Timp de secole, Rusia a considerat Marea Neagră drept un obiectiv strategic important, o poartă către Mediterană și o arteră vitală pentru comerț și proiecția puterii sale militare. Flota rusă din Marea Neagră, cu baza istorică în Sevastopol, Crimeea, a fost piatra de temelie a acestei ambiții. Cu toate acestea, războiul actual din Ucraina a modificat dramatic importanța strategică a flotei, expunându-i vulnerabilitățile și diminuându-i substanţial prezența în apele Mării Negre, fiind una dintre ţintele preferate ale forţelor ucrainene.
scris de Cristian Soare
EXCLUSIV
Flota rusă din Marea Neagră primește drone navale Katran. Sursa foto: X/YouTube.
Flota Mării Negre a fost mult timp o piatră de temelie a strategiei militare a Rusiei, servind ca o proiecție a puterii în regiunea Mării Negre și dincolo de aceasta. Din punct de vedere istoric, flota a permis Rusiei să își exercite influența asupra rutelor maritime cheie, să își asigure accesul la porturile maritime situate în ape calde și să își proiecteze puterea în Mediterana și Orientul Mijlociu.
Cu toate acestea, de la debutul războiului din Ucraina în februarie 2022, Flota Mării Negre s-a confruntat cu provocări fără precedent, inclusiv atacuri ucrainene, utilizarea de drone maritime inovatoare și deteriorarea capacităților sale operaționale.
Războiul a scos la iveală slăbiciuni majore la nivelul Flotei ruse din Marea Neagră. Forțele ucrainene, utilizând noi tactici și armament avansat, inclusiv drone maritime, au provocat daune majore capabilităţilor forţelor navale ruse.
Utilizarea navelor de suprafață fără pilot (USV) s-a dovedit remarcabil de eficientă, scufundând și avariind nave de război rusești. Aceste atacuri au contestat dominația tradițională a navelor militare mari și au forțat Rusia să se adapteze noilor provocări.
Din cauza riscului de noi atacuri, Rusia a fost nevoită să își mute o parte din activele Flotei Mării Negre departe de Sevastopol, diminuându-i eficacitatea operațională. Astfel, pierderile repetate suferite de flotă au afectat în mod semnificativ prestigiul naval al Rusiei și au demonstrat vulnerabilitatea marinei sale, cândva puternică.
Acum, ţinând cont de toate aceste esecuri, Rusia vrea lase impresia că se adaptează noilor provocări, dar şi că a găsit o soluţie pentru face din Flota rusă din Marea Neagră o putere militară năvală în această regiune.
La 7 martie 2025, partidul de guvernământ din Rusia, Rusia Unită, împreună cu Centrul pentru sisteme și tehnologii fără pilot (CBST) și fundația Nasha Pravda, a livrat Flotei ruse a Mării Negre un set de sisteme avansate fără pilot pentru teste și perfecționări ulterioare.
Transferul a inclus drone de atac denumite „Skvorets VMF”, drone FPV numite „Soroka”, dispozitive de bruiaj a semnalului video cunoscute sub numele de „Talisman” și o ambarcațiune fără pilot denumită „Katran”. Evenimentul a avut loc în contextul eforturilor continue de consolidare a capacităților navale ale Rusiei în Marea Neagră, o regiune marcată de o activitate militară tot mai intensă din cauza conflictului cu Ucraina. Alexander Sidyakin, șeful comitetului executiv central al Rusiei Unite, a oferit câteva detalii despre aceste sisteme de arme. Acesta a descris „Skvorets VMF” ca fiind o dronă de atac concepută special pentru marina rusă, capabilă să fie lansată din elicoptere.
Potrivit acestuia, „Katran” este o navă fără pilot proiectată pentru operațiuni de luptă autonome desfășurate o perioadă lungă de timp. În plus, drona FPV „Soroka” este echipată cu un sistem optic pentru identificarea și fixarea țintelor, precum și cu capacitatea de a opera prin zone cu interferențe radio și zone afectate de războiul electronic. Sidyakin a subliniat că îmbunătățirea roboticii maritime, în special a navelor fără pilot, este unul dintre obiectivele principale ale CBST.
„Expertiza specialiștilor noștri ne permite să creăm sisteme sofisticate de control, navigație și transmisie video, care sunt esențiale pentru orice misiune fără pilot”, a declarat oficialul rus, angajându-se să continue parteneriatul cu Flota Mării Negre pentru a îmbunătăți aceste tehnologii.
