Turcia și Grecia, de la un pas de război la apărare comună. Cele două au aderat braț la braț la inițiativa de achiziție comună a Irist-T, Patriot și Arrow-3
Pe 15 februarie, Grecia și Turcia au aderat simultan la ambițiosul program european de apărare antirachetă Sky Shield Initiative, o inițiativă a Germaniei. Documentele a fost semnate de miniștrii apărării ai celor două țări, Nikos Dendias și Yașar Güler, în marja summitului ministerial al NATO desfășurat la Bruxelles.
Sistem german de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie, de tip Iris-T. Sursă foto: Diehl Defense
Aderarea Greciei a fost anunțată de Nikos Dendias care, în context, a precizat că va avea și o întâlnire cu omologul său turc, cu scopul de „a reaminti că este absolut necesar să se mențină climatul actual de reținere, pentru a se evita provocările și acțiunile ce pot dinamita atmosfera existentă în prezent.”
La rândul său, ministrul turc Yașar Güler a declarat că inițiativa „este un pas important către îndeplinirea cerințelor NATO, care asigură în același timp interoperabilitatea și integrarea aliaților. Turcia este gata să contribuie la această inițiativă cu o gamă largă de capabilități naționale."
Necesitatea inițiativei a fost determinată de acțiunile lui Putin și este accentuată de declarațiile lui Trump
Inițiativa European Sky Shield (ESSI) se referă la dezvoltarea unui sistem european integrat de apărare antiaeriană cu bazare la sol, menit să contribuie la consolidarea Sistemului integrat de apărare antiaeriană al NATO.
Proiectul implică practic achiziții comune pentru sisteme cu rază scurtă, medie și lungă de acțiune, printre care Iris-T de fabricație germană, Patriot și Arrow-3 americane și/sau israeliene.
Cancelarul Olaf Scholz a prezentat propunerea de creare a acestui sistem în august 2022 ca o primă încercare de a asigura Europei propria capacitate de apărare antirachetă, după invadarea Ucrainei de către Rusia și desfășurarea rachetelor balistice rusești Iskander în Kaliningrad.
Mai recent, inițiativa răspunde preocupărilor cu privire la posibilitatea dezangajării SUA față de apărarea și securitatea Europei, în eventualitatea revenirii lui Donald Trump la Casa Albă.
Deși participă majoritatea statelor europene, sunt câteva absențe foarte importante
În prezent, 19 țări membre ale NATO participă deja la această inițiativă: Belgia, Bulgaria, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Slovacia, Slovenia, România, Marea Britanie, Suedia, Ungaria precum și „neutrele” Austria și Elveția.
Franța nu s-a alăturat până acum inițiativei germane considerând că depinde foarte tare de echipamentele produse în afara Europei. De asemenea, Parisul și-a exprimat nemulțumirea și îngrijorarea legate de faptul că sistemul antirachetă franco-italian SAMP-T nu a fost inclus în ESSI. Foarte probabil, din același motiv lipsește și Italia de pe lista statelor participante.
Polonia, un alt absent important, nu și-a justificat încă poziția, însă se cunoaște că se află în mijlocul implementării unor programe avansate de apărare antiaeriană cu rază scurtă și medie de acțiune. Varșovia a demarat o cooperare militaro-industrială cu SUA ca parte a programului de apărare antiaeriană cu rază medie de acțiune Wisła, iar cu Regatul Unit în programul similar de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune Narew.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News