Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Un sistem S-300 a dat chix în timpul unui exercitiu militar (Foto/Video). Propaganda rusă a muşamalizat incidentul
24 sep, 14:12
În regiunea Astrahan, la poligonul Ashuluk al armatei ruse, militarii Diviziei de apărare aeriană Rzhev ale Forțelor Aeriene Leningrad și ale Forțelor de Apărare Aeriană din districtul militar occidental rus au efectuat lansări de rachete ghidate antiaeriene cu sistemele S-300, a precizat ministerul rus al Apărării, pe 22 septembrie.
EXCLUSIV

În data de 22 septembrie, ministerul rus al Apărării a publicat, atât pe pagina oficială de Facebook, cât şi pe contul de Twitter, un material video în care prezintă, etapele şi complexitatea desfăşurării unui exerciţiu militar din regiunea Astrahan, fără a preciza data la care acesta a avut loc. Momentul cel mai important pe care ministerul rus al Apărării a vrut să-l prezinte în cardul materialului video a fost cel al lăsării unor rachete de către sistemele de rachete sol-aer cu rază lungă de acțiune S-300 PM2 Favorit.

Postare Twitter - Pagina oficială a ministerului rus al Apărării

Captură Facebook - Pagina oficială a ministerului rus al Apărării

Toate bune şi frumoase am putea spune, nimic special la acest tip de exerciţii care sunt efectuate cu regularitate în poligoane Forţelor Armate Ruse, dar de data aceasta exerciţiul nu s-a derulat aşa cum ministerul rus al Apărării a ţinuta să ne prezinte.

Începând cu data de 3 septembrie si pana la data de 23 septembrie, pe mai multe pagini de Twitter unde se publică cu regularitate informaţii, imagini şi materiale video – mine de aur pentru analiştii militari de informaţii din surse deschise – au apărut o serie de imagini, cât şi o înregistrare video de câteva secunde, cu un incident petrecut în timpul unor lansări de rachete, într-un poligon al armatei ruse.

Atât în descrierea imaginilor, cât şi a materialului video, nu se face menţiune la locul sau la data la care incidentul s-a produs. După cum probabil deja intuiţi, incidentul s-a produs în timpul exerciţiului militar la care ministerul rus al Apărării a făcut referire pe 22 septembrie, desfăşurat în poligonul Ashuluk din regiunea Astrahan.

După cum veţi putea observa în materialul video publicat de ministerul rus al Apărării, de la minutul 1:26 şi până la 1:30, este o secvenţă în care este prezentată o lansare consecutivă a două rachete S-300 şi momentul în care acestea îşi urmează traiectoria – secvenţa se repetă şi la sfârşitul materialului video.

După cum bine veţi sesiza, secvenţa la care am făcut menţiune apare chiar la începutul materialului de 43 de secunde, publicat pe Twitter, la data de 23 septembrie, de contul The Dead Distric. În urma analizării în paralel a celor două materiale video, am ajuns la concluzia că ceea ce apare în înregistrarea de 43 de secunde este o lansare eşuată a unei rachete dintr-un sistem S-300, care nu îşi urmează traiectoria şi care face cale întoarsă la mai puţin de 2 secunde de la momentul lăsării, punând în pericol viaţa militarilor care luau parte la exerciţiu.

Şi de parcă nu era suficient să înţelegem cât de bine funcţionează maşinăria de propagandă şi fake news a Rusiei, prin muşamalizarea acestui incident militar şi excluderea lui dintr-un material video, Zvezda, postul propagandistic de televiziune al ministerului rus al Apărării, a publicat pe 22 septembrie un material în care lauda modul în care acest exerciţiu s-a desfăşurat.

Zvezda, la fel ca ministerul rus al Apărării, nu face menţiune la data sau intervalul de timp la care a avut loc exerciţiul – precizez acest lucru pentru că în mare parte, în comunicatele de presă pe care MOD rus le publică înainte sau după derularea unui exerciţiu militar se face menţiune la data la care acesta a avut loc – ba chiar mai mult de atât, prezintă în mod laudativ, prin vocea colonelului Mihail Kalinkov, comandant adjunct al formației de apărare aeriană, modul în care acesta s-a desfăşurat: accentul a fost pus pe desfăşurarea unor lansări de rachete ghidate antiaeriene; echipajele de luptă (militarii care operează sistemele S-300) au trecut teste tehnice, tactice și pe cele de lansare; în timpul exercițiului, toate sarcinile au fost finalizate, calculele au arătat un nivel ridicat de organizare, cunoștințe teoretice ridicate și abilități practice.