Introducerea acestor sisteme subliniază o inițiativă mai amplă a Rusiei de a-și moderniza capacitățile militare, în special în regiunea Mării Negre, unde forțele sale navale au întâmpinat dificultăți în mod constant. Drona „Skvorets VMF”, concepută special pentru uz naval, reprezintă o soluție ușoară și adaptabilă pentru operațiunile de recunoaștere și de atac.
Capacitatea sa de a fi lansată de pe platforme mobile, cum ar fi elicopterele, subliniază accentul pus pe adaptabilitate, permițând acțiuni rapide în medii maritime aflate în continuă schimbare. Drona FPV „Soroka” oferă operatorilor imagini în timp real, îmbunătățind precizia țintirii.
Rezistența sa la contramăsurile electronice ar putea fi vitală în zonele în care bruiajul este frecvent utilizat. Dispozitivele de bruiaj „Talisman”, destinate să interfereze cu transmisiunile video, sugerează o strategie de contracarare a activităților de supraveghere sau a dronelor inamice, un element din ce în ce mai important în războiul naval contemporan.
Deși specificațiile exacte nu au fost încă dezvăluite, designul său se aliniază unei tendințe globale către navele de suprafață fără echipaj care reduc riscul pentru echipaj, menținând în același timp capacitatea operațională. Împreună, aceste sisteme semnalează intenția Rusiei de a-și diversifica Flota Mării Negre dincolo de navele tradiționale cu echipaj.
Pentru a înțelege semnificația acestei lansări, este necesar să examinăm capacitățile actuale ale Flotei Mării Negre. Cu baza în Sevastopol, Crimeea, flota a fost mult timp o piatră de temelie a apărării sudice a Rusiei, proiectând puterea în Marea Neagră și în Marea Mediterană.
Arsenalul său include submarine din clasa Kilo, echipate cu rachete de croazieră Kalibr, și nave de suprafață precum fregatele din clasa Amiral Grigorovici, care transportă, de asemenea, sisteme Kalibr. Aceste platforme au fost utilizate pe scară largă în conflictul din Ucraina, lansând atacuri asupra unor ținte terestre.
Flota operează, de asemenea, nave de patrulare și corvete mai mici, cum ar fi cele din clasa Buyan-M, concepute pentru apărarea de coastă și operațiuni cu rachete. Cu toate acestea, sistemele sale fără pilot au fost mai puțin relevante până de curând.
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News
Într-o declarație plina de determinare, președintele Finlandei, Alexander Stubb, a declarat că singura modalitate reală de a descuraja Moscova este de a „militariza Ucraina până în dinți”. Remarcile sale vin în urma informațiilor conform cărora președintele rus Vladimir Putin a ordonat noi atacuri asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, la doar câteva ore după ce a fost de acord să oprească astfel de atacuri.
După trei ani de agresiune neprovocată a Rusiei, asistăm la evoluții turbulente, iar Republica Cehă continuă să susțină foarte ferm Ucraina. Acest lucru a fost declarat de președintele ceh, Petr Pavel, într-o conferință de presă după întâlnirea de astăzi (21.03.2025) cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, la Kiev. Potrivit președintelui ceh, orice încetare a focului trebuie să reprezinte un pas către o pace durabilă, condițiile sale trebuie să fie acceptabile pentru toți, iar ucrainenii trebuie să fie de acord cu ele.
Forțele de menținere a păcii din Ucraina vor include nu numai trupe terestre, ci și aviație și forțe navale din țările aliate, relatează Bloomberg. La 20 martie, prim-ministrul britanic Keir Starmer a organizat o reuniune închisă cu lideri militari din mai multe țări pentru a discuta despre forțele de menținere a păcii în Ucraina.
Camera Landurilor Germane (Bundesrat), care reprezintă interesele celor 16 state federale, a aprobat vineri un pachet financiar cuprinzător care va debloca sute de miliarde de euro pentru investiții în apărare și infrastructură.
Uniunea Europeană a publicat Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, recunoscând Rusia drept o amenințare fundamentală și prezentând un plan de dezvoltare strategică pentru consolidarea capacităților de apărare atât ale UE, cât și ale Ucrainei în următorii cinci ani. Acest lucru este afirmat în Cartea Albă pentru Apărarea Europeană, care a fost publicată de Comisia Europeană.
