Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a confirmat lovirea unei unități militare rusești din Crimeea.
Comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene, generalul locotenent Mîkola Olesciuk, a confirmat lovirea unei unități militare rusești din Crimeea.
După ce în România a fost operaționalizat, în timp record, primul centru de instrucție F-16 din Europa, în baza daneză de la Skrydstrup se va desfășura instrucția piloților ucraineni care vor zbura aeronavele occidentale, donate de așa-numita ”Coaliție F-16”.
Potrivit site-ului ItaMilRadar, o dronă de cercetare strategică la mare altitudine de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a zburat pentru prima dată de la începutul anului în apropierea frontierelor ruse de la Marea Neagră.
Rușii au pus ochii pe rachetele iraniene, iar oficialii americani sunt îngrijorați de faptul că Moscova negociază în mod activ achiziționarea de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune din Iran, care ar putea fi livrate încă din această primăvară.
Rachetele iraniene s-ar adăuga lansatoarelor și celor câteva zeci de rachete balistice din Coreea de Nord, au declarat oficialii americani.
Revista belgiană Army Recognition a semnalat, pe 03.01.2024, că, în ultima perioadă, Rusia a intensificat întrebuințarea rachetelor sale hipersonice de tip Kinjal pentru lovirea unor ținte de pe teritoriul Ucrainei. În urmă cu un an, președintele rus, Vladimir Putin, anunțase o creștere a producției acestui tip de armament.
Serviciul de presă al corporației de stat Rostec din Federația Rusă a anunțat, pe 03.01.2024, că testarea noii versiuni a complexului de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-SM-SV se apropie de sfârșit, aceasta fiind adaptată la ultimele cerințe ale Ministerului rus al Apărării.
Reuniunea de urgență a Consiliului NATO-Ucraina ar trebui să găsească o soluție rapidă împotriva atacurilor Rusiei cu rachete și drone.
În ultimul raport al Serviciului de informații militare din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care a fost publicat pe 03.01.2024, au fost analizate cele mai recente atacuri cu rachete executate de trupele ruse asupra Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat soldații răniți la Spitalul Militar Central AA Vișnevski de la periferia Moscovei, în ziua de Anul Nou, pentru a le ridica moralul și a verifica dacă se confruntă cu adevărat cu dificultățile birocratice de care se plâng. Răspunsul a fost, evident, că nu; totul este în regulă.
Rusia a amenințat oficial că va lovi aeroporturi ale statelor NATO, numind aici și România, în cazul în care avioane F-16 Fighting Falcon ucrainene vor efectua misiuni împotriva ocupantului de pe aerodromuri ale statelor aliate.
„Rusia Unită”, partidul rus care îl susține pe Vladimir Putin, a demarat un program pentru recrutarea de mercenari, susține Direcția de informații a Armatei ucrainene (GUR/HUR).
În cursul săptămânii trecute, Forțele Armate ale Ucrainei au distrus mai multe sisteme rusești Buk care se aflau desfăşurate în regiunea Donețk. La 2 ianuarie, soldații ucraineni din Regimentul 14 al Forțelor Armate Ucrainene au publicat imagini care surprind distrugerea sistemului Buk-М1-2 TELAR.
Militarii ucraineni din cadrul Forțelor pentru Operații Speciale, împreună cu Brigada 140 Mecanizată a Forțelor Armate Ucrainene au folosit un sistem HIMARS pentru a distruge cel mai avansat sistem radar rusesc Yastreb-AV. Distrugerea acestui sistem radar a avut loc la câteva zile după ce Ministerul rus al Apărării a anunţat că unitățile rusești aflate pe frontul din Ucraina au primit sistemul radar de contra-baterie Yastreb-AV.
Surse locale ucrainene au informat că, în noaptea de 02.01.2024, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra unor ținte din Ucraina. Alerte de raid aerian au fost declanșate pe întreg teritoriul ucrainean.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-un interviu publicat luni că ideea conform căreia Rusia câştigă războiul este doar un "sentiment" şi că Moscova suferă în continuare pierderi grele pe câmpul de luptă, informează Agerpres, care citează Reuters.
