Spania arată cu degetul către Rusia, în cazul asasinatului la comandă, căruia i-a căzut victimă Maxim Kuzminov, pilotul militar rus care a fugit cu tot cu elicopter în Ucraina.
Spania arată cu degetul către Rusia, în cazul asasinatului la comandă, căruia i-a căzut victimă Maxim Kuzminov, pilotul militar rus care a fugit cu tot cu elicopter în Ucraina.
Rusia susține că a doborât o rachetă trasă de sistemul S-200, care se poate deplasa cu până la 9.800 km/h.
În cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Rossia 24, ministrul apărării al Republicii Belarus, Viktor Khrenin, a declarat, pe 22.02.2024, că Ucraina a concentrat la frontiera dintre cele două state o grupare de atac cu efective de până la 114.000 de militari.
După zile de proteste ale fermierilor polonezi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski intenționează să trimită prim-ministrul Denis Șmîhal și alți membri ai cabinetului la punctele de trecere a frontierei, în urma blocajelor, pentru a iniția negocieri, conform informațiilor furnizate de Agerpres, care citează DPA.
După victoria cu gust amar de la Avdiivka (aproape 50.000 de morți și răniți), forțele ruse atacă masiv și pe alte direcții, crezând că ucrainenii sunt cu moralul în scădere. Pe direcția Vugledar, în apropiere de satul Șevcenko (50 km SV de orașul Donețk), trupele ucrainene au distrus un grup blindat rusesc.
Rusia "nu are forța" de a cuceri cele două regiuni din estul Ucrainei în acest an, a declarat șeful Serviciului ucrainean de Informații Militare, Kirilo Budanov, într-un interviu publicat pe 21 februarie în Wall Street Journal. După pierderea orașului Avdiivka, un oraș din linia întâi din regiunea Donețk care a rezistat atacurilor rusești din 2014, există îngrijorări tot mai mari că Rusia preia iniţiativa în ceea ce priveşte cursul războiului.
Ecuadorul a confirmat oficial că renunță la angajamentul de a transfera Statelor Unite armamentul sovietic pe care îl mai deține, și care urma să ajungă în final în Ucraina.
Primul grup de patru piloți ucraineni va finaliza antrenamentul pe avioanele de luptă F-16 până în vară.
Alianţa Nord-Atlantică este mult mai pregătită în prezent să contracareze Rusia, afirmă analistul politic Cristian Pîrvulescu, apreciind că România a reuşit să depăşească toate momentele critice provocate de repercusiunile agresiunii ruseşti asupra Ucrainei.
Surse rusești au informat că, în seara zilei de marți, 20.02.2024, în regiunile din estul Ucrainei au fost declanșate alarmele de raid aerian. Ulterior, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat o serie de atacuri cu rachete, care au vizat ținte din Kramatorsk, Slaviansk și Drujkova.
Armata ucraineană a doborât un alt avion de luptă rusesc Su-34, a declarat comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene Mîkola Oleșciuk.
În apropierea liniei de front din regiunea ucraineană Zaporojie, trupele ucrainene au utilizat mai multe drone de atac de tip FPV pentru a lovi hangarele cu echipamente ale forţelor ruse de ocupaţie.
Statele europene duc, acum, greul ajutorului militar pentru Ucraina. După anunțul Danemarcei, care a dezvăluit că va trimite Kievului toate obuzele de artilerie de care dispune, guvernul de la Stockholm anunță cel mai important pachet de ajutor militar pentru Ucraina.
În acest timp, atât opinia publică din România, dar și din Ucraina, află din clipuri video cum sprijină țara noastră efortul de apărare al Ucrainei.
Preşedintele Volodimir Zelenski a recunoscut luni că armata ucraineană se confruntă cu o situaţie "extrem de dificilă" în faţa forţelor ruseşti care, în opinia sa, profită de întârzierile occidentalilor în furnizarea ajutorului lor militar, notează Agerpres, care citează AFP.
Administrația președintelui american Joe Biden lucrează pentru a furniza Ucrainei noi și puternice rachete balistice ATACMS cu rază lungă de acțiune, precizează NBC News, care citează doi oficiali americani de rang înalt.
