ambasadorul Ungariei în România şi i-a transmis preocuparea faţă de declaraţia postată vineri pe Facebook de preşedintele Ungariei, Katalin Novak, prin care îşi asumă calitatea de reprezentant al tuturor maghiarilor, indiferent unde aceştia locuiesc, în interiorul sau în exteriorul graniţelor Ungariei.
Rusia a interzis sâmbătă intrarea în această ţară pentru un număr de 963 de cetăţeni americani, printre care preşedintele SUA Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken, în replică la sancţiunile impuse de SUA după agresiunea militară a Rusiei contra Ucrainei, relatează Agerpres, care citează agenţiile Reuters şi EFE.
Kremlinul intenționează să-i folosească pe militarii ucraineni care au luptat la Azovstal pentru a întări argumentul despre presupusa „luptă împotriva naziștilor” pe care Rusia o duce acum în Ucraina. Prin urmare, presupunerile că luptătorii din Batalionul Azov ar urma să fie executaţi în Federația Rusă sau că vor fi parte a unui schimb de prizonieri sunt puțin probabile să devină realitate, susţine un general în retragere al armatei germane.
Forța Aliată de Supraveghere Terestră (Alliance Ground Surveillance Force, AGSF) din cadrul NATO și-a demonstrat din nou în ultimele zile capacitatea de a efectua zboruri de tip ISR (Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) pentru Alianță în timpul misiunilor pe distanțe lungi de-a lungul flancului estic al NATO.
Statele Unite au anunțat ieri, 19 mai, că o altă tranșă dintr-un pachet de asistenţă militară se îndreaptă către Ucraina. Cel mai recent pachet de asistenţă militară este în valoare de 100 de milioane de dolari și include în mare parte obuziere remorcate M777 de 155 mm și radare de contra-artilerie AN/TPQ-36.
Fostul puşcaş marin american Trevor Reed a descris experienţa sa într-o unitate de tratament psihiatric din Rusia într-un interviu difuzat vineri, detaliind condiţiile dezgustătoare în mijlocul unor deţinuţi cu boli mintale grave.
Kremlinul anunţă triumful: „Complexul este sub controlul nostru, liderul Batalionului Azov luat cu un blindat special”, scrie Mediafax. La ieşire, ucrainenii au fost percheziţionaţi unul câte unul, au fost verificate şi tatuajele iar liderul Batalionului Azov a fost transferat pe teritoriile controlate de Moscova.
Cercurile de securitate din Israel fac presiuni asupra Statelor Unite să elaboreze planuri militare pentru a lovi Iranul dacă negocierile de la Viena se încheie fără rezultate sau dacă Teheranul încalcă un viitor acord la care s-ar putea ajunge cu privire la programul său nuclear. Cotidianul Haaretz a relatat că Ierusalimul nu a primit încă răspunsuri din partea Washingtonului în acest sens.
Forțele Armate Ucrainene au publicat recent un scurt material video care surprinde momentul utilizării obuzierelor autopropulsate DANA, pe care le-au primit în urmă cu aproape două luni din Cehia, ca parte a unui pachet de asistenţă militară pe care această ţară l-a oferit Ucrainei.
Senatul american a aprobat proiectul de lege privind pachetul de 40 de miliarde de dolari destinat ca ajutor militar, economic și alimentar pentru Ucraina, documentul fiind transmis spre aprobarea finală a Congresului.
Pentagonul (Departamentul american al Apărării) analizează posibilitatea livrării mai rapide a tancurilor Abrams către Polonia. Este vorba despre accelerarea livrării unor tancuri nou fabricate, dar și predarea celor existente până când M1A2 SEPv3 – cea mai nouă versiune a tancului Abrams, comandată de Polonia – va fi disponibil pentru armata poloneză.
Kosovo a devenit ultima țară din Balcani care a fost alertată cu privire la existența unor dispozitive explozive în instituții, în urma unui șir de amenințări în cel puțin alte patru țări din regiune în ultimele luni.
