Lituania, care a fost printre cele mai vocale state în avertismentele sale privind amenințarea venită de la Moscova, susține: „Macron și Cameron au dreptate!”
Lituania, care a fost printre cele mai vocale state în avertismentele sale privind amenințarea venită de la Moscova, susține: „Macron și Cameron au dreptate!”
Armata rusă încearcă să treacă prin apărarea ucraineană din regiunea Harkiv. Zona a fost puternic bombardată azi-noapte. Ucrainenii au trimis întăriri în zonă, a declarat Ministerul Apărării de la Kiev.
În încercarea de a întări rândurile trupelor, parlamentul ucrainean a adoptat miercuri un proiect de lege privind mobilizarea voluntară a condamnaților pentru a fi trimis pe front. Cu toate acestea, cei care au comis infracțiuni grave, printre care crimă, viol, terorism, trafic de droguri și trădare, nu vor fi eligibili pentru a-și schimba pedeapsa cu închisoarea în favoarea apărării țării lor, potrivit Politico. Așadar, ce au de câștigat condamnații? Dacă decid să se mobilizeze, instanțele locale le pot acorda eliberarea anticipată condiționată în schimbul serviciului militar, pe baza unui contract.
În plin război de uzură, Rusia este dependentă de utilizarea tehnologiei sovietice pe care o avea în depozite. Industria încă nu poate ține ritmul cu nevoile de pe front și Armata apelează intensiv la echipamente vechi, rezultă dintr-o analiză a imaginilor din satelit.
Valeri Zalujnîi a fost eliberat din serviciul militar prin decret prezidențial. A doua zi, președintele Volodimir Zelenski la numit pe fostul Șef al Forțelor Armate ucrainene în funcția de Ambasador în Marea Britanie.
Militarii Brigăzii 47 Mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei au distrus un tanc rusesc T-80 cu o rachetă antitanc TOW, trasa dintr-un vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) Bradley. Echipajul IFV-ului Bradley a fost primul care a observat tancul inamic și a lansat imediat o lovitură precisă asupra tancului rusesc.
Rusia a adăugat un al doilea focos la rachetele sale de croazieră Kh-101 lansate din aer, utilizate pe scară largă împotriva țintelor din Ucraina. Soluția aleasă de specialiștii militari ruși implică aparent montarea unei a doua încărcături - care conține fragmente de oțel pentru a crește efectul distructiv general - în detrimentul combustibilului și, prin urmare, al autonomiei rachetei.
Vicepremierul italian Matteo Salvini a adus critici aspre președintelui francez Emmanuel Macron, numindu-l un politician "periculos" care ar avea nevoie de tratament, după ce Macron a ridicat din nou posibilitatea trimiterea de trupe în Ucraina pentru a sprijini armata în conflictul cu Rusia.
Ambasadorii statelor UE au ajuns miercuri la un acord de principiu pentru ca veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia din Ucraina să fie folosit pentru finanţarea ajutorului militar oferit armatei ucrainene, a anunţat preşedinţia belgiană a Consiliului UE, relatează Agepres, care citează agenţiile AFP şi EFE.
E.S. Andrei Muraru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Statele Unite ale Americii, a vorbit deschis despre ajutorul militar pe care România îl acordă Ucrainei.
Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a făcut miercuri o declarație acuzatoare în ajunul Zilei Victoriei asupra Germaniei naziste, sărbătorită în Rusia pe 9 mai, sugerând că "descendenții lui Napoleon și Hitler" colaborează cu anglo-saxonii pentru a înfrânge din nou Rusia, potrivit informațiilor furnizate de EFE, notează Agerpres.
O ploaie de proiectile a împiedicat un MT-LB rusesc să se retragă de pe front, apoi i-a dat foc. Acest material video interesant a apărut pe rețelele de socializare, militari ucraineni sugerând că imaginile au fost filmate recent, oferind o altă confirmare a modului în care forțele terestre ucrainene se confruntă cu cele rusești pe front.
Biroul Procurorului General al Ucrainei a facut o declaratie pentru Reuters, în care se precizează că aproximativ jumătate dintre rachetele nord-coreene lansate de Rusia asupra Ucrainei nu au reușit să își atingă țintele. Oficialii de la Kiev au subliniat, de asemenea, rata ridicată de defecțiuni observată în cadrul acestor lansări de rachete.
În cursul nopții și al dimineții de 08.05.2024, trupele ruse au executat un nou atac combinat cu rachete și drone asupra unor obiective de pe teritoriul Ucrainei. Ca de obicei în ultima vreme, a fost vizată, în special, infrastructura energetică a statului ucrainean.
