Timp de secole, Rusia a considerat Marea Neagră drept un obiectiv strategic important, o poartă către Mediterană și o arteră vitală pentru comerț și proiecția puterii sale militare. Flota rusă din Marea Neagră, cu baza istorică în Sevastopol, Crimeea, a fost piatra de temelie a acestei ambiții. Cu toate acestea, războiul actual din Ucraina a modificat dramatic importanța strategică a flotei, expunându-i vulnerabilitățile și diminuându-i substanţial prezența în apele Mării Negre, fiind una dintre ţintele preferate ale forţelor ucrainene.
scris de Cristian Soare
EXCLUSIV
Flota rusă din Marea Neagră primește drone navale Katran. Sursa foto: X/YouTube.
Flota Mării Negre a fost mult timp o piatră de temelie a strategiei militare a Rusiei, servind ca o proiecție a puterii în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. Din punct de vedere istoric, flota a permis Rusiei să își exercite influența asupra rutelor maritime cheie, să își asigure accesul la porturile maritime situate în ape calde și să își proiecteze puterea în Mediterana și Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, de la debutul războiului din Ucraina în februarie 2022, Flota Mării Negre s-a confruntat cu provocări fără precedent, inclusiv atacuri ucrainene, utilizarea de drone maritime inovatoare și deteriorarea capacităților sale operaționale.
Războiul a scos la iveală slăbiciuni majore la nivelul Flotei ruse din Marea Neagră. Forțele ucrainene, utilizând noi tactici și armament avansat, inclusiv drone maritime, au provocat daune majore capabilităţilor forţelor navale ruse.
Utilizarea navelor de suprafață fără pilot (USV) s-a dovedit remarcabil de eficientă, scufundând și avariind nave de război rusești. Aceste atacuri au contestat dominația tradițională a navelor militare mari și au forțat Rusia să se adapteze noilor provocări.
Din cauza riscului de noi atacuri, Rusia a fost nevoită să își mute o parte din activele Flotei Mării Negre departe de Sevastopol, diminuându-i eficacitatea operațională. Astfel, pierderile repetate suferite de flotă au afectat în mod semnificativ prestigiul naval al Rusiei și au demonstrat vulnerabilitatea marinei sale, cândva puternică.
Acum, ţinând cont de toate aceste esecuri, Rusia vrea lase impresia că se adaptează noilor provocări, dar şi că a găsit o soluţie pentru face din Flota rusă din Marea Neagră o putere militară năvală în această regiune.
La 7 martie 2025, partidul de guvernământ din Rusia, Rusia Unită, împreună cu Centrul pentru sisteme și tehnologii fără pilot (CBST) și fundația Nasha Pravda, a livrat Flotei ruse a Mării Negre un set de sisteme avansate fără pilot pentru teste și perfecționări ulterioare.
Transferul a inclus drone de atac denumite „Skvorets VMF”, drone FPV numite „Soroka”, dispozitive de bruiaj a semnalului video cunoscute sub numele de „Talisman” și o ambarcațiune fără pilot denumită „Katran”. Evenimentul a avut loc în contextul eforturilor continue de consolidare a capacităților navale ale Rusiei în Marea Neagră, o regiune marcată de o activitate militară tot mai intensă din cauza conflictului cu Ucraina. Alexander Sidyakin, șeful comitetului executiv central al Rusiei Unite, a oferit câteva detalii despre aceste sisteme de arme. Acesta a descris „Skvorets VMF” ca fiind o dronă de atac concepută special pentru marina rusă, capabilă să fie lansată din elicoptere.
Potrivit acestuia, „Katran” este o navă fără pilot proiectată pentru operațiuni de luptă autonome desfășurate o perioadă lungă de timp. În plus, drona FPV „Soroka” este echipată cu un sistem optic pentru identificarea și fixarea țintelor, precum și cu capacitatea de a opera prin zone cu interferențe radio și zone afectate de războiul electronic. Sidyakin a subliniat că îmbunătățirea roboticii maritime, în special a navelor fără pilot, este unul dintre obiectivele principale ale CBST.
„Expertiza specialiștilor noștri ne permite să creăm sisteme sofisticate de control, navigație și transmisie video, care sunt esențiale pentru orice misiune fără pilot”, a declarat oficialul rus, angajându-se să continue parteneriatul cu Flota Mării Negre pentru a îmbunătăți aceste tehnologii.
Introducerea acestor sisteme subliniază o inițiativă mai amplă a Rusiei de a-și moderniza capacitățile militare, în special în regiunea Mării Negre, unde forțele sale navale au întâmpinat dificultăți în mod constant. Drona „Skvorets VMF”, concepută special pentru uz naval, reprezintă o soluție ușoară și adaptabilă pentru operațiunile de recunoaștere și de atac.
Capacitatea sa de a fi lansată de pe platforme mobile, cum ar fi elicopterele, subliniază accentul pus pe adaptabilitate, permițând acțiuni rapide în medii maritime aflate în continuă schimbare. Drona FPV „Soroka” oferă operatorilor imagini în timp real, îmbunătățind precizia țintirii.
Rezistența sa la contramăsurile electronice ar putea fi vitală în zonele în care bruiajul este frecvent utilizat. Dispozitivele de bruiaj „Talisman”, destinate să interfereze cu transmisiunile video, sugerează o strategie de contracarare a activităților de supraveghere sau a dronelor inamice, un element din ce în ce mai important în războiul naval contemporan.
Deși specificațiile exacte nu au fost încă dezvăluite, designul său se aliniază unei tendințe globale către navele de suprafață fără echipaj care reduc riscul pentru echipaj, menținând în același timp capacitatea operațională. Împreună, aceste sisteme semnalează intenția Rusiei de a-și diversifica Flota Mării Negre dincolo de navele tradiționale cu echipaj.
Pentru a înțelege semnificația acestei lansări, este necesar să examinăm capacitățile actuale ale Flotei Mării Negre. Cu baza în Sevastopol, Crimeea, flota a fost mult timp o piatră de temelie a apărării sudice a Rusiei, proiectând puterea în Marea Neagră și în Marea Mediterană.
Arsenalul său include submarine din clasa Kilo, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, și nave de suprafață precum fregatele din clasa Amiral Grigorovici, care transportă, de asemenea, sisteme Kalibr. Aceste platforme au fost utilizate pe scară largă în conflictul din Ucraina, lansând atacuri asupra unor ținte terestre.
Flota operează, de asemenea, nave de patrulare și corvete mai mici, cum ar fi cele din clasa Buyan-M, concepute pentru apărarea de coastă și operațiuni cu rachete. Cu toate acestea, sistemele sale fără pilot au fost mai puțin relevante până de curând.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Pe 28 iunie 1914, Gavrilo Princip i-a asasinat pe arhiducele Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar și pe soția acestuia, ducesa Sofia. O lună mai târziu, Curtea imperială de la Viena a declarat război Serbiei. Totul se putea termina în acel punct al istoriei, dar alianțele internaționale au funcționat. Imperiul Țarist și Franța s-au mobilizat pentru apărarea Serbiei. Germania s-a alăturat Austro-Ungariei, iar Marea Britanie și-a respectat cuvântul dat în urmă cu 75 de ani de a susține Belgia dacă este atacată. Toți conducătorii de la acea vreme au fost oameni de onoare, deși cunoșteau foarte bine ce înseamnă un conflict la nivel de mari puteri.
Pe fondul eșecului negocierilor prin care administrația Trump spera să-l convingă pe Volodimir Zelenski să accepte un plan de pace fără a avea nicio garanție privind securitatea Ucrainei, mai mulți republicani, cărora li s-a alăturat și miliardarul Elon Musk, se străduiesc în ultimele zile să genereze un curent de retragere a SUA din NATO.
China îşi va creşte cheltuielile pentru apărare cu 7,2% în acest an, ajungând la 245,6 miliarde de dolari, acelaşi procent cu care bugetul apărării a crescut în 2024 şi 2023.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat la 4 martie că întâlnirea sa cu președintele american Donald Trump la Casa Albă „nu a decurs așa cum ar fi trebuit”, calificând consecințele drept „regretabile”. Declarația a fost făcută după câteva zile de presiune din partea Washingtonului, în care oficiali americani de rang înalt au semnalat că Zelensky ar trebui să își ceară scuze pentru discuția aprinsă din 28 februarie din Biroul Oval cu Trump și vicepreședintele JD Vance. Întâlnirea s-a încheiat fără semnarea unui acord planificat SUA-Ucraina privind resursele de minereuri.