Autoritățile ruse au raportat un atac „masiv” al dronelor ucrainene asupra bazei aeriene Engels din regiunea Saratov în cursul nopții, Ministerul rus al Apărării susținând că a doborât 54 de drone deasupra zonei. „Saratov și Engels au suferit astăzi cel mai masiv atac cu drone din toate timpurile”, a scris Roman Busargin, guvernatorul regiunii Saratov, pe Telegram. Oficialul rus a vorbit despre un incendiu puternic izbucnit pe aerodrom, dar și despre pagube la aproximativ 30 de case din zonă.
Pentru prima dată, forțele aeriene ucrainene și-au împărtășit experiența în ceea ce privește operarea sistemului modernizat de apărare aeriană Buk-M1, îmbunătățit în cadrul programului FrankenSAM. Această inițiativă adaptează platformele de apărare aeriană din perioada sovietică pentru a lansa rachete occidentale, sporind capacitatea Ucrainei de a contracara amenințările aeriene, în ciuda diminuării stocurilor de muniții sovietice.
Președintele francez Emmanuel Macron a făcut apel la națiunile europene să își regândească dependența de echipamentele militare fabricate în America, îndemnându-le să înlocuiască avioanele de luptă F-35 ale Lockheed Martin cu Rafale ale Franței și să renunțe la echipamentele americane.
Aliații Americii se găsesc într-o situație de neconceput acum câteva luni. Posibila retragere a Statelor Unite din Europa ar putea veni la pachet și cu o serie întreagă de complicații referitoare la accesul necondiționat la tehnologia americană.
Semne de întrebare au apărut mai ales în privința celui mai important program de înarmare al europenilor, la care participă peste 10 state: F-35 Joint Strike Fighter, avionul ”invizibil” de generația a 5-a.
Congresmenii americani Brian Fitzpatrick, Mike Turner și Jerry Connolly, au introdus un proiect bipartizan de rezoluție privind nerecunoașterea anexării de către Rusia a teritoriilor suverane ale Ucrainei.
Odată cu pasul în spate făcut de SUA, Franța e una din cele mai active state în ceea ce privește o poziție clară privind descurajarea statului agresor rus. În acest sens politica Franței - putere nucleară - devine tot mai accelerată în contracararea Rusiei în Europa. Printr-o astfel de poziție Parisul nu avea cum să nu intre în „vizorul” propagandei ruse.
Militarii ucraineni din cadrul Serviciului de Informații al Apărării (GUR) al Ucrainei au executat o serie de atacuri precise în Crimeea, care se află în prezent sub ocupație rusa din 2014, provocând perturbarea activității forțelor ruse. Timp de mai multe zile, trupele ruse de ocupatie ar fi fost supuse unui val de atacuri neobișnuite, sistemele lor avansate de apărare antiaeriană devenind ineficiente în fața operațiunilor precise ale ucrainenilor.
Președintele Donald Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski au avut miercuri o „convorbire telefonică foarte bună”, a declarat Trump, la o zi după ce liderul american a convenit cu președintele rus Vladimir Putin asupra unei încetări limitate a focului în Ucraina, care ar proteja obiectivele infrastructurii energetice atât în Ucraina, cât și în Rusia.
Forțele speciale britanice au fost plasate în stare de alertă maximă în vederea unei potențiale mobilizări în Ucraina, ca parte a unei misiuni de menținere a păcii conduse de Regatul Unit, a relatat The i Paper pe 18 martie, citând surse militare. Potrivit a două surse citate de publicație, unitățile forțelor speciale britanice au fost instruite să se pregătească pentru o posibilă mobilizare în Ucraina.
Abilitatea cu care Kremlinul speculează orice oportunitate prin care poate afecta unitatea occidentală și încrederea în sistemul valoric occidental este deja cunoscută. Aceasta capătă însă noi valențe și devine extrem de agresivă atunci când este alimentată chiar din rândul unor state țintă, cum a fost și va mai fi America.
Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a criticat la 19 martie convorbirea telefonică dintre președinții american și rus din ziua precedentă, afirmând că încetarea parțială a focului anunțată ulterior „nu înseamnă de fapt nimic”. Vorbind pentru radioul german ZDF, Pistorius a declarat că discutia dintre președintele american Donald Trump și președintele rus Vladimir Putin a echivalat cu un „nullnummer” (o remiză zero-zero).
