Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.
Nava amfibie Novocherkassk a fost lovită de atacuri aeriene ucrainene, au recunoscut oficialii ruși, puși în fața imaginilor care arătau cum explozia din port a produs o flacără de sute de metri înălțime.
Guvernul ucrainean a înaintat Radei Supreme (parlamentul Ucrainei) un proiect de lege privind mobilizarea și serviciul militar, după cum a anunțat reprezentantul Cabinetului în parlament, Taras Melniciuk, pe 25 decembrie.
Deși drona ucraineană nu a reușit să atingă vreo țintă militară rusă, lovind acoperișul unei clădiri, evenimentul arată că ucrainenii sunt tot mai aproape de operaționalizarea unui UAV cu reacție care ar putea avea și unele caracteristici ”stealth”.
Ministerul rus al Apărării a confirmat că ucrainenii au lovit nava de asalt amfibiu Novocherkassk, într-un port din Crimeea ocupată.
Șeful Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că, în cursul nopții de 26.12.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac asupra portului maritim Feodosia din peninsulă. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram la ora 04:16 (ora Moscovei), Aksionov a informat despre atacul asupra portului și despre exploziile care au urmat acestuia.
Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat luni preluarea oraşului ucrainean Marinka, în regiunea Doneţk, în timpul unei întâlniri cu preşedintele Vladimir Putin, transmisă de televiziunea de stat.
Ministrul Apărării Italiei, Guido Crosetto, a declarat sâmbătă că a sosit momentul pentru a se începe găsirea unei soluții politice pentru a se pune capăt războiului declanșat de invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit agenției de presă Ansa.
Guvernul italian a dat undă verde celui de-al optulea decret pentru transportul de arme către Ucraina, prelungind până la 31 decembrie 2024 autorizația de a trimite ajutoare militare la Kiev luate de la Forțele Armate Italiene. Consiliul de Miniștri a aprobat (20.12) de fapt decretul de prelungire până în 2024 "cu acordul întregului guvern", subliniază Ministerul Apărării de la Roma.
Ministerul rus al Apărării a anunțat, pe 24.12.2023, că, în ultimele 24 de ore, mijloacele rusești de apărare antiaeriană au doborât trei avioane de vânătoare Su-27 și un bombardier Su-24 aparținând Forțelor Aeriene ale Ucrainei.
Un înalt responsabil din Ministerul ucrainean al Apărării a fost arestat pentru deturnarea a aproximativ 36 de milioane de euro destinate achiziţionării de obuze de artilerie, au anunţat vineri autorităţile, în contextul în care ţara devastată de război se confruntă cu o lipsă de muniţie, relatează Agerpres, care citează AFP.
După ce a pierdut un număr însemnat de instalații antiaeriene de tip S-300 și S-400, Rusia se vede nevoită să aducă în Ucraina noi sisteme antiaeriene, printre care Panțîr, varianta SM, o versiune modernizată a sistemului cu același nume.
Dacă e să dăm crezare armatei ruse, forțele de ocupație ar fi reușit să elimine două tancuri Leopard 2.
Șeful biroului președinției ucrainene, Andrii Yermak, a numit țările membre ale UE și/sau NATO, care încă nu au aderat la declarația de garanții de securitate pentru Ucraina.
Gigantul german Rheinmetall nu face niciun secret că ajută masiv Ucraina.
SUA și Europa au pus ochii pe activele rusești de pe teritoriul acestora.
Rusia a suferit o „înfrângere strategică” majoră în războiul împotriva Ucrainei, a declarat vineri şeful NATO Jens Stoltenberg, relatează Anadolu.
Noul ministru polonez de externe, Radoslaw Sikorski, aflat vineri în vizită oficială la Kiev, a îndemnat Uniunea Europeană şi SUA să-şi "mobilizeze" economiile şi capacităţile de producţie militară pentru a ajuta Ucraina să câştige războiul cu Rusia, care "a trecut la o economie de război", relatează France Presse.
Anul viitor, serviciile ucrainene intenționează să intensifice operațiunile de informații și să efectueze atacuri de sabotaj în adâncul teritoriului controlat de ruși pentru a aduce războiul cât mai aproape de Kremlin, a declarat șeful serviciului de securitate SBU al Ucrainei pentru Politico.
Decizia lui Putin de a invada Ucraina în februarie 2022 a dus la cel mai tragic conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial și la cea mai mare confruntare dintre Rusia și Occident de la Războiul Rece.
Forțele armate ruse au început să folosească drone pentru transportul de provizii în prima linie. Nu este clar dacă vorbim doar de o acțiune propagandistică sau metoda chiar poate fi aplicată pe câmpul de luptă, dar videoclipul arată mai multe ”livrări” în care militarilor din tranșee le este aruncat un pachet de mici dimensiuni, format dintr-o sticlă de apă și câteva produse alimentare.
În ultimele trei luni ale anului, Germania a devenit, cu livrări de echipamente militare ce valorează miliarde de euro, cel mai mare susținător al Ucrainei.
Soldații ucraineni aflați în tranșee se confruntă cu o altă amenințare. Potrivit CNN, armata rusă folosește gaz CS iritant lacrimogen, a cărui utilizare este interzisă în război.
Un tribunal rus a emis un verdict prin care a obligat compania americană de internet Google să plătească o amendă de 4,6 miliarde de ruble, aproximativ 46 de milioane de euro. Motivul acestei pedepse a fost că Google, conform autorităților ruse, nu a eliminat anumite informații care erau considerate false și legate de războiul din Ucraina. Nu este prima dată când gigantul american este amendat în Rusia.
Nu există niciun motiv pentru a începe negocieri de pace cu Ucraina în acest moment, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în fața reporterilor la 20 decembrie.
Conducerea armatei ucrainene propune mobilizarea a încă 450.000 până la 500.000 de oameni, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, citat de media ucraineană.
Zelenski încearcă să recapete inițiativa comunicațională, pierdută după o săptămână în care oficialii ruși au ieșit cu declarații agresive și trimfaliste privind viitorul războiului din Ucraina
Continuă ofensiva de imagine la Kremlin.
Rachetele Kinjal au fost ani la rândul mândria complexului militaro-industrial rusesc.
Peste 40 de membri ai Grupului Alphen, o asociație internațională de experți în domeniul securității, au făcut apel la Congresul SUA să aprobe cererea de finanțare care include ajutor pentru Ucraina, într-o scrisoare publicată pe site-ul organizației la 18 decembrie. Un proiect de lege în valoare de 111 miliarde de dolari propus de administrația președintelui american Joe Biden, care presupune acordarea a 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina, nu a reușit până în prezent să treacă de Congres din cauza opoziției Partidului Republican. Intre timp, forțele ucrainene se confruntă cu o penurie de proiectile de artilerie și trebuie să reducă unele operațiuni militare din cauza scăderii ajutorului extern.
Forțele Armate Ucrainene sunt angajate în ultimele luni în desfăşurarea mai multor misiuni de luptă pe malul estic al râului Nipru, confruntându-se cu provocări precum navigarea prin teren mlăștinos și întâlnirea cu rămășițele soldaților decedați. Mortierele sunt primele lucruri care îi întâmpină pe soldații ucraineni care sunt suficient de norocoși să reușească să treacă cu viață râul Nipru.