Turcia ajută Federația Rusă să-și recapete influența pe piața europeană a gazelor. TurkStream 2 ar putea submina inclusiv proiectele României din Marea Neagră
Deși Europa încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, acesta încă reprezintă 15% din totalul importurilor de gaze ale UE. Gazul rusesc va ajunge în Europa prin diverse rute, în principal TurkStream și Ucraina, iar planurile Turciei ar permite Gazprom să eludeze sancțiunile și să continue exporturile.
Săptămâna trecută, Turcia a anunțat proiectul ceea ce poate fi numit provizoriu „TurkStream -2”.
Proiectul ar putea însemna o gură de oxigen pentru Moscova care va putea să revină, cel puțin parțial, pe piața europeană de gaze, ceea ce înseamnă o întoarcere în trecut, cu o Rusie care dicta pe piața gazelor din Europa, scrie Politico.
Turcia a anunțat planurile pentru "TurkStream 2", o extindere a rețelei de gazoducte care ar permite exportul a 7-8 miliarde de metri cubi de gaz natural către Europa Centrală, sub un nou brand numit "Turkish Blend". În ciuda sancțiunilor europene împotriva gazului rusesc, Gazprom ar putea avea un rol semnificativ în acest mix (Rusia va reprezenta 40% din acest mix, dar ponderea reală poate fi mai mare. ).
După cum notează Politico, companiile petroliere rusești vând deja produse petroliere din petrolul rusesc în Europa prin Turcia, India, Egipt și Emiratele Arabe Unite. Acum Gazprom încearcă să „spele” exporturile de gaze rusești. Deși UE a interzis deja transbordarea gazului lichefiat rusesc destinat Asiei prin porturi europene, Europa poate face mai mult, crede Politico.
Turcia, ultima verigă între Gazprom și piața europeană
Europa încearcă să reducă dependența de gazul rusesc, dar acesta încă reprezintă 15% din totalul importurilor de gaze ale UE. Acum, gazul rusesc ajunge în Europa prin două rute principale, TurkStream și Ucraina.
Odată cu sistarea tranzitului prin Ucraina (Kievul a decis să nu mai prelungească, după 31 decembrie 2024, contractul pentru tranzitul gazelor rusești), Turcia va fi singurul actor care va permite Gazprom să eludeze sancțiunile și să continue exporturile.
„Gazul rusesc depășește chiar și livrările SUA de gaz lichefiat către Europa în acest an. Mai simplu spus, Europa cheltuiește acum de două ori mai mult pe energia rusă decât pe ajutoarele pentru Ucraina”, subliniază publicația care solicită UE să oprească importul de gaz rusesc prin Turkish Stream.
Pentru a împiedica acest lucru, UE ar putea impune sancțiuni suplimentare și ar trebui să dezvolte un mecanism pentru a verifica originea gazului importat.
De asemenea, ar putea stabili o dată limită pentru eliminarea completă a gazului rusesc, pentru a se asigura că nu finanțează indirect agresiunea Kremlinului asupra Ucrainei.
Cota Rusiei poate fi înlocuită cu livrări de gaz lichefiat din alte regiuni ale lumii, precum și cu fluxuri de gaz prin conducte de pe piețele din nord-vestul Europei.
„Turkish Stream” nu numai că promovează în continuare exportul de gaze rusești, dar subminează și diversificarea europeană prin inundarea pieței cu gaze la preț redus. Iar acest gaz rusesc ieftin pune în pericol proiectele de producție internă în Marea Neagră, în timp ce întârzie importurile alternative de gaz lichefiat prin terminale din Grecia, Croația și Polonia, ceea ce creează riscul de a crea active proaste”, subliniază publicația.
Pe lângă exporturile rusești de LNG către Europa, fluxurile de gaze naturale prin Ucraina și TurkStream livrează și gaze rusești către Austria, Italia, Slovacia, Ungaria Slovenia, Croația, Grecia, Bulgaria și Balcanii de Vest.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News