Potrivit unui articol publicat de Politico pe 18 martie, fiul președintelui american Donald Trump, Donald Jr., prezentatorul de știri Tucker Carlson, ginerele lui Trump, Jared Kushner, și trimisul special Steve Witkoff au participat la discuții secrete cu adversarii politici ai președintelui Volodimir Zelenski. Anterior, la 6 martie, Politico dezvăluise că membri ai echipei lui Trump purtau discuții confidențiale cu aliați ai fostului președinte Petro Poroșenko și ai fostului prim-ministru Iulia Timoșenko, deoarece nemulțumirea față de Zelenski creștea în cadrul administrației Trump. Potrivit raportului, aceste discuții secrete urmăreau să îl încurajeze pe Zelenski să fie mai conciliant și să sugereze că SUA are parteneri alternativi în Ucraina.
Operatorii ucraineni de drone din cadrul Regimentului 14 Separat al Forțelor de Sisteme fără Pilot au identificat și coordonat lovituri de artilerie asupra a trei unități nord-coreene de artilerie autopropulsată M1989 Koksan.
Donald Trump și Vladimir Putin au vorbit astăzi timp de cel puțin 90 de minute. Ca urmare, Rusia a fost de acord cu o încetare parțială a focului privind atacarea infrastructurii energetice ucrainene, pentru o perioadă de 30 de zile.
Liderii Uniunii Europene constată că Rusia și China folosesc „arsenale digitale masive” pentru a interveni în democrațiile occidentale, în timp ce mesajele acestora despre războiul din Ucraina au devenit din ce în ce mai aliniate.
Franța va desfășura avioane de luptă Rafale echipate cu focoase nucleare supersonice de-a lungul graniței sale cu Germania în 2035, a anunțat președintele francez Emmanuel Macron la 18 martie la baza aeriană Luxeuil-Saint-Sauveur, potrivit BFMTV.
Kremlinul dorește ca toate livrările de arme occidentale către Ucraina să înceteze în timpul unui armistițiu propus, dar prioritizează o pauză a armamentului american ca „obiectiv de bază”, a relatat Bloomberg pe 18 martie, citând două surse confidențiale din Moscova. Președintele rus Vladimir Putin a declarat la 13 martie că Moscova este deschisă la o încetare a focului de 30 de zile, convenită de SUA și Ucraina, dar numai dacă Kievul încetează să primească arme străine și să recruteze și să antreneze forțele sale.
Analizând răspunsul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, la propunerea de încetare a focului convenită de Statele Unite cu Ucraina în cadrul discuțiilor de la Jeddah, Arabia Saudită, experții iau în considerare diferite opțiuni privind comportamentul Moscovei și ce ar însemna acestea pentru procesul de pace. Aceștia discută, de asemenea, despre ceea ce poate oferi Ucrainei încrederea că Moscova nu va ataca din nou.
Declarațiile lui Donald Trump despre Ucraina din ultimele săptămâni i-au oferit lui Friedrich Merz acoperirea politică necesară pentru a acționa imediat. În contextul în care viitorul cancelar german a pus sub semnul întrebării predictibilitatea alianței cu SUA, Berlinul urmărește un plan istoric de împrumut care ar putea genera cheltuieli de 1 trilion de euro pentru apărare și infrastructură în următorul deceniu. E o schimbare radicală a doctrinei economice care va fi votată în Bundestag, pentru amendarea Constituției în ceea ce presa numește printre cele mai importante voturi din istoria Germaniei de după Războiul Rece.
E o naivitate să crezi că Europa se poate decupla peste noapte de SUA. Criza din Ucraina a demonstrat că Europa e încă profund dependentă de America din punct de vedere al securității iar industriile de apărare europene încă nu sunt capabile să țină singure o situație de criză majoră. E o realitate pe care întâi trebuie să o admitem dacă vrem să o schimbăm.
Michael Waltz, consilier pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, a declarat că un acord pentru Ucraina este posibil, în cadrul căruia această țară ar putea primi garanții de securitate, însă ar putea de asemenea să suporte pierderi teritoriale. Într-un interviu pentru ABC News, Waltz a subliniat că un astfel de acord ar putea determina statutul viitor al Ucrainei, dar nu a specificat ce formă ar putea avea aceste garanții de securitate, conform Ukrainskaia Pravda.
Politicienii români par să se arate cu degetul când vine vorba de subiectul navelor de suprafață care ar trebui să intre în dotarea Armatei României. De la ce a plecat totul? De la achiziția unei corvete ușoare din Turcia.
Într-o mișcare care ar provoca, fără îndoială, o undă de șoc pe întreg globul și ar modifica fundamental peisajul geopolitic al Arcticii, rapoarte credibile, deși neconfirmate, și o serie de declarații subțiri formulate de la Washington au stârnit speculații intense cu privire la posibila anexare a Groenlandei de către Statele Unite. Deși dezmințirile oficiale rămân ferme, o confluență de imperative strategice, cuplate cu precedentele istorice și cu evoluția competiției dintre marile puteri, sugerează că ideea ca Groenlanda să devină parte a Statelor Unite nu este cu totul în afara sferei posibilităților.
Un avion al Forțelor Aeriene Ucrainene a distrus un centru de comandă al unei companii rusești și o clădire care adăpostea personal militar al armatei ruse în teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson. Un material video care surprinde momentul atacului a fost publicat pe canalul de Telegram Soniashnyk, afiliat Forțelor Aeriene Ucrainene. Se menționează că lovitura a fost efectuată de un avion de vânătoare MiG-29, folosind două bombe franceze AASM HAMMER. Imaginile arată cum, în urma unor lovituri precise, clădirile situate aproape una de cealaltă au fost distruse.
La 9 aprilie 2025, un raport al publicației online marocane Defense Arabic a dezvăluit că Algeria a finalizat o nouă bază aeriană militară la doar 72 de kilometri de granița marocană, o acțiune care a atras atenția întregii Africi de Nord și nu numai.
Cooperarea industrială în domeniul apărării aeriene europene a făcut un nou pas înainte odată cu semnarea unui acord strategic între compania norvegiană Kongsberg Aviation Maintenance Services și compania slovacă de apărare Letecke opravovne Trencín (LOTN).
Pe 9 aprilie, Biroul de informare privind apărarea națională al Consiliului de Stat al Republicii Populare Chineze a anunțat elaborarea unei carte albe intitulată „Poziția Chinei cu privire la o serie de probleme legate de relațiile economice și comerciale cu SUA”.
Președintele Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO (AP NATO), deputatul Petre-Florin Manole (PSD), a participat, în perioada 5–6 aprilie, la reuniunea Comisiei Permanente, structura de conducere a Adunării.
Până la jumătatea anului 2026, Franța intenționează să testeze un sistem de rachete de artilerie dezvoltat pe plan intern ca alternativă la HIMARS-ul american, o decizie menită să ofere o variantă de alegere aliaților aflați în căutarea unei capabilități europene de acest tip. La acest moment, Direcția Generală pentru Armament (DGA) din Franța este în faza identificării soluțiilor tehnice care vor permite ca primul foc demonstrativ să aibă loc peste un an.
Președintele american Donald Trump a semnat miercuri un ordin executiv pentru o revizuire a regulilor care reglementează exporturile de echipamente militare pentru firmele americane din domeniul apărării.
„Pentru ruși, nu suntem ființe umane, ne luptăm într-o echipă sinucigașă și nu le pasă dacă murim”, a declarat Zhou Ziqiang, un soldat chinez în serviciul rus care luptă în Ucraina, potrivit The Times.
Suedia a oferit Armatei Cehe un nou contract de închiriere pentru avioanele de luptă Gripen. Noua propunere este mult mai avantajoasă decât precedentele condiții, respinse public de ministerul ceh al apărării.
Aproximativ cincisprezece țări, ca parte a unei coaliții de partide dispuse, doresc să-și trimită soldații în Ucraina pentru a monitoriza respectarea acordului de încetare a luptelor.
Rachetele de croazieră Neptune au fost modernizate semnificativ, și dispun acum de o capacitate de lovire mult mai ridicată decât rachetele care au lovit nava Moskva acum trei ani.
Tancurile M1A2 Abrams SEPv3 recent achiziționate de Polonia au efectuat primele exerciții cu foc real, marcând o nouă etapă în procesul rapid de modernizare a forțelor terestre poloneze. Exercițiile, coordonate de personalul militar de la Centrul polonez de Instruire a Forțelor Terestre (CSWL) din Poznan și de Brigada 1 Blindată din Wesola, fac parte dintr-un program mai amplu de instruire lansat în urmă cu mai bine de trei ani. Aceste evenimente ridică, de asemenea, întrebări cu privire la sistemele de protecție ale flotei blindate a Poloniei în contextul amenințărilor moderne de pe câmpul de luptă.