Capturarea Avdiivka de către forţele ruse de ocupaţie subliniază provocările cu care se confruntă acum Ucraina în fața numărului mare de trupe pe care Armata rusă le aruncă în luptă. Retragerea trupelor ucrainene din Avdiivka are loc în urma unor lupte grele și a unei penurii de muniție. La scurt timp după retragerea din Avdiivka, militarii ucraineni au respins mai multe atacuri consecutive în zona liniei de front din Zaporojie, ceea de dovedeşte că forţele ruse de ocupaţie vor să înainteze în mai multe părţi ale frontului.
Potrivit ultimelor informații apărute în media din Ucraina și pe rețelele de socializare, trupele ucrainene de apărare antiaeriană au reușit să doboare încă două avioane de luptă ruse în estul țării.
Așa cum remarca și viceministrul ucrainean al apărării, Ivan Havryluk, cea mai importantă armă rămâne în continuare artileria, care a distrus cele mai multe ținte inamice.
Danemarca dă un semnal important, odată cu anunțul șefei executivului privind transferul artileriei sale în Ucraina.
Cu prețul unor pierderi "incredibile", Rusia a capturat Avdiivka și și-a înălțat steagul în orașul distrus, încercând în același timp să își continue ofensiva spre vest. Presa occidentală a relatat acest lucru pe 17 și 18 februarie.
Fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev a ameninţat din nou Occidentul cu un război nuclear total dacă Rusia, în urma războiului în Ucraina, este împinsă înapoi la graniţele sale din 1991, recunoscute la nivel internaţional, relatează Agerpres, care citează.
Atacul rusesc pe frontul ucrainean în același timp din trei direcții a fost probabil posibil de întârzierea livrărilor de arme occidentale către Ucraina la începutul anului.
Forţele Armate Ucrainene au respins o ofensivă rusă în sectorul Zaporojie, în apropiere de satul Robotyne. Informaţiile au fost publicate pe canalul de Telegram al ''Comandamentului Operațional Vest''. Rușii au încercat să ia cu asalt pozițiile ucrainene la vest de Verbove și Robotyne, în regiunea Zaporojie. Forţele ruse de ocupaţie au angajat în ofensivă aproximativ 30 de vehicule blindate și un număr mare de personal.
Andrii Biletskîi, comandantul Brigăzii a 3-a de Asalt, fondator al Batalionului Azov și fost deputat ucrainean, le-a mulțumit soldaților ucraineni "pentru lupta demnă pe care au dat-o împotriva inamicului la Avdiivka".
Armata ucraineană s-a retras din oraşul Avdiivka, oraş din est în care situaţia s-a deteriorat considerabil în ultimele zile, a anunţat generalul ucrainean Oleksandr Tarnavski, comandantul trupelor din zonă, relatează Agerpres, care citează AFP.
Potrivit unui reprezentant al guvernului federal german, cancelarul Olaf Scholz și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au semnat vineri, 16 februarie, „acordul privind garanțiile de securitate și sprijinul pe termen lung” pentru Ucraina.
Forțele de apărare continuă să rămână în Avdiivka, unde rușii și-au concentrat principalele eforturi. Întăririle s-au apropiat de oraș - a treia Brigadă aeropurtată a forțelor ucrainene a ajuns la de contact. Militarii descriu situația de acolo drept „iadul de la Avdiivka. Conform celor mai recente date, rușii au început să folosească obuze de fosfor.
Corespondenții de război ruși, dar și surse ucrainene, au informat că, în cursul nopții de 16.02.2024, Forțele Armate ale Federației Ruse au lansat noi atacuri masive cu rachete asupra unor obiective de infrastructură ale armatei ucrainene, îndeosebi din regiunile Harkov și Poltava.
Ministerul rus al Apărării a anunțat că, pe 14.02.2024, ministrul Serghei Șoigu a verificat modul de îndeplinire a comenzilor de stat pentru apărare în ceea ce privește producerea de complexe de rachete operativ-tactice și portabile la corporația de proiectare și producție “Biroul de Proiectare Mecanică” din Regiunea Moscova.
Trupele ruse au primit un nou lot de blindate modernizate de tip T-80BVM, care ar trebui să mai suplinească din pierderile imense înregistrate în invazia din Ucraina.
Coaliția de Apărare Aeriană își propune să ofere sprijin eficient Ucrainei în acest domeniu, pe termen lung.