Turcia dă undă verde pentru începerea producţiei de drone de luptă Bayraktar și Akinci în Ucraina
Compania turcă Baykar a primit licențe pentru a produce drone de luptă Bayraktar și Akinci în Ucraina, a informat ziarul Yeni Akit pe 22 iunie, citându-l pe directorul general al companiei, Haluk Bayraktar. „Am primit permisele de licență corespunzătoare din Turcia pentru a produce integral atât dronele Baykar TB2, cât și dronele Akinci în Ucraina” , se precizează în comunicatul emis de Baykar.
Producția de drone este de așteptat să înceapă în 2025, iar investiția totală în proiect este de aproximativ o sută de milioane de dolari (95,5 mil. USD) , a scris ziarul.
În acest scop, încă din 2019 Baykar a fondat în Ucraina compania Avia Ventures, însărcinată cu deschiderea a două fabrici specializate în producția dronelor la standardele turcești.
,,LLC Avia Ventures a fost înregistrată pentru prima dată la Kiev în 2019 și a primit la începutul anului trecut o licență pentru import-export de produse militare. Este una dintre primele și singurele companii de până acum din țară care are un fondator străin ca parte a structurii sale și o licență pentru sisteme de apărare”, se consemnează în comunicatul Baykar.
Foto: Imagine virtuală cu o viitoare secție de montare pentru drone Bayraktar a fabricii din Ucraina
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a anunțat în 2022 că, pe baza unui acord între Ankara și Kiev, Baykar va deschide o fabrică în Ucraina pentru a produce drone Bayraktar.
Aceasta ar trebui să includă și facilități de antrenament pentru operatorii aparatelor, a adăugat Reznikov. În consens, Baykar apreciază că realizează în Ucraina un adevărat centru de excelență în tehnologiile sistemelor aeriene fără pilot, care, prin localizarea producției, asigură un important transfer de tehnologie.
În ultimul an, mai multe companii de apărare au fost interesate de posibilitatea de a-și înființa în Ucraina fabrici de producție a dronelor. Printre acestea se numără și compania letonă Atlas din Riga, care produce drone mici, compacte, precum tricopterul Atlas Pro.
„Deși am înființat efectiv unitatea de cercetare și dezvoltare, cea de producție suferă unele întârzieri, parțial din cauza unor procese birocratice și, ca atare, data deschiderii a fost amânată până când putem rezolva acest lucru”, a declarat pe marginea subiectului directorul executiv Ivan Tolchinsky
Compania letonă declară însă că, în pofida greutăților întâmpinate în implementarea producției în Ucraina, nu doar că și-a menținut ritmul de livrare de drone către Ucraina, având furnizate aproximativ 200 de Atlas Pro din decembrie, ci a trecut rapid la adoptarea contramăsurilor electronice necesare menținerii operaționale a aparatelor sale în condițiile în care militarii ucraineni au semnalat creșterea capacității ruse de bruiere a acestora.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News