Administrația Trump a suspendat ajutorul militar pentru Ucraina, a declarat cu profunda dezamagire prim-ministrul polonez Donald Tusk la 4 martie, citând rapoarte de la frontiera poloneză, a relatat Rzeczpospolita. Mai multe instituții media occidentale au relatat azi că președintele american Donald Trump a ordonat suspendarea ajutorului militar, inclusiv a ajutorului care era deja pe drum spre Ucraina.
Ambasada Ucrainei în România își exprimă recunoștința faţă de reacția românilor la evenimentele internaționale care au readus în prim-plan lupta poporului ucrainean. Ucraina, mai mult decât oricine, își dorește o pace echitabilă și durabilă, susținută de garanții de securitate de încredere.
Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a declarat că administrația președintelui american Donald Trump lucrează intens pentru a pune capăt războiului din Ucraina. Într-un interviu acordat duminică CNN, Waltz a declarat că acordul va include garanții de securitate asumate de europeni și va necesita concesii teritoriale din partea Ucrainei. Oficialul american și-a exprimat încă o dată „dezamăgirea” față de poziția președintelui ucrainean Volodimir Zelenski cu ocazia întâlnirii din Biroul Oval și față de faptul că nu a fost semnat un acord privind minereurile ucrainene.
Într-o mișcare fără precedent, menită să descurajeze Rusia și să întărească unitatea în Europa, Franța intenționează să permită dislocarea armelor sale nucleare pe teritoriul altor țări aliate.
Președintele interimar, Ilie Bolojan, afirmă că garanțiile de securitate care ar urma să fie acordate Ucrainei vor fi, de fapt, pentru ,,tot Flancul estic, de la Baltică până la Marea Neagră'', punctând însă că acestea nu vor putea fi asigurate fără un sprijinul Statelor Unite.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, președintele francez Emmanuel Macron, premierul italian Giorgia Meloni, premierul polonez Donald Tusk, președintele interimar al României, Ilie Bolojan și alți înalți oficiali occidentali au sosit la un summit la Londra pentru a discuta despre sprijinul acordat Kievului, a relatat The Guardian pe 2 martie.
Regatul Unit, Franța, Ucraina și, posibil, alte țări vor elabora un plan de încetare a focului care va fi prezentat Statelor Unite, a declarat prim-ministrul britanic Keir Starmer într-un interviu acordat BBC pe 2 martie.
Israelul încearcă în mod constant să convingă Statele Unite să mențină Siria ca o națiune fragilă, permițând în același timp Rusiei să își mențină prezența militară acolo. Un raport Reuters a dezvăluit că oficialii israelieni și-au exprimat aceste puncte de vedere în timpul întâlnirilor cu înalți oficiali americani la Washington în februarie și în discuțiile ulterioare cu membrii Congresului SUA în Israel. Într-o mișcare strategică care evidențiază geopolitica complexă a Orientului Mijlociu, Israelul ar fi încurajat Statele Unite să sprijine existența continuă a facilităților militare rusești în Siria pentru a contracara creșterea puterii Turciei în zonă.
Până la sfârșitul lunii februarie 2025, NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System) s-a dovedit a fi un sistem de apărare aeriană extrem de eficient pentru Ucraina, în special în interceptarea atacurilor cu rachete și drone rusești. Potrivit colonelului Per Steinar Troite, șeful departamentului de sprijin al Forțelor Aeriene Norvegiene pentru Ucraina, sistemele NASAMS desfășurate în această țară au atins o rată de eficacitate impresionantă de 94 %, o valoare care evidențiază capacitățile avansate ale acestui sistem de apărare aeriană în condiții reale de luptă.
Una dintre evoluțiile neașteptate apărute în timpul războiului din Ucraina a fost influența limitată a forței aeriene ruse. Anticiparea că avioanele și bombardierele rusești vor deschide calea pentru forțele terestre - similar rolului puterii aeriene americane în cazul operației Desert Storm - nu s-a materializat. În schimb, rachetele antiaeriene ucrainene au ținut în frâu forțele aeriene ruse.
