Politica vădit pro-rusă a slovacilor și ungurilor începe să aibă consecințe pentru cele două țări. După ce a dinamitat reuniunea din 26 februarie, Fico nu a mai primit invitație de participare la teleconferința de astăzi, organizată de Franța.
Politica vădit pro-rusă a slovacilor și ungurilor începe să aibă consecințe pentru cele două țări. După ce a dinamitat reuniunea din 26 februarie, Fico nu a mai primit invitație de participare la teleconferința de astăzi, organizată de Franța.
Soldatul ucrainean Andrîi Chevoziorov vrea să le reamintească americanilor că războiul din Ucraina continuă și că forțele armate ucrainene au nevoie de sprijin și de muniție pentru artilerie. Locotenentul Chevoziorov a declarat acest lucru într-un interviu acordat serviciului ucrainean al postului Vocea Americii în seara zilei de 7 martie, înainte de a intra în Congres.
Nava modernă de patrulare rusă Serghei Kotov, construită conform Proiectului 22160, care a fost scufundată de dronele navale ucrainene, nu avea echipament adecvat cu ajutorul căruia să poată face față cu succes unui atac.
În februarie 2024, a crescut îngrijorător numărul atacurilor chimice efectuate de trupele ruse.
Funcția de ambasador în MArea Britanie era neocupată de peste jumătate de an. După demisia ministrului apărării Oleksi Reznikov, au existat informații că acesta ar putea conduce Ambasada Ucrainei în Marea Britanie, dar lucrurile nu s-au concretizat.
Un vehicul de luptă M2A2 ODS-SA "Bradley", aflat în dotarea forţelor armate ucrainene, s-a angajat într-o confruntare directă cu un IFV rusesc BMP-2, în apropiere de oraşul ucrainean Avdiivka. Această întâlnire neobişnuită a fost surprinsă de o dronă ucraineană, iar materialul video a fost publicat pe rețelele de socializare în data de 6 martie 2024. Utilizând tunul său automat M242 Bushmaster, Bradley a tras o serie de proiectile asupra blindatului rusesc, ceea ce a dus la distrugerea acestuia. Cu toate acestea, se remarcă faptul că BMP-2 nu părea să se deplaseze și există îndoieli cu privire la prezența unui echipaj în interiorul vehiculului.
După Avdiivka, armată rusă și-a mutat obiectivul principal cu 30 km mai la sud și trimite rezerve importante în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic (GOS) ucrainean „Tavria”.
La 4 martie 2024, general-locotenentul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a dezvăluit, prin intermediul unui material video, că militarii ucraineni au utilizat muniția ghidată cu precizie AASM-250, furnizată de Franța. Muniția ghidată cu precizie AASM-250 a fost utilizat în contextul efectuării unui atac care a vizat o facilitate militară a Forțelor Armate Ruse din regiunea ucraineană Herson, acum aflată sub ocupaţie rusă. Această operațiune a marcat prima utilizare de către Forțele Aeriene ucrainene a unor astfel de muniții în contextul conflictului actual.
Rusia a distrus un sistem de rachete cu lansare multiplă (MLRS) HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) operat de Ucraina în apropierea liniei de front din est. Pe reţelele de socializare au fost publicate noi imagini cu ceea ce pare a fi prima pierdere confirmată a unui lansator de rachete multiple HIMARS aflat în dotarea armatei ucrainene.
Președintele român Klaus Iohannis a făcut un apel pentru ca Europa să sprijine Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de Rusia.
Rusia are suficiente resurse pentru a lupta cu aceeași intensitate în Ucraina încă doi ani. Potrivit Reuters, acest lucru a fost raportat joi de două servicii de informații lituaniene.
Mai multe explozii au avut loc la 150 de metri de convoiul oficial de vehicule în care se aflau președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis, înainte ca aceștia să se întâlnească în orașul ucrainean Odesa, un oraș-port la Marea Neagră
În weekend, o parte a unui regiment motorizat rus a intrat în luptă împotriva forțelor ucrainene, la doar aproximativ 400 de metri de linia frontului, utilizând vehicule de teren deschise, fără blindaj corespunzător.
„Dacă Ucraina primește ajutorul (militar - n.r.), va câștiga. Dacă nu primesc ajutorul, vor pierde — cu consecințe îngrozitoare pentru Statele Unite”, declara, săptămâna trecută, liderul majorității democrate din Senatul SUA, Chuck Schumer.
Putem spune că același lucru este valabil și pentru Europa.