În concluzie, acest incident ascuns şi şters dintr-un material video, prezentat de ministerul rus al Apărării – instituţie oficială a statului rus, demonstrează încă o dată că informaţiile pe care Moscova le furnizează publicului, fie că vorbim de comunicate de presă sau simple imagini foto-video, pus la dispoziţie de instituţii oficiale ale statului, ele trebuie privite cu scepticism şi atent verificate.

Această întâmplare ar trebui să nască un mare semn de întrebare în rândul celor care iau bune informaţiile pe care instituţiile statului rus le furnizează în comunicatele de presă. Dacă ministrul rus al Apărării a decis să şteargă câteva secunde cu un incident militar banal – o rachetă S-300 a întâmpinat probleme tehnice la lansare – câte alte informaţii despre incident militare grave, şi nu numai, a şters printr-un singur click direcţia de comunicare şi mass-media a acestei instituţii şi câte alte informaţii au fost prezentate trunchiat de către maşinăria de propagandă a Kremlinului ?

Crossuri parteneri

Ştiri Recomandate

România a primit încă două F-16. Țara noastră ajunge la 16 avioane de vânătoare F-16
Securitate energetică: Statul român vrea să preia 50% din perimetrul de gaze Neptun Deep din Marea Neagră
Experții români și americani au finalizat testele de acceptanță a primului sistem Patriot. Militarii vor urma o etapă de instruire
Lukașenko cere militarilor să lase protestatarii 'fără mâini' și avertizează că nu va 'lua prizonieri'
Situația de securitate în Donbas se deteriorează din nou. Doi militari ucraineni au fost uciși
UE este pregătită să ofere ajutor Greciei și Turciei după cutremurul din Egee
EXCLUSIV
Gazul European: Provocări europene și riscuri naționale (II) Drumul de ales
Statele Unite, dispuse să vândă 50 de avioane F-35 către Emiratele Arabe Unite
Platformă dedicată combaterii ştirilor false, lansată de MApN
Ministrul de Interne din Belarus, destituit din funcţie după ce a vorbit despre folosirea unor arme letale împotriva protestatarilor
Azerbaidjanul a distrus un lansator de rachete Smerch al Armeniei (Video)
Joe Biden: Nu voi şantaja Coreea de Sud cu ameninţarea retragerii militarilor americani
Armata SUA testează o nouă versiune a vehiculului de luptă Bradley
Franța se așteaptă la mai multe atentate teroriste, fiind angajată într-un 'război împotriva ideologiei islamiste'
Avioane F-35 pentru EAU | SUA asigură ''superioritatea militară'' a Israelului
Tancuri Abrams și vehicule Bradley, în drum spre Europa. Soldații SUA și tehnica de luptă vor ajunge și în România
Washingtonul a decis să vândă avioane F-35 Emiratelor Arabe Unite
US Army dezvăluie în premieră o armă cu laser pe un vehicul blindat Stryker
Cu transponderele oprite, aviația de transport rusă transferă în mod activ arme pe teritoriul Armeniei
"Musulmanii au dreptul să omoare milioane de francezi", afirmă fostul premier malaezian Mahathir Mohamad
Trump îşi exprimă solidaritatea cu Franţa şi denunţă ''atacurile teroriste'' inacceptabile
Trafic de arme | O companie privată a importat ilegal în Ucraina trei sisteme de rachete S-125 (Foto)
Rusia vrea să trimită în insulele Kurile tancurile principale de luptă T-72B3
Turcia reacționează față de atacul terorist de la Nisa
Iranul condamnă "ferm" atacul sângeros de la Nisa
Macron spune că a fost 'atacată întreaga Franță', dar 'nu vom ceda cu nimic'
Două avioane F-16 scoase din uz vor fi donate Bulgariei de SUA
Polonia se documentează în România despre testele sistemului PATRIOT
Mitingul electoral al lui Trump, perturbat de un avion F-16 care a interceptat un avion civil (Video)
Atac asupra unui ofițer de securitate la consulatul francez din Arabia Saudită
Azerbaidjanul susține că a doborât două avioane Su-25 ale Armeniei
Afgan înarmat cu un cuţit, reţinut la Lyon
Nivelul alertei de securitate, ridicat în Franţa la "urgenţă atentat"
Franţa: Atac terorist într-o catedrală la Nisa, soldat cu trei morți (Foto/Video)
Kevlar-E, un posibil vehicul de luptă pentru infanterie al armatei ucrainene
Comandamentul strategic american a încheiat un exercițiu esențial de control
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro