În urma inițiativei Cehiei, armata ucraineană poate conta în curând pe o creștere a aprovizionării cu muniții, a anunțat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.
În urma inițiativei Cehiei, armata ucraineană poate conta în curând pe o creștere a aprovizionării cu muniții, a anunțat ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba.
Legiunea "Libertatea Rusiei" și Batalionul Siberian au trecut granița în Rusia dinspre Ucraina pe 12 martie pentru a desfășura operațiuni de luptă, potrivit grupărilor armate rusești anti-Kremlin. Legiunea Libertatea Rusiei a declarat ulterior că a preluat controlul asupra satului Tyotkino din regiunea rusă Kursk. Legiunea a afirmat că forțele rusești au fugit și au abandonat echipamente în acest timp.
Un grup de militari ruşi care opera mai multe sisteme de apărare antiaeriană a publicat o înregistrare video care surprinde momentul în care poziția lor este lovită de rachete HIMARS. Pe canalul YouTube "Svoya Voyna", ruşii au menționat că incidentul a avut loc în urmă cu câteva luni. La momentul respectiv, Forţele Armate Ucrainene ar fi atacat locul de desfăşurate desemnat pentru un sistem rusesc S-400, dar pentru o unitate Pantsir-S.
SUA vor trimite asistență militară în valoare de 300 de milioane de dolari în Ucraina, în baza unui plan improvizat.
Trei grupări paramilitare anti-Kremlin care operează pe teritoriul ucrainean au lansat marți atacuri asupra teritoriului rus. Ministerul rus al Apărării a emis ulterior o declarație conform căreia a reușit să suprime atacurile „grupurilor teroriste ucrainene” în regiunile Kursk și Belgorod. Cu toate acestea, grupările de partizani raportează cucerirea primului sat rusesc.
Președintele Klaus Iohannis a declarat că Armata României nu va lupta în Ucraina, însă a reiterat sprijinul de neclintit pentru țara vecină în contextul agresiunii fără precedent a Federației Ruse.
Imagini video cu un tren CFR Marfă încărcat cu zeci de lansatoare de tip APR-40 deplasându-se aproape de granița cu Ucraina au devenit virale.
Două depozite de carburant au fost atacate cu drone marți dimineață la Orel și Kstovo, două orașe rusești situate la 160 de kilometri de frontiera ucraineană, respectiv la 450 de kilometri est de Moscova, au anunțat guvernatorii regionali, transmite Agerpres, care citează AFP. Ambbele atacuri au fost urmate de incendii.
Marina ucraineană a relatat despre distrugerea petrolierului ''Mekhanik Pogodin'' pe care rușii îl transformaseră într-un centru de comandă. Despre acest lucru relatează RBC-Ucraina cu referire la un comunicat de presă publicat de Marina ucraineană. "La 11 martie 2024, ca urmare a unui atac aerian reușit al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, în zona Kinbura Şpiţ a fost distrus petrolierul sub pavilion rusesc "Mekhanik Pogodin", pe care rușii l-au folosit ca centru de comandă", a relatat Marina ucraineană.
Volodimir Zelenski a ținut o ședință a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem (Stavka), în care a discutat problemele cele mai urgente: situația de pe front, armamentul și construcția de fortificații, scrie UPravda.
Palatul Elysee a respins sugestiile că vizita ar fi amânată din motive de securitate.
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a ținut să marcheze într-un mod mai special momentul împlinirii a 25 de ani de la aderarea Poloniei la NATO.
Kiril Budanov, șeful Direcției Principale de Informații (GUR) - serviciul de informații militar al Ucrainei - mută în războiul psihologic și anunță că Ucraina pregătește ceva major în Crimeea ocupată temporar.
Situația de pe fronturile din Est și Sud nu e una ideală pentru Ucraina care se confruntă nu doar cu un avans rus pe cinci direcții, dar și cu perspective sumbre privind asistența militară ca urmare a blocajului din Congresul SUA a ajutorului pentru Ucraina.
Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 10.03.2024, că, după aproape cinci ani de când îndeplinește această funcție, amiralul Nikolai Evmenov a fost demis de la conducerea Forțelor Navale ale Federației Ruse.
Ambasada Ucrainei pe lângă Sfântul Scaun i-a răspuns Papei Francisc că în al Doilea Război Mondial nimeni nu a vorbit "despre negocieri de pace cu Hitler", după ce suveranul pontif i-a sugerat Kievului într-un interviu să aibă curajul să negocieze cu Rusia pentru încheierea războiului declanșat de aceasta din urmă.
