În noaptea de 22.03.2024, trupele ruse au lansat o nouă serie de atacuri aeriene asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone, rachete de croazieră și rachete balistice.
În noaptea de 22.03.2024, trupele ruse au lansat o nouă serie de atacuri aeriene asupra unor ținte de pe teritoriul Ucrainei, întrebuințând drone, rachete de croazieră și rachete balistice.
Într-un videoclip destinat strângerii de fonduri fonduri pentru achiziționarea de drone necesare armatei ucrainene, lansat pe 20 martie pe contul de pe platforma X al utilizatorului Serghei Sternenko, este prezentat un exemplu al nivelului actual de utilizare a dronelor FPV la care au ajuns specialiștii ucraineni.
Rușii continuă să deseneze siluete de echipamente militare pe teritoriul bazelor de dislocare, mizând pe eficiența acestora. La început, au fost pictate cantități mari de siluete de avioane pe aerodromuri, iar acum au început să deseneze și imagini cu submarine pe chei (dane) pentru a induce în eroare serviciile de informații din țările occidentale și din Ucraina.
Un grup important de români luptă alături de voluntari ruși și de Armata Ucrainei în războiul de agresiune generat de ocupantul rus asupra statului vecin.
În cursul nopții de 21.03.2024, harta interactivă a Ucrainei a fost colorată în roșu, indicând o avertizare de raid aerian. De exemplu, populația din Kiev a fost informată despre existența unei amenințări cu rachete lansate de bombardiere strategice rusești de tip Tu-95MS.
Mai multe explozii au fost auzite joi dimineaţă în centrul capitalei Kiev după o alertă aeriană de rachete şi drone lansate de Rusia, a notat Agerpres, care citează un jurnalist AFP.
Pe 20.03.2024, în cadrul Centrului național pentru conducerea apărării Federației Ruse din Moscova, s-a desfășurat o reuniune a Colegiului Ministerului rus al Apărării, sub conducerea ministrului Serghei Șoigu. Cu această ocazie, Șoigu a anunțat că, până la sfârșitul anului, vor fi formate două armate de arme întrunite, 14 divizii și 16 brigăzi.
Armata ucraineană a bombardat orașul rusesc Belgorod cu proiectile reactive, în dimineața de 20 martie. Este pentru a doua oară în ultimele cinci zile când localitatea este atacată cu rachete lansate de MLRS.
Forțele ruse au încercat fără succes să captureze un tanc Strv 122A avariat, un tanc de luptă principal modern al forțelor ucrainene. Acest eveniment evidențiază lupta intensă pentru echipamente și tehnologie militară în regiune, subliniind importanța crucială a prevenirii transferului de tehnologie occidentală în mâinile Rusiei prin capturarea unor astfel de echipamente.
O realitate crudă a războiului de agresiune declanșat de Rusia în Ucraina pune pe masă un scenariu în care o posibilă viitoare „coaliție de voință” formată din state aliate, deci nu întreaga structură NATO, ar putea interveni în sprijinul Ucrainei. Linia roșie și factorul declanșator ar fi momentul în care Ucraina va da semnale că Odesa va cădea.
Apărarea antiaeriană rusă a interceptat drone în regiunea Saratov din sud-vestul Rusiei la primele ore ale zilei de miercuri, deasupra orașului Engels, conform autorităților regionale citate de DPA și Agerpres. Aici Rusia are dislocate bombardiere strategice Tu-95 și Tu-160 folosite inclusiv în războiul de agresiune împotriva Ucrainei.
Surse militare ale publicației noastre DefenseRomania ne-au precizat că Finlanda va transfera în România tehnică de luptă navală, iar echipajele ucrainene vor fi instruite pe teritoriul românesc. România va asigura logistica procesului de instruire.
Camera Reprezentanților din SUA se întoarce marți la lucru. Congresmenii îi cer președintelui Camerei, Mike Johnson, să supună la vot legea privind ajutorul pentru Ucraina în această săptămână. În caz contrar, votul ar putea avea loc abia după 9 aprilie, ceea ce ar putea fi prea tarziu pentru Ucraina, relatează The Hill.
Mișcarea de partizani ucraineni ''Atesh'' a descoperit locul de desfășurare a Brigăzii ruse 126 de Apărare Costieră a Federației Ruse în apropiere de satul Perevalne din Peninsula Crimeea. Mișcarea ''Atesh'' a raportat pe canalul său de Telegram că partizanii au descoperit o unitate militară cu un număr mare de soldaţi ruși. Cei mai mulți dintre ei nu sunt localnici, au un anumit accent, precum și anumite însemne pe uniformele lor. Se presupune că o parte dintre militarii ruşi desfăşuraţi aici sunt aduşi din Tatarstan, Cecenia şi Daghestan.