Casa Albă lucrează pentru a putea furniza Ucrainei rachete antinavă avansate în vederea spargerii blocadei navale a Rusiei, au declarat vineri oficiali de la Washington, citaţi de Reuters, pe fondul îngrijorărilor că arme mai puternice care ar putea scufunda navele de război ruseşti ar intensifica conflictul.
Ministrul Bogdan Aurescu a prezentat în Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite, la New York, contribuţia României pentru contracararea efectelor războiului Rusiei contra Ucrainei, în cadrul dezbaterii pe tema "Menţinerea păcii şi securităţii internaţionale - conflict şi securitate alimentară", informează Ministerul Afacerilor Externe.
Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 20.05.2022, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse întrebuințează avioanele de vânătoare de generația a cincea de tip Su-57 în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina.
Reprezentanții Lockheed Martin au discutat în exclusivitate cu DefenseRomania despre programul de înzestrare cu F-16 Fighting Falcon, dar și despre perspectiva țării noastre de a achiziționa aeronave americane de generația a V-a F-35 Lightning II.
Franța desfășoară sistemul de apărare sol-aer MAMBA în România, ca parte a consolidării posturii de descurajare și de apărare a NATO pe flancul său estic. Franţa va disloca un detaşament de apărare antiaeriană în Centrul Naţional de Instruire pentru Apărare Antiaeriană din Capu Midia, arată un comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN).
Potrivit cotidianului turc Sabah, Turcia a pregătit o listă de zece cereri pentru a fi de acord cu solicitarea Suediei și Finlandei de a adera la NATO, pas care necesită aprobarea tuturor membrilor alianței.
Grupul de Luptă al NATO (Battle Group Forward Presence - BGFP) din România se constituie, începând cu luna mai, prin transformarea elementelor multinaționale aliate din cadrul Forței de Răspuns a NATO, dislocate în țara noastră.
Forţele Armate Ucrainene au publicat un material video din locul unde, cu câteva zile în urmă, i-au învins pe ruși în timp ce aceştia încercau să treacă râul Severski Doneț din regiunea Lugansk. Pe 11 mai, forţele ruse de ocupaţie au încercat să traverseze răul Doneț, folosind un pod construit din pontoane, dar au fost puternic bombardate de armata ucraineană. În urma acestor lupte, forţele armate ruse au pierdut peste 80 tancuri şi transportoare blindate.
Într-o evaluare operațională recentă desfășurată de Forțele Terestre americane (US Army), în poligonul de rachete White Sands, o armă laser de mare putere, care dezvolta 50 KW, a distrus în mod repetat de proiectile de mortier de calibru 60 mm, precum și mai multe drone de dimensiuni mici, medii și mari.
Compania americană Oshkosh Defense expune la expoziția de tehnică militară și de securitate Black Sea Defence and Aerospace (BSDA) 2022 un vehicul tactic ușor (JLTV) și o remorcă JLTV (JLTV-T).
Forțele armate ale Ucrainei au distrus un sistem automat de bruiaj R-330Zh Zhitel - sistem modern de culegere de informații și bruiaj - folosit de forţele ruse de ocupaţie.
India a oprit negocierile cu Rusia privind achiziționarea a 10 elicoptere Ka-31 (Kamov) de avertizare timpurie și control aerian naval, ca urmare a incertitudinilor privind capacitatea Rusiei de a mai furniza armament în contextul războiului pe care îl poartă cu Ucraina.
O analiză publicată astăzi pe site-ul Middle East Institute și semnată de Yörük Ișık, analist geopolitic din Istanbul, semnalează faptul că Rusia încalcă spiritul Covenției de la Montreux și folosește nave civile în scopuri militare. În opinia autorului, deși este legal, acest lucru nu este acceptabil și nu ar trebui să fie permis.