Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o "misiune pentru o generaţie" care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de dpa.
Reconstrucţia Ucrainei după război va fi o "misiune pentru o generaţie" care necesită o strategie la nivelul Planului Marshall, sunt de părere cancelarul german, Olaf Scholz, şi preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citaţi de dpa.
Cu zeci de soldaţi proaspăt mobilizaţi deja ucişi şi trupe care pregătesc terenul pentru o retragere din Herson, oraş-cheie în sudul Ucrainei, Kremlinul a dezvăluit că speră acum să dea un suflu nou războiului său, făcându-i pe ruşii obişnuiţi să îl simtă cât mai mult posibil, comentează duminică publicaţia americană The Daily Beast.
Pe 22 octobrie a fost a treia zi, când rușii au eliberat apă din lacul de acumulare pentru a se diminua amploarea colosală a inundațiilor, în cazul distrugerii barajului, demersul fiind recunoscut chiar de ei.
În ultima perioadă, armata rusă a început să folosească la scară largă dronele kamikaze în cadrul “operației militare speciale” din Ucraina, schimbându-și atitudinea față de acest tip de muniție, ca urmare a avantajelor constatate. Această opinie a fost semnalată pentru agenția de presă Tass de către expertul militar rus în domeniul aviației fără pilot, Denis Fedutinov.
Forțele Armate Ucrainene, care înaintează în direcția Herson, au distrus un un sistem de apărare antiaeriană Pantsir-S1. Potrivit mai multor publicaţii mass-media ucrainene, sistemul rusesc de apărare antiaeriană Pantsir-S1 distrus a fost fotografiat în apropierea hidrocentralei Kakhovka.
Autorităţile proruse din regiunea Herson anexată de Rusia din sudul Ucrainei le-au cerut sâmbătă civililor să părăsească "imediat" capitala regiunii, oraşul Herson, în faţa avansului forţelor armate ucrainene, relatează AFP.
În decurs de mai bine de o lună de zile, cetățenii cehi au reuşit să strângă impresionată suma de 1,3 milioane de dolari, în cadrul unei campanii activitate de strângere de fonduri, pentru achiziționarea unui tanc T-72. La 6 septembrie, Ambasada Ucrainei în Republica Cehă a lansat campania. Ministerul Apărării din Republica Cehă a fost ales în calitate de garant al întregii proceduri de achiziţie. Ieri, mass-media cehă a relatat că tancul T-72 a fost achiziţionat şi deja a fost expediat, urmând ca în cel mai scurt timp să ajungă în Ucraina.
Compania americană de imagistică prin satelit Maxar Technologies a publicat mai multe imagini în care se poate observa cum forţele ruse de ocupaţie au construit fortificații de aproape doi kilometri în afara orașului Hirske din regiunea Luhansk, în speranţa că vor reuşit să oprească înaintarea forţelor armate ucrainene.
Casa Albă apreciază că Rusia și Belarusul pot construi trupe la granița cu Ucraina pentru a atrage forțele ucrainene departe de Donbass sau de sud – zona Herson, slăbind în acest fel presiunea pe forțele rusești de acolo, aflate în dificultate.
Secretarul de stat Antony Blinken a declarat vineri că Statele Unite vor lua în considerare toate mijloacele de a promova diplomaţia în relaţia cu Rusia dacă observă o deschidere, dar în acest moment Moscova nu dă semne de disponibilitate să se angajeze în discuţii semnificative, informează Reuters.
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, recent oferit Ucrainei de către Germania, a trecut deja ''de botezul focului'', a precizat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene Ucrainene, Iuri Ignat.
Armata rusă continuă să aducă pe frontul din Ucraina echipamente militare învechite. Dacă până acum a fost vorba de T-62 şi cele mai vechi versiuni ale tancului T-72, acum vorbim de adevărate piese de muzeu. Încă de săptămâna trecut au fost publicate pe reţele de socializare imagini cu mai multe multe camioane care transportau sistemele de artilerie antiaeriană S-60, dezvoltate cu mai bine de 70 de ani în urmă.