Balcanii de Vest sunt descriși drept „următorul punct fierbinte” de către oficiali de la cel mai înalt nivel al guvernului britanic și, în contextul în care tensiunile sunt în creștere, Marea Britanie insistă ca toate cele șase state din regiune să adere la UE pentru a se feri de influența Rusiei.
Președintele Donald J. Trump a semnat, la 9 aprilie 2025, un ordin executiv intitulat „ Reforming Foreign Defense Sales to Improve Speed and Accountability”, o măsură care promite să remodeleze modul în care Statele Unite livrează echipamente militare aliaților lor din întreaga lume.
Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a efectuat primul interogatoriu a doi cetățeni chinezi capturați în timp ce luptau pentru Rusia în Ucraina, a declarat SBU la 9 aprilie. Kievul a anunțat capturarea celor doi luptători chinezi care luptau pe teritoriul ucrainean la 8 aprilie. Potrivit unui document al serviciilor de informații analizat de Kyiv Independent, cel puțin 163 de cetățeni chinezi lupta de partea Rusiei pe frontul din Ucraina.
Oficiali militari ucraineni, francezi și britanici au discutat despre solicitările Ucrainei pentru o potențială misiune de menținere a păcii, Ucraina urmărind să obțină forțe de menținere a păcii pentru a preveni o viitoare agresiune rusă.
Un institut rus de cercetare a făcut, pe 8 aprilie 2025, o dezvăluire surprinzătoare: Armata rusă a recunoscut oficial că se confruntă cu o lipsă critică de armură reactivă explozivă, cunoscută în mod obișnuit că ERA, pentru tancurile sale. Conform unui studiu realizat de NII Stali, un important institut rus de cercetare axat pe tehnologii, tehnicienii militari ruşi au fost nevoiți să improvizeze, dezvoltând un nou tip de blindaj reactiv neexploziv, sau NERA, și sugerând chiar că echipajele tancurilor să umple golurile dintre plăcile de blindaj ERA existente cu nisip sau ciment.
Președintele american Donald Trump a anunțat pe platforma Truth Social, o majorare spectaculoasă a tarifelor pentru importurile din China la 125%, în timp ce pentru toate celelalte zeci de alte țări a decis o pauză de 90 de zile. Deși mulți spun că decizia a fost luată după prăbușirea burselor, Casa Albă spune că de fapt acesta a fost de la început planul președintelui.
Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de acțiune pentru consolidarea infrastructurii în domeniul inteligenței artificiale, pentru a face din Europa un lider global în domeniu.
Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri tarifare dure ca răspuns la decizia președintelui american Donald Trump de a impune tarife „reciprocale” tuturor partenerilor comerciali ai SUA.
Rusia răspunde cu o măsură similară, după ce luna trecută atașatul militar al Rusiei la București și adjunctul acestuia au fost declarați ”persona non-grata” de către MAE român.
Polonia își adaptează radical postura defensivă în fața unei Rusii tot mai agresive. Pentru ca istoria să nu se mai repete, autoritățile de la Varșovia au început o amplă consolidare a puterii militare poloneze. Iar aici intră și achiziția de tancuri.
Războiul din Ucraina ne-a arătat de mai multe ori că în conflictele moderne dronele joacă un rol important, chiar dacă ele nu vor înlocui prea curând tehnica clasică. Un alt asemenea exemplu a avut loc în urmă cu câteva zile când ucrainenii au reușit să distrugă un bombardier strategic Tu-22, adânc în teritoriul Rusiei, care tocmai ce aterizase. Bombardierul a fost „vânat” și lovit de o dronă ucraineană.
Secretarul american al Apărării, Pete Hegseth, a anunțat chiar din Panama care este planul noii administrații americane: ”Vom recupera Canalul Panama de sub influența Chinei”.
Forțele de apărare aeriană ale Ucrainei au primit exact jumătate din minimul de sisteme Patriot pe care Kievul le-a cerut de la parteneri occidentali, dar se pare că există o problemă și mai mare. Intensificarea atacurilor cu rachete balistice rusești asupra orașelor ucrainene a evidențiat încă o dată nevoia critică de sisteme de apărare antirachetă pentru ucraineni.