Presa internațională relatează că rușii au distrus două sisteme Patriot în apropierea orașului Pokrovsk din regiunea Donețk. Forțele Armate ale Ucrainei nu comentează acest lucru, în timp ce Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) consideră că nu este adevărat.
Serviciul britanic de informații al apărării a observat că forțele armate ucrainene au început să construiască poziții defensive în mai multe zone de pe linia frontului într-un ritm accelerat. Pozițiile defensive ucrainene includ obstacole antitanc numite "dinții dragonului", precum și șanțuri, tranșee, și câmpuri minate, se arată în analiză.
Potrivit canalului ucrainean de Telegram “Legitimny”, Rusia a crescut numărul de lovituri cu drone kamikaze de tip Geran (Shahed) asupra instalațiilor Forțelor Armate ale Ucrainei, pe fondul slăbirii apărării antiaeriene ucrainene. Numai în Odesa, în fiecare noapte, sunt semnalate între opt și 12 lovituri ale dronelor rusești.
Potrivit canalului ucrainean de Telegram “Rezident”, care citează surse din cadrul Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalii ucraineni încearcă să stabilească modul în care militarii ruși au calculate rutele de mișcare ale grupurilor mobile de apărare antiaeriană desfășurate mai aproape de linia frontului pentru a lupta împotriva aviației rusești.
Mai mulți utilizatori ruși de pe rețelele de socializare au informat, pe 08.03.2024, că, în timpul atacurilor executate în cursul nopții de vineri, trupele ruse au distrus complet Centrul de cercetare spațială Ovidiopol-2 aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei.
Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, nu a exclus o eventuală prezență a trupelor NATO în Ucraina. Comentariile au fost făcute după ce președintele francez Emmanuel Macron a declarat recent că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu poate fi "exclusă" în viitor. Statele Unite și alte state europene aliate s-au distanțat de declarația lui Macron.
Politica vădit pro-rusă a slovacilor și ungurilor începe să aibă consecințe pentru cele două țări. După ce a dinamitat reuniunea din 26 februarie, Fico nu a mai primit invitație de participare la teleconferința de astăzi, organizată de Franța.
Soldatul ucrainean Andrîi Chevoziorov vrea să le reamintească americanilor că războiul din Ucraina continuă și că forțele armate ucrainene au nevoie de sprijin și de muniție pentru artilerie. Locotenentul Chevoziorov a declarat acest lucru într-un interviu acordat serviciului ucrainean al postului Vocea Americii în seara zilei de 7 martie, înainte de a intra în Congres.
Nava modernă de patrulare rusă Serghei Kotov, construită conform Proiectului 22160, care a fost scufundată de dronele navale ucrainene, nu avea echipament adecvat cu ajutorul căruia să poată face față cu succes unui atac.
În februarie 2024, a crescut îngrijorător numărul atacurilor chimice efectuate de trupele ruse.
Funcția de ambasador în MArea Britanie era neocupată de peste jumătate de an. După demisia ministrului apărării Oleksi Reznikov, au existat informații că acesta ar putea conduce Ambasada Ucrainei în Marea Britanie, dar lucrurile nu s-au concretizat.
Un vehicul de luptă M2A2 ODS-SA "Bradley", aflat în dotarea forţelor armate ucrainene, s-a angajat într-o confruntare directă cu un IFV rusesc BMP-2, în apropiere de oraşul ucrainean Avdiivka. Această întâlnire neobişnuită a fost surprinsă de o dronă ucraineană, iar materialul video a fost publicat pe rețelele de socializare în data de 6 martie 2024. Utilizând tunul său automat M242 Bushmaster, Bradley a tras o serie de proiectile asupra blindatului rusesc, ceea ce a dus la distrugerea acestuia. Cu toate acestea, se remarcă faptul că BMP-2 nu părea să se deplaseze și există îndoieli cu privire la prezența unui echipaj în interiorul vehiculului.
După Avdiivka, armată rusă și-a mutat obiectivul principal cu 30 km mai la sud și trimite rezerve importante în zonă, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului Operativ-Strategic (GOS) ucrainean „Tavria”.
La 4 martie 2024, general-locotenentul Mikola Oleschuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei, a dezvăluit, prin intermediul unui material video, că militarii ucraineni au utilizat muniția ghidată cu precizie AASM-250, furnizată de Franța. Muniția ghidată cu precizie AASM-250 a fost utilizat în contextul efectuării unui atac care a vizat o facilitate militară a Forțelor Armate Ruse din regiunea ucraineană Herson, acum aflată sub ocupaţie rusă. Această operațiune a marcat prima utilizare de către Forțele Aeriene ucrainene a unor astfel de muniții în contextul conflictului actual.