În cadrul unei discuții cu oficiali mexicani, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a lansat un avertisment cu privire la o posibilă intervenție militară dacă guvernul mexican nu reușește să lupte împotriva cartelurilor de droguri. Informațiile au fost publicate de The Wall Street Journal.
Aliații europeni își exprimă îngrijorarea cu privire la noul curs al Washingtonului. Schimbarea bruscă a priorităților de politică externă a Washingtonului arată că Statele Unite se apropie mai mult de Rusia, în timp ce se îndepărtează de aliații săi europeni. Acest lucru deschide noi oportunități pentru Beijing, dar, în același timp, un astfel de curs generează și anumite temeri pentru conducerea chineză.
Administrația Trump ar putea întrerupe toată asistența militară acordată Ucrainei, care include transferuri de arme, instruire militară și schimb de informații. Aceste informații au fost furnizate de The New York Times. În urma unei întâlniri între președintele ucrainean Volodimir Zelenski și președintele american Donald Trump, un purtător de cuvânt al administrației a indicat că tot sprijinul acordat Ucrainei de către SUA, inclusiv cele mai recente livrări de muniții și echipamente care au fost autorizate și finanțate în timpul administrației Biden, ar putea fi eventual revocat în viitorul apropiat.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, este convins că relațiile cu președintele american Donald Trump pot fi salvate. Răspunzând la o intrebare într-un interviu acordat Fox News dacă relația sa cu Trump ar putea fi salvată, Zelenski a spus: „Da. Da, bineînțeles. Pentru că aceasta este o relație nu doar între doi președinți, este o relație istorică și puternică între națiunile noastre”.
Primul lot de arme achiziționat de Polonia pentru Ucraina a fost livrat Kievului în noaptea de 24 februarie 2022, cu câteva ore înainte de invazie. Michal Dworczyk, europarlamentar polonez în Comisia pentru securitate și apărare, fost șef al biroului prim-ministrului, a declarat acest lucru într-un interviu acordat Polskie Radio.
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut vineri prima sa conferință de presă din mandat. Conferința de presă a fost organizata după discuțiile de la Cotroceni cu partidele politice pe tema sprijinirii Ucrainei.
Finlanda își revizuiește strategia privind sprijinul militar acordat Ucrainei prin inițierea unui nou program care acordă prioritate achiziționării de arme din sectorul său intern de apărare. Acest anunț a fost făcut de Ministerul finlandez al Apărării pe site-ul său oficial. Echipamentele produse de companiile finlandeze vor fi incluse în viitoarele pachete de ajutor militar pentru Ucraina.
Acordul dintre SUA și Ucraina nu poate fi un document exclusiv de parteneriat economic. In timp de război, „avem nevoie de garanții de securitate”. Această opinie a fost exprimată de Kaja Kallas, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, în cadrul unei dezbateri la Institutul Hudson din Washington.DC, pe 27 februarie.
Dependența Forțelor Aeriene ale SUA de o strategie axată exclusiv pe capacitățile de lovire la distanță a fost pusă în gardă de către un oficial de rang înalt care joacă un rol esențial în definirea traiectoriei viitoare a armatei. În cadrul unui eveniment recent găzduit de Hudson Institute, generalul-maior Joseph Kunkel a exprimat îngrijorările cu privire la o abordare care depinde exclusiv de lansarea unui atac de tip "massive punch" de la distanță, etichetând-o drept o posibilă „greșeală care duce la pierderea războiului”.
Marea Britanie este pregătită să desfășoare trupe și avioane în Ucraina pentru a obține o „pace durabilă” și pentru a se asigura că Putin „nu se mai întoarce niciodată”. Acest lucru a fost declarat de prim-ministrul Regatului Unit, Keir Starmer, la conferința de presă care a avut loc după întâlnirea cu președintele american Donald Trump la Casa Albă.
