Ucraina este în grafic. Corveta Ivan Mazepa, prima din clasa Ada construită de Turcia, poate intra în serviciul de luptă în 2024
După ce și-a pierdut cea mai mare parte a flotei sale de nave de luptă, odată cu ocuparea Crimeei de către Federația Rusă, în martie 2014, Ucraina se apropie de cel mai important eveniment privind refacerea forțelor sale navale.
Dacă lucrurile decurg în continuare conform acordului dintre Ucraina și Turcia, noua corvetă Hatman Ivan Mazepa (F 211) ar trebui să intre în serviciul Forțelor Navale Ucrainene în cursul anului 2024, după cum a declarat recent viceamiralul Oleksei Neijpapa, comandantul acestei categorii de forțe armate ucrainene.
Corveta clasa Ada, destinată misiunilor de patrulare în larg și luptei antisubmarin, este în prezent în construcție la șantierul naval din Tuzla (Istanbul) al constructorului de nave turc RMK Marine, unde nava a și fost lansată la apă pe 2 octombrie 2022.
„Totul continuă conform planului, chiar mai repede. Din partea conducerii statului există sprijin și înțelegere că trebuie să construim o flotă puternică și să privim spre viitor”, a subliniat Neijpapa.
Ucraina e în grafic. Corvetea Ivan Mazepa, în conformitate cu programul
Acesta a insistat că Ucraina trebuie să aibă o flotă suficient de puternică pentru a descuraja orice altă încercare de agresiune teritorială asupra sa.
„Prin urmare, construcția de nave precum corveta Hatman Ivan Mazepa continuă în conformitate cu programul și este chiar cu puțin înaintea acestuia. Toate armele destinate navei vor fi livrate în timp util, iar anul viitor această navă ar trebui să devină parte a Marinei”, a declarat Oleksei Neijpapa.
În decembrie 2020, Ministerul Apărării din Ucraina a atribuit companiilor turceștii contractul pentru furnizarea a două corvete clasa Ada. Pentru construcția celei de-a doua nave “oțelul a fost deja tăiat”.
Cel puțin până la invadarea de către Rusia (24 februarie 2022), Ucraina a asigurat din producția proprie oțelul necesar realizării structurilor navelor. Astfel, coca primei corvete este realizată integral din oțel produs la combinatele metalurgice ucrainene Ilich și Azovstal din Mariupol. În prezent zona este controlată integral de forțele ruse, în timp ce combinatul Azovstal a fost grav avariat în urma refugierii trupelor ucrainene în incinta acestuia și a rezistenței eroice afișate înainte de a fi capturate.
Corvetele clasa ADA pentru Ucraina vor fi echipate în principal cu un sistem de artilerie de 76 mm, rachete de croazieră antinavă, sistem de rachete antiaeriene VL MICA, precum și echipamente de război electronic.
Citește și: Turcia a lansat la apă prima corvetă din clasa Ada pentru Ucraina. Ankara se implică activ în reconstruirea flotei ucrainene
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News