În cadrul unui discurs susținut în Piața Roșie din Moscova, cu ocazia aniversării a 10 ani de anexarea Peninsulei Crimeea, președintele Vladimir Putin a anunțat, pe 18.03.2024, că partea rusă construiește o nouă cale ferată prin teritoriile noilor regiuni către Crimeea.
Germania și Polonia intenționează să colaboreze pentru a crește producția de muniție pentru Ucraina și creează o coaliție pentru a furniza vehicule blindate Ucrainei. Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a făcut această declarație la o conferință de presă ținută cu omologul său polonez Wladyslaw Kosiniak-Kamysh, luni, 18 martie, la Pruszkowm (Polonia).
În cei doi ani care s-au scurs de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, agențiile de aplicare a legii din Ucraina au descoperit aproximativ 400 de rețele criminale specializate în evitarea efectuării serviciului militar și facilitarea plecării în străinătate a cetățenilor apți pentru mobilizare, după cum a anunțat un purtător de cuvânt al Serviciului Graniței de Stat al Ucrainei, pe 17 martie.
Președintele rus Vladimir Putin a fost prezent în Piața Roșie, unde a avut loc un concert pentru a marca zece ani de la anexarea peninsulei Crimeea, primul act al conflictului dintre Rusia și Ucraina. Putin a fost aclamat de o mulțime adunată acolo după realegerea sa zdrobitoare la un scrutin prezidențial fără opoziție, relatează Agerpres, care citează AFP. De precizat că pe scenă, alături de Putin, au sărbători și cei trei „contracandidați” ai săi.
Războiul dronelor din Ucraina a devenit un aspect semnificativ al conflictului cu Rusia, arătând modul în care evoluează acest război. Utilizarea dronelor de către Ucraina a evoluat destul de repede în timpul conflictului, adaptându-se la dinamica schimbătoare a câmpului de luptă. În contextul în care Ucraina se confruntă cu o invazie rusă, dronele au devenit cruciale în strategia de apărare a ucrainenilor, evidențiind importantă şi utilitatea pe care acestea au căpătat-o pe câmpul de luptă. Recent, operatorii ucraineni de drone kamikaze FPV au lovit două drone terestre rusești în regiunea Donețk. Imagini care au surprins confruntarea între cel două tipuri de drone de luptă - unele aeriene şi celelalte terestre - au fost publicate pe reţele de socializare.
Administrația prezidențială a transmis Parlamentului o informare privind faptul că președintele Klaus Iohannis a aprobat tranzitarea teritroiului României a unor echipamente militare destinate Ucrainei și începerea instruirii la noi în țară pentru 50 de militari ucraineni.
Insuficiența muniției pentru unele dintre sistemele de apărare antiaeriană utilizate de forțele ucrainene ar putea ajunge la un punct critic fi la sfârșitul lunii martie, după cum informează mai multe surse occidentale citând oficiali neprecizați.
Aprovizionarea cu muniție către Ucraina a fost reluată și până la sfârșitul lunii martie volumul acestora va fi suficient pentru a opri complet avansul armatei ruse, cred ucrainenii.
Duminică seara, locuitorii din Sloviansk-na-Kuban din regiunea Krasnodar din Rusia au raportat explozii și incendiu în oraș la o rafinărie de petrol.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a reiterat într-un interviu publit de Le Parisien că operaţiuni la sol în Ucraina, realizate de către Occident, ar putea deveni necesare "la un moment dat", subliniind că Franţa are capacitatea de a face acest lucru.
În pofida rundelor de sancțiuni impuse de puterile occidentale, economia rusă a înregistrat o creștere semnificativă în 2023, după o recesiune din anul precedent. Alimentată de creșterea cheltuielilor publice – în special a celor militare – industria a beneficiat din plin de războiul din Ucraina, revigorarea economică a țării fiind ajutată și de veniturile continue din exporturile de petrol și gaze naturale.
Dronele ucrainene au atacat în această dimineață două rafinării de petrol din regiunea rusă Samara. Incendiile care au izbucnit la ambele uzine imediat după atacuri s-au întins pe sute de metri pătrați.
Forțele ruse vor continua acțiunile ofensive pentru a destabiliza liniile de apărare ucrainene, în timp ce se pregătesc pentru o nouă ofensivă în vara anului 2024.
Germania, Franța și Polonia s-au angajat vineri să obțină mai multe arme pentru Ucraina, dând asigurări Kievului că se poate baza pe trioul de puteri europene în efortul de a depăși deficitul de resurse militare.
Pe 14 martie, Belgorod și regiunea Belgorod au fost atacate de mai multe ori în timpul zilei. Au existat rapoarte despre un atac asupra orașului de către drone de tip aeronave și rachete interceptate. Au fost avariate clădiri de locuințe și clădiri administrative și zeci de mașini.
Forțele rusești își concentrează principalele eforturi pentru a face o breșă în apropierea orașului Avdiivka, căzut recent la datorie, a declarat la 15 martie comandantul-șef al Forţele Armate Ucrainene, Oleksandr Sîrskîi.