Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Unitatea de Integrare a Forţelor NATO (NFIU) din România, recertificată de autorităţile naţionale
19 iun, 23:18
Procesul de recertificare a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO (NFIU) din România a fost finalizat, miercuri, la finalul unor evaluări făcute de experţi militari români şi internaţionali, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit sursei citate, această recertificare, care reprezintă o responsabilitate naţională şi care are loc o dată la trei ani, "demonstrează capacitatea NFIU de a facilita dislocarea rapidă a forţelor aliate pe teritoriul României".

Documentele au fost semnate de reprezentanţi ai structurilor implicate şi de şeful echipei de evaluare, echipă coordonată de reprezentanţi ai Comandamentului Forţelor Întrunite şi având în compunere experţi monitori ai NATO din cadrul comandamentului Diviziei Multinaţionale de Sud-Est şi Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Apărării.

,,Deşi Saber Guardian 19 a fost un exerciţiu, vedem clar cum prezenţa NFIU în România şi implicarea acestui comandament în fazele incipiente ale planificării contribuie semnificativ la îmbunătăţirea timpilor de dislocare a forţelor aliate în România, dacă acestea vor fi activate", a afirmat colonelul Dorin Pleşcan, locţiitorul Direcţiei Instrucţie şi Doctrină din Statul Major al Apărării, prezent la ceremonie.

Procesul de recertificare a Unităţii de Integrare a Forţelor NATO România a început încă din luna martie a acestui an cu evaluarea procedurilor interne, a modului de cooperare şi coordonare cu alte comandamente, structuri şi agenţii, precum şi a sistemului de comunicaţii şi informatică ce asigură conectivitatea cu NATO, dar şi cu naţiunea gazdă, România.

Partea a doua a procesului de recertificare a constat în evaluarea comandamentului pe timpul unei dislocări reale de forţe multinaţionale în România. Astfel, evaluatorii au verificat modul în care personalul multinaţional al NFIU este în măsură să faciliteze sprijinul logistic pe timpul marşului tactic al Regimentului 2 Cavalerie SUA, din garnizoana de bază situată în Vilseck, Germania, în România pentru a participa la exerciţiul Saber Guardian 19, respectiv pe timpul desantului aerian în România al militarilor aparţinând Brigăzii Aeropurtate 173 SUA, staţionată în Vicenza, Italia, pentru a participa la exerciţiul Swift Response 19.

,,Timpii de reacţie şi dislocare a forţelor sunt critice pentru NATO. NFIU este un hub informaţional şi poate sprijini naţiunea gazdă, forţele care se dislocă din afara României, dar şi alte comandamente, cu expertiză care poate îmbunătăţi mobilitatea pe cale navală, aeriană şi terestră. NFIU este un comandament tânăr, dar a acumulat suficientă experienţă şi informaţii relevante care pot fi folosite atât de structurile naţionale, cât şi de cele multinaţionale, în scopul eficientizării procesului de planificare şi execuţie al Alianţei", a apreciat locotenent-colonelul Marius Chiriţă, comandantul NFIU din România.

Unitatea de Integrare a Forţelor NATO din România a fost înfiinţată în anul 2015, în urma deciziei politice luate la Summit-ul NATO din Ţara Galilor, când a fost aprobat Planul de Reacţie Rapidă. Misiunea acestui comandament este de a facilita dislocarea rapidă a forţelor NATO sau aliate pe teritoriul României. În cooperare cu naţiunea gazdă, România, NFIU identifică din timp nevoile logistice şi de transport ale acestor forţe, astfel încât dislocarea în regiune să se poată executa, la nevoie, în timp foarte scurt.

Ştiri Recomandate

F-35, dotat cu arme laser? Vești proaste pentru Rusia
Coreea de Sud se laudă cu avionul F-35A distrugând, într-un videoclip, un sistem nord coreean de rachete intercontinentale Hwasong-14
La summitul de la Paris președintele Vladimir Putin a fost însoțit în permanență de șase membrii ai forțelor speciale
Psihologi recrutaţi de Armata Română au depus jurământul
Cehia repară elicopterele Mi-17 ale Forțelor Aeriene din Burkina Faso
Rebelii houthi au doborât o dronă a Arabiei Saudite
Congresul american interzice Pentagonului dezvoltarea armelor interzise prin Tratatul INF fără prezentarea unui raport complet
Premierul Bulgariei: În regiunea noastră, NATO este singurul garant al securităţii