Ucraina "pregătește terenul" pentru atacuri asupra Peninsulei Crimeea. Ce rol vor juca avioanele de luptă F-16?
Experții occidentali consideră că, dacă Ucraina va câștiga războiul cu Rusia, acesta se va întâmpla în Peninsula Crimeea ocupată temporar. În prezent, forțele armate ucrainene atacă cu succes sistemele de rachete rusești din peninsulă și podul Crimeea (Kerci) pentru a perturba logistica rușilor.
Frederik Mertens, analist la Centrul de Studii Strategice de la Haga, consideră că, vizând peninsula, în special sistemele rusești de apărare aeriană, Ucraina "pregătește terenul" pentru viitoarele atacuri aeriene după sosirea avioanelor de luptă F-16, potrivit Business Insider.
,,Crimeea este vulnerabilă. Rușii au un spațiu de manevră relativ limitat în peninsulă. Putin are multe de pierdut atât din punct de vedere politic, cât și militar. Așadar, un număr limitat de avioane de luptă poate avea un impact real, aici - și deasupra Mării Negre, care devine complet accesibilă odată ce se rezolvă problema GBAD [apărare aeriană la sol] din Crimeea".
Anterior, Kirilo Budanov, șeful Serviciului de informații al Apărării (GUR) din Ucraina, a raportat că Rusia și-a mutat cel mai modern sistem de apărare aeriană S-500 în peninsulă.
Rusia nu își poate permite să piardă Crimeea: Ar fi "nu doar o înfrângere, ci și o umilință"
În același timp, Maria Snegovaya, cercetător senior la Programul Europa, Rusia și Eurasia al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a declarat că "Rusia nu își poate permite să piardă Crimeea", deoarece acest lucru va permite Ucrainei să folosească "amenințarea statutului Crimeei ca monedă de schimb în negocierile viitoare".
Elina Beketova, expertă la Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, este convinsă că, dacă Ucraina poate recâștiga controlul asupra Mării Negre și revendica peninsula sau poate exercita suficientă presiune asupra acestor teritorii pentru a-l amenința pe Putin, "va marca sfârșitul războiului".
Business Insider amintește că, la începutul anului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a lăsat să se înțeleagă că bătălile pentru Crimeea și Marea Neagră vor juca un rol central în următoarele luni.
Olga Khvostunova, cercetător în cadrul programului eurasiatic de la Foreign Policy Research Institute, este convinsă că o înfrângere a Rusiei în Crimeea ar fi "nu doar o înfrângere, ci și o umilință".
Jurnaliștii au reamintit că, în ultimele săptămâni, Ucraina a efectuat o serie de atacuri de succes în regiune, distrugând mai multe baterii de apărare aeriană rusești și lovind baza aeriană Belbek de lângă Sevastopol.
Elina Beketova consideră că atacurile ucrainene în peninsulă "se dovedesc a fi de succes datorită unei pregătiri minuțioase și a unei activități sistemice, a unor oportunități mai bune pentru forțele armate ucrainene, a informațiilor prin satelit furnizate Ucrainei de către aliații NATO".
Distrugerea podului Kerci este inevitabilă
În același timp, Business Insider notează că Ucraina, care și-a pierdut marina tradițională în timpul anexării Crimeei, dar acu atacă cu mare succes flota rusă din Marea Neagră cu ajutorul dronelor navale.
Aceste atacuri au permis Ucrainei să reia aprovizionarea cu cereale prin Marea Neagră, care este crucială pentru economia sa, și au forțat Flota rusă din Marea Neagră să își ascundă navele departe de Sevastopol, în Crimeea.
Business Insider scrie, de asemenea, că distrugerea podului din Crimeea, care leagă Rusia continentală de coasta de est a Crimeei, ar fi "atât o victorie strategică și simbolică pentru Ucraina, cât și o lovitură majoră pentru Putin".
"Ucraina a lovit deja podul de două ori de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, dar până acum nu a reușit să îl distrugă. La începutul acestui an, oficiali din cadrul Direcției Principale de Informații (GUR) a Ucrainei au declarat pentru The Guardian că Ucraina va viza podul pentru a treia oară înainte de sfârșitul anului. Distrugerea sa este "inevitabilă", au spus aceștia. Există deja semne că și Rusia se teme că Ucraina ar putea face un nou atac asupra podului", scrie Business Insider.
Săptămâna trecută, Ministerul britanic al Apărării a raportat că Rusia a instalat opt barje pe partea de sud a podului pentru a reduce "unghiurile de apropiere pentru vehiculele fără pilot". În plus, Rusia a început să ia măsuri pentru a-și reduce dependența de Podul Crimeii; în special, rușii construiesc o cale ferată de la Rostov-on-Don, în sudul Rusiei, până în Crimeea.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News