Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că în acest moment nu există atât de mult o problemă de finanţare în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, cât o problemă de capacitate industrială, "în principal în Europa".
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, susţine că în acest moment nu există atât de mult o problemă de finanţare în susţinerea Ucrainei în războiul cu Rusia, cât o problemă de capacitate industrială, "în principal în Europa".
Potrivit canalelor ruse în prezent, armata ucraineană a început activități serioase de construcții pe linia de contact de luptă cu Forțele Armate ale Federației Ruse, în zona desfășurării așa-zisei „operații militare speciale” și pe anumite porțiuni ale frontierelor cu Rusia și Belarus. Militarii ucraineni construiesc instalații subterane fortificate, încercând să întărească liniile defensive ale Forțelor Armate.
Atacurile ucrainene în peninsula Crimeea anexată de Rusia se vor intensifica, a dat asigurări vineri şeful informaţiilor militare ucrainene, Kiril Budanov, într-un interviu acordat cotidianului francez Le Monde, transmite AFP.
Nici trupele ucrainene, nici cele rusești nu pot desfășura operațiuni ofensive din cauza densității câmpurilor minate și a utilizării intensive a dronelor.
Letonia a pregătit următorul pachet de asistență militară pentru Ucraina, care va include obuziere, muniție de artilerie, sisteme antitanc și antiaeriene. Decizia Lituaniei vine la doar o zi după ce Lituania a anunțat și ea că va trimite un nou lot de echipamente militare.
Presa de propagandă rusă preia un un articol al publicației franceze ”Meta-defense”, în care e semnalat faptul că noile tunuri autopropulsate 2S35 Koalitsiya-SV au intrat în dotarea armatei ruse în urmă cu câteva săptămâni și participă deja la operațiuni de luptă pe frontul din Ucraina.
Statele Unite urmăresc să solicite Ucrainei un plan clar după care intenționează să continue războiul cu Rusia, după cum susțin surse americane citate de Bloomberg sub protecția anonimatului. Cel mai probabil, potrivit acestora, consilierul prezidențial american pe probleme de securitate națională Jake Sullivan i se va adresa lui Zelenski pentru clarificări corespunzătoare în marja Forumului Economic Mondial de la Davos, care se deschide pe 15 ianuarie.
Războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina începe să fie privit diferit de unele statele europene.
Comandantul Forțelor Navale ucrainene, viceamiralul Oleksiy Neizhpapa, a acordat, pe 11 ianuarie, un amplu interviu publicației Ukrainska Pravda.
Reuniunea NATO de miercuri a avut loc la cererea Ucrainei.
Dacă spera cumva la o apropiere între popoare după eforturile și sacrificiile națiunii ruse pentru “eliberarea” și “denazificarea” Ucrainei, Putin nu poate să constate decât că a obținut exact efectul contrar, iar dovada cea mai elocventă este furnizată de indicatorul fidel al utilizării limbii ruse în țara agresată.
Atacurile aeriene ale rușilor devin tot mai sofisticate.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski încearcă să își conserve sprijinul celor mai importanți vecini ai Ucrainei. Discuțiile telefonice cu președintele român Klaus Iohannis și cel al Poloniei, Andrzej Duda, s-au axat pe continuarea sprijinului vital pe care cele două țări din NATO îl acordă Ucrainei.
Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului au remarcat că armata rusă va încerca să ocupe un teritoriu semnificativ din regiunea Harkiv, din estul Ucrainei.
Reticența comandanților militari ruși față de cei care vin să li se alăture în luptă doar pentru bani nu a luat sfârșit odată cu retragerea de pe front a trupelor Wagner, așa cum ne-am fi așteptat. Modul în care mercenariatul este perceput de trupele regulate ruse pe frontul din Ucraina este mai mult decât dăunător intereselor Kremlinului și se datorează foarte probabil unui amestec de neîncredere în determinarea străinilor de a lupta fără o cauză și invidie generată de sumele cu care aceștia sunt plătiți, care pot fi și de 3-4 ori mai mari.
Susținerea și consolidarea apărării aeriene a Ucrainei este o problemă extrem de urgentă și complexă: există într-adevăr un deficit de rachete, dar informaţiile despre "lipsa de rachete Patriot" trebuie interpretate cu mare atenție. Recent, presa occidentală a relatat că se presupune că Statele Unite nu vor fi în măsură să furnizeze "în curând" către Ucraina rachete interceptoare pentru sistemele de rachete antiaeriene Patriot.
Ucraina înregistrează un deficit de rachete antiaeriene ghidate, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ihnat, citat de Reuters.
Un militar rus a tras din greșeală asupra propriilor parașutiști în apropierea graniței cu Ucraina duminică, ucigând doi parașutiști ruși, în timp ce aceștia efectuau un exercițiu la terenul de antrenament militar Kuzminskiy din regiunea Rostov a Rusiei.
Oficiali ai administrației Biden, în frunte cu Jake Sullivan, șeful Consiliului de Securitate Națională, au convocat o întâlnire cu mai multe companii care ar putea ajuta Ucraina ”să depășească provocări tehnologice cheie”.
Cancelarul german consideră că țările partenere ale UE ar trebui să sporească furnizarea de arme.
Utilizatorii de pe rețelele de socializare din Rusia și Ucraina comentează intens ultimul atac masiv cu rachete și drone executat de trupele ruse asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean din dimineața zilei de 08.01.2024.
De peste un an, sunt înregistrate cazuri în care drone necunoscute supraveghează terenurile de instrucție și cazărmile Bundeswehr în locurile în care sunt antrenați militari ucraineni, relatează publicația germană Bild.
În dimineața zilei de 08.01.2024, Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse au lansat un atac masiv cu rachete asupra Ucrainei, lovind, în special, obiective din zona localității Krivoy Rog din Regiunea Dnepropetrovsk și a localității Chuguev din Regiunea Harkiv.
Armata ucraineană primește încă un ”hibrid” în lupta contra dornelor: sistemul antiaerian ZU-23-2 a fost pe transportorul blindat M-113 și are încă un sprijin împotriva dronelor Shahed.
Profesorul Radu Carp, cunoscut pentru pozițiile sale cu privire la faptul că Occidentul nu se implică suficient de mult pentru a ajuta Ucraina să învingă Rusia, atrage atenția cu privire la ezitările statelor din vestul Europei, ezitări care pot costa grav Ucraina.
Dronele ucrainene au lovit două sisteme rusești Pantsir-S1 în regiunea Belgorod. Dronele de atac au fost operate de militari ai Serviciului de informații al Apărării (GUR) din Ucraina. De asemenea, ofițerii GUR au publicat o înregistrare video cu momentul efectuării atacului asupra sistemelor ruseşti de apărare antiaeriană.
Grupul rus de forţe militare staționat în Crimeea își restructurează în regim de urgență apărarea, după ce punctul său de comandă a fost lovit de rachetele ucrainene. Informații despre evoluțiile în curs pe acest subiect au fost oferite, de serviciul de presă al Comandamentului Operativ ”Sud” ucrainean.
Autorităţile regiunii ruse Belgorod, învecinată cu Ucraina şi vizată de bombardamente ucrainene care se intensifică, le-au propus vineri locuitorilor evacuarea pentru a fi în siguranţă şi le-au cerut să-şi securizeze ferestrele pentru a se proteja de schijele obuzelor, relatează Agerpres, care citează France Presse.
Un grup de militari ucrainei din cadrul unei unităţi de forţele pentru operaţii speciale a Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR) au efectuat o operațiune care avea ca obiectiv elidarea unor oficiali de rang înalt din cadrul Forțelor Armate Ruse. Acesta informaţie apare într-un raportat publicat azi de biroului de presă al Serviciului de Informații al Apărării din Ucraina (GUR).
Rusia a folosit rachete balistice și lansatoare furnizate de Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a calificat-o acest lucru drept o "escaladare semnificativă și îngrijorătoare" legată de sprijinul acordat Rusiei de către Coreea de Nord. Oficialul american a declarat că SUA vor ridica problema în Consiliul de Securitate al ONU și vor impune sancțiuni suplimentare celor care lucrează pentru a facilita transferurile de arme.