Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.
Federaţia Rusă ar avea în plan să invadeze şi Republica Moldova la începutul anului 2023, iar punerea în aplicare a scenariului depinde de evoluţiile războiului din Ucraina.
Armata rusă a afirmat luni că a doborât patru rachete HARM de fabricaţie americană deasupra teritoriului său, pe cerul regiunii ruse Belgorod la frontiera cu Ucraina, unde Moscova duce o ofensivă de la începutul lui februarie, informează AFP.
Potrivit cotidianului britanic The Guardian, în cadrul raportului de sâmbătă, 17 decembrie, privind evoluția situației din Ucraina, Ministerul Apărării din Marea Britanie a informat că, se pare, că Rusia a achimbat locația lansării dronelor de producție iraniană cu care atacă infrastructura ucraineană, din cauza preocupărilor legate de vulnerabilitățile Peninsulei Crimeea.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a inspectat trupele ţării implicate în "operaţiunea militară specială” a Moscovei în Ucraina, a anunţat, duminică, ministerul apărării, citat de Reuters.
Deja utilizat în misiuni specifice din Ucraina, ARTEMIS de la Leidos face parte din flota în creștere a serviciului de avioane pentru culegerea de date și informații deținute de contractori privați americani.
Forțată de împrejurări, Armata rusă a aruncat în războiul din Ucraina și tehnică modernă, deși nu vorbim despre controversatele avioane Su-57 sau celebrele tancuri T-14 Armata, de care rușii dispun de un număr mic. Forțele ruse de ocupaţie folosesc însă în Ucraina cea mai recentă versiune a obuzierului autopropulsat de 152 mm 2S19 de fabricație rusă, numită 2S19-SM2 sau 2S33.
Tot mai multe surse indică faptul că SUA pregătesc în următoarele pachete de asistență către Ucraina, livrarea de sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație, precum Patriot, care se află și în dotarea Armatei române.
Rusia se pregăteşte de un război lung împotriva Ucrainei, căreia aliaţii din cadrul NATO trebuie să continue să-i furnizeze arme până când preşedintele Vladimir Putin înţelege că "nu poate câştiga pe câmpul de luptă", a declarat vineri pentru AFP secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează AFP.
Casa Albă a declarat vineri că următorul pachet de asistență de securitate pentru Ucraina va fi aprobat curând şi este de aşteptat să includă mai multe capacități de apărare aeriană, a declarat John Kirby. Cu alte cuvinte, putem trage concluzia că Statele Unite iau în considerare să furnizeze Ucrainei sisteme de apărare aeriană, mai ales ca astăzi, 16 decembrie 2022, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra infrastructurii critice ucrainene.
Pe 16 decembrie, rușii au lansat 76 de rachete spre Ucraina, dintre care 72 de rachete de croazieră. Sistemele de de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 60 dintre ele. Principala ţinta a ruşilor a fost tot infrastructura critică, în special rețeaua locală de distribuție a energiei electrice din Ucraina.
În seara zilei de 15 decembrie, forţele ruse de ocupaţie din Ucraina au primit o lovitură destul de puternică - pe rețelele de socializare au fost publicate mai multe materiale video care surprind distrugerea unui important depozit de muniții al armatei ruse.
Desigur, forțele rusești nu au învățat peste noapte să doboare rachetele lansate de sistemele HIMARS. Este vorba despre cu totul altceva, mult mai prozaic.
Mai multe surse de informare în masă și de pe rețelele de socializare din Ucraina și Rusia a anunțat că, în dimineața zilei de 16.12.2022, partea rusă a declanșat un nou atac cu rachete de croazieră asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean.
”Rusia s-a pregătit patru ani pentru invazie, dar au avut resurse pentru trei luni”, este convins Valerii Zalujnîi, Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei. Acesta este convins Rusia poate fi învinsă într-un război pe scară largă, cum este cel declanșat de Putin în Ucraina, dar se așteaptă ca Moscova să forțeze din nou un atac asupra Kievului.
După ce au pierdut poziții importante în regiunile Harkov și Herson, forțele ruse se tem ca istoria să nu se repete și cu Crimeea.
Valerii Zalujnîi, Comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei, în cadrul unui interviu, nu s-a ferit să prezinte armamentul de care Ucraina are nevoie pentru a respinge forțele ruse de ocupație de pe teritoriul ei.
Germania a furnizat Ucrainei rachete suplimentare pentru sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T şi 5.000 de obuze de artilerie de calibru 155 mm, reiese din lista actualizată publicată, joi, pe site-ul Ministerului german al Apărării.
Războiul din Ucraina risca să se extindă şi în Republica Moldova dacă autoritățile de la Chișinău nu făceau compromisuri pentru Tiraspol. Declarația aparține vicepremierului pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Liderii UE sunt în contradicție cu privire la restricțiile privind îngrășămintele rusești.
Aliații occidentali ai Ucrainei discută modalități de a-i oferi acesteia un „avantaj decisiv” față de forțele de ocupație ruse și de a pune capăt războiului pe scară largă.
Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare aeriană produse de SUA.
Cererea Ucrainei de a primi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generație SAMP/T, denumite și MAMBA în Armata franceză, a primit în cele din urmă curs.
Şaizeci şi patru de ucraineni şi un american au fost eliberaţi miercuri într-un nou schimb de prizonieri între Kiev şi Moscova, a anunţat preşedinţia ucraineană, relatează AFP şi DPA.
Chiar dacă de la începutul agresiunii militare ruse a primit un număr semnificativ de tancuri de fabricație sovietică, inclusiv T-72 modernizate care provin din stocurile de armament ale unor state membre NATO, Ucraina încearcă în ultimele luni să-şi înzestreze armata cu tancuri de concepție occidentală. Astfel, în mai multe rânduri, oficialii de la Kiev și-au exprimat dorința ca armata ucraineană să primească tancuri Abrams și Leopard 2. Până azi Statele Unite sau orice alt stat care deţine tancuri Leopard 2 nu a dat curs solicitărilor oficialilor militari de la Kiev.
Armata rusă a desfășurat versiunea sa arctică a sistemului de rachete sol-aer Tor în Ucraina.
Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a declarat, pe 13.12.2022, că, în pofida unor înfrângeri și probleme militare repetate, forțele ruse vor putea fi capabile să lanseze o ofensivă majoră în Ucraina, până la sfârșitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie anul viitor.
Peste 23.000 de condamnați au fost recrutați din închisorile rusești de grupul paramilitar Wagner, scrie Ukrainska Pravda. Acești mercenari sunt dislocați în primele linii din estul Ucrainei.
Cel puțin 11 drone „kamikaze” au fost doborâte în regiunea Kiev și deasupra capitalei în timpul atacului de dimineață.
Berlinul va oferi mai mult sprijin militar Ucrainei, dar acesta va fi limitat la același tip de armament care a fost deja livrat până acum, a declarat luni un purtător de cuvânt al guvernului.
Administrația Biden finalizează planurile de trimitere a sistemului de apărare antirachetă Patriot în Ucraina, care ar putea fi anunțate chiar în această săptămână, potrivit a trei oficiali americani. Planul Pentagonului mai trebuie să fie aprobat de secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru a fi semnat. Cei trei oficiali au declarat pentru CNN că se așteaptă aprobarea.