Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în cursul nopții de 04.05.2024, mijloacele de apărare antiaeriană au distrus patru rachete ATACMS deasupra Peninsulei Crimeea.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, în cursul nopții de 04.05.2024, mijloacele de apărare antiaeriană au distrus patru rachete ATACMS deasupra Peninsulei Crimeea.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu acordat Digi 24, a anunțat că Rusia a lansat un război hibrid total împotriva Alianței, iar acest lucru se resimte. România e și ea vizată, fiind o țară pivot pentru NATO, fapt pentru care rușii nu vor rata nicio secundă ocazia de a influența direcția ei.
Războiul din Ucraina s-a schimbat, iar acum o tactică de luptă diferită domină linia frontului. Schimbarea se datorează utilizării masive a dronelor de ambele părți, spune generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, într-un interviu acordat publicației The Times.
Forțele ucrainene au reluat campania de lovire a căilor de comunicații rusești prin care se trimit trupe și provizii spre trupele de pe front. În noaptea de 1 spre 2 mai, UAV-uri explozive ucrainene au lovit substații electrice de tracțiune și transformare care deservesc calea ferată în regiunile rusești Oryol (Orel) și Kursk.
Președintele francez Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii trupelor occidentale pe teren în Ucraina, sugerând într-un interviu publicat joi de The Economist că acest lucru ar trebui luat în considerare dacă Rusia ar reuși să spargă linia frontului și autoritățile de la Kiev ar solicita ajutorul.
Ocupantul rus mută pe frontul din Ucraina, unde forțele armate de ocupație se află în avans pe mai multe direcții.
Statele Unite acuză Rusia că a folosit un agent chimic, cloropicrina, împotriva forțelor ucrainene, încălcând Convenția privind Interzicerea Armelor Chimice (CIAC), conform unui comunicat al Departamentului de Stat dat publicității miercuri, potrivit AFP.
În ultimele două săptămâni, asupra Peninsulei Crimeea au fost executate trei atacuri cu rachete ATACMS. În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, șeful mișcării publice “Suntem împreună cu Rusia” din Regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a anunțat că, în cursul nopții de 30.04.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac masiv asupra Peninsulei Crimeea.
În noaptea de 1 mai, rafinăria de petrol din Ryazan a fost lovită de drone ucrainene. Operația este una marca GUR (Direcția de Informații) a Ministerului ucrainean al Apărării, a precizat agenția de presă RBK Ucraina care a primit informația din partea unor surse din serviciile speciale.
În cadrul unui mesaj postat pe canalul său de Telegram, șeful mișcării publice “Suntem împreună cu Rusia” din Regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a anunțat că, în cursul nopții de 30.04.2024, Forțele Armate ale Ucrainei au executat un nou atac masiv asupra Peninsulei Crimeea. Potrivit precizărilor acestuia, militarii ucraineni au întrebuințat din nou rachete balistice de tip ATACMS. Rogov a menționat că sistemul rusesc de apărare antiaeriană “a funcționat perfect”, în zona localităților Dzankoy și Simferopol.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a încurajat marți statele care dețin sisteme antiaeriene Patriot să doneze din ele Ucrainei, care așteaptă mai multe arme pentru apărarea antiaeriană în fața Rusiei, relatează Agerpres, care citează AFP.
Ministrul britanic al apărării a declarat că Italia a trimis rachete Storm Shadow în Ucraina, ridicând vălul de secret din ultimele luni privind sprijinul italian cu armament acordat Ucrainei.
Armata ucraineană se confruntă cu superioritatea trupelor ruse în materie de efective și armament, încercând să oprească înaintarea rapidă a acestora la nord-vest de orașul Avdiivka, în regiunea Donețk, de unde localnicii fug pentru a scăpa de ocupația rusă, relatează agențiile internaționale.
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, într-un interviu pe care l-a acordat televiziunii americane Fox News, a reiterat presei americane importanța sprijinirii Ucrainei. Liderul român a abordat și controversatul subiect în America, anume faptul că SUA sunt „singure în sprijinirea Ucrainei”.
Ucrainenii încearcă să distrugă munițiile rușilor, înainte de a fi folosite pe front.
Rusia a început o cursă contra cronometru - după ce Congresul SUA a aprobat un pachet de ajutor militar pentru Ucraina - și vrea să folosească timpul rămas, înainte ca armele americane să ajungă pe linia frontului.
Este un fake-news. Tancurile americane Abrams arată perfect pe câmpul de luptă. Ucraina nu le va ascunde.
Apărarea antiaeriană ucraineană a fost surprinsă în noaptea de sâmbătă spre duminică de un atac rusesc cu UAV-uri de tip necunoscut. Deși atacul nu a fost unul masiv, din cinci UAV-uri s-a doborât doar unul singur.
Belgia va trimite avioane de luptă F-16 în Ucraina înainte de sfârșitul anului, a spus premierul belgian, Alexander De Croo.
În pofida zvonurilor apărute în ultimele zile, forțele ucrainene spun că echipamentul ucrainean se află în zona linie de contact.
Pe 27.04.2024, compania energetică ucraineană DTEK a confirmat informațiile apărute anterior în presă referitoare la atacurile executate de Forțele Armate ale Federației Ruse asupra infrastructurii energetice a țării. Loviturile rusești cu rachete din timpul nopții au avariat grav ale patru centrale termice ucrainene.
Presa rusă a informat, pe 26.04.2024, că, recent, Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore.
Cancelarul german Olaf Scholz le-a cerut vineri aliaților europeni să reconsidere dacă pot acorda mai mult sprijin apărării aeriene a Ucrainei. El a amintit că Germania a decis să predea Ucrainei al treilea sistem de apărare aeriană Patriot. Rachetele de croazieră Taurus rămân în Germania.
Surse rusești și ucrainene au anunțat faptul că, în cursul nopții de 27.04.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au executat un nou atac masiv cu rachete asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei.
Reconfigurarea traseului: Tancurile americane Abrams au fost retrase momentan de pe frontul din Ucraina, iar acest lucru arată că statele occidentale care ajută Ucraina să se apere în fața ocupantului rus sunt departe să fi învățat o lecție fundamentală a acestui război de agresiune.
Polonia ar putea ajuta Kievul să returneze cetățenii ucraineni de vârstă militară.
„Plângerile (ucrainenilor) cu privire la plecarea compatrioților din țară pentru a evita recrutarea sunt justificate”, a declarat ministrul polonez al apărării, Wladysław Kosiniak-Kamysz.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a reacționat dur la recentul pachet de ajutoare de 60 de miliarde de dolari SUA pentru Ucraina, numindu-l o „recompensă” pentru adoptarea legii mobilizării.
Potrivit surselor Politico, pachetul ar putea fi finalizat și anunțat de vineri.
După cum reiese dintr-o serie de imagini care circulă pe rețelele de socializare rusești, trupele ruse ar fi reușit să evacueze și să captureze un vehicul blindat american, M1150 Assault Breacher Vehicle (ABV), de pe frontul din Ucraina. Acest vehicul a fost pierdut de Brigadă 47 Mecanizată a Forțelor Armate ucrainene la sfârșitul lunii februarie 2024. Aceste imagini au fost distribuite și răspândite intens pe rețelele de socializare rusești începând cu 25 aprilie 2024, marcând prima captură atestată a unui vehicul american M1150.
Militarii ucraineni din cadrul unei unităţi a Forțelor pentru Operații Speciale au efectuat un atac cu rachete împotriva unui sistem rusesc de apărare antiaeriană Buk-M1, a precizat serviciul de presă al Forțelor Armate ale Ucrainei.