Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Turcia ignoră Convenția de la Montreux. Erdogan vrea să închidă Strâmtoarea Bosfor
07 ian, 12:29
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan doreşte să închidă Strâmtoarea Bosfor, după cum a declarat ieri în cadrul unui interviu pentru CNN. Pentru prima dată Erdogan a afirmat deschis că denunţă Convenţia de la Montreux în favoarea Canalului Istanbul, punând capăt liberei navigaţii, potrivit Rador care citează site-ul grec tanea.gr.

Preşedintele turc a subliniat că, potrivit planurilor guvernului turc, prin Strâmtoarea Bosfor vor trece numai navele de mărfuri uscate în timp ce celelalte nave vor trece prin Canalul Istanbul unde însă nu va mai fi în vigoare convenţia de la Montreux.

,,Gândiţi-vă cum e să folosească Strâmtoarea şi să nu câştigaţi nimic. Dar pentru Canalul Istanbul vor fi create drepturi, cum se întâmplă şi cu Canalul Suez. Noi vom merge înainte cu planul nostru", declarase recent preşedintele turc pentru ca ieri să susţină clar la CNN Turk că "Convenţia de la Montreux împreună cu Strâmtorile este istorie".

,,Canalul Istanbul va reduce traficul pe Bosfor. Prin Strâmtoarea Bosfor vor trece doar navele de mărfuri uscate. Convenţia de la Montreux se referă şi este angajantă doar pentru Strâmtori. Canalul este în afara Convenţiei de la Montreux. Convenţia de la Montreux împreună cu Strâmtorile este istorie", a precizat preşedintele turc.

Planurile pentru acest proiect au fost inițiate în 2011

Guvernul turc planifică nici mai mult, nici mai puțin decât construirea unui nou Bosfor (care va costa circa 10 miliarde de dolari) - o copie a strâmtorii marine din mijlocul metropolei Istanbul, cu 16 milioane de locuitori. În vestul orașului ar urma să fie construit canalul artificial de 45 de kilometri, paralel cu Bosforul și urmând a lega Marea Neagră de Marea Marmara. Scopul ar fi relaxarea circulației navale intense de pe Bosfor și evitarea astfel a accidentelor, afirmă cercuri apropiate executivului de la Ankara, potrivit DW.

Planurile pentru acest proiect au fost inițiate deja în 2011, după care lucrurile au stagnat ani întregi. Planul preşedintelui turc prevede că până în 2021 va fi construit 60% din canal urmând ca proiectul să fie finalizat în 2025.

Ştiri Recomandate

Germania aprobă vânzarea unui submarin către Egiptului şi a patru nave de război Israelului
Coronavirus | Donald Trump către americani: Următoarele două săptămâni vor fi foarte, foarte dureroase
Rusia trimite în SUA un zbor cargo cu echipamente medicale în contextul pandemiei de COVID-19
Convoi rusesc de blindate, împotmolit în noroi după ce a fost blocat de US Army (VIDEO)
Aviația Israelului ar fi atacat o bază militară a trupelor lui Assad în Siria
Şapte cadre medicale de la Spitalul Militar Dr. Carol Davila au fost diagnosticate cu Covid-19
Alertă în US Navy. Peste 100 de marinari de pe portavionul USS Theodore Roosevelt sunt infectați cu Covid-19
Marinar de pe un submarin Royal Navy oferă sfaturi pentru a trece mai ușor de perioada de izolare