Oficialii UE poartă discuții cu privire la mijloacele prin care pot aloca sute de miliarde de euro pentru cheltuieli în domeniul apărării, în contextul în care politica externă a SUA se îndepărtează de Europa, a relatat Bloomberg la 27 februarie, citând oficiali a căror identitate nu a fost făcută publică. Președintele american Donald Trump a declarat că se așteaptă ca Europa să își asume responsabilitatea pentru propria securitate, ceea ce i-a determinat pe unii să se îndoiască de angajamentul său față de NATO și de apărarea reciprocă.
Fără sprijinul SUA, țările europene vor trebui să mobilizeze până la 300.000 de militari și să investească anual 250 de miliarde de euro în apărare pentru a contracara puterea militară rusă. Acest lucru este evidențiat de analiza unui nou studiu realizat de Institutul de Cercetare Bruegel din Bruxelles și de Institutul Kiel pentru Economie Mondială.
Pentru prima dată din 2023, vehiculul subacvatic Toloka dezvoltat de ucraineni a fost prezentat publicului, cu unele actualizări efectuate între timp. Dezvoltatorul seriei de vehicule subacvatice fără pilot (UUV) Toloka a prezentat un model actualizat al dronei subacvatice kamikaze TLK-150, marcând prima sa apariție publică.
Pe lângă nevoia Europei de a compensa trupele americane, care vor fi eventual retrase - aici incluzând oameni și echipamente, înlocuirea SUA implică și aspecte precum informațiile, rachetele cu rază lungă de acțiune, controlul trupelor precum și alte elemente care dau o mare stabilitate apărării.
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
Viitorul misteriosului avion de luptă de generația a șasea al US Air Force este mai clar. Președintele Donald Trump a dezvăluit că acesta are un nume, iar compania Boeing va construi noul avion. Președintele Donald Trump a anunțat vineri, la Casa Albă, că Boeing, unul dintre producătorii aerospațiali americani, va primi un contract profitabil pentru a construi avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), care va succeda stealthy F-22 Raptor, primul avion de luptă de generația a cincea din lume.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Președintele Emmanuel Macron a anunțat redeschiderea Bazei Aeriene Luxeuil, care va găzdui 40 de avioane de luptă Rafale F5 nou construite, echipate cu rachete hipersonice cu încărcătură nucleară. Anunțul a fost făcut pe 18 martie 2025 iar Franța va investi 1,5 miliarde de euro în baza aeriană Luxeuil pentru a o dota cu cea mai nouă variantă a modelului Rafale din generația 4,5 a Forțelor Aeriene și Spațiale Franceze, care va opera cu rol de descurajare nucleară folosind racheta de croazieră hipersonică ASN4G.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Guvernul canadian se pregătește să încheie un contract pentru achiziționarea de sisteme cu lansatoare multiple de rachete HIMARS din Statele Unite, o decizie care se înscrie în cadrul proiectului Long-Range Precision Strike menit să consolideze capacitățile de apărare ale țării.
Recent, unul dintre cele mai mari grupuri de nave rusești de la începutul invaziei la scară largă a fost observat trecând prin Canalul Mânecii. Serviciile secrete occidentale indică faptul că aceste nave ar fi putut transporta echipamente militare, existând suspiciuni că Rusia și-ar fi mutat toate echipamentele militare din Siria în Ucraina în urma căderii regimului lui Bashar al-Assad, potrivit unor rapoarte apărute în presa rusă pe 20 martie.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Joi seara, la finalul reuniunii Consiliului European, Preşedintele interimar Ilie Bolojan a făcut o serie de precizări legate de procesul de reînarmare la care Europa s-a angajat.
Un punct de cotitură în dezvoltarea rachetei de ultimă generație AKERON - generația a 5-a -, dezvoltată de gigantul european MBDA, a fost atins cu succes recent.
Ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, plănuiește să convoace o întâlnire de urgență cu oficialii militari, privind achiziția de arme americane.
Rusia a fost dintotdeauna o putere predominant terestră iar acest lucru nu se va schimba prea curând. Singurul domeniu naval în care Rusia excelează este cel al submarinelor, deși rușii visează la portavioane într-o ligă selectă dominată copios de americani. Azi Rusia deține un singur portavion, e vorba de bătrânul Amiral Kuznețov, care se află de ani de zile la cheu și care e foarte puțin probabil să mai joace un rol strategic major, nava fiind mistuită de incendii, rugină iar procesul de mentenanță și costurile mari sunt prelungite la nesfârșit. Și totuși rușii au două planuri mari pentru construcția unei noi generații de portavioane.
