Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
Sâmbătă seara, bloggeri militari ruși anunțau că un F-16 al forțelor ucrainene ar fi doborât un bombardier Su-34 aflat la aproximativ 50 de km de linia frontului.
În ultimele zile, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat mai multe țări europene. În urma vizitelor, Ucraina a primit noi pachete de ajutor militar, a declarat președintele ucrainean.
În noaptea de 9 octombrie, o dronă ucraineană a lovit un depozit de arme rusești din regiunea Bryansk. Potrivit informațiilor furnizate de Kiev, este vorba despre muniție care a venit din Republica Populară Democrată Coreea.
Rusia lovește în constant localitățile ucrainene aflate în zona Deltei Dunării, iar localnicii sunt nevoiți să se adăpostească în locuințe, întrucât casele nu au beciuri, iar în zonă nu există adăposturi antiaeriene.
În seara zilei de sâmbătă, 12 octombrie, Rusia a lansat un atac din nord, a fost anunțată o alertă aeriană în mai multe regiuni, printre care Sumi, Cernihiv și Poltava, Dnipropetrovsk, Donețk, Zaporijia, Herson, Mîkolaiv și Odesa.
Rușii nu își opresc avansul în estul Ucrainei, unde se apropie de Kurachov și Pokrovsk. Ei își folosesc superioritatea în numărul de oameni și principal, dar superioritatea în numărul de obuze de artilerie trase este în scădere, scrie The Economist.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 11.10.2024, că trupele ruse au capturat două sate deținute anterior de forțele ucrainene în regiunea Kursk din vestul țării. Armata rusă a lansat o nouă ofensivă asupra mai multor sectoare ale frontului din regiunea Kursk, scrie publicația Meduza, exilată în Letonia.
Într-o rară intervenție pe acest subiect, probabil chiar în premieră, un oficial militar ucrainean publică informații sensibile despre unele avarii suferite de un sistem Patriot și confirmă inclusiv locația sa de tragere.
Premierul italian Giorgia Meloni a anunţat joi seara, la Roma, după o întrevedere cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, că Italia va găzdui în iulie următoarea conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, relatează Agerpres, care citează AFP.
De la începutul invaziei ruse din februarie 2024, ucrainenii au provocat mari pierderi agresorului nu doar în materie de tehnologie, ci și în privința personalului. Un înalt oficial militar american a declarat pe 9 octombrie că peste 600.000 de militari ruși au fost uciși sau răniți.
În noaptea de 9 spre 10 octombrie, dronele ucrainene au avut culoar liber de zbor spre sud-est, în direcția regiunilor rusești Krasnodar și Adigheia. UAV-urile de atac ucrainene au lovit baza aeriană „Khanskaya” situată lângă orașul Maykop, capitala Republicii Adigheia – o unitate administrativ teritorială aflată la nord de Munții Caucaz.
Forțele Armate Ucrainene au distrus un depozit de muniții în care se aflau şi drone Shahed („Geran”). Statul Major al Armatei Ucrainene a declarat că depozitul era situat în satul Oktyabrske din regiunea rusă Krasnodar.
Armata ucraineană a anunțat miercuri că a lovit peste noapte un arsenal militar rus în regiunea Bryansk, inclusiv muniție de rachete și artilerie și bombe aeriene dirijate, scrie Reuters.
Totul va fi diferit după războiul din Ucraina - de la zecile de mii de drone care vor supraveghea non-stop linia frontului, până la echipamentele robotizate folosite pentru acțiuni de luptă în medii prea riscante pentru soldați. Chiar și procesul de deminare va suferi îmbunătățiri substanțiale, grație noilor tehnologii care vor îngloba inteligența artificială.Cum arată ”Terminator 7”?
Rusia folosește bombe de aviație pe frontul din Donbas.
Coreea de Nord va trimite, probabil, membri ai armatei sale regulate în Ucraina, pentru a sprijini campania de război a Rusiei. Acest lucru a fost anunțat de agenția de știri Yonhap, care a citat o declarație a ministrului apărării din Coreea de Sud.