Ţările baltice au cerut vineri înfiinţarea unui tribunal special pentru a judeca "crimele de agresiune" comise de Rusia împotriva Ucrainei, reluând astfel o cerere a Kievului, în a doua zi a summitului Consiliului European, care reuneşte liderii celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, la Bruxelles, relatează AFP.
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că nu își pierde speranța de a organiza o întâlnire între președinții Ucrainei și Rusiei pentru a pune capăt războiului.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului consideră că riscul unei noi ofensive ruse din Belarus este încă scăzut.
În opinia acestora, Federația Rusă ar putea pregăti un atac sub „steag fals” asupra barajului centralei Kahovska.
Ministerul Britanic al Apărării a spus că nu va furniza și alte precizări din motive de securitate.
Iranienii au adus instructori și asistență tehnică în Crimeea pentru a-i ajuta pe ruși să folosească drone „cu o letalitate mai bună”, spune Casa Albă.
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, i-a acuzat joi seară pe ruşi că au minat un baraj al unei hidrocentrale aflate în regiunea Herson, în sudul Ucrainei, şi sub controlul forţelor ocupantului rus, notează Agerpres, care citează AFP.
Ajuns la 86 de ani, Berlusconi născocește noi realități în privința conflictului din Ucraina.
Forţele Armate Ucrainene au prezentat noi imagini cu momentul în care un convoi militar al armatei ruse este distrus de Forţele ucrainene pentru Operaţii Speciale. Îndeplinirea cu succes a misiunii a fost posibilă datorită folosirii unui UAV Magyla-3 - achiziţionat din donaţiile cetăţenilor lituanieni - care a trimis coordonatele cu poziţia convoiului către sisteme HIMARS.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat joi că toate indiciile arată că Iranul furnizează drone pe care Rusia le foloseşte în atacurile sale asupra Ucrainei şi a avertizat că aceasta reprezintă o ''încălcare clară'' a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU, transmite EFE.
În afară de bani, Moscova ar putea oferi Teheranului tehnologie militară la care Iranul nu are acces de câteva decenii - consideră Ilia Kusa, analist la Institutul Ucrainean al Viitorului.
Situația pentru ocupantul rus în Herson e extrem de dificilă, moralul forțelor ruse aflate în importantul oraș strategic din sudul Ucrainei fiind la pământ.
Informațiile britanice: rușii iau în considerare o retragere majoră.
Dronele iraniene Shahed-136 kamikaze au devenit o nouă provocare pentru apărătorii ucraineni și pentru locuitorii orașelor ucrainene.
Israelul are o rețea de radare performante. Cetățenii săi sunt alertați și prin intermediul mesajelor de pe telefonul mobil.
Busculată de contraofensiva ucraineană, Rusia a înregistrat regrese în Ucraina şi a pierdut sectoare-cheie pe front, cu excepţia notabilă a Bahmut, unde ea avansează datorită mercenarilor grupului paramilitar Wagner, trupe auxiliare considerate acum indispensabile, relatează miercuri AFP într-o amplă analiză, citată de Agerpres.
O rachetă rusească a lovit miercuri o termocentrală importantă din Burştin, în vestul Ucrainei, a anunţat guvernatoarea regiunii Ivano-Frankivs, Svitlana Onişciuk, citată de Reuters.
Cotidianul american The New York Times și postul de televiziune CNN au informat, citând surse apropiate de serviciile de informații, că Iranul a trimis instructori în Peninsula Crimeea pentru a-i ajuta pe soldații ruși să controleze dronele iraniene folosite pentru a ataca Ucraina.
Surse de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că, în ultimele zile, au fost înregistrate modificări în ceea ce privește traficul aerian din zona Mării Caspice. Astfel, rutele aeriene s-au deplasat mult mai spre est, lăsând liber întreg spațiul aerian dintre Marea Caspică și Ucraina.
Sistemul de apărare antiaeriană IRIS-T SLM, recent oferit Ucrainei de către Germania, protejează deja cu succes spaţiul aerian ucrainean. Ca dovadă că acest sistem a fost deja folosit de Forţele Armate Ucrainene - pentru a intercepta una dintre rachetele lansate de armata rusă asupra oraşelor ucraienene - sunt imaginile prezentate pe reţele de socializare cu câteva resturi ale unei rachete sol-aer care au fost găsite în regiunea Kiev.