Publicarea ”Taurus-Leaks” dă o lovitură grea Berlinului și Occidentului. Modul în care a fost utilizată interceptarea conversației dintre ofițerii germani este o manevră strălucită a serviciilor de informații rusești.
În dimineața zilei de marți, 5 martie, ”Group 13” o unitate specială care folosește drone navale ”MAGURA V5”, aflată în subordinea Direcției Principale de Informații a Armatei (GUR) a lovit serios nava de patrulare Serghei Kotov (Proiect 22160), una dintre cele mai moderne nave ale Flotei Mării Negre a Federației Ruse. Totuși, până în acest moment, nu este clar dacă nava s-a scufundat.
În ultima perioadă Rusia nu a mai lansat practic lovituri cu rachete asupra teritoriului Ucrainei, în timp ce dronele kamikaze de tip Shahed (Geran) au fost folosite, în principal, pe timp de noapte.
Surse rusești au informat că, în cursul nopții de 05.03.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au executat lovituri multiple asupra unor ținte de pe linia de contact din Ucraina, dar și din zona din spatele frontului. Cele mai multe atacuri au fost înregistrate în Regiunea Odesa.
Direcția Principală de Informații (GUR) a confirmat explozia de pe un pod de cale ferată în regiunea Samara. În dimineața de 4 martie, trecerea peste podul, folosit pentru transportul muniției, era paralizată.
Serviciul de Informații al Armatei Ucrainei (GUR/HUR) a anunțat pe Telegram o acțiune de succes a specialiștilor săi care au obținut acces la serverele Ministerului rus al Apărării. De acolo au colectat ”date despre comanda armatei ruse, ordine, rapoarte și directive”.
Pierderile Rusiei în invazia din Ucraina se ridică la peste 300 de mii de militari, potrivit datelor Ministerului Britanic al Apărării. Dar în ultimele luni, odată cu intensificarea ofensivei, acest număr a crescut semnificativ.
Noi imagini par să arate un tanc american M1 Abrams, donat Ucrainei de către SUA, care este cuprins de flăcări în apropierea liniilor de front din estul Ucrainei, în timp ce Rusia susține că a distrus o serie de blindate americane după capturarea orașului ucrainean Avdiivka. Scurte clipuri și imagini care circulă pe rețelele de socializare, publicate în mare parte de aşa-zişi bloggerii militari ruși, par să arate fum și flăcări care ies dintr-un tanc Abrams. Un fragment video pare să surprindă momentul în care o dronă de atac de tip FPV, care aparţine armatei ruse, lovește tancul.
Pe 2 martie, la Moscova, a avut loc o întâlnire între ministrul adjunct de Externe al Rusiei Mihail Galuzin și reprezentantul special al guvernului chinez pentru Afaceri eurasiatice și șef al delegației Chinei pentru soluționarea crizei din Ucraina, Li Hui. Evenimentul a fost anunțat într-un comunicat de presă pe site-ul oficial al Ministerului rus de Externe.
Rușii au publicat o înregistrare audio cu doi generali germani din cadrul Forțelor Aeriene Germane care discută despre livrarea de rachete aer-sol cu rază lungă de acțiune Taurus către Ucraina. Înalții oficiali ai Bundeswehr-ului vorbesc inclusiv despre lovirea Crimeei cu Taurus.
O explozie puternică a zguduit orașul rus St. Petersburg în primele ore ale zilei de sâmbătă.
Canalele ruse de propagandă anunță că pe 01.03.2024, armata ucraineană a încercat să atace Podul Crimeea cu o lovitură combinată cu rachete de croazieră britanice Storm Shadow și drone americane de tip rachetă ADM-160 MALD, echipate cu sisteme de război electronic.
Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a avertizat joi că NATO va fi atrasă în război dacă Ucraina va fi învinsă de forțele ruse.
Occidentul caută muniție pentru Ucraina peste tot pe Glob, dar o potențială sursă de aprovizionare ar putea fi la ”doi pași” de conflict - mai precis în Bosnia și Herțegovina. Dacă facilitățile de producție ar fi modernizate rapid, ar reîncepe să funcționeze la capacitate maximă.
Finlanda nu impune nicio restricție în ceea ce privește utilizarea de către Ucraina a armelor transferate. Ediția finlandeză a cotidianului Yle a relatat acest lucru cu referire la deciziile luate la nivelul conducerii Comisiei parlamentare pentru Apărare și la Ministerul finlandez al Apărării.
Forțele Aeriene Ucrainene au distrus un post de comandă și un depozit de muniție care aparținea forţelor ruse de ocupaţie staţionate în apropierea satului Chelburda din regiunea Herson. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat de militarii ucrainenii pe reţelele de socializare.