Germania va transfera în Ucraina patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, care nu sunt în serviciul Bundeswehr, în loc de unul, după cum s-a raportat anterior.
Germania va transfera în Ucraina patru sisteme de apărare aeriană IRIS-T, care nu sunt în serviciul Bundeswehr, în loc de unul, după cum s-a raportat anterior.
Sursele de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram au semnalat faptul că bombardiere strategice aparținând Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse participă masiv la loviturile cu rachete de croazieră, care sunt executate începând din noaptea de 09/10.10.2022 asupra teritoriului Ucrainei.
Federația Rusă a lansat un atac fără precedent împotriva infrastructurii civile și critice a Ucrainei în cursul acestei zile, lansând peste 80 de rachete în cel puțin 16 orașe ucrainene, inclusiv Kiev. Trei rachete de croazieră au survolat inclusiv spațiul Republicii Moldova înainte de a lovi Ucraina.
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a acuzat luni Ucraina că pregăteşte un atac împotriva Republicii Belarus şi că, în consecinţă, Minskul va desfăşura trupe ruso-belaruse, fără a preciza locul unde acestea vor fi desfăşurate, informează Agerpres, care citează AFP.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) confirmă că spațiul aerian al Republicii Moldova a fost survolat de 3 rachete rusești. În acest sens, ministrul Nicu Popescu l-a convocat pe ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasnețov, pentru a oferi explicații.
Lansatoarele multiple de mare precizie HIMARS au schimbat fața războiului din Ucraina și au oferit posibilitatea Armatei ucrainene să preia inițiativa și să elibereze mai multe localități din nord-est (Harkov) și sud (Herson).
Federația Rusă a atacat masiv orașe importante din Ucraina, inclusiv capitala Kiev, dar și orașul Liov, în vestul Ucrainei.
Mai multe explozii au avut loc luni dimineaţa în capitala ucraineană Kiev, precum şi în oraşele Lvov (Liov), Ternopil şi Dnipro, după ce Moscova a acuzat Ucraina că a orchestrat puternica explozie ce a avariat podul-cheie care leagă Rusia şi Peninsula Crimeea, informează Agerpres, care citează agenţiile de presă internaţionale.
Ministrul slovac al apărării, Jaroslav Nagy, a anunțat, pe 09.10.2022, că încă două sisteme de artilerie autopropulsată de tip Zuzana 2 au fost livrate Ucrainei.
Serviciul de presă al Regiunii Militare Sud din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse a informat că, pe 09.10.2022, un bombardier de tip Su-24 s-a prăbușit în Regiunea Rostov.
Misiunea EUMAM Ucraina va antrena aproximativ 15.000 de soldați ucraineni, potrivit unei decizii CoPS - Comitetul Politic și de Securitate.
Dictatorul rus Vladimir Putin vrea să încheie un nou acord cu Occidentul, crede Ibrahim Kalin, purtătorul de cuvânt al președintelui Turciei.
Ceremonia fantasmagorică a Rusiei de anexare a 15% din teritoriul Ucrainei a scos la iveală încă o dată discrepanța dintre triumfalismul Kremlinului si realitatea din teren.
Rusia a lovit din nou ținte civile, omorând zeci de oameni.
Pe 8 octombrie, la ora 06.07, o explozie puternică a zguduit podul peste strâmtoarea Kerci care leagă Rusia de peninsula Crimeea.
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a însărcinat sâmbătă Serviciul Federal de Securitate (FSB) să consolideze măsurile de protecţie a podului din Crimeea, după ce o explozie a avariat parţial această infrastructură de pe strâmtoarea Kerci, a anunţat Kremlinul.
Problemele par să se acutizeze pentru Rusia, în războiul de agresiune purtat în Ucraina, iar asta se vede și la Moscova: atmosfera de la Kremlin devine tot mai tensionată.
Dimineața, publicațiile din Ucraina anunțau că Podul Kerci este în flăcări. Incendiul a fost provocat de o explozie puternică, iar rușii susțin că explozia de pe pod a fost cauzată de un „camion capcană”
În ultima perioadă, din cauza evoluțiilor necorespunzătoare înregistrate în cadrul invaziei desfășurate de Forțele Armate ale Federației Ruse în Ucraina, au apărut o serie de critici la adresa conducerii militare în general și a conducerii operației în special.
Ucraina și-a epuizat stocul de arme de artilerie din epoca sovietică la trei luni după începutul războiului.
Armata americană nu va putea în curând să mai furnizeze Ucrainei echipamentele de vârf pe care i le-a furnizat până în prezent.
Rezervele SUA se apropie de limite, în special, în materie de muniţii, potrivit unor responsabili şi experţi americani, citaţi de AFP.
Zeci de echipamente de luptă ale Federației Ruse sunt abandonate pe front, în urma retragerii precipitate a armatei ruse.
Un incendiu s-a declanşat pe vastul pod rutier şi feroviar care leagă Crimeea - peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014 - şi teritoriul rus.
Un expert în explozivi a spus că explozia și incendiul de pe podul Kerci probabil nu au fost cauzate de o rachetă.
Există un incendiu puternic pe artera de cale ferată a podului din Crimeea.
Ministerul rus al Apărării l-a înlocuit pe comandantul Districtului Militar de Est, generalul Aleksandr Şaiko, la câteva zile după ce l-a schimbat şi pe generalul aflat la comanda Districtului Militar de Vest, au anunţat vineri cotidianul RBC şi postul RTVi, citate de Agerpres.
Președintele ucrainean susține că s-a referit la sancțiuni, când a cerut ”lovituri” preventive.
Colonelul Vasile Simileanu, doctor în geopolitică, a vorbit la emisiunea DefenseRomania, „Obiectiv EuroAtlantic”, despre situația frontului din Ucraina, dar și despre posibilele evoluții ale conflictului.
Există un incendiu puternic pe artera de cale ferată a podului din Crimeea.
Kievul vrea să-și consolideze apărarea antiaeriană, deoarece anticipează atacurile rusești cu rachete.
Pe termen mediu, industria de apărare ucraineană ar putea fi reformată la standarde occidentale.
Kremlinul pare că umblă la cenzura informațiilor despre război și instruiește instituțiile de presă de stat să recunoască unele dintre înfrângerile armatei ruse în Ucraina.