Președintele Klaus Iohannis, prezent în vizită oficială Statele Unite ale Americii a confirmat că un sistem Patriot din cele deținute de România ar putea ajunge în Ucraina.
Ucraina a primit rachete antiaeriene pentru sistemele Patriot din Spania, după cum a anunţat ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, pe 6 mai, potrivit agenţiei de presă EFE.
Rusia a avertizat luni cu privire la mult-așteptata sosire a avioanelor F-16 în Ucraina, spunând că avioanele americane vor fi tratate ca o escaladare, având în vedere potențialul lor de platforme pentru arme nucleare.
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) rețeaua de agenți ai serviciului 5 al FSB al Federației Ruse pregătea asasinarea lui Volodimir Zelenski.
Într-o evoluție neobișnuită în „războiul dronelor” din Marea Neagră, Ucraina pare să fi început să înarmeze navele de suprafață fără echipaj (USV), mai bine cunoscute sub numele de drone maritime, cu rachete aer-aer. Adaptarea pare să fi fost făcută pentru a oferi USV-urilor protecție împotriva elicopterelor rusești și a avioanelor cu aripi fixe, care sunt din ce în ce mai folosite pentru a le contracara, deși rămân multe întrebări cu privire la modul în care aceste arme nou adăugate sunt destinate să funcționeze și cât de practic este aranjamentul.
Apariția recentă pe câmpul de luptă din Ucraina a unui tanc rusesc cu protecție integrală împotriva dronelor, în asaltul asupra localității Krasnogorovka de pe direcția Maryinsky, nu a trecut neobservată. Acum, un alt tanc cu protecție integrală a apărut pe una dintre direcțiile de pe linia frontului.
Rusia a transmis luni Marea Britanie că, în cazul în care Ucraina va utiliza armamentul britanic pentru a ataca teritoriul rus, așa cum a sugerat ministrul britanic de externe David Cameron, Moscova ar putea răspunde prin atacuri asupra instalațiilor și echipamentelor militare britanice amplasate atât în Ucraina, cât și în alte țări, relatează Agerpres, citând agențiile Reuters și EFE.
Situația în zona de est a frontului este dificilă. Forțele ruse încearcă să ajungă în localitățile Kurakhove și Pokrovsk.
Deși Ungaria are, poate, cel mai restrictiv sistem anti-imigrație din Europa, autoritățile de la Budapesta sunt acum brusc interesate de soarta refugiaților ucraineni de pe teritoriul ungar. Ungaria nu este de acord cu măsurile luate de Kiev care dorește să îi determine pe cetățenii eligibili de armată să vină în țară pentru a obține documentele de călătorie.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 06.05.2024, că, la cererea președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, vor fi desfășurate exerciții cu marile unități de rachete, în scopul creșterii nivelului de pregătire al Forțelor Nucleare Nestrategice.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat organizarea, "în viitorul apropiat", a unor exerciții nucleare la care vor participa în special trupele staționate în apropierea Ucrainei, ca răspuns la "amenințările" occidentale la adresa Moscovei, relatează Agepres, care citează AFP și Reuters.
Sâmbătă seara, președintele rus Vladimir Putin și numeroși credincioși din Moscova au participat la slujba de Înviere, oficiată de capul Bisericii Ortodoxe Ruse, patriarhul Kirill, un susținător fervent al liderului rus și al războiului său din Ucraina, relatează Agerpres, care citează Reuters. Asta în timp ce Armata rusă bombarda Ucraina și lăsa în urmă o nouă listă de morți civili.
În ultimul raport zilnic al Serviciului de Informații militare din Marea Britanie, publicat pe pagina Ministerului Apărării pe 03.05.2024, se arată că atacul ucrainean de săptămâna trecută asupra unui aerodrom rusesc din Ținutul Krasnodar, a provocat o serie de consecințe.
Rușii l-au dat în căutare pe Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.
În ciuda sancțiunilor, Rusia continuă să cumpere aproape două mii de componente diferite de fabricație străină pentru aeronavele miliatre ale sale. Acest lucru reiese dintr-un raport al serviciilor secrete ucrainene. Aceste componente sunt produse de peste 200 de companii din 22 de țări diferite. Rusia le cumpără apoi prin intermediari.
Potrivit estimărilor prezentate vineri de către ministrul francez de externe, Stephane Sejourne, aproximativ 150.000 de soldați ruși au fost uciși de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022, conform informațiilor furnizate de AFP.