În ultimele săptămâni, mai multe regiuni din Rusia au anunțat creșteri semnificative ale soldelor și primelor pentru cei care se oferă voluntari să lupte în războiul din Ucraina.
Forțele Armate ale Federației Ruse au crescut în mod semnificativ numărul de drone-momeală lansate noaptea împreună cu dronele kamikaze pentru a supraîncărca apărarea antiaeriană a Ucrainei.
Rușii plătesc scump avansul în Donbas: au pierdut peste 1.600 de vehicule blindate de transport de trupe în timpul înaintării lor prin Avdiivka către Pokrovsk.
Statul Major General ucrainean a confirmat că terminalul petrolier din Feodosia a fost atacat în noapte de 6 spre 7 octombrie de rachetele ucrainene.
Puncte de comandă rusești de nivel brigadă și armată au fost bombardate cu rachete Storm Shadow și GMLRS ucrainene. Statul Major General ucrainean a informat în după amiaza de 5 octombrie că unitățile sale de aviație și rachete au lovit două puncte de comandă de brigadă și unul de armată ale forțelor ruse.
Analizând distrugerea unui tanc rusesc de către o dronă ucraineană Dragon, experții militari occidentali s-au întrebat ce îmbunătățiri sunt necesare pentru ca astfel de dispozitive să fie capabile să distrugă în viitor echipamente militare rusești grele. Conform Forbes, nu trebuie să ne așteptăm la o „creștere bruscă” a numărului de atacuri cu drone asupra tancurilor, deoarece acestea sunt destul de imprecise uneori. Acesta este motivul pentru care Brigada 30 Mecanizată a armatei ucrainene a trebuit să imobilizeze un tanc rusesc înainte de a-l distruge. Dar, operatorii de drone învață repede și, potrivit publicației, vor putea în curând să incendieze tancuri chiar și atunci când acestea sunt în mișcare.
Pușcașii marini de elită ai Rusiei au suferit pierderi de patru ori mai mari în timpul unui an de lupte lângă orașul Vuhledar, în regiunea Donețk, decât în timpul celor 10 ani ai celui de-al doilea război cecen, a relatat BBC News Russia pe 4 octombrie. Forțele ucrainene au anunțat retragerea din așezarea-cheie din regiunea Donețk la 2 octombrie, după ce forțele ruse au cucerit flancurile orașului și au intrat chiar în Vuhledar.
Dronele Bayraktar TB2, cândva o armă indispensabilă pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei, au continuat să joace un rol în atacarea țintelor rusești, în ciuda noilor provocări cu care militarii ucraineni se confrunta pe câmpul de luptă. Recent, platforma multimedia ucrainean UNITED 24 MEDIA a publicat pe contul său de X un scurt material video cu momentul în care o dronă Bayraktar TB2, operată de militari ucraineni, a lovit un elicopter rusesc chiar în momentul când aducea trupe pe front.
Rusia se bazează pe echipamentele occidentale de înaltă tehnologie pentru a-și construi propriile sisteme de război electronic și de scanare a câmpului de luptă. Componentele occidentale sunt obținute cu ajutorul companiilor chineze care acționează pe post de ”cărăuși”.
Statele Unite nu vor doborî drone rusești deasupra Poloniei sau României, deoarece asta ar însemna implicarea directă în război, spun oficialii americani.
România a livrat deja Ucrainei sistemul de rachete antiaeriene Patriot care a fost promis cu câteva luni în urmă.
În cadrul unui mesaj postat pe rețelele de socializare, Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat, pe 03.10.2024, că forțele ucrainene au folosit rachete balistice ATACMS într-un atac asupra unui sistem radar rusesc Nebo-M, pentru a limita capacitatea Rusiei de a detecta, urmări și intercepta ținte aerodinamice și balistice.
Acordurile privind furnizarea de componente și producția licențiată, inclusiv transferul de tehnologii și documentație pentru producția de muniție de artilerie, au fost semnate în marja celui de-al doilea Forum internațional al industriei de apărare (DFNC2) de la Kiev.
Forțele ruse au lansat, în noaptea de 2 spre 3 octombrie 2024, al doilea cel mai mare atac cu drone explozive Shahed de la începutul războiului.