Cotidianul britanic The Financial Times a informat, citând declarații oficiale de la Kiev, că, în cursul nopții de 01.01.2024, Rusia a lansat un număr record de drone aeriene Geran-2 (Shahed) asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Potrivit publicației, Forțele Armate ale Federației Ruse au întrebuințat, în total, 90 de drone de acest tip.
Şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban a sugerat duminică într-un interviu că acesta din urmă s-ar putea abţine la următorul summit european la votul privind ajutorul financiar european oferit Ucrainei, deşi speră în continuare ca până atunci să fie găsită o soluţie acceptabilă pentru toate statele membre.
Surse locale ucrainene citate de portale ruse au anunțat că, pe 31.12.2023, în localitățile Kropyvnytskyi și Krivoy Rog au fost înregistrate mai multe explozii, iar sirenele de raid aerian au fost declanșate pe întreg teritoriul Ucrainei.
Potrivit unui raport al Serviciului de informații militare din cadrul Ministerului britanic al Apărării, care a fost publicat pe 30.12.2023, dacă pierderile armatei ruse din Ucraina vor continua la nivelul actual, până în anul 2025, acestea vor depăși o jumătate de milion de militari (morți sau răniți).
Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit sâmbătă noapte, la 21:00 GMT, pentru a discuta în legătură cu lovitura din oraşul Belgorod, în care au fost ucise cel puţin 14 persoane, atac atribuit de Moscova Ucrainei, a anunţat misiunea rusă la ONU, relatează Agerpres, care citează AFP.
Atât pe rețelele de socializare, cât și în presa din Rusia și Ucraina sunt analizate atacurile masive cu rachete și drone executate de trupele ruse asupra teritoriului ucrainean în ultimele două zile, care au fost, probabil, cele mai intense de la începutul conflictului.
Președintele Volodimir Zelenski s-a dus la Avdiivka, un punct strategic aflat sub asediul ocupantului rus în Estul Ucrainei.
Săptămâna trecut Ucraina a reușit să lovească în portul Feodosia din Crimeea ocupată de Federația Rusă, scufundând nava de desant Novocherkassk, într-un incident care a creat mai probleme la Moscova.
Rusia a suferit pierderi umane și materiale uriașe în Ucraina, iar armata sa va ieși slăbită în urma conflictului, a declarat Christian Freuding, un înalt oficial militar german într-un interviu publicat vineri în ziarul Sueddeutsche Zeitung, citat de AFP și Agerpres.
Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a făcut o declarație oficială privind atacul masiv executat în cursul nopții și al dimineții de către armata rusă asupra facilităților ucrainene. După cum rezultă din precizările acestuia, Forțele Armate ale Federației Ruse au atacat un număr mare de ținte, fiind anunțate alerte de raid aerian în 16 regiuni ale Ucrainei.
După un val de atacuri declanșat în octombrie pe aproape tot frontul, unitățile ruse, care luptă pe linia întâi, încep să dea primele semne de oboseală. Potrivit rezumatului situației operaționale pe ultimele 24 de ore, prezentat în dimineața de 29 decembrie de Statul Major General (SMG) ucrainean, între formațiunile ruse și ucrainene din linia întâi „au avut loc 53 de ciocniri militare”.
În cursul nopții de 29.12.2023, trupele ruse au lansat noi lovituri combinate asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. De această dată, atacurile au fost extinse până în vestul Ucrainei, fiind atinse, de exemplu, obiective din Regiunea Lviv, care este considerată principala entitate administrative-teritorială de transport și logistică, prin care se primește asistența militară străină acordată statului ucrainean.
Ministerul Apărării al Macedoniei de Nord a respins o cerere de ajutor militar adresată de Ucraina în urmă cu o lună. Ministrul Apărării Slavjanka Petrovska a declarat joi că cererea a fost respinsă, întrucât ajutorul solicitat de Kiev este folosit de Forţele Armate macedonene.
Într-o înregistrare video publicată de televiziunea ucraineană la 27 decembrie 2023, soldații ucraineni au împărtășit experiența lor directă cu tancul Leopard 2A6 de fabricație germană, al cărui blindaj nu a fost penetrat de o rachetă ghidată antitanc trasă de trupele ruse, salvând astfel viețile echipajului ucrainean.
Avioanele de luptă americane F-16 ar putea fi deja în Ucraina, scrie publicația americană Newsweek.