Doi oficiali ai Forțelor Spațiale din SUA au dezvăluit recent că sateliții chinezi au fost descoperiți practicând așa-zisele „dogfight” în spațiu, simulând manevre de mare intensitate pentru a îmbunătăți capacitățile în potențiale conflicte orbitale.
Forțele ruse au lansat un atac masiv cu drone asupra portului ucrainean Odesa, de la Marea Neagră, joi seară, rănind trei persoane și avariind un bloc de apartamente și un centru comercial, a declarat guvernatorul regional.
Fiecare gospodărie franceză ar trebui să primească în această vară un manual de supraviețuire cu instrucțiuni despre cum să se pregătească pentru amenințarea de război, criză de sănătate sau dezastru natural. Polonia pregătește și ea un fel de „ghid de criză” pentru cetățenii săi.
Germania a confiscat un tanc petrolier învechit găsit plutind în derivă în largul coastei sale de nord în ianuarie, despre care se crede că face parte din "flota fantomă" folosită de Moscova pentru a eluda sancţiunile asupra petrolului rusesc, a informat vineri revista Der Spiegel, citând surse de securitate, relatează Agerpres și Reuters.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
În timpul recentelor exerciții militare în care 59 de aeronave chinezeşti au înconjurat Taiwanul, un UAV Wing Loong-2 și un UAV Wing Loong-10 au fost identificate în mod clar și fotografiate pentru prima dată de către armata taiwaneză. Forțele Aeriene Taiwaneze (RoCAF) au prezentat pentru prima dată imagini ale UAV-urilor chineze Wing Loong-2 și Wing Loong-10 (sau WZ-10) realizate cu ajutorul sistemelor electro-optice de la bordul avioanelor lor de luptă F-16V Viper și, respectiv, al avioanelor de supraveghere maritimă PC-3 Orion. Interceptarea a avut loc în timp ce RPC (Republica Populară Chineză) efectua exerciții navale și aeriene în jurul Taiwanului, Ministerul Apărării Naționale din Taipei declarând că a urmărit 59 de aeronave ale PLA și nouă nave ale Marinei PLA între 17 și 18 martie.
Oficiali de rang înalt din cadrul STRATCOM și USAF au indicat că forțele aeriene ale SUA au nevoie de 145 de aeronave stealth B-21 în loc de cele 100 prevăzute inițial, împreună cu o „capacitate de străpungere de vârf” pentru a face față în mod eficient amenințărilor tot mai mari reprezentate în viitoarele situații de luptă. La 18 martie 2025, în cadrul conferinței anuale McAleese and Associates privind programele de apărare, ofițeri superiori din cadrul Comandamentului Strategic al SUA (STRATCOM) și din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA (USAF) au discutat despre cerințele impuse pentru a spori gradul de pregătire pentru viitor. Printre aceste cerințe se numără mai multe programe-cheie aflate în prezent în curs de dezvoltare, inclusiv B-21 Raider și NGAD.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Ucraina negociază cu SUA posibilitatea acordării de asistență în restaurarea centralei nucleare de la Zaporoje, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în urma convorbirii telefonice cu președintele american Donald Trump, de miercuri.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Rusia a desfășurat „cel mai mare atac din ultimii ani” asupra orașului Kropîvnîțkii, în regiunea Kirovohrad, în noaptea de 20 martie, a declarat guvernatorul regional Andrii Raikovici. Imaginile foto și video cu blocuri și locuințe în flăcări sunt terifiante. Atacul a avut loc în timpul nopții când majoritatea oamenilor dormeau.
Ministerul de Externe rus a declarat miercuri că poliția din Republica Moldova a încălcat protocolul diplomatic prin blocarea intrărilor în ambasada sa din Chișinău, informează Agerpres și Reuters.
Ucraina a primit "mai multe" avioane de luptă F-16 suplimentare, a declarat miercuri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, fără a preciza numărul exact al acestora, relatează Agerpres și AFP.