Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Un director Roscosmos a fugit în Occident. Scandal în Rusia
15 mai 2019 / 15:26
Un scandal fără precedent zdruncină zilele acestea Institutul de cercetări în domeniul echipamentelor spaţiale din cadrul Roscosmos (Agenţia Federală Spaţială rusă) - structură specializată în dezvoltarea şi producţia echipamentelor radio şi electronice - după ce directorul acestuia, Iuri Iaskin, nu s-a mai întors dintr-o deplasare de serviciu în Europa, de unde şi-a trimis demisia din proprie iniţiativă.
Imagini surprinse de la lansarea unei rachete, sursă foto: Roscosmos

Potrivit ziarului Kommersant, rămânerea sa în Occident ar fi coincis cu începutul unui audit financiar intern al Roscosmos, iar după rămânerea în străinătate a directorului institutului menţionat, în echipa care efectuează inspecţia au fost incluşi şi angajaţi FSB (Serviciul Federal de Securitate, fostul KGB).

Roscosmos a confirmat că directorul general Iuri Iaskin a demisionat din funcţie la 17 aprilie, dar fără să ofere detalii.

Institutul amintit reprezintă una dintre întreprinderile-cheie ale industriei de profil din Rusia, specializat în dezvoltarea echipamentelor spaţiale destinate să determine cu exactitate dispunerea unor obiective militare folosindu-se de sistemele de sateliţi GLONASS/GPS.

Conform unor informaţii, Iaskin s-ar afla în prezent în Grecia.

 

Fuga directorului de la Roscosmos amintește de dezertările din perioada sovietică

 

Fuga acestuia din Rusia, amintind de dezertările din perioada sovietică, a intervenit pe fondul auditului intern început în cadrul Institutului de cercetări la decizia directorului general al Roscosmos, Dmitri Rogozin, pentru verificarea modului în care au fost cheltuite resurse bugetare, după ce în luna februarie la nivelul întregii Agenţii au fost declanşate 14 anchete pentru delapidare de fonduri publice şi furturi de mari dimensiuni, scrie Kommersant.

În aprilie a.c., procurorul general Iuri Ceaika declarase că la întreprinderile subordonate Roscosmos şi Rostec - holding de înalte tehnologii - au fost deturnate peste 1,6 miliarde de ruble alocate pentru modernizarea bazei de producţie şi crearea de noi modele de arme avansate.

'Probabil că se temea că auditul va scoate la iveală fapte de deturnare şi furturi din fonduri bugetare, de aceea a preferat să părăsească ţara', a declarat sub rezerva anonimatului un responsabil al institutului menţionat. Cu toate acestea, nu se ştie cu exactitate ce l-a determinat pe responsabilul rus să rămână în Occident.

Presa rusă notează că responsabilii de nivelul lui Iuri Iaskin obţin cu greu permisiunea de a se deplasa în Occident, chiar şi în scopuri de serviciu, întrucât instituţia la care activa este încadrată în categoria obiectivelor strategice, iar el personal era considerat deţinător de secrete de stat. 

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

Ambasadorul George Cristian Maior: Securitatea regiunii Mării Negre are nevoie de consolidarea unitară a posturii NATO
Ungaria a primit primele două tancuri germane Leopard 2A4
Forţele separatiste proruse au de ce să se teamă. Militarii ucraineni din Donbas vor primi rachete antitanc Javelin
Expert militar rus, promotor al mercenariatului, condamnat pentru trădare chiar de justiţia din Rusia
Ministrul german al Apărării: Pandemia de COVID-19, o oportunitate pentru cooperarea în UE
Geoană: Prezența US Army în România și în alte țări europene demonstrează angajamentul SUA pentru securitatea Europei
Rusia se laudă că dezvoltă prima generație de sisteme de apărare spațială S-500
Generalul David Goldfein: SUA nu dispun de fonduri suficiente pentru dezvoltarea de noi arme nucleare
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro